Σελίδες

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Αίμα και δημοψήφισμα στην Ανατολική Ουκρανία

crashonline


Ξεφεύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση στην Ουκρανία. Την ώρα που δύο από τις πιο «ευαίσθητες» περιοχές της χώρας ετοιμάζονται να επιλέξουν την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο με δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους.
Μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες στη Μαριούπολη και κόστισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους, το σκηνικό επαναλήφθηκε και σήμερα, σε μικρότερη όμως ένταση. Μεταξύ άλλων στην πόλη σημειώθηκαν και ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου, κατά την επιχείρηση ανακατάληψης κτιρίου της αστυνομίας, το οποίο τελικά τυλίχτηκε στις φλόγες.
Παράλληλα, το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο όπου δημοσιογράφος και πολίτες πυροβολούνται εν ψυχρώ και από απόσταση λίγων μέτρων από στρατιώτες του Κιέβου, οι οποίοι συνοδεύονταν από άρματα μάχης. Πολίτες της Μαριούπολης στέκονταν μποστά στα τανκς και σε μια περίπτωση κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους ένα από αυτά.

Την ίδια στιγμή, οι αυτονομιστές της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρά το αίτημα και του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, να το αναβάλουν, ενώ ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, υποστηρίζει πως το δημοψήφισμα θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την άβυσσο.
Στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, στήνονται κάλπες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες, που θα προσέλθουν στην κάλπη, είναι αν υποστηρίζουν την αυτονακηρυχθείσα «Δημοκρατία του Ντόνετσκ». Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία παρατηρητών και παράλληλα δεν θα υπάρχει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για τη νομιμοποίηση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου