Σελίδες

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Αρχίζει ο εφιάλτης του Μνημονίου, Αποστολή στην Κύπρο

Ελεύθερη Λαϊκή Αντιστασιακή Συσπείρωση



Επίκαιρα, 25-31/10/2012
«Για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το θέμα που κυριαρχεί δεν είναι το εθνικό αλλά το οικονομικο-κοινωνικό». Τα λόγια αυτά, όπως μας τα μετέφερε στέλεχος του ΔΗΚΟ, αποτυπώνουν τις συζητήσεις που διεξάγονται καθημερινά και τα κριτήρια με τα οποία οι Κύπριοι θα ψηφίσουν τον Φεβρουάριο, οπότε θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. Εκτός απροόπτου φυσικά… Το απρόοπτο όμως, των πρόωρων εκλογών, δεν είναι τόσο απίθανο μετά τα σενάρια που έκαναν την εμφάνισή τους από τα μέσα Αυγούστου για να ενταθούν τον Σεπτέμβρη χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν  αποκλειστεί οριστικά, και τα οποία φέρουν τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να σκέφτεται ακόμη και να παραιτηθεί από το αξίωμά του, προκαλώντας πρόωρες εκλογές που, με βάση το Σύνταγμα, θα πρέπει να προκηρυχθούν εντός 40 ημερών. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, θα αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του προέδρου και πολύ πιθανά το τεράστιο πολιτικό κόστος που συνοδεύει την υπογραφή του Μνημονίου. Γιατί, το μεγάλο διακύβευμα της σημερινής συγκυρίας στην Κύπρο είναι οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την υπογραφή του Μνημονίου και ειδικότερα ποιός θα υπογράψει το Μνημόνιο, το οποίο αποδεικνύεται εξόχως αντι-δημοφιλές.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Σημερινή και διενεργήθηκε μεταξύ 29 Σεπτέμβρη και 4 Οκτωβρίου έδειξε πως το 48% των ερωτηθέντων ήταν κατά του Μνημονίου, ενώ υπέρ ήταν το 38%. Η στάση των Κυπρίων εμφανίστηκε να αλλάζει την επόμενη εβδομάδα όταν μεταφέρθηκε και στην Κύπρο, από την Καθημερινή που διενήργησε τη δημοσκόπηση, η χρυσή συνταγή για να επιβάλεις και το πιο αντιλαϊκό και μισητό μέτρο: ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή στο ευρώ! Έτσι, στην εντελώς εκβιαστική ερώτηση «να υπογραφτεί το Μνημόνιο και να παραμείνουμε στο ευρώ» το 61% απάντησε θετικά, ενώ μόνο ένα ποσοστό 20% είπε ναι στο ερώτημα «να μην υπογραφεί το Μνημόνιο, με κίνδυνο να οδηγηθεί η Κύπρος εκτός ευρώ».
Χαμένο το ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ παρότι έφερε την Τρόικα στην Κύπρο και ξεκίνησε τις επίσημες διαπραγματεύσεις μαζί της δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνοδεύει την υπογραφή του Μνημονίου και θα το στιγματίσει για πάντα, κινδυνεύοντας να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ, να κλείσει δηλαδή άδοξα τον πολιτικό του κύκλο. Ήδη, ο υποψήφιός του για την προεδρία, Σταύρος Μαλάς, που εγκαινίασε επίσημα την προεκλογική περίοδο με την παραίτησή του από το υπουργείο Υγείας την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, δεν εισέρχεται στην προεκλογική περίοδο με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι μπορεί να μην περάσει καν στον δεύτερο γύρο. Η τελευταία πάντως δημοσκόπηση του ΡΙΚ που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη Πέμπτη 18 Οκτωβρίου φέρνει στην πρόθεση ψήφου τον Σταύρο Μαλά να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση (23,8%), με τον Γιώργο Λιλλήκα στην τρίτη (17%), ενώ την πρώτη θέση διατηρεί ο Νίκος Αναστασιάδης (με 36,9%). Αν τυχόν και υπογράψει το ΑΚΕΛ μέχρι τις εκλογές το Μνημόνιο, όπως πιέζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο νικητής των εκλογών αναδεικνύοντας το Νίκο Αναστασιάδη πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο εξευτελισμός του ΑΚΕΛ θα είναι τέλειος. Αν όμως, αντίθετα, παραιτηθεί ο Δημ. Χριστόφιας τότε η τράπουλα ξαναμοιράζεται και το ΑΚΕΛ κατεβαίνει στις εκλογές διεκδικώντας την ψήφο των Κυπρίων με μοναδικό σχεδόν επιχείρημα ότι αρνήθηκε να υπογράψει. Έτσι, ο υποψήφιός του, με τον αέρα του αντάρτη και το φωτοστέφανο του αντι-μνημονιακού, αποκτά νέα ώθηση κι ο Ν. Αναστασιάδης παύει να θεωρείται φαβορί.
Το ΑΚΕΛ μέχρι στιγμής βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού. Γιατί, από την μια χρεώνεται τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώνονται, με την δέσμευση κάθε φορά πως θα είναι τα τελευταία. Το πιο πρόσφατο πακέτο, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, περιλαμβάνει κλιμακούμενες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα που ξεκινούν από 6,5% (για μισθούς από 1.001 έως 1.500 ευρώ) και φτάνουν στο 12,5% (για μισθούς άνω των 4.001 ευρώ). Αν σε αυτές τις μειώσεις συνυπολογιστούν κι όσες άλλες έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως και οι αυξήσεις των εισφορών, τότε η συνολική μείωση εκτιμάται μεταξύ 17-20%. Το ΑΚΕΛ επίσης δικαίως χρεώνεται όχι μόνο την άφιξη της Τρόικας αλλά επίσης και το άνοιγμα του δρόμου για την υπογραφή του Μνημονίου. Πολύ χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δημήτρης Χριστόφιας, συμμετέχοντας στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι «θέλουμε να υπογράψουμε το Μνημόνιο το συντομότερο δυνατό».
Παράλογες απαιτήσεις της Τρόικας
Από την άλλη όμως, ΑΚΕΛ και Δ. Χριστόφιας μέχρι στιγμής προβάλουν ορισμένες αντιστάσεις απέναντι στις απαιτήσεις της Τρόικας, που πρέπει να ειπωθεί πως είναι από προκλητικές έως εξωφρενικές! Έτσι έχει χαρακτηριστεί για παράδειγμα το αίτημα της Τρόικας να αυξηθεί το ποσοστό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (Core Tier I) από 8% σε 10%. Σε αυτή την περίπτωση, ανακεφαλαιοποίηση θα χρειαστούν περισσότερες τράπεζες και τα απαιτούμενα κεφάλαια δανειοδότησης από τον Μηχανισμό Στήριξης θα αυξηθούν αναλόγως, προκαλώντας ασφυξία στην κυπριακή οικονομία, που θα δυσκολευτεί αφάνταστα να τα ξεπληρώσει. Κι αν είχε μία ελπίδα να μην βυθιστεί στη δίνη υπερχρέωσης – ύφεσης θα την χάσει κι αυτή. Μέχρι στιγμής και με βάση πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ η Κύπρος αναμένεται να ζητήσει 11 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 62% του ΑΕΠ! (Μόνο για την σύγκριση και για να φανούν οι τεράστιοι κίνδυνοι που εγκυμονούνται για την Κύπρο, στην περίπτωση που κάνει το ολέθριο σφάλμα και υπαχθεί στον Μηχανισμό, να αναφέρουμε πως το πρώτο δάνειο της Τρόικας στη Ελλάδα ύψους 110 δισ. ευρώ, σε ένα ΑΕΠ ύψους 227 δισ. ευρώ, αντιστοιχούσε «μόλις» στο 48% του εθνικού προϊόντος!). Από τα 11 δισ. που λέγεται ότι θα ζητήσει η Κύπρος 5 δισ. ευρώ θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και 6 δισ. για την αποπληρωμή χρεών και την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μέχρι το 2015, μιας κι έως τότε λήγουν ομόλογα ύψους 4,7 δισ. ευρώ. Απαράδεκτη επίσης έχει χαρακτηριστεί, απ’ όλα τα κόμματα, η απαίτηση της Τρόικας για εκποίηση υποθηκευμένης ακίνητης περιουσίας σε περίπτωση μη αποπληρωμής δόσεων εντός 18 μηνών, κ.α.
Στις τράπεζες η ευθύνη
Το ΑΚΕΛ επίσης, εντελώς άδικα και αυθαίρετα χρεώνεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία από το ΔΗΣΥ και τους νεοφιλελεύθερους που ρίχνουν την πέτρα του αναθέματος για μια ακόμη φορά στο «σπάταλο κράτος», ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου ήταν μόνο 72% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα 4,5%! Η πραγματικότητα είναι πως η Κύπρος (όπως ακριβώς συνέβη και με την Ιρλανδία) έφτασε στο σημερινό αδιέξοδο εξ αιτίας των τραπεζών και ειδικότερα των όρων που συνόδευσαν την χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου (PSI) τον Μάρτιο του 2012. Το «κούρεμα» που επιβλήθηκε κόστισε στις κυπριακές τράπεζες 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Κύκλοι του ΑΚΕΛ ωστόσο καταλογίζουν ευθύνες σε αυτές τις τράπεζες που το 2010 και το 2011 αγόραζαν από την δευτερογενή αγορά όσα ομόλογα ξεφορτώνονταν Γάλλοι και Γερμανοί! Οι ίδιες πηγές καταλογίζουν πολύ σοβαρές ευθύνες επίσης στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου που τα προηγούμενα χρόνια δεν άσκησε τον εποπτικό ρόλο όπως ήταν υποχρεωμένο. Μάς ανέφεραν για παράδειγμα ότι μόνο η άδεια που δόθηκε τον Μάρτιο του 2011 στην Μαρφίν Εγνατία για να γίνει θυγατρική της Μαρφίν Λαϊκής στοίχισε στην κυπριακή οικονομία 4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του κυπριακού ΑΕΠ! Οι ευθύνες της ΕΕ για την κατρακύλα της κυπριακής οικονομίας, με αφορμή το PSI είναι τόσο σοβαρές, ώστε η κριτική απέναντι στις Βρυξέλλες ανθεί. Σε αυτό το κλίμα, για παράδειγμα, πρέπει να ενταχθούν κι οι πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ότι η Κύπρος θα πρέπει να σκεφτεί αν θα παραμείνει στο ευρώ!
Σε κάθε περίπτωση η ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό και η υπογραφή του Μνημονίου είναι λύσεις καταστροφικές, που θα πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία! Η πρόσφατη εμπειρία της Ελλάδας είναι πολύ διδακτική…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου