Σελίδες

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Λογιστικός έλεγχος για την διαγραφή του χρέους

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Η Πρωτοβουλία για Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2011, με σκοπό να διεκδικήσει τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, μέσα από την συγκρότηση μιας αντίστοιχης επιτροπής, που θα διευκολύνει, θωρακίζοντας νομικά, την διαγραφή όλου ή του μεγαλύτερου μέρους του. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτελέσει τον σκοπό της είναι η σχετική επιτροπή να έχει εξοπλιστεί με τις απαραίτητες αρμοδιότητες από την κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση σε δημόσια αρχεία για να ελέγξει ομολογιακές εκδόσεις, κρατικές προμήθειες, συμβάσεις, κ.λπ. Αναγκαίο να τονιστεί ότι κρίσιμο στοιχείο είναι η ανεξαρτησία της από το κράτος και τους μηχανισμούς του και η λογοδοσία της στην κοινωνία, για να μην καταντήσει κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι στιγμής για πολιτικούς λόγους, όπως ξέρουμε.
Υποσχεθήκαμε αρχικά να προχωρήσουμε σε δικές μας επεξεργασίες αξιοποιώντας δευτερογενείς πηγές (πχ δημοσιεύματα Τύπου). Έγινε σε ένα περιορισμένο βαθμό. Ενδεικτικά, σε εκδήλωση τον Δεκέμβριο του 2011, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ παρουσιάστηκαν δύο πορίσματα που αφορούσαν την σχέση γερμανικών επανορθώσεων και χρέους κι επίσης τον τρόπο που η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ επηρέασε το δημόσιο χρέος. Σε εξέλιξη είναι κι άλλες έρευνες, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που οι ιδιωτικοποιήσεις συνέβαλλαν στην αύξηση του δημόσιου χρέους, αντίθετα με ό,τι επικαλείται ο νεοφιλελευθερισμός.

Εν τω μεταξύ η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μέσω του PSI+ τον Μάρτιο του 2012 που άλλαξε άρδην το προφίλ με αποτέλεσμα το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πλέον να οφείλεται στον Μηχανισμό Στήριξης, όταν παλιά ήταν ομολογιακό, διευκόλυνε την αποκάλυψη του απεχθούς χαρακτήρα του χρέους. Η μη κύρωση από τη βουλή των δύο δανειακών συμβάσεων, κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο, και άλλα επιχειρήματα που αναφέρουμε σε σχετικά πρόσφατες ανακοινώσεις μας και υπάρχουν στην ιστοσελίδα (elegr.gr) τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό μας ότι τα δάνεια της Τρόικας μπορούν να χαρακτηριστούν απεχθή, από μια Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, εξουσιοδοτημένη φυσικά με σχετικές αρμοδιότητες. Η δουλειά του λογιστικού ελέγχου υπό το πρίσμα της θεμελιώδους αλλαγής της σύνθεσης του χρέους έγινε, επομένως, πιο απλή. (Προς επίρρωση, ακόμη, οι δηλώσεις και η αρθρογραφία κορυφαίων καθηγητών δημοσίου δικαίου για τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των δανειακών συμβάσεων, η σύγκρουσή τους με το διεθνές δίκαιο, κ.λπ.). Αναγκαίο ωστόσο να ειπωθεί ότι κι αυτό το έργο για να έχει νόημα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί στο πλαίσιο μιας επιτροπής επιφορτισμένης με αυτό το ρόλο. Κι όχι από μια πρωτοβουλία πολιτών ή στο πλαίσιο αρθρογραφίας και ανακοινώσεων, όπως έχει ήδη γίνει, προφανώς ανολοκλήρωτα.
Επιπλέον, τα προηγούμενα χρόνια η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου προχώρησε σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις που στόχο είχαν να στηριχθούν οι κοινωνικοί αγώνες ενάντια στα Μνημόνια και το χρέος. Αναφέρω ενδεικτικά τον κύκλο εκδηλώσεων Κοινωνία υπό Κατασκευή Ι και ΙΙ (χειμώνας – άνοιξη 2012 και 2013) και Κοινωνία υπό κατασκευή ΙΙΙ που ήδη έχει ξεκινήσει, με την Εφημερίδα των Συντακτών να περιλαμβάνεται στους χορηγούς επικοινωνίας, όπως και πέρυσι.
Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε ότι τα όσα κάναμε είναι αναντίστοιχα της πρόκλησης που δεχθήκαμε ως κοινωνία και λίγα για να αποκαλυφθεί ο απεχθής χαρακτήρας του δημόσιου χρέους, έτσι ώστε να μην πληρωθεί. Τουλάχιστον όμως συμβάλαμε στην απονομιμοποίησή του, κάνοντας γνωστό στην κοινωνία και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο τον πιο εύκολο τρόπο για να διαγραφεί το χρέος και να μην ζήσουμε σαν δούλοι!
Πηγή : εφ. των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου