Σελίδες

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Γιατί μπήκε η Κύπρος στο μνημόνιο – Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα

crashonline


Στη δημοσιότητα δόθηκε η πολύκροτη έκθεση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής της Κύπρου, για τις εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες κατά την περσινή κλειστή περίοδο.
Στην έκθεση, που αριθμεί 400 και πλέον σελίδες, περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία για τις αιτίες που οδήγησαν στην οικονομική στήριξη της Κύπρου από την Τρόικα, οι τοποθετήσεις και οι διαπιστώσεις των κομμάτων για πιθανές ευθύνες, ονόματα προσώπων και εταιρειών που λάμβαναν δάνεια με σχεδόν χαριστικούς τόκους και στοιχεία για αμοιβές εκατομμυρίων ευρώ σε δικηγόρους και ελεγκτές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ένα μόνο στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας πήρε ως bonus το 2008, το ποσόν των 3,3 εκατ. ευρώ. Η έκθεση της επιτροπής διαπιστώνει ότι τα στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας (που έκλεισε με την απόφαση του Eurogroup) ήταν πιο ευνοημένα στην Ελλάδα από ότι στη Κύπρο καθώς λάμβαναν πολλαπλάσια ωφελήματα.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα πως «περαιτέρω ερωτήματα προκύπτουν για τις διαδικασίες έγκρισης των bonus καθώς εκπρόσωπος της Ειδικού Διαχειριστή της Τράπεζας δήλωσε στην Επιτροπή ότι υπήρξαν περιπτώσεις που παραχωρήθηκαν φιλοδωρήματα χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας».

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι υψηλού ρίσκου επενδύσεις που γίνονταν κατά τον ουσιώδη χρόνο και τα εικονικά κέρδη τα οποία φαίνονταν στις οικονομικές καταστάσεις τα οποία προέκυπταν από τις επενδύσεις σε ομόλογα και άλλα σχετίζονταν και με τις αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου