Σελίδες

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Τρομολαγνεία ... made in Germany

sofokleous10



Φαιίνεται πως δεν έχουν μόνο οι Έλληνες το φόβο της εξόδου από το ευρώ. Νέες γερμανικές μελέτες συνοψίζουν ένα σενάριο τρόμου για όλη την Ευρώπη, και τη Γερμανία, σε μια τέτοια περίπτωση.

Το ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη Γερμανία σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ, αποδεικνύει έγγραφο από το Υπουργείο του Σόιμπλε. Μία ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. Σε αυτό το αποτέλεσμα καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, έρευνα του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τώρα κράτησε μυστικές τις διαπιστώσεις του, φοβούμενο ότι το κόστος μιας διάσωσης του ευρώ δεν θα μπορούσε πλέον να παραμείνει υπό έλεγχο. «Αποτιμώντας τέτοιου είδους σενάρια, άλλη μια τέτοια ακριβή διάσωση φαίνεται ως το μικρότερο κακό», όπως παραθέτει το SPIEGEL τα λεγόμενα υπαλλήλου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.


Αποκλειστικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Spiegel-Online με τίτλο «Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει ζοφερό σενάριο κατάρρευσης του ευρώ» και υπότιτλο «Η ανάπτυξη θα κατέρρεε μαζικά, η ανεργία θα αυξανόταν σε αριθμό μεγαλύτερο των πέντε εκατομμυρίων: Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά για την περίπτωση κατάρρευσης της Ευρωζώνης καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία», αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Η κατάρρευση της ανάπτυξης θα ανερχόταν τον πρώτο χρόνο μέχρι και 10% μετά από επανακαθιέρωση του εθνικού γερμανικού νομίσματος, όπως προβλέπει το σενάριο, ενώ η ανεργία θα ανέβαινε ξανά καταγράφοντας πάνω από πέντε εκατομμύρια ανέργους .

Παρόλο που στην Ελλάδα συγκροτήθηκε μια κυβέρνηση υπό τον συντηρητικό Αντώνη Σαμαρά, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Ο νέος ελληνικός κυβερνητικός συνασπισμός ζητά αμέσως μία χαλάρωση των όρων του προγράμματος λιτότητας. Επιδιώκεται να ληφθούν λιγότερα μέτρα λιτότητας και δύο χρόνια επιπλέον χρόνος για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, όπως αναφέρεται στο στρατηγικό έγγραφο. Ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ είχε ήδη προηγουμένως αποκλείσει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.

Επιπλέον, ανοίγονται νέες εστίες πυρκαγιάς: Η οικονομία της Ιταλίας εξακολουθεί και συρρικνώνεται, ο λαός αντιτίθεται στο πρόγραμμα λιτότητας του Πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, η νεανική ανεργία αγγίζει τρομακτικές τιμές. Η Ισπανία μάλιστα έλαβε από τους εταίρους της Ευρωζώνης δανειακή βοήθεια ύψους μέχρι και 100 δις ευρώ για τη στήριξη των εξασθενημένων τραπεζών – αλλά παρόλα αυτά τιμωρείται στις αγορές με επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ για τα κρατικά της ομόλογα.

Προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση, οι τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 130 δις ευρώ. Αντί να γίνεται μόνο επίμονη λιτότητα, θα πρέπει τώρα να τεθεί σε κίνηση η οικονομία. Αναμένεται επίσης και ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – ακόμη και σε έναν αρχικά μικρότερο κύκλο.

Στη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες στα τέλη της εβδομάδας θα πρέπει να πειστούν και οι υπόλοιπες χώρες μέλη. Η καγκελάριος Μέρκελ θα μεταβεί την Τετάρτη στο Παρίσι για να προετοιμάσει από κοινού με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ τη Σύνοδο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, παρά τις πολιτικές προσπάθειες οι περισσότεροι Γερμανοί, Γάλλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θεωρούν τις δανειακές βοήθειες προς την Ελλάδα χαμένες. Οι κάτοικοι των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης θεωρούν σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα χρήματα που δανείστηκε εν μέσω κρίσης. Στη Γαλλία το ποσοστό που συμμερίζεται αυτή την άποψη ανέρχεται στο 85%, στη Γερμανία στο 84%, στην Ισπανία στο 72% και στην Ιταλία στο 65%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου