Σελίδες

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Η κυβέρνηση και ο κομβικός μήνας Ιούνιος 2013.


του Κώστα Μελά

Γιατί η κυβέρνηση χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας το επόμενο δίμηνο και πόσο θα αλλάξει το κλίμα εάν μειωθούν οι συντελεστές στην εστίαση και το πετρέλαιο θέρμανσης;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σημαντικής σημασίας λόγος ο οποίος το επόμενο δίμηνο έχει την αποφασιστική δύναμη να μεταβάλλει την εξέλιξη των πραγμάτων προς θετικότερες εξελίξεις. Απλά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τεχνάσματα αυτού του είδους προσβλέποντας σε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα ενεργειών οι οποίες έχουν δρομολογηθεί μέσω του μνημονίου. Συγκεκριμένα : η πρώτη και σημαντικότερη είναι αυτή της ελπίδας ότι δεν θα χρειαστούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα κάτι που δίνει την ελπίδα το εισόδημα της χώρας να προσγειωθεί σε κάποιο επίπεδο δεδομένου ότι η παραπέρα μείωσή του θα είναι καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία. Επίσης ελπίζει να αρχίσουν τα έργα στους οδικούς άξονες , να τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να επιστραφούν τα χρωστούμενα από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και να αρχίσει η τουριστική περίοδος στην οποία βασίζει πολλές ελπίδες για την εποχική μείωση της ανεργίας. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται ότι θα βοηθήσει στην αύξηση της κατανάλωσης των αντίστοιχων προϊόντων  και συνεπώς αναμένεται να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό και ότι τα έσοδα του δημοσίου θα είναι μεγαλύτερα από την αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου.    


Τι σημαίνει για την οικονομία το γεγονός ότι οι μπουλντόζες έπιασαν ξανά δουλειά στα μεγάλα έργα;

Κατ’ αρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έπιασαν ακόμη δουλειά. Θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν οι συμμετέχοντες τράπεζες στο επενδυτικό σχήμα και να περάσουν οι συμβάσεις από τη Βουλή των Ελλήνων. Καλώς εχόντων των εξελίξεων οι εργασίες στον πρώτο οδικό άξονα Κορίνθου – Πατρών θα αρχίσουν το Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Θα είναι μια θετική εξέλιξη αλλά προς θεού δεν πρόκειται να οδηγήσει δε λύση του οικονομικού προβλήματος.


Σήμερα οι άνεργοι είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο. Πότε κατά τη γνώμη σας θα μειωθεί το ποσοστό στα επίπεδα του 15%;

Η ανεργία με σημερινά στοιχεία της Eurostat ανέρχεται στο 27,2% του ενεργού πληθυσμού με ανοδική τάση. Δηλαδή αναμένεται και τον επόμενο χρόνο η ανεργία να αυξηθεί . Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημες ενδείξεις ότι η ανεργία αυξάνεται με φθίνοντα ρυθμό, όχι να μιλάμε για αναστροφή της τάσης. Επομένως για να κατέλθει η ανεργία στο 15,0% δεν υπάρχει στατιστική βάση για οποιαδήποτε εκτίμηση. Συνεπώς είναι άγνωστο το πότε  και περισσότερο φαντάζει για μακρινό όνειρο.

Με δεδομένο ότι η αγορά έχει στεγνώσει, τα πράγματα για την ελληνική οικονομία θα είναι καλύτερα ή χειρότερα το φθινόπωρο;

 Νομίζω ότι το φθινόπωρο είναι αρκετά μακριά για τις εποχές που ζούμε. Πάντως η κατάσταση δεν θα είναι διαφορετική από αυτή την οποία ζούμε σήμερα. Για τις αμοιβές της εργασίας θα είναι χειρότερη. Η ανεργία δεν θα έχει δείξει τάση μείωσης. Τα έσοδα του δημοσίου θα συνεχίζουν να υπολείπονται των προγραμματισμένων. Η ρευστότητα θα συνεχίσει να απουσιάζει. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα έχουν τον χρόνο να ωριμάσουν. Συνεπώς αν κάτι το εξαιρετικό δεν συμβεί (δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι τέτοιο) τα πράγματα θα τείνουν προς την προσγείωσή τους σε χειρότερο επίπεδο δεδομένου ότι η ύφεση θα υπερβεί το 4,5% το 2013.  

Φοβάστε κοινωνική έκρηξη ή είναι κάτι που η εμπειρία έδειξε ότι δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας;

Η κοινωνική έκρηξη είναι κάτι το οποίο κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα ξεσπάσει. Ασήμαντα γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή. Οι κοινωνικές εξεγέρσεις είναι δύσκολο να οδηγήσουν στη λύση που ο κάθε ένας φαντασιώνεται. Η οποιαδήποτε εξέγερση δεν σηματοδοτεί ταυτόχρονα και λύση των προβλημάτων.

Κατά πόσο είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη στις αρχές του 2014;

Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει μεγέθυνση του ΑΕΠ στις αρχές του 2014. Περισσότερο πιθανό φαίνεται να συμβεί στις αρχές του 2015. Όμως θα είναι μια μεγέθυνση η οποία θα κυμαίνεται γύρω από τη στασιμότητα και το πλέον πιθανό θα είναι μια μεγέθυνση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στο ποσοστό της ανεργίας και στις αμοιβές της εργασίας. Συνεπώς θα έχουμε εισέλθει σε μια αγωνιώδη προσπάθεια διατήρησης του κατώτατου σημείου ισορροπίας.

Καλύτερες μέρες λοιπόν πότε θα έρθουν;

Εξαρτάται πως εννοούμε τις καλύτερες μέρες. Τέτοιες μπορεί να είναι όταν σταματήσει η κατηφόρα και για αρκετά χρόνια θα σερνόμαστε σε μια σχετική στασιμότητα.  Το υπόδειγμα το οποίο επιχειρούν να επιβάλλουν στην ελληνική οικονομία , δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες πλήρους απασχόλησης . Επίσης δεν επιτρέπει μεγέθυνση των αμοιβών εργασίας . Αντιθέτως βασίζεται στην υψηλή απόδοση του κεφαλαίου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου