Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τώρα, και το ΙΟΒΕ…

economia



του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Μετά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που περιέγραφε με αδρές γραμμές την υπερφορολόγηση των Ελλήνων και αμφέβαλλε για τις προοπτικές διατηρησιμότητας του 2014, ήρθε το ΙΟΒΕ. Το ΙΟΒΕ λοιπόν, που γενικός διευθυντής του – μην το ξεχνούμε – υπήρξε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος και του εξασφάλισε το πρόσφατο υψηλό προφίλ και το κύρος στον δημόσιο λόγο, ήρθε με την τελευταία τριμηνιαία του έκθεση που «κλείνει» το 2013 και ανέβασε στην επιφάνεια αντίστοιχα σοβαρά πράγματα για το 2014.
Το ΙΟΒΕ, στο μείγμα προβλέψεις που παρουσίασε στην δημοσιότητα, έδωσε μιαν σχετικά θετική πρόγνωση για τις προοπτικές της απασχόλησης στο αμφίβολο 2014. Η προσδοκία του ΙΟΒΕ ήταν να έχουμε στο 2014 ανεργία στο 26% - δηλαδή σε ελαφρά υποχώρηση από το (προβλεπόμενο) 27,3% του 2013. Βέβαια, αν δούμε την αδιανόητη ανεργία που έχει δημιουργηθεί με το 1.375.000 άτομα «εκτός», κάθε αναφορά στο μέτωπο αυτό της ανεργίας είναι στενάχωρη.

Όμως, ο πυρήνας της άποψης του ΙΟΒΕ για το 2014 ήταν άλλος: ήταν η πρόβλεψη ότι, από πλευράς ρυθμών ανάπτυξης μάλλον κάτι σαν στασιμότητα θα πρέπει να περιμένει κανείς – «το προϊόν θα σταθεροποιηθεί φέτος, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μείωσής του». Βέβαια, αυτό, άμα συνδυαστεί με την διαπίστωση ότι λειτουργεί εξυγιαντικά η «τάση αποκατάστασης της ισορροπίας στα δίδυμα ελλείμματα», όπως σημείωσε ο τωρινός Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ν. Βέττας,  ακούγεται πιο καθησυχαστικά.
Ας μην προσπεράσουμε όμως και τις παρατηρήσεις του Προέδρου του ΙΟΒΕ Οδ. Κυριακόπουλου – μίλησε για «μη-δημιουργική αξιωματική αντιπολίτευση» αλλά και για «κόπωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Αν ήταν λοιπόν να αξιολογήσει κανείς την συνολική προσέγγιση του ΙΟΒΕ στην ελληνική οικονομία στο ξεκίνημα του 2014, μάλλον θα συμφωνήσει με τον ξένο ανταποκριτή που είπε: «Still trundling on, but not out of the woods yet».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου