Σελίδες

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Eurobank Research: Κρίσιμης σημασίας η έκθεση της Τρόικας

fpress.gr



Η επιτυχής επικαιροποίηση του δεύτερου μνημονίου (Μνημόνιο Μαρτίου 2012) θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας για την ελληνική οικονομία, τονίζει η Eurobank Research σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία, ενώ υπογραμμίζει πως οι θετικές επιδράσεις από το ΟΜΤ είναι περιορισμένες βραχυπρόθεσμα.
Όπως επισημαίνει η Eurobank, μια βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση των χωρών της περιφέρειας έχει ήδη αρχίσει. Αν και το πρόγραμμα ΟΜΤ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση της κρίσης χρέους, δεν είναι επαρκής για την περίπτωση της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα ΟΜΤ δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία. Η πρόσβαση στις αγορές δεν αναμένεται για την Ελλάδα στο προσεχές μέλλον. Περισσότερο επείγοντα προβλήματα είναι ανοιχτά για την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την Eurobank Research, η επιτυχής επικαιροποίηση του δεύτερου μνημονίου, είναι πρωταρχικής σημασίας, μαζί με μια πιθανή διετή επιμήκυνση της διάρκειας του προγράμματος και την συμφωνία για τα μέτρα των 11,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την περίοδο 2013-2014.

«Μια συμφωνία για τα μέτρα είναι απαραίτητη στις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να κατατεθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου», αναφέρει η Eurobank.


Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της επιμήκυνσης, αν και οι ενδείξεις μετά από την άτυπη συνάντηση του Eurogroup στην Κύπρο είναι θετικές, ιδιαίτερα μετά από την παράταση που δόθηκε στην Πορτογαλία (με επιπλέον ωστόσο μέτρα) και τη δήλωση της Christine Lagarde του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί επιπλέον χρόνο για να πετύχει τους στόχους της.

Ωστόσο, η πηγή της επιπρόσθετης χρηματοδότησης (οι ανάγκες της οποίας εκτιμώνται στα 11 δισ. ευρώ) μένει ακόμη να αποφασιστεί . «Οι πιστωτές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από την πλευρά τους. Οι ελληνικές αρχές εργάζονται ήδη σε εναλλακτικά σχέδια χρηματοδότησης (για παράδειγμα με την αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων κ.α.)».

Προσθέτει ακόμη ότι ένα αξιόπιστο σχέδιο χρηματοδότησης θα πρέπει να παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να εγκριθεί η διετής παράταση του προγράμματος.

Επιπλέον, σχολιάζει ότι ακόμη και χωρίς την παράταση, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι το 2020 είναι υπό αμφισβήτηση για άλλη μία φορά. Σενάρια που περιλαμβάνουν ευνοϊκούς όρους για το ισχύον ελληνικό χρέος μέσω της συμμετοχής του επίσημου τομέα, υπάρχουν ήδη, είτε με τη μορφή χαμηλότερων επιτοκίων, διεύρυνσης της περιόδου λήξης ή απευθείας haircut στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα.

Το σενάριο της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον EFSF/ESM επέτρεψε στη συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από την δημοσίευση των προτάσεων της Κομισιόν για μια Τραπεζική Ένωση της Ευρωζώνης υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. «Μια τέτοια λύση αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του ελληνικού χρέους (καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ) και θα δώσει έτσι μια αξιόπιστη απάντηση στη βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο, το ζήτημα αυτό, της άμεσης τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, θα αποφασιστεί στις αρχές του 2013. «Τα παραπάνω ζητήματα συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθσμα, και την επιστροφή στις αγορές μετά από το 2015. Επομένως, το ΟΜΤ πρόγραμμα της ΕΚΤ έχει μόνο δευτερεύων, αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα».

Επιπλέον, η Eurobank Research επισημαίνει ότι η εφαρμογή του ΟΜΤ ίσως επηρεάσει κατά κάποιο τρόπο την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως εξηγεί, αυτό το σενάριο ήταν εκτός σχεδίων μέχρι τώρα, για δύο λόγους που συνδέονται μεταξύ τους.

Πρώτον, λόγω του φόβου για τη μετάδοσή του σε άλλες χώρες της ευρωζώνης  και δεύτερον εξαιτίας της απουσίας, από πλευράς ΕΚΤ, των εργαλείων εκείνων που είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσει μια τέτοια μετάδοση.

Το ελληνικό PSI του περασμένου Μαρτίου μείωσε την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα, και επομένως μείωσε τις επιδράσεις από μια μετάδοση. Τώρα, το πρόγραμμα ΟΜΤ παρέχει στην ΕΚΤ τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας.

«Ως αποτέλεσμα, η μικρή αλλά συγκεκριμένη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας, αναμένεται να αυξηθεί στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφωθούν με τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης της τρόικας», επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου