Σελίδες

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Τα κόκκινα δάνεια μοχλός αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Λεωνίδα Βατικιώτη
Με «ορεινό χειρουργείο» μας απειλεί ο Δένδιας κι «αμερικανικό Αύγουστο» ο Χαρδούβελης
Ένα καλοκαίρι καυτό, που η ψήφιση του ενός αντιλαϊκού νόμου θα διαδέχεται το άλλο, υπόσχεται η κυβέρνηση, μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον των τεχνοκρατών της Τρόικας. Τον καταιγιστικό χαρακτήρα που θα προσλάβει η αντιλαϊκή, ταξική πολιτική τον περιέγραψαν με έναν ομολογουμένως πρωτότυπο τρόπο οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης κάνοντας λόγο ο πρώτος, απευθυνόμενος στους δανειστές, για «αμερικανικό Αύγουστο» κι ο δεύτερος μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Βήματος για «ορεινό χειρουργείο»! «Έχουμε έκτακτες συνθήκες και χρειαζόμαστε έναν έκτακτο μηχανισμό να το αντιμετωπίσουμε», ήταν τα λόγια του, που αναφέρονταν συγκεκριμένα στο στρατηγικής σημασίας ζήτημα των «κόκκινων δανείων», τα οποία πλέον ξεπερνούν στα 70 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» αναδεικνύεται σε κομβικό για τρεις λόγους. Πρώτο, επειδή αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών. Τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής που θα διεξαχθούν σε λίγους μήνες δεν μπορούν να διεξαχθούν με την συγκεκριμένη παράμετρο να παραμένει απροσδιόριστη, κινούμενη μεταξύ μηδέν και απείρου. Δεύτερο, επειδή τα κόκκινα δάνεια αντιπροσωπεύουν πολύ μεγαλύτερη αξία μιας και πρέπει να προσμετρηθούν σε αυτά όχι μόνο δάνεια που τυπικά και μόνον εξυπηρετούνται σήμερα, αλλά κι άλλα δάνεια που θα «κοκκινίσουν» στο προσεχές μέλλον. Τρίτος και σημαντικότερος λόγος που αναδεικνύει την σημασία των «κόκκινων δανείων» (μετατρέποντας τα από «κατάρα» σε «ευλογία» για το κεφάλαιο) είναι η δυνατότητά τους να αναδειχθούν σε μοχλό αναδιάρθρωσης του ελληνικού καπιταλισμού, στο πλαίσιο μιας επιθετικής διαχείρισης της κρίσης που ως ρυθμιστή θα έχει το τραπεζικό σύστημα. Καλά διαβάσετε! Οι χρεοκοπημένες τράπεζες που έχουν που ήδη έχουν απορροφήσει 211,5 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα, εξακολουθώντας να είναι αναξιόχρεες, θα αποφασίσουν ποιες επιχειρήσεις θα συγχωνευτούν, ποιες θα κλείσουν και πόσες απολύσεις θα γίνουν. Οι επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας θα είναι δραματικές γιατί η βαθύτερη χρηματιστικοποίηση του ελληνικού καπιταλισμού θα κάνει το νέο κύκλο συσσώρευσης, που ξεκινά στις στάχτες της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε μεταπολεμικά η Ελλάδα, να στηρίζεται σε πολύ πιο ασταθείς, παρασιτικές βάσεις.
Καταιγισμός αντιλαϊκών μέτρων με αύξηση ΦΠΑ, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και νέα μείωση μισθών στο δημόσιο

Είναι πολύ ενδεικτικές οι αλλαγές που ήδη εξετάζονται στο πτωχευτικό δίκαιο, ώστε να δοθεί μια λύση προς όφελος των τραπεζών για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά το κατέβασμα του πήχη της πλειοψηφίας που αποφασίζει από το 51% στο 35% των πιστωτών. Με αυτό τον τρόπο δεν επέρχεται απλά επιτάχυνση των διαδικασιών. Σε συνδυασμό και με τις υπερεξουσίες που θα δοθούν στις τράπεζες, τα υπόλοιπα μέρη, από εργαζόμενους μέχρι ασφαλιστικά και δημόσια ταμεία, έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Με άλλα λόγια οι απαιτήσεις τους θα θυσιαστούν στο βωμό των τραπεζών, όπως έχει συμβεί πολλές ακόμη φορές τα τελευταία χρόνια με διαφορετικές αφορμές. Τα ποινικά όργια που θα γίνουν είναι τόσο μεγάλα ώστε συζητιέται να απολαμβάνουν νομική ασυλία όσοι εμπλακούν στις σχετικές αποφάσεις για να μην μπορούν να κατηγορηθούν στο μέλλον ότι απεμπόλησαν δικαιώματα κι έβλαψαν το συμφέρον του δημοσίου ή των ασφαλιστικών ταμείων. Πιο ακράδαντη ομολογία ενοχής δεν μπορούσε να υπάρξει για την ζημιά που θα υποστεί το δημόσιο συμφέρον στην τιτάνια προσπάθεια που θα καταβληθεί ώστε να ξαναστηθεί στα πόδια του ο ιδιωτικός τομέας, σε μια μορφή εννοείται που δεν θα θυμίζει στο παραμικρό την προ κρίσης εποχή. Τόσο από τη σκοπιά της εργασίας (με κινέζικες εργασιακές σχέσεις) όσο και του κεφαλαίου (μικρότερες, λιγότερες και πιο αεριτζίδικες επιχειρήσεις).
Η αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου, στο πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» είναι μία από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να εισπράξει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ και των 2,1 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες κι επίσης, κι αυτό είναι το σημαντικότερο, να είναι έτοιμη για το κρίσιμο ραντεβού του Σεπτέμβρη με την Τρόικα. Ο έλεγχος που θα γίνει τότε θα είναι καθοριστικής σημασίας όχι τόσο λόγω της 5ηςαναθεώρησης του Μνημονίου όσο γιατί θα ανοίξει κι επίσημα η αυλαία για τις επίσημες συζητήσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Τα εξόχως αντιλαϊκά μέτρα που θα δρομολογηθούν από την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2015, κατάργηση των χαμηλών συντελεστών φορολόγησης που θα προκαλέσει αυξήσεις σε πολλά είδη λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν να χρηματοδοτήσουν το επικοινωνιακής σημασίας «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και κατάσχεση της περιουσίας όσων χρωστούν στην εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα χειρότερα ωστόσο είναι αυτά που έρχονται, με αφορμή την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση χτίζει ένα κλίμα προσδοκιών, με συνεχείς αναφορές στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για να δείξει ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Οι όροι ωστόσο που θα συνοδεύσουν ακόμη κι αυτή την επιδερμική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους θα είναι οδυνηροί. Το ζητούμενο δε, θα είναι να διατηρήσουν επ’ άπειρον οι πιστωτές τον έλεγχο της χώρας. «Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας εξετάζουν το πώς θα συνδυάσουν μια ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα με τις μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν να ελέγχουν τις οικονομικές πολιτικές της χώρας μετά την λήξη του προγράμματος διάσωσης», ανέφερε κατά λέξη η αμερικανική εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ στις 17 Ιουλίου, ομολογώντας πως οι όροι είναι η αφορμή ώστε το αποικιοκρατικό καθεστώς των Μνημονίων να συνεχιστεί και μετά την λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας (όταν δεν θα υπάρχει το καρότο των δόσεων), δηλαδή στο τέλος του 2015 για την ευρωζώνη και τον Μάρτιο του 2016 για το ΔΝΤ.
Εφιαλτικό το μέλλον που μας ετοιμάζουν!
Πηγή – Πριν 20.7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου