Σελίδες

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΔΝΤ: «Μαύρη τρύπα 2 δισ. για την Ελλάδα», «μαύρες» προβλέψεις και για Ισπανία

Πρώτο Θέμα
Κινδύνους «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» βλέπουν οι ιθύνοντες του ΔΝΤ


Δυσκολίες και … δύσβατο δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και «μαύρα σενάρια» για την πορεία Ισπανίας και Ιταλίας περιλαμβάνουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, έτσι όπως αποτυπώνονται στις σχετικές εκθέσεις που έδωσε τη Δευτέρα το Ταμείο στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα οι ιθύνοντες του Ταμείου θεωρούν βέβαιη την δημοσιονομική απόκλιση, με δυο λόγια μια «μαύρη τρύπα» δύο δισ. ευρώ στην εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού του 2012.

Συγκεκριμένα στις σχετικές του εκθέσεις (World Economic Outlook Update, Global Financial Stability Report, Fiscal Monitor Update), το ΔΝΤ προειδοποιεί ιδιαίτερα για αυτό που ονομάζει «κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης» στην Ελλάδα. Προβλέπει δε, ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, αντί των 2 δισ. ευρώ που ήταν και η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου. Και το δημοσιονομικό έλλειμμα (συμπεριλαμβανομένων και των τόκων) υπολογίζεται να διαμορφωθεί στο 7%, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 6,7%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά όμως πως και αυτά τα μεγέθη χρήζουν περαιτέρω αναθεώρησης.

Για το 2013 το ΔΝΤ υπολογίζει το έλλειμμα στο 2,7% (προ το παρόν) δηλαδή υπολογίζει πως η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε εξοικονομήσεις μέσα σε μία χρονιά που θα αγγίζουν τα 8,6 δισ. ευρώ!

Με τα δεδομένα αυτά το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί το 2012 στο 162,6% και το 2013 στο 171% του ΑΕΠ.


Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη για «πιθανή μεταρρυθμιστική κόπωση», εξέλιξη που κατά τους ειδικούς του Ταμείου μπορεί να αποτελέσει απειλή για την συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος.

Ιδιαίτερα τονίζει πως «η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση στα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση οδηγούν σε υπό-εκτέλεση του προϋπολογισμού δαπανών».

Εντύπωση προκαλεί επίσης πως σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η περιφέρεια της ζώνης του ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών εντάσεων το τελευταίο διάστημα, λόγω της αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία και της αμφιβολίας για την ικανότητα των κυβερνήσεων να προχωρήσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις». Στην έκθεση επίσης σημειώνεται πως «η αποστροφή κινδύνου αυξήθηκε απότομα, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ αυξήθηκαν και οι ανησυχίες για την υγεία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος».

Οι κίνδυνοι για Ισπανία – Ιταλία και στο βάθος … Γαλλία

Το ΔΝΤ πάντως θεωρεί πως μείζονος σημασίας προβλήματα για την «υγεία» της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν και οι περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας. Εξ’ ου και προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τόσο για φέτος, όσο και για το 2013, κάνοντας λόγο για αύξηση των κινδύνων για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα το β΄ τρίμηνο.

«Η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης. Κι αφού πρώτα δηλώνουν πως οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ξεκαθαρίζουν πως «εάν εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου αυτά που συμφωνήθηκαν θα κοπούν οι ανεπιθύμητοι δεσμοί ανάμεσα στα κράτη και τις τράπεζες και θα επιτευχθεί τραπεζική ενοποίηση». Αλλά παράλληλα προειδοποιούν πως «οι κίνδυνοι εξακολουθούν να φαίνονται ιδιαιτέρως σημαντικοί, αντιπροσωπεύοντας κυρίως τον κίνδυνο λήψης καθυστερημένων ή ανεπαρκών μέτρων πολιτικής».

Στα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ για την Ευρώπη περιλαμβάνεται η ανάγκη βαθύτερης τραπεζικής ενοποίησης, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα σύστημα εγγύησης καταθέσεων, η δρομολόγηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης, η λήψη περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης και η εκπόνηση καλύτερων πολιτικών για δημοσιονομική εξυγίανση.

ΔΝΤ για Ισπανία: «Δεν πιάνετε τους στόχους του προγράμματος»

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, το ΔΝΤ προβλέπει τώρα πως η χώρα θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013, έναντι των προβλέψεών του τον Απρίλιο, όταν και εκτιμούσε πως θα επιτύγχανε μια έστω ισχνή ανάπτυξη της τάξης του 0,1%. Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό της χώρας έχουν ενταθεί, μετά την προσφυγή της Ισπανίας σε δανεισμό 65 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ τονίζει πως η Ισπανία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012 και το 2013, τονίζοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα λιτότητας 65 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας θα υποχωρήσει στο 7% του ΑΕΠ το 2012 και στο 5,9% το 2013.

Την ίδια ώρα, το χρέος της Ισπανίας αναμένεται να φτάσει το 90,3% του ΑΕΠ το 2012 και το 96,5% το 2013, αν και το Ταμείο σημειώνει ότι ενδέχεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα όταν τεθεί σε ισχύ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον EFSF.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη πάντως ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η κυβέρνησή του πιστεύει πως μέχρι την Παρασκευή θα έχει υπογράψει το μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, συμπληρώνοντας μάλιστα πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» από το πακέτο λιτότητας των 65 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ τέλος αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία το 2012 και το 2013.

Προβληματισμός και για την παγκόσμια οικονομία


Στην επικαιροποιημένη του πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), το ΔΝΤ αναφέρει τέλος πως η ήδη υποτονική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει σημάδια περαιτέρω αδυναμίας, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην Ευρώπη και της χαμηλότερης του αναμενομένου ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του το ΔΝΤ θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος, (έναντι πρόβλεψης 3,6% τον περασμένο Απρίλιο) και με 3,9% το 2013 (από 4,1% τον Απρίλιο). Για την ευρωζώνη αναμένει ύφεση 0,3% φέτος και ανάπτυξη 0,7% το 2013 (από 0,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση).

Ενώ όσον αφορά στον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, θεωρεί πως αυτός είναι «η καθυστερημένη ή ανεπαρκής πολιτική δράση που απειλεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου