Σελίδες

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Το χρήμα στις τράπεζες, τα βάρη στους φορολογούμενους

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Tου Λεωνίδα Βατικιώτη

Πριν, 16 Δεκεμβρίου 2012

Επιδείνωση των όρων του Γιούρογκρουπ (27/10) περιλαμβάνει η αποικιοκρατική συμφωνία



«Σε μερικά χρόνια θα μιλάμε για ελληνικό οικονομικό θαύμα»! Αυτά τα λόγια δεν προέρχονται από κάποιον Γερμανό που ετοιμάζεται να βάλει χέρι στην ελληνική δημόσια περιουσία. Τα είπε ο Δημήτρης Μαύρος σε εκδήλωση με τίτλο «Χτίζοντας τη νέα Ελλάδα» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, στην οποία είναι στέλεχος. Η εκδήλωση οργανώθηκε από κοινού με το ΙΟΒΕ στο Χίλτον την εβδομάδα που πέρασε παρουσία, προφανώς, και του Γκαουλάτερ του Χορστ Ράιχενμπαχ. Σημασία όμως δεν έχει το καθεστώς κηδεμονίας υπό το οποίο λειτουργούν αστοί και κηφήνες όπως η μεγάλη των μάνατζερ σχολή. Σημασία έχει πως αυτή τη στιγμή που οι αυτοκτονίες λόγω της απόγνωσης που προκαλεί η φτώχεια έχουν ξεπεράσει τις 3.000, η ανεργία έχει υπερτριπλασιαστεί κι η πτώση του ΑΕΠ σπάει όλα τα κοντέρ η αστική τάξη τρίβει τα χέρια της. Ανοίγει σαμπάνιες και κάνει πάρτι ξέροντας ότι από την φτώχεια, την υποτέλεια, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την επιδείνωση της δημοσιονομικής κρίσης βγάζει λεφτά!

Γι’ αυτό άλλωστε υποδέχτηκαν με τέτοιο ενθουσιασμό και την απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) για την εκταμίευση της δόσης που στηρίχθηκε στην ολοκλήρωση της επαναγοράς δημόσιου χρέους, με μέση τιμής επαναγοράς ομολόγων στο 33,8% της ονομαστικής τους. Οι προσφορές δε που κατατέθηκαν ανήλθαν σε 31,9 δισ. ευρώ, απαιτώντας κεφάλαια ύψους 11,29 δισ. Κατά τ’ άλλα η συμφωνία είναι επονείδιστη γιατί ως προϋπόθεση είχε το Τρίτο Μνημόνιο (δηλαδή απολύσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων) ενώ στην ανακοίνωση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών ορίζεται ότι η καταβολή της δόσης, που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, θα είναι συνάρτηση της υλοποίησης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας μάθαμε ότι πρώτο, οι όροι της στην πορεία επιδεινώθηκαν, δεύτερο, συνεπάγονται καθεστώς υποτέλειας και τρίτο, ωφελημένες θα είναι οι τράπεζες. Η επιδείνωση των όρων προέρχεται από την χρηματοδότηση της επαναγοράς όχι από κάποιο επιπλέον κονδύλι, όπως αρχικά συζητιόταν, αλλά μέσω των δανείων που ήταν προγραμματισμένα να διοχετευτούν στις ανάγκες του προϋπολογισμού. Κάποια στιγμή, επομένως, στο άμεσο μέλλον θα προκύψει θέμα με την πρόωρη εκταμίευση της δόσης. Πως θα καλυφθεί τότε εκείνο το κενό; Η δεύτερη επί τα χείρω αλλαγή της απόφασης της 27ης Νοεμβρίου σχετίζεται με τον όρο που λέει πως «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να αναστείλει ή να διακόψει εν όλω ή εν μέρει την αναβολή της καταβολής του τόκου». Αναβολή ή μορατόριουμ που να θυμίσουμε ότι θα συνεπάγεται επιπρόσθετο τοκισμό όταν λήξει η χαριστική περίοδος.
Η νέα δανειακή σύμβαση επίσης που περιλαμβάνεται στο Φύλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 240 και ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2012 περιγράφει καθεστώς βαθιάς υποτέλειας. Στο άρθρο 4, παράγραφο 1 ορίζεται για παράδειγμα πως «η παρούσα σύμβαση τροποποίησης και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται από ή σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο». Στη δεύτερη παράγραφο ορίζεται ότι «τα μέρη υποχρεούνται να υπαγάγουν κάθε διαφορά… στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου». Στη μεθεπόμενη δε, την τέταρτη παράγραφο, αναφέρεται πως «το δικαιούχο κράτος μέλος, η τράπεζα της Ελλάδας, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορούν να δικαιούνται». Ανοιχτός επομένως ο δρόμος των κατασχέσεων…
Το μεγαλύτερο δε όφελος από την καταβολή της δόσης που συνολικά θα φτάσει τα 52,4 δισ. ευρώ (49,1 από τους Ευρωπαίους και 3,3 από το ΔΝΤ) θα το έχουν οι τράπεζες που θα εισπράξουν 23,2 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις και ακόμη πιο πολύ ωφελημένοι θα είναι οι υποψήφιοι αγοραστές τους. Στις τράπεζες συνολικά θα καταβληθούν 50 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τώρα έχουν λάβει 18 δισ. ευρώ. Το θέμα ωστόσο είναι πως η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων αύξησε σημαντικά τις απώλειες τους (που μαζί με την συμμετοχή στο κούρεμα του Μαρτίου υπολογίζονται σε 26,48 δισ.) ενώ αύξησε ισόποσα τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης ώστε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να φτάσει στο 9% μειώνοντας αναλόγως το μερίδιο συμμετοχής των σημερινών μετόχων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μεγάλων «συστημικών» τραπεζών (Άλφα, Γιούρομπανκ, Πειραιώς και Εθνική) στις 13 Δεκεμβρίου ανερχόταν σε 3 δισ. ευρώ, σχηματίζοντας έναν λόγο ως προς την ανακεφαλαιοποίηση (υπολογίζοντας μάλιστα μόνο το ποσό αυτής της δόσης κι όχι τα 50 δισ. ευρώ) 1 προς 8!!! Κατά συνέπεια και μια πιθανότητα να υπήρχε να κρατήσουν οι σημερινοί μέτοχοι τις τράπεζες τους, όταν θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εξανεμίστηκε. Ενδεχόμενο που καθόλου δεν ανησυχεί τους ίδιους μιας και θα αποζημιωθούν πλουσιοπάροχα. Οι επιπτώσεις αντίθετα στην απασχόληση θα είναι δραματικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου