Σελίδες

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Μνημόνιο για τη ΔΕΗ από την τρόικα

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», αυτές τις απαιτήσεις βάζουν οι δανειστές της χώρας προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις. Τις περιλαμβάνει, όπως αναφέρουν πηγές, το σχέδιο του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου, το οποίο και σύντομα θα λάβει την τελική του μορφή.
Κατά τις πληροφορίες, στο σκέλος που θα αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, η τρόικα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στο «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε δύο κομμάτια. Για την ακρίβεια, να δημιουργήσει ένα μικρό «καλάθι» με μείγμα μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το οποίο θα αντιπροσωπεύει το 30% της σημερινής ΔΕΗ.
Το εναπομείναν κομμάτι, η τρόικα ζητά να ιδιωτικοποιηθεί, δηλαδή να γίνει διαγωνισμός για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Αυτονόητο είναι ότι και η «μικρή ΔΕΗ», που θα περιλαμβάνει μονάδες παραγωγής που «καίνε» λιγνίτη, νερό και φυσικό αέριο θα πουληθεί.
Πώληση δικτύων
Πέραν αυτής της απαίτησης, η τρόικα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητά και την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα ζητά να αποκρατικοποιηθεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στα πρότυπα του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Πηγές αναφέρουν ακόμη ότι οι πιστωτές ζητούν ενεργό ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), δηλαδή να προχωρήσει εκείνη το όλο εγχείρημα της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και την προετοιμασία της για τους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων.
Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκεται με ταχείς ρυθμούς, σχολιάζουν στο «Εθνος» στελέχη του κλάδου, και σε χρόνους, μάλιστα, που δεν έχουν ξαναγίνει σε καμία χώρα του κόσμου. Λένε οι πληροφορίες πως η αποκρατικοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, όταν η αντίστοιχη διαδικασία στην Ιταλία κράτησε τριάμισι χρόνια.
Δύο από τα μεγάλα «αγκάθια» για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι το ασφαλιστικό των εργαζομένων της αλλά και το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ.
Το προσωπικό της επιχείρησης έχει ενσωματωμένη την ασφαλιστική περιουσία στα πάγια της ΔΕΗ. Συνεπώς ένα τέτοιο εγχείρημα προϋποθέτει το ξεκαθάρισμά τους. Το δεύτερο «αγκάθι» ακούει στο όνομα της ΓΕΝΟΠ, η οποία έχει διαμηνύσει πως δεν θα επιτρέψει το σπάσιμο της ΔΕΗ απειλώντας με ισχυρές κινητοποιήσεις.
«Μικρή ΔΕΗ» – 7 μονάδες παραγωγής ρεύματος
Από περίπου επτά μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα αποτελείται η «μικρή ΔΕΗ», η οποία και θα πωληθεί ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Εγκυρες πηγές του «Εθνους» περιγράφουν τις μονάδες που θα συμπεριληφθούν στο «καλάθι», δηλαδή στη «μικρή ΔΕΗ», η οποία και θα βγει στον διαγωνισμό. Ετσι, λοιπόν, πρόκειται για τις λιγνιτικές μονάδες «Αμύνταιο Ι και ΙΙ», «Μελίτη» στη Φλώρινα αλλά και την υπό κατασκευή «Μελίτη ΙΙ», καθώς και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.
Η ισχύς
Πρόκειται για μια συνολική ισχύ της τάξης 1.300 μεγαβάτ και αν συνυπολογιστεί και η «Μελίτη ΙΙ», γύρω στα 1.600 μεγαβάτ. Ταυτόχρονα, στο ίδιο σχήμα μπαίνουν και υδροηλεκτρικές μονάδες στον Νέστο Ποταμό που είναι ο Θησαυρός και η Πλατανόβρυση, άλλα περίπου 600 μεγαβάτ.
Με απλά λόγια, πάνω από 2.000 μεγαβάτ θα διατεθούν σε ιδιώτη ή σε κοινοπραξία ιδιωτών παραγωγών ρεύματος.
Παράλληλα με τη «μικρή ΔΕΗ», η μεγάλη -το κομμάτι της επιχείρησης που θα απομείνει- θα βγει και αυτή σε διεθνή διαγωνισμό για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Με τους τρόπους αυτούς, καθώς και όπως προαναφέρθηκε και με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, η τρόικα στοχεύει της διάθεσης σημαντικού μεριδίου στους ιδιώτες παραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου