ΕΛεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση
Λοιπόν καταρχάς η Κύπρος έγινε άλλο ένα τεράστιο θέμα που λειτούργησε αποπροσανατολιστικά , ώστε ο κόσμος να θεωρήσει ότι η Κύπρος αντιδρά ή φέρνει αντίσταση στην τυραννία της ΕΕ και δείχνει έναν δρόμο και μια διέξοδο, δίνοντας νέες φρούδες ελπίδες στους Έλληνες, δημιουργώντας νέες αυταπάτες περί εξόδου από τη κρίση και τον εγκλωβισμό των μνημονιών μέσα από το ίδιο το σύστημα και την ΕΕ.
Πρώτα από όλα τι ήταν το κούρεμα; Δεν υπήρχε κάποια φορολόγηση ή τιμωρία στους καταθέτες αλλά στην ουσία μεταφορά κόστους της διάσωσης των τραπεζών στις ίδιες, η μοναδική φορά που γίνεται αυτό για χρηματοπιστωτικό σύστημα στη πρόσφατη κρίση.
Καθώς οι κυπριακές τράπεζες ήταν χρεωκοπημένες, μεταφέρθηκε το κόστος ανακεφαλαιοποίησης τους στις καταθέτες, όπου καταναγκαστικά θα έδιναν μέρος των καταθέσεων τους για να ενισχυθούν τα ιδία κεφάλαια των τραπεζών ώστε να μην καταρρεύσουν, με πιθανό αντάλλαγμα μετοχές που θα ήταν φυσικά απαξιωμένες.
Μια περίεργη τακτική όπου ο μεγαλοκαταθέτης αντιμετωπίζεται σαν επενδυτής που πρέπει να δέχεται να αναλαμβάνει το ρίσκο. Παραδόξως η ξαφνικά «σοσιαλίζουσα» γραφειοκρατία της ΕΕ έγινε εν μια νυκτί αδιάφορη για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, επειδή προφανώς αυτά τα κεφάλαια αφορούν κυρίως κύπριους, ρώσους και κατοίκους τρίτων χωρών.
Οβεραλ πάντως με αυτό το σχέδιο, τελικά το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης θα το αναλάμβανε σε μεγάλο μέρος το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και η ίδια η Κύπρος, με πολύ πιθανή κατάληξη την καταστροφή της εικόνας της ως παράδεισος φύλαξης και διακίνησης κεφαλαίων και την καταστροφή του οικονομικού μοντέλου της που στηριζόταν σε αυτόν τον κλάδο.
Για να επεξηγηθεί αυτό, μεταφέροντας το κόστος διάσωσης στους καταθέτες τελικά το μεταφέρεις στις ίδιες τις τράπεζες αφού καταστρέφεις το οικονομικό μοντέλο τους και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των κυπριακών τραπεζών να προσελκύουν κεφάλαια με καλύτερους όρους από άλλες τράπεζες.
Καθώς ανά πασά στιγμή η ΕΕ που εποπτεύει αυτές τις τράπεζες, και που εξαρτώνται για την επιβίωση τους από τη ρευστότητα που η ΕΚΤ παρέχει, μπορεί να αλλάξει αυτούς τους όρους ή να τους κάνει και καταστροφικούς για το κεφάλαιο που συσσωρεύεται σε αυτές. Άρα μακροπρόθεσμα το κόστος μεταφέρεται στις τράπεζες.
Εδώ πως οι ευρωπαίοι εξηγούν τις αποφάσεις τους
Η Κύπρος αντιδρά γιατί αυτό θα ήταν η καταστροφή του business model της , το οποίο λειτουργεί για τους περισσότερους κατοίκους ενός μικρού κράτους και φυσικά ωφελεί και τους κάτοχους μεγάλους κεφαλαίων διεθνώς , συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ξεπλένουν χρήμα.
[quote]Οι κατά κεφαλήν καταθέσεις των νοικοκυριών στην Κύπρο είναι 150% υψηλότερες του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της. Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι οι Κύπριοι έχουν πολλά χρήματα στην τράπεζα. Ενώ το εγχώριο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αποτελεί πόλο προσέλκυσης πολύ σημαντικών καταθέσεων από το εξωτερικό και κυρίως από χώρες εκτός ευρωζώνης.Ολόκληρη τη οικονομία της Κύπρου στηρίζεται κατά πρώτο και κύριο λόγο στην μετατροπή των τραπεζών της σε διαμετακομιστικό κέντρο κεφαλαίων, ειδικά με την μορφή δανείων και καταθέσεων. Για παράδειγμα το 2011, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εγχώριες τράπεζες της Κύπρου εξήγαγαν 43,5 δις ευρώ σε Δάνεια/Νόμισμα και καταθέσεις και εισήγαγαν 62,6 δις ευρώ. Την ίδια χρονιά το ΑΕΠ της Κύπρου ανήλθε σχεδόν σε 18 δις ευρώ τρέχουσες τιμές. Το χρήμα που διακίνησαν οι εγχώριες τράπεζες της Κύπρου προς το εξωτερικό ήταν σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ και από το εξωτερικό σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του νησιού. [/quote]
Τι μας δείχνει η στάση της ΕΕ
Η απόφαση της ΕΕ η οποία αφορούσε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο ήταν αποκομμένο αρκετά από το ευρωπαϊκό σύστημα και άρα ο συστημικός κίνδυνος ήταν μικρός, δεν δείχνει τόσο επίθεση εναντίον των μικροκαταθετών και των εργαζομένων αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ των συμφερόντων Ρωσίας και ΕΕ (και αυτό όχι μόνο σε ότι αφορά τα πιστωτικά συστήματα).
Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ δεν διανοήθηκε να κάνει το ίδιο στις χρεωκοπημένες ελληνικές, ιρλανδικές ή ισπανικές τράπεζες (αλλά και σε αρκετές γαλλικές και γερμανικές), αλλά πήρε εύκολα την απόφαση για τις κυπριακές τράπεζες. Και αυτό επειδή στη πρώτη περίπτωση θα θιγόταν άμεσα τα κεφάλαια των οικονομικών ελίτ της ΕΕ, το τραπεζικό της σύστημα που έχει τεράστια εξουσία για να αφήσει να γίνει αυτό και οι ίδιες οι κοινωνίες της ΕΕ.
[quote]. At present, most economic writers appear to be focused on the contagion risk: the possibility that depositors in larger economies might worry for the value of their savings, leading to panic and self-fulfilling crises elsewhere. On the face of things, that seems an unlikely scenario. Cyprus looks a unique case, both in terms of its circumstances and size. Bank runs in Spain or Italy would be fatal for the euro zone, and depositors there can reasonably expect leaders to go to great lengths to ensure that they don’t occur. It is worth noting, of course, that when it comes to panic, expectations of what a government will do are less important than expectations of what fellow depositors will do. It would nonetheless be surprising to see a follow-on outbreak of deposit flight around the periphery.[/quote]
[quote]Μήνυμα Σόιμπλε προς τους ρώσους καταθέτεςΜήνυμα προς τους ρώσους καταθέτες έστειλε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο.
«Όποιος επενδύει τα χρήματά του σε χώρες όπου πληρώνει λιγότερους φόρους, ή όπου ίσως ελέγχεται λιγότερο, αναλαμβάνει τον κίνδυνο, όταν οι τράπεζες της χώρας αυτής δεν είναι βιώσιμες, είναι προφανές», δήλωσε στη γερμανική ραδιοφωνία.[/quote]
Αν υπάρχει βέβαια ένας συστημικός κίνδυνος είναι ότι τέθηκε στο τραπέζι η αναίρεση της προστασίας των καταθέσεων κάτω 100 χιλ που είναι ένας από τους πυλώνες πίστης για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
[quote]A one-off 9.9% levy will be imposed on all deposits over the insurance threshold of €100,000 before banks reopen after a bank holiday on Monday. That idea had been in the air for a while, not least because a lot of those uninsured deposits came from outside Cyprus, and from Russia in particular. The politics of saving wealthy Russians with money loaned by thrifty Germans were always going to be tricky.
What had not been anticipated was a 6.75% loss for savers with deposits in Cypriot banks below the insurance ceiling. Cypriots woke up this morning to find bank branches closed to them. By the time they will be able to get at their money, it will be too late. The offer of equity in banks to replace the value of their savings is meant to be a balm but it’s not a choice they would have made. Why this decision was taken is not yet clear. The most plausible explanation is that the Cypriot government itself preferred to spread the pain rather than wipe out non-resident depositors and jeopardise its long-term prospects as an offshore financial centre for Russian and other….[/quote]
Ενώ πουλάνε και τρέλα το ποιός ανοίγει το πορτάκι του συστημικού κινδύνου
[quote] Σόιμπλε: Ο Αναστασιάδης ήθελε κούρεμα και των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδωνΔεν είχαμε πρόθεση να υποβάλουμε φορολογία σε καταθέσεις που δεν ξεπερνούσαν τις 100 χιλιάδες είπε σήμερα ο κ. Σόιμπλε.
Μια δήλωση του Σόιμπλε που σίγουρα θα συζητηθεί. Όπως αποκάλυψε, ο πρόεδρος της Κύπρου πήρε αβίαστα και χωρίς να πιεστεί την απόφαση για κούρεμα όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων.[/quote]
Εννοείται ότι μπροστά στο κίνδυνο το συστημικό η ΕΕ έπρεπε να απαγορέψει στη Κύπρο ακόμα και τη σκέψη να θίξει το “ιερό θέσφατο” των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων, αλλά πιστεύω το επέτρεψε πονηρά για να περάσει σιγά, σιγά το μήνυμα ότι τίποτα δεν θα είναι πια βέβαιο για τους πολίτες μικροκαταθέτες και εργαζόμενους της ΕΕ , μπροστά στην ανάγκη να προφυλαχθεί το σύστημα και πάνω από όλα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ελίτ.
Υποτίθεται ότι το ζήτησε η Ρωσία και η Κύπρος για να κατευνάσει τους κύριους πελάτες του οικονομικού μοντέλου της αλλά αν αντιστρεφόνταν οι ρόλοι είναι βέβαιο, ότι το ίδιο θα ζητούσε και η μεγάλη πλειοψηφία του κεφαλαίου της ΕΕ, αν ήταν να κουρευτούν τα δικά της κεφάλαια. Δεν υπάρχει καλό και κακό κεφάλαιο, απλώς θέσεις τακτικής ανάλογα με τα τρέχοντα συμφέροντα του καθένα.
Η “λύση σωτηρίας από τη Ρωσία” από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη
Η Κύπρος δεν κάνει παρά ένα εκβιασμό στην ΕΕ ότι θα ενταχθεί πλήρως στο κύκλο επιρροής της Ρωσίας. Και άσχετα αν θα μπορούσε πραγματικά να διατηρήσει μακροπρόθεσμα αυτή τη στάση της με βάση τις ισορροπίες δυνάμεων στη περιοχή, σίγουρα θα φέρει νέα προβλήματα στην ΕΕ αν γίνει κάτι τέτοιο, κάτι που η ΕΕ θα ήθελε να αποφύγει.
Λογικά η ΕΕ θα υποχωρήσει γιατί τα ποσά είναι μικρά, η Κύπρος είναι μικρή για τα δεδομένα της ΕΕ και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος που έχει χρεοκοπήσει μαζί με τις οικονομικές της πολιτικές, εδώ και καιρό, αλλά δεν το ομολογεί κανείς.
Επίσης η Κύπρος δεν έχει αξία να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα τιμωρίας σαν την Ελλάδα, ενώ έχει και διαπραγματευτική δύναμη χάρις στο φυσικό αέριο που είναι ένα προτζεκτ του άμεσου μέλλοντος και ήδη η πίτα έχει αρχίσει να μοιράζεται. Πάντως δεν βλέπω το λόγο πανηγυρισμού, αν από την εξάρτηση από την ΕΕ βρεθεί η Κύπρος εξαρτημένη από τη Ρωσία και τους ολιγάρχες της.
Εκτός να κάποιοι είναι τόσο απελπισμένοι και πιστεύουν ότι με τη Ρωσία δεν θα ισχύσει η εκμετάλλευση υπέρ του ισχυρού και οι ιμπεριαλιστικοί όροι. Και το πιο πιθανό είναι τελικά να μην γίνει ούτε αυτό.
[quote]Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ο κ. Πούτιν φανερά ικανοποιημένος από την απόφαση της Κύπρου δεσμεύτηκε να δει με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τα αιτήματα του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου.
Ήδη από χθες κυκλοφορούν πληροφορίες -που δεν έχουν όμως επιβεβαιωθεί- και θέλουν τη ρωσική πλευρά, να συμμετέχει στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών επίσημα, με αντάλλαγμα ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (μάλλον τη Λαϊκή Τράπεζα), αλλά και εγγυήσεις μέσω ομολόγων, συνδεδεμένων με το φυσικό αέριο της Κύπρου.
Θα επιδιωχθεί ταυτόχρονα, σύναψη νέου δανείου με την Ρωσία και επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ, που εξασφάλισε από τη χώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία, τον Δεκέμβριο του 2011.
………………………………………………………………………Πρόσθετη χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει μέσω «εσωτερικού δανείου», που ενδεχομένως θα περιλάβει και διαθέσιμα των ασφαλιστικών Ταμείων της Μεγαλονήσου αλλά και ή υποχρεωτική μετατροπή των μεγάλων καταθέσεων σε ομόλογα 5ετή και δεκαετή
Ταυτόχρονα φέρεται να συζητείται και το ενδεχόμενο «επιμήκυνσης» του υπολοίπου χρέους της χώρας, με την προοπτική της αποπληρωμής του μέσω και των μελλοντικών εσόδων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, στα πρότυπα άλλων ρυθμίσεων χρέους.
Το σενάριο «ρωσικής βοήθειας» ενισχύει το γεγονός ότι τα ρωσικά συμφέροντα απειλούνταν με απώλειες της τάξης των 2 δισ. ευρώ αν περνούσε το «κούρεμα», ποσό το οποίο θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί σε ενδεχόμενο «ατυχήματος» στην Κύπρο.
Τραπεζικοί κύκλοι δίνουν τις παρακάτω πιθανότητες για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα:
- 60% να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Eurogroup και Κύπρου.
- 30% να υπάρξει κυριαρχία των Ρώσων
- 10% η Κύπρος να πτωχεύσει και να γυρίσει στη λίρα.[/quote]
………………………………………………………………………………………………………………………….
[quote] Το πλάνο που συζητείται εντοπίζεται σε δύο πλαίσια:
Πρώτον, με ρώσους ιδιώτες. Επιχειρηματίες και καταθέτες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιθυμούν, αφού πλέον τα κεφάλαια τους δεν κινδυνεύουν από κούρεμα, να προχωρήσουν σε δανεισμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία με αντάλλαγμα ομόλογα της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων αλλά και με άλλες διευκολύνσεις ενώ αναλόγως του ύψους του δανεισμού θα είναι και η συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των κυπριακών τραπεζών.
Δεύτερον, σε διακρατικό επίπεδο. Η Κύπρος θα ήθελε αφενός την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έλαβε ήδη από τη Μόσχα ενώ θα καλωσόριζε και επιπλέον δανεισμό, με αντάλλαγμα τη «διασφάλιση» στη Ρωσία «στρατηγικών συμφερόντων», τα οποία δεν είναι άσχετα και με τους υδρογονάνθρακες.[/quote]
Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο οι όροι της συνεργασίας με τη Ρωσία αλλά ότι για να γίνει μια οποιαδήποτε συμφωνία εκτός ΕΕ που θα την απεγκλωβίσει από ένα πιθανό μελλοντικό μνημόνιο όλο και πιο αυστηρό και ασφυκτικό θα πρέπει η Κύπρος να βγει από την ευρωζώνη (ουπς θυμίζει κάτι αυτό;;;;)
Όπως λέει ο Καζάκης που πολλοί κορόιδευαν αλλά αυτός δικαιώνεται όλο και πιο πολύ:
[quote]Τρίτο: Η Κύπρος δεν πρόκειται να συνέλθει ξανά μετά από αυτό το χτύπημα. Ότι κι αν αποφασιστεί για το «κούρεμα» οι εγχώριες τράπεζες θα αδειάσουν από καταθέσεις και κεφάλαια, ενώ κανείς δεν πρόκειται ποτέ να τις ξαναεμπιστευτεί. Κι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για να εξαρτηθεί πλήρως η Κύπρος και η οικονομία της από τον μηχανισμό στήριξης που θα της επιβάλει το Eurogroup, ενώ θα αναγκαστεί να ξεπουλήσει τα πάντα μετατρέποντας του Κυπρίους σε ραγιάδες, σε δουλοπάροικους των αγορών με την προσδοκία ενός ξεροκόμματου.
Η Κύπρος κι ο λαός της έχει δυο μόνο επιλογές: Ή να επιζήσει σαν αποικία υπό καθεστώς πλήρους εξάρτησης από τις χρηματοδοτήσεις από το ευρωσύστημα που θα δώσει σε Γερμανούς και άλλους την δυνατότητα να την λεηλατήσουν όσο κανένας άλλος κατακτητής στην πολύχρονη ιστορία του νησιού. Ή να φύγει αμέσως εδώ και τώρα από το ευρώ, να εισάγει ξανά την κυπριακή λίρα, να θέσει υπό καθεστώς δημόσιας εκκαθάρισης τις τράπεζες – για να ξεκαθαριστεί το που πήγε όλο αυτό το χρήμα – έτσι ώστε να ανοικοδομήσει το τραπεζικό σύστημά της υπό κρατική ιδιοκτησία και να ανοικοδομήσει την οικονομία της επενδύοντας στην ζωντανή εργασία και στην κυριαρχία του νησιού. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.[/quote]
Οχι άλλες αυταπάτες
Ας μην ‘έχουμε αυταπάτες η κίνηση της Κύπρου δεν είναι κάποια επανάσταση, ηρωική πράξη ή αντίσταση στο παγκόσμιο καπιταλισμό και την αδιαμφισβήτητη ΑΥΤΉ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ εξουσία του.
Πιο πολύ απελπισμένες κινήσεις κάνουν οι πολιτικές ελίτ της Κύπρου, όχι τόσο επειδή είναι πιο πατριώτες ή πιο γενναίοι, αλλά επειδή αντικειμενικά είναι λιγότερο εξαρτημένοι από το κεφάλαιο και τις οικονομικές ελίτ της ΕΕ και έχουν εναλλακτικές επιλογές άρα και μεγαλύτερη ελαστικότητα κινήσεων και τακτικών, όπου και πάλι δε ξέρουμε αν θα αποδώσουν κάτι και δεν καταλήξει η Κύπρος πιο εξαρτημένη ή πιο απειλούμενη από τα μεγάλα συμφέροντα.
Η απάντηση της Κύπρου είναι η απόπειρα της κυπριακής ελίτ και των τραπεζών της να επιβιώσουν και να διαλέξουν την πιο συμφέρουσα εξάρτηση ανάμεσα στο κεφάλαιο της Ρωσίας και της ΕΕ.
Όλα αυτά στις τραγικές συνθήκες για αυτούς όπου το κεφάλαιο της ΕΕ τους θυσιάζει για να επιβιώσει.
Όλα αυτά στις τραγικές συνθήκες για αυτούς όπου το κεφάλαιο της ΕΕ τους θυσιάζει για να επιβιώσει.
Είναι ένας αγώνας επιβίωσης της άρχουσας τάξης της Κύπρου άντε και της μεσαίας τάξης, απλώς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Κύπρος πιστεύω δεν θα ξεφύγει από την περαιτέρω εξάρτηση από το διεθνές κεφάλαιο με τους όρους που αυτό θέλει και πολύ πιθανώς τη βάθυνση της κρίσης και τη μιζέρια για το λαό της.
Όπως λέει και εδώ κάποιος παύλος
[quote]Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι το όχι, απέναντι στο ναι της καθαρής υποτέλειας, που αυτή τη στιγμή επικράτησε στη Κύπρο, δεν συνιστά ρήξη με το σύστημα. Το οποίο όμως σύστημα ευθύνεται για την κρίση.Για παράδειγμα, καμμία πολιτική δύναμη στην Κύπρο, και βέβαια και στην Ελλάδα, δεν βάζει το ζήτημα της ανύπαρχτης δημοκρατίας που επιτρέπει σε 2 – 3 ανθρώπους να αποφασίζουν σε κλειστές διεθνείς συσκέψεις με άλλους ομοίους τους 2 -3 άλλων χωρών, την τύχη των λαών.
Ωστόσο, το όχι της Κύπρου, συνέπεια ενός είδους εξέγερσης, συνιστά ρωγμή στο ντόπιο και διεθνές σύστημα. Αν λοιπόν, αν λέω, υπήρχε ένα πραγματικά αντισυστημικό κίνημα της προκοπής, θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί τέτοιες ρωγμές, για να προωθήσει τα ουσιαστικά διλήμματα και αιτήματα που θα αφορούσαν το βάθος των προβλημάτων.[/quote]
Mια μικρή πρόβλεψη για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Ως γνωστό όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Αληθινή ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που σημαίνει και τεράστια μετατόπιση από θέσεις ισορροπίας και πιθανά κόστη τεράστια θα γίνει μόνο αν αρχίσει η πίτα να λιγοστεύει δραματικά και να διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη τους.
Άρα ΕΕ και Ρωσία απλώς κάνουν μπαλάκι τη μικρή Κύπρο μεταξύ τους σε ένα παιχνίδι πινγκ πονγκ και ταυτόχρονα βολιδοσκοπούν , καταγράφουν , σχεδιάζουν.
Εδώ με καθαρό πόλεμο στη Συρία και δεν αναδύθηκε καμιά σοβαρή ένταση, απλώς αφήνουν τα κορόιδα τους σύριους να σφάζονται και περιμένουν.
Εδώ με καθαρό πόλεμο στη Συρία και δεν αναδύθηκε καμιά σοβαρή ένταση, απλώς αφήνουν τα κορόιδα τους σύριους να σφάζονται και περιμένουν.
Το ίδιο ΠΙΣΤΕΎΩ θα αφήσουν τους κύπριους να αγωνιούν και τους ελλαδίτες να νιώθουν “εθνικά υπερήφανοι” για τους αδελφούς κυπρίους και θα επιλεχθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για όλους (cyrprus not included) εκτός αν αρχίσει να καταρρέει το σύστημα από τώρα (πράγμα πολύ δύσκολο).
ΥΓ
ΥΓ
Για όποιον ενδιαφέρεται μια πολύ καλή ανάλυση του υπόβαθρου και της διαδικασίας της τραπεζικής κρίσης στη Κύπρο.
πηγή: Everything is Politics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου