Σελίδες

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ... 529 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕΡΑ!

iskra

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Εφριξε όλος ο κόσμος στο άκουσμα της είδησης από την Αίγυπτο. Πάγωσε το αίμα στις φλέβες. Στην επαρχιακή πόληΑλ Μινίγια, στην ομώνυμη επαρχία της Ανω (δηλαδή της Νότιας) Αιγύπτου, ένας δικαστής ονόματι Σαΐντ Γιουσέφ με το παρατσούκλι «χασάπης(!)», όπως μας πληροφορεί η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν», καταδίκασε σε θάνατο σε μία και μόνο μέρα... 529 (!!!) οπαδούς του νόμιμου προέδρου της χώραςΜοχάμεντ Μόρσι, τον οποίον ο στρατός ανέτρεψε σε πραξικόπημα. Πρωτοφανής στην παγκόσμια σύγχρονη ιστορία αυτή η απόφαση με 529 θανατικές καταδίκες σε μία και μόνο δίκη! Λεπτομέρεια, εξωφρενική κι αυτή: η δίκη που κατέληξε στην απόφαση να εκτελεστούν 529 πολιτικοί αντίπαλοι της χούντας της Αιγύπτου διήρκεσε... δύο, ναι, δύο ημέρες!
Ξεσηκώθηκε παγκόσμιος σάλος. «Μια μαγική δίκη σε δύο ημέρες δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στις πιο θεμελιώδεις απαιτήσεις μιας δίκαιης δίκης» εξανέστη η Υπάτη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ατάραχος ο αρχιπραξικοπηματίας Αμπντελφατάχ αλ Σίσι που ανέτρεψε τον ισλαμιστή νόμιμο πρόεδρο της Αιγύπτου πέρυσι το καλοκαίρι, δύο ημέρες μετά την ανατριχιαστική δικαστική απόφαση, ανακοίνωσε δημοσίως την απόφασή του να διεκδικήσει (και να κερδίσει φυσικά, μέσα σε αυτές τις συνθήκες!) την προεδρία της Αιγύπτου στις προεδρικές εκλογές που, όπως τελικά ανακοινώθηκε χθες, θα γίνουν στις 26 και 27 Μαΐου.
Την ίδια μέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Καΐρου έπεφτε νεκρός σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Διαμαρτυρόταν μαζί με άλλους φοιτητές για τις 529 καταδίκες εις θάνατον... Την ίδια μέρα -Τετάρτη, 26 Μαρτίου- ο εισαγγελέας παρέπεμπε να δικαστούν στην ίδια επαρχία των 529 θανατικών ποινών ακόμη... 919 (!!!) πολιτικοί αντίπαλοι της αιγυπτιακής χούντας. Εγινε έξαλλος ακόμη και ο Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι οποίες από κοινού με το Ισραήλ οργάνωσαν και στήριξαν τους πραξικοπηματίες της Αιγύπτου. «Καλώ τη μεταβατική αιγυπτιακή κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφαση του δικαστηρίου», διέταξε. Ετσι και θα γίνει, υποθέτουμε. Αυτός ο «χασάπης» δικαστής του προαναφέραμε έχει φτάσει στο σημείο, όπως αποκαλύπτει και πάλι η γαλλική «Λιμπερασιόν», να ξεπεράσει σε σκληρότητα ακόμη και τους... «Αθλιους» του 19ου αιώνα του Βίκτωρος Ουγκό: έχει καταδικάσει άνθρωπο που έκλεψε ένα φόρεμα σε φυλάκιση... 30 χρόνων! Τριάντα χρόνια φυλακή για ένα φόρεμα!

Στο κλίμα αυτό, όπως είναι αυτονόητο, δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία ότι τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου θα τις κερδίσει ο αρχιπραξικοπηματίας Αλ Σίσι, ο οποίος μάλιστα έχει αναγορευθεί σε... στρατάρχη! Δεν θα υπάρχει άλλωστε κανένας ουσιαστικός αντίπαλος σε αυτή τη φαρσοκωμωδία των δήθεν εκλογών. Τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που είχαν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2012, η αιγυπτιακή χούντα τους έβγαλε εκτός νόμου και όλη η ηγεσία τους ή βρίσκεται στη φυλακή ή καταζητείται! Ο ίδιος ο πρώτος πραγματικά δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, βρίσκεται στη φυλακή με κατηγορίες που επισύρουν την ποινή του θανάτου. Στις αιγυπτιακές φυλακές έχει ρίξει η χούντα του Αλ Σίσι και πολλούς από τους ηγέτες της «αιγυπτιακής άνοιξης», που ανέτρεψαν το 2011 τον δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ. Γενικά η αιγυπτιακή χούντα εκτελεί κατά εκατοντάδες και φυλακίζει κατά χιλιάδες τους πολιτικούς της αντιπάλους. Οι διαδηλώσεις εναντίον της είναι κυριολεκτικά καθημερινές.
Η οικονομία είναι εντελώς διαλυμένη, αλλά η χούντα επιβιώνει επειδή οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει στηΣαουδική Αραβία και στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα να τη χρηματοδοτούν με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Μέσα σε μόλις εννέα μήνες από το πραξικόπημα που έλαβε χώρα στις 3 Ιουλίου του 2013, όπως υπολογίζει η δεξιά γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», οι δύο αραβικές χώρες έχουν δώσει στην Αίγυπτο πάνω από... 40 δισεκατομμύρια δολάρια! Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί και μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, γιατί η Αίγυπτος με 85 εκατομμύρια πληθυσμό είναι κυριολεκτικά «βαρέλι δίχως πάτο» αναφορικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας της. Ο πραξικοπηματίας Αλ Σίσι θα «εκλεγεί» πρόεδρος της Αιγύπτου με όποιο ποσοστό αποφασίσει αυτός να ανακοινώσει, αλλά σε καμία περίπτωση η πάλη για την εξουσία στη χώρα αυτή δεν έχει κριθεί οριστικά.
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου