Σελίδες

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Τι μπορεί να αλλάξει για την Ελλάδα μετά το Eurogroup της Δευτέρας 26.11.2012;

του Κώστα Μελά

Πόσο κοντά είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι  σε συμφωνία για την Ελλάδα στη Σύνοδο του Eurogroup;
Θεωρώ ότι τη Δευτέρα θα έχουμε συμφωνία μεταξύ των Γερμανών και ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού ΔΧ καθώς και πως θα καταμερισθεί το κόστος του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει τόσο από τις αποκλίσεις του προγράμματος όσο και από την ήδη αποφασισμένη επιμήκυνση του μέχρι το 2016. Είναι σχεδόν αδύνατον να μην επέλθει συμφωνία σε μια ιστορική στιγμή όπου η ρευστότητα της κατάστασης της παγκόσμιας  οικονομίας είναι πολύ υψηλή. Κανείς από τους δυτικούς συμμάχους δεν επιθυμεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα πρωτίστως στην ευρωζώνη αλλά και  στην αμερικανική οικονομία. Εξάλλου το κόστος είναι ασήμαντο για οικονομίες όπως η αμερικανική και η ευρωπαϊκή. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η εξεύρεση  ουσιαστικά μη-λύσης στο ελληνικό πρόβλημα του χρέους επιλύει και τα γενικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Μετά από μικρά σχετικό διάστημα θα έχουμε πάλι προβλήματα αν δεν προχωρήσει κάποια λύση για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί και το κλειδί για την λύση και του προβλήματος του ΔΧ. Αυτό είναι το ουσιαστικό και το αβέβαιο.  Τώρα το πλέον πιθανό , μετά από τις εξελίξεις στο προηγούμενο euro group της 20.11.2012, είναι να αποφασισθεί να δοθεί στην αρχή μόνο η δόση των 31,5 δις ευρώ και στη συνέχεια τα υπόλοιπα αφού πρώτα γίνει εκ νέου ενδιαμέσως  κάποιος τυπικός έλεγχος για την εφαρμογή του προγράμματος.
 
Τι μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα η δόση-μαμούθ ;
Με την  δόση των 44,5 δις ευρώ αν ληφθεί (διότι μάλλον τη Δευτέρα το πιο πιθανό είναι να υπάρξει απόφαση για τα 31,5 δις ευρώ) θα προχωρήσει  η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού  συστήματος , θα καλυφτεί  το πρωτογενές έλλειμμα του 2012, θα πληρωθούν ίσως τα έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου 5 δις  ευρώ προς το τραπεζικό σύστημα  για να υπάρξει ευκαιρία νέου δανεισμού μέσω εντόκων αργότερα, και θα αποπληρωθεί (το 2013) μέρος των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας (υπολογίζεται σε 3,5-4,0 δις ευρώ). Όπως και να γίνει θα υπάρξει μια προσωρινή ανακούφιση για το ελληνικό δημόσιο για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σκληρού προγράμματος  και  χωρίς αυτό να προδιαγράφει κάποια λύση. Μεροδούλι μεροφάι δηλαδή . Όμως  ένα μεροδούλι τουλάχιστον  κατά 35,0% χαμηλότερα σε σχέση με δύο χρόνια πριν , για όσους βεβαίως ακόμη  εργάζονται.  Παράλληλα ίσως να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πλέον όχι στα λόγια αλλά και στα έργα οι ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.  Όμως κανείς δεν πρέπει να αυταπατάται ότι πλέον τα πράγματα κάπως διορθώνονται. Το 2013 θα είναι η σκληρότερη και η πλέον αβέβαιη χρονιά για τους έλληνες πολίτες.  Το μέλλον θα εξακολουθήσει να είναι αβέβαιο διότι πολλές πλευρές του οικονομικού προγράμματος είναι μετέωρες  (έσοδα, ρυθμός ύφεσης, επενδύσεις , εισροές πόρων κτλ).Επίσης κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις κοινωνικές εξελίξεις αλλά και τις αντίστοιχες πολιτικές. Η δυναμική της άκρας ναζιστικής δεξιάς δημιουργεί μεγάλους κινδύνους.
Τι θα συμβεί εάν δεν ανάψει το πράσινο φως για τα 44 δις. ευρώ;
 Νομίζω ότι  σε αυτήν τη περίπτωση θα προκληθεί μια κατάσταση η οποία θα είναι πρωτόγνωρη και δύσκολα αντιμετωπίσιμη όχι μόνο λόγω των τεράστιων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν, αλλά και λόγω του ότι κανένας από τους κυβερνώντες  δεν έχει σκεφτεί ότι μπορεί  να υπάρξει μια τέτοια κατάσταση και κυρίως επειδή δεν υπάρχει απολύτως κανένα  σχέδιο για την αντιμετώπισή της.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΑΣ  Εφημερίδα Η ΝΙΚΗ 24.11.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου