Σελίδες

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

«Ερασιτεχνισμός ολκής» η λύση του κουρέματος για την Κύπρο

tvxs


Ποια συμπεράσματα βγαίνουν από την περίπτωση της Κύπρου; Ποια σενάρια δεν εξετάστηκαν; Το ναυάγιο στις συνομιλίες Κύπρου – Ρωσίας. Ο «ερασιτεχνισμός ολκής» του eurogroup και η «μπλόφα» περί εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη. Ο καθηγητής οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Μάρδας, σχολιάζει στο tvxs.gr, το «πείραμα» Κύπρος. 


Δεν υπάρχει μόνο μια λύση

«Από το πείραμα Κύπρος βγαίνουν διάφορα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει μόνο μια λύση, δηλαδή, όταν η τρόικα ή ένα eurogroup προτείνει κάτι δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση που υπάρχει. Για την Κύπρο ακούστηκαν πολλά εναλλακτικά σενάρια αλλά και πολλά που δεν ακούστηκαν. Ένα σενάριο θα μπορούσε να είναι η επέκταση της αποπληρωμής των ομολόγων που έχουν οι Κύπριοι, τα οποία βέβαια δεν είναι πολλά γιατί η Κύπρος - δεν έχει μεγάλο, ώριμο χρέος – αλλά ορισμένοι αναλυτές τα ανεβάζουν έως και 9 δισ. Αν τα αποπλήρωναν αυτή η λύση θα μπορούσε να τους δώσει αποτελέσματα στην εξοικονόμηση κάποιων δισ. Ένα τέτοιο πρόβλημα κρίσης ρευστότητας και χρέους λύνεται με τη βοήθεια πολλών προτάσεων κι όχι μόνο μίας».


«Στα νομοσχέδια που τίθενται επί τάπητος θα υπάρχει μια προσωρινή αναστολή η οποία αφορά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων από την Κύπρο προς το εξωτερικό. Αυτό παραβιάζει μια θεμελιώδη αρχή λειτουργίας της ΕΕ αλλά προβλέπεται από συγκεκριμένα άρθρα της συνθήκης της Λισαβόνας. Κάτι παρόμοιο όχι στο χώρο της διακίνησης των κεφαλαίων αλλά στο χώρο της προστασίας της εγχώριας παραγωγής για την περίοδο της ύφεσης δεν μπορούσε να προβλεφθεί και από την ελληνική πχ. κυβέρνηση; Σαφώς θα μπορούσε να προβλεφθεί κάνοντας χρήση των ιδίων άρθρων της συνθήκης και φυσικά εντός των πλαισίων μιας διαδικασίας με αρχή και τέλος».

Ερασιτεχνισμός ολκής και σοκ στα θεμέλια της ΕΕ η λύση του κουρέματος

«Αυτό που ήταν απαράδεκτο γιατί παραβίαζε νομοθέτημα της ΕΕ ήταν η οποιαδήποτε φορολόγηση – δηλαδή κουρέματος -  καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ. Αυτό εισήγαγε ένα σοκ σε επίπεδο ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια οδηγία από το 1994, η ν. 19 αν θυμάμαι καλά, η οποία να προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 – έχει αναθεωρηθεί και έχει κατοχυρώσει αυτό που σας είπα – και να έρχεται απόφαση θεσμικού οργάνου της ΕΕ και να παραβιάζει αυτό το νόμο. Ήταν ένα μεγάλο σοκ γι’ αυτό και υπήρξε μια ομοβροντία δυσμενέστατων κριτικών σε όλο τον πλανήτη, αρχίζοντας από τον Πολ Κρούγκμαν και καταλήγοντας σε όλο τον ευρωπαϊκό τύπο, τον γαλλικό, τον αγγλοσαξονικό αλλά ακόμη και τον Γερμανικό». 


«Αυτός ήταν ένας ερασιτεχνισμός ολκής που φοβάμαι ότι θα τον πληρώσουμε όλοι μας στο πλαίσιο της ΕΕ. Η λύση αυτή δεν έπρεπε να ακουστεί. Ακόμη κι αν βρεθεί μια άγνωστη λύση για την Κύπρο στο μυαλό των ευρωπαίων θα υπάρχει η πεποίθηση ότι οι καταθέσεις τους δεν είναι εξασφαλισμένες παρά το γεγονός ότι υπάρχει νόμος που θωράκιζε τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Ήδη οι καταθέτες αισθάνονται ανασφάλεια. Ο γαλλικός τύπος ήταν ιδιαίτερα δριμύς γιατί φοβούνται ότι αυτό μπορεί να σκάσει και στο κεφάλι τους. Ισπανοί και Ιταλοί είναι προβληματισμένοι. Μόνο εμείς δεν είμαστε προβληματισμένοι. Και είναι λογικό γιατί δεν έχουμε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Ήδη πολύς κόσμος έχει τραβήξει τις καταθέσεις του, τις έχει βγάλει στο εξωτερικό ή τις έχει σε θυρίδα. Ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να τραβήξει χρήματα στην Ελλάδα».

Το ναυάγιο στις συνομιλίες Κύπρου – Ρωσίας


«Για τις συνομιλίες Κύπρου – Ρωσίας δεν έχουμε τις πληροφορίες για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Η εικόνα είναι ότι υπήρξε ένα ναυάγιο. Είτε γιατί η Κύπρος περίμενε περισσότερα ή γιατί οι Ρώσοι ζήτησαν περισσότερα από αυτά που η Κύπρος ήθελε να δώσει. Η πληροφορία ότι το μόνο που συζητήθηκε τελικά ήταν η επέκταση αποπληρωμής του δανείου των δυο δισ. είναι μια εξήγηση που δεν πείθει. Κι άλλα πράγματα μπήκαν στο τραπέζι αλλά δεν βρέθηκε σημείο επαφής, ώστε στο πλαίσιο κάποιων ανταλλαγμάτων η Κύπρος να κερδίσει κάτι άλλο».

Μπλόφα ή κακή εκτίμηση τα περί εξόδου της Κύπρου από το ευρώ

«Δεν ποσοτικοποιούνται τα σοκ στην οικονομία. Δεν σημαίνει ότι επειδή η Κύπρος είναι μικρή το σοκ που θα προκαλέσει δεν θα είναι μεγάλο. Μια πολύ μικρή τρύπα σε ένα αεροπλάνο μπορεί να το τσακίσει ή μια μικρή τρύπα σε ένα πλοίο μπορεί να το οδηγήσει στον πάτο αν δεν προλάβει να θωρακιστεί. Η προσέγγιση που υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι συστημικό κι ότι η Κύπρος μπορεί να φύγει οποιαδήποτε ώρα χωρίς να προκαλέσει τα οποιαδήποτε προβλήματα στο ευρώ, προτείνεται έως μπλόφα ή ως αποτέλεσμα μιας κακής εκτίμησης της κατάστασης. Μόλις ναυάγησε το πρώτο σχέδιο του Eurogroup τραντάχτηκαν όλα τα χρηματιστήρια στην Άπω Ανατολή. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι ένα μέρος του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος δεν μπορεί να λύσει ένα πολύ μικρό πρόβλημα. Το σύστημα ευρώ δεν μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα της τάξης των 5,8 δισ. η της τάξης των 17,5 δισ. που είναι λιγότερα από το 0,18% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου