Σελίδες

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ζώντας χωρίς 31,2 δις Ευρώ

Αναδημοσιεύτηκε από την Ελεύθερη Λαϊκή Αντιστασιακή Συσπείρωση


Του Γιώργου Καρακατσάνη


Η δόση των 31,2 δισεκατομμυρίων Ευρώ, η οποία είχε προγραμματιστεί για εκταμίευση τις αρχές Ιουνίου δεν καταβλήθηκε. Αιτία ήταν η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά από τις εκλογές του Μαΐου. Πριν τις εκλογές είχε τεθεί ένα εκβιαστικό δίλημμα στους Έλληνες πολίτες. Αν δε σχηματιζόταν κυβέρνηση το Μάιο, να διαπραγματευτεί την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δις τον Ιούνιο η χώρα θα κατέρρεε. Θα χρεοκοπούσαμε και δε θα είχαμε λεφτά για φάρμακα, καύσιμα ακόμα και για τρόφιμα που εισάγουμε κατά κόρων από το εξωτερικό. Οι μισθοί δε και οι συντάξεις σίγουρα δε θα καταβαλλόταν. Ο Μάιος ήταν η τελευταία μας ευκαιρία …
Κυβέρνηση όμως δε σχηματίστηκε το Μάιο. Ο Ιούνιος έγινε η επόμενη τελευταία μας ευκαιρία. Κυβέρνηση έπρεπε να σχηματιστεί πάση θυσία στις 18 Ιουνίου, να δεσμευτεί για τα απαραίτητα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων, έτσι ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 31 δις στο τέλος του μήνα. Κυβέρνηση τελικά σχηματίστηκε. Τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν ύψους 11,5 δις έπρεπε να ληφθούν για ληφθεί η δόση των 31 δις. Δίκαιη ανταλλαγή. 11,5 δις για 31. Οι μισθοί και οι συντάξεις κινδύνευαν και έπρεπε να γίνουν όλες οι απαραίτητες θυσίες για να εξασφαλιστούν.

Τα μέτρα βέβαια δε λήφθηκαν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ήταν πολύ βαριά και η ντόπια κυβέρνηση δεν είχε χρόνο να χειριστεί επικοινωνιακά τη λήψη τους στο εσωτερικό της χώρας. Μεσολαβούσαν και οι καλοκαιρινές διακοπές. Ο Έλληνας πηγαίνει διακοπές. Τα κανάλια υπολειτουργούν. Το δημοσιογραφικό δυναμικό της χώρας ξεκουράζεται, όπως και το πολιτικό προσωπικό. Ούτε καν η ανάγκη 31 δις Ευρώ δεν μπόρεσαν να τους κάνουν να αναβάλουν τις διακοπές τους. επόμενη προθεσμία ο Σεπτέμβριος.
Το υπουργείο οικονομικών έψαχνε τα μέτρα μέσα στον Αύγουστο. Ο υπουργός δεν κατάφερε καν να επισκεφτεί τη βίλα του στη Σύρο. Η τρόικα ήρθε τέλη Αυγούστου για να δει τα μέτρα. Δε της άρεσαν. Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων. Ο Σεπτέμβριος τελείωσε. Ο υπουργός οικονομικών δε τα βρίσκει με τους αρχηγούς των κομμάτων της συμπολίτευσης. Η συμπολίτευση δε τα βρίσκει με την τρόικα. Υποτίθεται ότι κόπτονται για να βρουν το ιδανικότερο πακέτο μέτρων για να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι αδύναμοι. Πέρασε και ο Σεπτέμβριος και η δόση δεν εκταμιεύτηκε. Επόμενο ορόσημο ο Νοέμβριος, μετά τις Αμερικάνικες εκλογές. Σχεδόν 6 μήνες μετά τον Μάιο, που καιγόμασταν για τα 31 δις.
Το ερώτημα είναι αμείλικτο. Πώς μπορεί κάνεις να ζήσει 6 μήνες χωρίς 31 δις; Πού είναι η χρεοκοπία; Πού είναι η έλλειψη φαρμάκων και καύσιμων; Πού είναι η στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων; Μήπως τελικά τα 31 δις δεν είναι για μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, καύσιμα και τρόφιμα;
Η πραγματικότητα είναι ότι το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας για το πρώτο εξάμηνο ήταν λιγότερο από μισό δις. Στο έτος λοιπόν θα κυμαίνεται γύρω στο ένα δις. Τον Ιούλιο η χώρα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα. Το ίδιο είχε γίνει και το Φεβρουάριο. Συγκριτικά να αναφέρουμε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα ήταν 4 δις. Η απόσταση που έχει καλύψει η χώρα είναι τεράστια. Η εικόνα που παρουσιάζεται από την πλειοψηφία των εγχώριων και ξένων ΜΜΕ ότι η χώρα δεν έχει κάνει προσπάθειες και δεν έχει κάνει βήματα προσαρμογής είναι επίπλαστη. Επίπλαστο είναι επίσης το γεγονός ότι χωρίς τη βοήθεια των δανείων από το εξωτερικό η χώρα δε μπορεί να επιβιώσει. Μπορεί να ίσχυε μέχρι πριν από δύο χρόνια, σήμερα όμως η χώρα έχει σχεδόν ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Για ποιόν προορίζονται όμως τότε τα 31 δις; Τι θα τα κάναμε τόσα λεφτά;
3,5 δις τα χρωστούσαμε στην ΕΚΤ. Ήταν ένα ομόλογο που η ΕΚΤ απέκτησε στη δευτερογενή αγορά στο 70% της αξίας του από αδιευκρίνιστο πωλητή, προφανώς μια ξένη τράπεζα, στην οποία έγινε τεράστια εξυπηρέτηση από την ΕΚΤ για να γλιτώσει το κούρεμα 50% που επίκειτο. Η Ελληνική κυβέρνηση αποπλήρωσε αυτό το ομόλογο εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια, τα οποία απορρόφησαν οι ελληνικές τράπεζες. Που βρήκαν τα χρήματα οι ελληνικές τράπεζες να δανείσουν 3,5 δις όταν απορρίπτουν όλες σχεδόν τις αιτήσεις δανείων που δέχονται; Τα δανείστηκαν με τη σειρά τους από το τοπικό παράρτημα της ΕΚΤ στην Ελλάδα, την Τράπεζα της Ελλάδος. Ένας μικρός όμορφος κύκλος, κατά τον οποίο τρεισήμισι δις γυρνάνε γύρω γύρω μέσα σε ένα τρίμηνο με δύο κερδισμένους, τις Ελληνικές τράπεζες και την ΕΚΤ, και ένα χαμένο, το ελληνικό δημόσιο. 3,5 δις λοιπόν συν τους τόκος από τη δόση των 31,5 δις θα πάνε στην αποπληρωμή αυτών των έντοκων γραμματίων όταν αυτά λήξουν στις 20 Νοέμβρη. Αν δεν έχει ύπαρξη συμφωνία μέχρι τότε θα εκδώσουμε και άλλα έντοκα…
25 δις θα διαθέσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κανένας δε γνωρίζει ποιό είναι το ακριβές ποσό που θα χρειαστούν. Αν συνυπολογίσει κάνεις και τα 3,5 δις από τα έντοκα γραμμάτια μαζεύονται 28,5 δις για τις τράπεζες.
Περισσεύουν 3 δισεκατομμύρια. Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι θα δοθούν σε μισθούς και συντάξεις. Οι μισθοί και οι συντάξεις όμως θα μειωθούν με τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν προσεχώς. Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι θα ενισχυθούν τα ταμεία μας για να πληρώσουν τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς για να έχουμε ξανά πρόσβαση σε περίθαλψη. Η ιατρική και η φαρμακευτική δαπάνη όμως προβλέπονται να μειωθούν στο πλαίσιο της εξοικονόμησης των 11,5 δις. Ούτε λόγος να γίνεται για βελτίωση των σχολείων, των νοσοκομείων ή την αποζημίωση των ασφαλιστικών ταμείων για τις απώλειες που υπέστησαν από το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Τέτοια μεταχείριση προβλέπεται μόνο για τις τράπεζες.
Κάνεις δεν έχει πει που θα πάνε αυτά τα 3 δις. Κάνεις δεν έχει παρουσιάσει με ακρίβεια που θα πάνε τα 31,2 δις. Ο καθένας από μας μπορεί να κάνει απλώς υποθέσεις σαν αυτές που κάναμε παραπάνω μαζεύοντας στοιχεία από σκόρπια και ασύνδετα δημοσιεύματα. Θα πληρωθούν απλήρωτοι προμηθευτές του δημοσίου; Ποιοι; Πόσοι; Θα δοθούν χρήματα για να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα που έχουν κολλήσει; Πάλι σε εργολάβους δηλαδή; Μήπως υπάρχουν άλλα ομόλογα που λήγουν σύντομα; Δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση.
Κάνεις δε μας έχει παρουσιάσει αναλυτικά που θα πάνε αυτά τα χρήματα. Η εξάμηνη καθυστέρηση μας δείχνει ότι δεν καίγονται να μας τα δώσουν. Αυτό και μόνο είναι ανησυχητικό …
Πηγή :  syrostoday.gr
Αναδημοσίευση : Εργατικός Αγώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου