Σελίδες

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Αλλάξτε γραμμή!

real.gr

Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου

ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΗ και οι γερμανικοί Financial Times αποφασίζουν να δημοσιεύσουν άρθρο με τίτλο «Εξέγερση εν όψει στην Ελλάδα», χαρακτηρίζοντας «βραδυφλεγές φυτίλι» την κατάσταση στην Αθήνα, τότε τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πολύ σοβαρά! Ο Γερμανός αρθρογράφος γράφει χαρακτηριστικά ότι «όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα, ενώ παράλληλα θα συνεχίζεται η ύφεση, τότε δεν αποκλείεται ο ελληνικός λαός να εξεγερθεί». Η εφημερίδα εκτιμά ότι «ο κίνδυνος αυτός, τον οποίο κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει, θα είναι μεγαλύτερος στην αρχή του επόμενου χρόνου, οπότε θα γίνουν αισθητές οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Και εξηγεί: «Τα πνεύματα είναι οξυμένα. Κάθε νέο πακέτο μέτρων σπρώχνει τους Ελληνες βαθύτερα στην απελπισία. Η Ελλάδα είναι σε ελεύθερη πτώση και η διάθεση της ελληνικής κοινωνίας γίνεται όλο και πιο ριζοσπαστική».

ΚΑΙ ΟΙ NEW YORK TIMES, όμως, διατυπώνουν ανάλογα σχόλια. Σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πίνει κώνειο», η αμερικανική εφημερίδα τονίζει: «Η ελληνική Βουλή έκανε ό,τι είχε να κάνει τα ξημερώματα της Πέμπτης. Κανένας υπεύθυνος Ελληνας βουλευτής δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις τρομακτικές συνέπειες ενός “όχι”, αλλά και κανένας δεν μπορεί να απορρίψει τη διαπίστωση ότι αυτές οι περικοπές απειλούν την κοινωνική σταθερότητα». «Είναι γεγονός», συνεχίζει το άρθρο, «ότι σχεδόν όλα τα μέτρα στο νέο πακέτο λιτότητας έχουν δοκιμαστεί και νωρίτερα και έχουν αποτύχει παταγωδώς». Και ο Αμερικανός δημοσιογράφος καταλήγει: «Οι Ελληνες χάνουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που απέτυχε να τους προστατεύσει από την οικονομική καταστροφή. Υποψιαζόμαστε ότι πολλοί από τους πιστωτές γνωρίζουν ότι η απάντηση δεν είναι περισσότερη λιτότητα, αλλά παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν έχουν αμφισβητήσει την αρχηγό της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, τη Γερμανίδα καγκελάριο, που συνεχίζει να πιστεύει ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα πιέσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, όμως, είναι ότι αυτή την τιμωρητική διάθεση της κ. Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα δείχνει περιέργως να την ανέχεται και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Είναι εξόχως χαρακτηριστική και επιεικώς ακατανόητη η αμηχανία της απέναντι στον κ. Σόιμπλε και στα προκλητικά παιγνίδια του για τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής της πολυαναμενόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, την επομένη μάλιστα της έγκρισης από το ελληνικό Κοινοβούλιο του νέου μνημονίου, που επέβαλαν οι δανειστές. Αντί να σταλεί αμέσως και σε υψηλούς τόνους από την Αθήνα προς το Βερολίνο το αυστηρό μήνυμα ότι η Ευρώπη οφείλει τώρα να τηρήσει τα υπεσχημένα και να επιδείξει στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στις δραματικές θυσίες που αναγκάζεται και πάλι να υποστεί ο ελληνικός λαός, η κυβέρνηση περιορίστηκε να δηλώσει διά χειλέων Στουρνάρα ότι δεν ανησυχεί και ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει -αντί της αναμενόμενης απόφασης για την εκταμίευση της δόσης- μια θετική πολιτική δήλωση για τη χώρα μας! Εκτός και αν δεν υπάρχουν... υπεσχημένα! Εκτός και αν τα δώσαμε όλα, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τίποτε... Δηλαδή χωρίς να διαπραγματευθούμε...

ΣΤΗ ΧΩΡΑ σοβεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η κοινωνία βράζει. Ο κίνδυνος έκρηξης είναι μεγάλος. Το βλέπουν πλέον και οι ξένοι. Το γράφουν. Η πολιτική μας ηγεσία και ιδίως η κυβέρνησή μας οφείλει τώρα, έστω και καθυστερημένα, να το συνειδητοποιήσει. Και να υιοθετήσει αμέσως μια νέα, θαρραλέα, πατριωτική γραμμή διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που στο κέντρο της θα έχει, εκτός από τους οικονομικούς στόχους, εκτός από τους αριθμούς, και την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής. Εστω και τώρα πρέπει να διεκδικήσει χρήματα για την ανάπτυξη, ρευστότητα για την οικονομία, κονδύλια για τη στοιχειώδη προστασία του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους μας. Παράλληλα πρέπει να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής της. Πρέπει επιτέλους να επωμισθούν μεγαλύτερο βάρος οι έχοντες και κατέχοντες. Τα μικρομεσαία εισοδήματα έχουν ήδη γονατίσει.

ΤΕΛΟΣ, η κυβέρνησή μας οφείλει τώρα να διεκδικήσει μια συνολική, βιώσιμη και ελπιδοφόρα λύση για το «ελληνικό πρόβλημα», που δεν θα οδηγεί σε άλλα δέκα χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, ούτε σε έξοδο από την ευρωζώνη με... ευρωπαϊκή «προίκα», όπως μας προτείνει σήμερα με συνέντευξή του στην «R» ο σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Λάουκ. Ο κ. Σαμαράς και οι κυβερνητικοί του εταίροι πρέπει τώρα να επιδιώξουν και να επιτύχουν μια οριστική λύση που δεν θα μας βάζει σε αυτό το υπαγορευμένο από το Βερολίνο δίλημμα... Διαφορετικά έρχονται θύελλες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου