Σελίδες

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Εθνική Ελλάδας: Η ομάδα που ξέρει να αντιγράφει τον εαυτό της

Το Ποντίκι


Είναι θέμα DNA, είναι σύμπτωση, είναι κάτι μελετημένο; Όπως και να ’χει, η Εθνική Ελλάδας είναι μια ποδοσφαιρική πατέντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που δεν μπορεί να την αντιγράψει καμία άλλη ομάδα. Μόνο η ίδια μπορεί να αντιγράψει τον εαυτό της.

Το μεγάλο της χάρισμα είναι το ισχυρό ένστικτο επιβίωσης σε τουρνουά που δεν είναι – ούτε δείχνει – φαβορί, ανεξάρτητα από την κατάταξη στην ευρωπαϊκή ή την παγκόσμια βαθμολογία. Η Εθνική Ελλάδας έχει κάνει βαριά τη φανέλα της από το ευρωπαϊκό του 2004 και έκτοτε έχει βρει τον δρόμο για να μην… την ελαφρύνει.

Οι τρίτοι μάλλον δεν καταλαβαίνουν τον τρόπο της. Πιθανότατα παραξενεύονται. Εξαιρείται πάντως ο Ζοσέ Μουρίνιο που, όταν κλήθηκε να δώσει προγνωστικά για τον όμιλο της Ελλάδας, είχε απαντήσει χωρίς περιστροφές: «Βλέπω Κολομβία και Ελλάδα. Συμπαθώ την Ακτή, που ίσως μπορεί να κάνει κάτι…». Ούτε κουβέντα για την Ιαπωνία. Κι έπεσε μέσα 100%.

Ελληνικός τρόπος

Σε ό,τι καλό έχει καταφέρει η Εθνική ομάδα στις μεγάλες διοργανώσεις έχει χειριστεί ιδανικά τη σταθερά των 4 βαθμών και τις νίκες με ένα γκολ διαφορά. Είναι ίσως η μοναδική ομάδα που έφτασε σε τρεις προκρίσεις από τη φάση των ομίλων, με μια νίκη, μια ισοπαλία και μια ήττα, χωρίς σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις να φτάσει σε θετική διαφορά τερμάτων. Είναι ο τρόπος της. Σαν να τον… εφηύρε.


Στο Euro 2004 τα αποτελέσματα της Ελλάδας στη φάση των ομίλων ήταν: Νίκη 2-1 με την Πορτογαλία, ισοπαλία 1-1 με την Ισπανία και ήττα 2-1 από τη Ρωσία. Βαθμοί 4 και γκολ 4-4.

Στο Euro 2010 επαναλήφθηκε το 2004 με διαφορετική σειρά. Ισοπαλία 1-1 με την Πολωνία, ήττα 2-1 από την Τσεχία και νίκη 1-0 επί της Ρωσίας. Βαθμοί 4 και γκολ 3-3.

Στο Μουντιάλ που τρέχει, η ελληνική ιστορία επαναλαμβάνεται. Ήττα 3-0 από την Κολομβία, ισοπαλία 0-0 με την Ιαπωνία και νίκη 2-1 επί της Ακτής Ελεφαντοστού. Βαθμοί 4, γκολ 2-4.

«Σταθερά» πρόκρισης

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Συνεπώς, οι 4 βαθμοί είναι η «ελληνική σταθερά» πρόκρισης. Κι επειδή στο ποδόσφαιρο οι… κανονικές συμπτώσεις έχουν τη δική τους σημασία και σημειολογία, υπάρχουν και αυτές: Το 2004 η Εθνική Ελλάδας πέτυχε τη μοναδική της νίκη στη φάση των ομίλων με πέναλτι που εκτέλεσε ο Μπασινάς. Τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Φορταλέσα νίκησε την Ακτή με πέναλτι που εκτέλεσε ο Σαμαράς.

Το 2010 έχασε από τραυματισμούς τον τερματοφύλακά της Κώστα Χαλκιά και τον καλύτερο σε απόδοση αμυντικό της Αβραάμ Παπαδόπουλο. Στη νίκη επί της Ακτής έχασε με τραυματισμό τον Ορέστη Καρνέζη και στη συνέχεια τον καλύτερό της ώς τότε μέσο, τον Παναγιώτη Κονέ.

Ανοιχτή… πόρτα

Επόμενος αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας είναι η Κόστα Ρίκα. Από Ακτή σε Ακτή πάει η ελληνική ομάδα. Την Κυριακή θα αντιμετωπίσει μια αντίπαλο που κάνει ένα καταπληκτικό τουρνουά, αλλά δεν τρομάζει ούτε ως όνομα ούτε ως ρόστερ. Διαθέτει πάντως μια γρήγορη, πειθαρχημένη και δεμένη ομάδα.

Η αλήθεια είναι πως το «σταύρωμα» για την Εθνική στη φάση των «16» έγινε με έναν όμιλο που τα προγνωστικά πήγαν περίπατο. Η Κόστα Ρίκα πήρε την 1η θέση κόντρα σε δύο θηρία από την Ευρώπη που αποκλείστηκαν, δηλαδή την Ιταλία και την Αγγλία, και άφησε πίσω της την Ουρουγουάη που επίσης προκρίθηκε. Δηλαδή η αντίπαλος της ελληνικής ομάδας άφησε πίσω της τρεις εστεμμένες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το 2004 η Ελλάδα έπεσε πάνω στη Γαλλία. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τη νίκησε, ήταν από τις πιο δύσκολες και ισχυρές αντιπάλους που μπορούσαν να προκύψουν.

Το 2010 έπεσε πάνω στην πανίσχυρη Γερμανία. Αποκλείστηκε φυσιολογικά, καθώς η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανέστατη.

Η Κόστα Ρίκα δεν είναι ούτε Γαλλία του 2004 ούτε Γερμανία του 2010 σε δυναμικότητα και πρεστίζ.

Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της είναι ο Τζόελ Κάμπελ, που αγωνιζόταν στο ελληνικό πρωτάθλημα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Αυτός και ο Μάρκους Μπεργκ του Παναθηναϊκού ήταν ομολογουμένως οι παίκτες που ξεχώρισαν στη Σούπερ Λιγκ της σεζόν 2013-14. Η Ελλάδα έχει λογικές και βάσιμες πιθανότητες να πάει στην προημιτελική φάση και να μπει στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου, στο Μουντιάλ του 2014.

Δεν ξέρει κανείς τη συμπεριφορά της σε νοκ-άουτ αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς είναι μόλις η πρώτη φορά που καταφέρνει να προκριθεί στις τρεις έως τώρα συμμετοχές της στη διοργάνωση.

Αν πάντως εμφανίσει ένστικτο επιβίωσης όμοιο με εκείνο του 2004, τότε η οκτάδα δεν είναι μακριά. Όμως, ακόμα κι αν μείνει στους «16», θα έχει πετύχει τον στόχο της, όπως αυτός σαφώς είχε οριοθετηθεί από τον Φερνάντο Σάντος και τους παίκτες του, πριν αναχωρήσουν για τη Βραζιλία. Είχαν πει πως στη Νότιο Αφρική η Εθνική είχε πετύχει την πρώτη νίκη της σε Μουντιάλ και ότι είναι η ώρα να κάνει ένα βήμα παραπάνω με πρόκριση στους «16», όπως και έγινε.

Η ελληνική ομάδα έφτασε στην επιτυχία αυτήν, ολοκληρώνοντας έναν 12ετή κύκλο, που ξεκίνησε το 2002 με τα προκριματικά για το Euro 2004 και κλείνει στη Βραζιλία με την αποχώρηση του Σάντος, που διαδέχτηκε τον Ότο Ρεχάγκελ, αλλά και των δύο «σωματοφυλάκων» της φουρνιάς του 2004, του Κώστα Κατσουράνη και του Γιώργου Καραγκούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου