Σελίδες

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η διπλή απειλή

Νέα Κρήτη

Ο κίνδυνος ενός χρηματοπιστωτικού κραχ αυξάνεται καθημερινά, λόγω της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, ενώ οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, προμηνύουν έναν καταστροφικό πόλεμο - η ουτοπία της ανάκαμψης στην Ελλάδα  

Ο πλανήτης ευρίσκεται αντιμέτωπος με μία διπλή απειλή: αφενός μεν με ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ, το οποίο αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει η τρομακτική πλημύρα νέων χρημάτων, με τα οποία έχουν κατακλύσει το σύστημα όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αφετέρου με έναν ενδεχόμενο συμβατικό πόλεμο - κρίνοντας τουλάχιστον από την συνεχή αύξηση των δαπανών για πολεμικό εξοπλισμό.

Ειδικότερα, πολλές χώρες έχουν κλιμακώσει τις στρατιωτικές δαπάνες τους τις τελευταίες δεκαετίες (γράφημα), - ενώ, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δαπάνες αυτές αφενός μεν μειώνουν τις πιθανές επενδύσεις που αφορούν την πρόοδο και την ευημερία, αφετέρου θα συμβάλλουν ενδεχομένως στην απ' ευθείας καταστροφή του υφιστάμενου βιοτικού επιπέδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ινστιτούτου Sipri, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες ήταν της τάξης του 1,75 τρις $ το προηγούμενο έτος - με τις Η.Π.Α. στην πρώτη θέση (640 δις $), ακολουθούμενη από την Κίνα (188 δις $) και τη Ρωσία (88 δις $). Η δυτική Ευρώπη, όσον αφορά τις δαπάνες ανά ήπειρο, ευρίσκεται στην τελευταία θέση - γεγονός που επεξηγεί το συγκριτικά καλύτερο βιοτικό της επίπεδο, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη.
Σε σχέση τώρα με το 2004, 23 συνολικά χώρες έχουν υπερδιπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες τους - μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Αλγερία, το Ομάν, το Ιράκ και η Αγκόλα. Το Αφγανιστάν δε, προετοιμαζόμενο για την απόσυρση των περισσοτέρων ξένων δυνάμεων από τα εδάφη του, αύξησε τις δαπάνες του κατά 557% - με στόχο την ενίσχυση του νέου στρατού του. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνονται οι δαπάνες των 15 μεγαλύτερων χωρών, με κριτήριο τα ποσά που ξοδεύουν στο συγκεκριμένο τομέα.  
Ολοκληρώνοντας, στις 23 χώρες που διπλασίασαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του ΑΕΠ τους - με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερη από ποτέ η δυνατότητα της ανθρωπότητας, όσον αφορά την καταστροφή που μπορεί να προκληθεί στον πλανήτη.   

Ο οικονομικός δείκτης Porsche   

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, είναι γνωστό πως ο δείκτης «Big Mac» του γνωστού σάντουιτς των καταστημάτων γρήγορης εστίασης «Mc Donald's», χρησιμεύει για την μέτρηση του πληθωρισμού παγκοσμίως - συγκρίνοντας τις τιμές του προϊόντος ανά χώρα.
Όταν πρόκειται τώρα να μετρηθεί η ανάκαμψη μίας οικονομίας, εάν όχι στο σύνολο της, τουλάχιστον αυτή που αφορά το εισοδηματικά ισχυρότερο 0,1% του πληθυσμού, θεωρείται πως ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης είναι αυτός που αφορά τις πωλήσεις της Porsche - του πανάκριβου γερμανικού σπορ αυτοκινήτου.
Στα πλαίσια αυτά, το 2013 οι πωλήσεις της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 21%, σε σχέση με το 2012 - ενώ συνεχίσθηκαν οι μειώσεις των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, παρά το ότι διοχετεύθηκε αφειδώς ρευστότητα στην αγορά (τύπωμα νέων χρημάτων), από όλες τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, η οποία πλησίασε τα 10 τρις $.   
Η «ανάκαμψη Porsche» τώρα, όπως αποκαλείται πλέον αυτή που αφορά τους εισοδηματικά ισχυρούς, δεν διαπιστώθηκε στην, βυθισμένη σε έναν ανέλπιδο αποπληθωρισμό, Ελλάδα - η οποία συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα της πολιτικής λιτότητας, καθώς επίσης των εγγενών νομισματικών ελαττωμάτων της Ευρωζώνης (άρθρο).
Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από το γράφημα που ακολουθεί - το οποίο ουσιαστικά απεικονίζει την πραγματική «ανάκαμψη» της Ελλάδας, η οποία δεν διαπιστώνεται ούτε καν στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα (πηγή: Zero hedge)

Ελλάδα


ο αριθμός των αυτοκινήτων Porsche που πουλήθηκαν στην χώρα

(περίοδος 2000-2013) -  καινούργια οχήματα (μπλε), εισαγωγές μεταχειρισμένων (γκρίζο).
Οι στήλες αφορούν τις πωλήσεις Porsche στη χώρα μας - με μπλε τα καινούργια οχήματα, καθώς επίσης με γκρίζο τις εισαγωγές μεταχειρισμένων. Τεκμηριώνεται δε, μεταξύ άλλων, ο πλούτος που συσσωρεύτηκε σε ορισμένους, μετά την Ολυμπιάδα, μεταξύ των ετών 2004 και 2009 - έως ότου τελικά χρεοκόπησε η χώρα.

Η ανάκαμψη

Περαιτέρω, το τι εννοεί ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας πως η Ελλάδα ευρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης (recovery), όπως επίσης ορισμένοι διοικητές μεγάλων ελληνικών τραπεζών, είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς - πόσο μάλλον όταν οι απλήρωτες οφειλές των Ελλήνων στα ασφαλιστικά ταμεία, στο δημόσιο και στις τράπεζες συνεχίζουν την ξέφρενη, ανοδική τους πορεία.
Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τι εννοεί ο υπουργός οικονομικών, ισχυριζόμενος σε γερμανική εφημερίδα πως η χώρα δεν χρειάζεται νέα δανεικά, όταν την ίδια στιγμή αναφέρεται σε εκδόσεις νέων ομολόγων του δημοσίου - τα οποία είναι προφανώς δανεικά.
Η συνεχιζόμενη δε άνοδος του δημοσίου χρέους (γράφημα), παρά τις δύο διαδοχικές διαγραφές (κούρεμα) που προηγήθηκαν, είναι αυτονόητη - αφού τα επιτόκια δανεισμού της χώρας είναι υψηλότερα από το ρυθμό ανάπτυξης, ενώ η διαφορά δεν μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Ελλάδα

- χρέος προς ΑΕΠ (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ).
Ο δείκτης αυτός δεν τεκμηριώνει καμία απολύτως προοπτική «ανάκαμψης» - ενώ καθιστά απίθανη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, εάν δεν προηγηθεί μία επόμενη διαγραφή ενός πολύ μεγάλου μέρους του.
Χωρίς να αναφερθώ λοιπόν σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, οι οποίοι είναι ο ένας χειρότερος από τον άλλο (εμπορικό έλλειμμα, ανεργία, κατάρρευση της ζήτησης, πιστωτική στενότητα κοκ), θα αρκεσθώ στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς επίσης στην εξέλιξη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα - έτσι ώστε να έχουμε μία διαφορετική εικόνα.

Ελλάδα

- η εξέλιξη στους ισολογισμούς των Τραπεζών της χώρας.
Από την παραπάνω εικόνα των ισολογισμών των τραπεζών, δύσκολα συμπεραίνεται πως η χώρα ευρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης - ενώ το επόμενο γράφημα, το οποίο αφορά την εξέλιξη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δεν προϊδεάζει για κάποια, μικρή έστω, αύξηση της ζήτησης, με τη βοήθεια της κατανάλωσης.

Ελλάδα

- δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα.
Με κριτήριο λοιπόν όλα τα παραπάνω οικονομικά μεγέθη, συμπεραίνει εύλογα κανείς πως η κυβέρνηση θεωρεί εντελώς ανόητους τους Έλληνες - ισχυριζόμενη πως η χώρα ευρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, πως δεν χρειάζεται νέα δανεικά, πως δεν απαιτείται νέα διαγραφή του δημοσίου χρέους κοκ.

www.analyst.gr

- Ιάκωβος Ιωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου