Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ο Κρούγκμαν γράφει για την Κύπρο

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν έγραψε στο προσωπικό του blog για το πρόβλημα της Κύπρου. Διαβάστε την μετάφραση του κειμένου:
” Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να συνδυάσει ότι πήγε στραβά κάπου αλλού σε ένα μέρος, πάνω στο νησί.
1. Runaway τραπεζικού τομέα. Η Κύπρος έχει ένα τεράστιο τραπεζικό σύστημα – περιουσιακά στοιχεία περίπου 8 φορές το ΑΕΠ – με βάση ένα επιχειρηματικό μοντέλο για την προσέλκυση υπεράκτιων χρημάτων με υψηλούς ρυθμούς και καλές ευκαιρίες για φοροαποφυγή / φοροδιαφυγή.
Επισήμως, μόνο περίπου 40 τοις εκατό των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες είναι των μη κατοίκων, γεγονός που θα σήμαινε ότι οι καταθέσεις των κατοίκων προσεγγίζουν σχεδόν το 500 τοις εκατό του ΑΕΠ, το οποίο βέβαια είναι τρελό. Αλλά η απάντηση είναι ότι δεν νομίζω ότι η λέξη “κάτοικος” σημαίνει ό, τι νομίζετε ότι αυτό που σημαίνει. Μερικά από τα χρήματα είναι από πλούσιους ομογενείς που ζουν στην Κύπρο. Μεγάλο μέρος αυτών είναι από τους πλούσιους ανθρώπους που έχουν επί μακρόν διαμένοντος, χωρίς, ξέρεις, στην πραγματικότητα να ζουν εκεί. Γι ‘αυτό και πρέπει να σκεφτούμε ότι οι καταθέσεις Κυπρίων κυρίως προέρχονται από μη Κύπριους, που προσελκύονται από αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο.

Δεδομένου ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν επενδύσεις στην Ελλάδα και στην εγχώρια φούσκα ακινήτων τους, ήταν αναπόφευκτη αυτή η μοίρα. Που με φέρνει στο:
2. Big εγχώρια φούσκα των ακινήτων, η Ισπανία ή η Ιρλανδία μεγέθους. Δεν είναι ακόμη πλήρως ξεφούσκωτο, πράγμα που σημαίνει πολλά περισσότερα για να έρθει απώλειες. Και ο συνδυασμός της φούσκα ακινήτων και τα έσοδα από τραπεζικές dodgy οδήγησε επίσης σε:
3. Μαζική υπερτίμηση, με τις τιμές και το κόστος Κύπριοι έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από ό, τι στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ. Το 2008 το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ήταν περισσότερο από το 15 τοις εκατό του ΑΕΠ!
Τι μπορεί να γίνει; Πρώτα απ ‘όλα, οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, τα οποία, δυστυχώς, έχουν λάβει τη μορφή  της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταθέσεων. Έτσι, μια προεπιλογή για τις καταθέσεις είναι αναπόφευκτη.
Όπως καταλαβαίνω τώρα, το αρχικό μπέρδεμα ήταν ένα κοινό λάθος των Ευρωπαίων και των Κυπρίων. Η Ευρώπη δεν ήθελε ρητή εξυγίανση των τραπεζών, οι οποίες μεταξύ άλλων, θα έδιναν σαφή προτεραιότητα στις μικρές ασφαλισμένες καταθέσεις? Αντ ‘αυτού,  ήθελε ουσιαστικά πλασματικό φορολογικό καθεστώς.Εν τω μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι το τραπεζικό μοντέλο της μπορεί να επιβιώσει, και θα ήθελε να περιορίσει το χτύπημα των μεγάλων καταθετών στο εξωτερικό. Εξ ου και η κατάρρευση των φορολογικών μικρής κατάθεσης.
435x540_407dfc748841988624e0aa29b315d79f
Στο τέλος αυτό προέρχεται πιθανότατα, σε κάποια έκδοση, με ό, τι θα έπρεπε να ήταν από την αρχή – ένα μεγάλο κούρεμα για καταθέσεις άνω των 100.000.
Αλλά ακόμα και τότε η κατάσταση δεν θα είναι κατά κανένα τρόπο, υπό έλεγχο. Υπάρχει ακόμη μια φούσκα ακινήτων έτοιμη να εκραγεί, υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας , καθώς και το σχέδιο διάσωσης που θα αφήσει την Κύπρος με το ελληνικού επιπέδου του δημόσιου χρέος.
Και τότε τι; Κάποιοι έχουν ήδη επισημάνει,ότι η Κύπρος είναι αναμφισβήτητα σε καλύτερη θέση από ό, τι η Ισλανδία, επειδή μια εκ νέου υποτίμηση ενός κυπριακού νομίσματοςθα μπορούσε να φέρει πολύ τουρισμό. Αλλά θα τα Κύπριοι – οι οποίοι δεν έχουν συμφιλιωθεί ακόμη και μέχρι το τέλος του γύρου-με αυτό το ενδεχόμενο – είναι πρόθυμοι να πάνε εκεί;
Πραγματικά φοβερά πράγματα.”
Πηγή : enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου