Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Αποφασίζονται έκτακτα βραχυχρόνια μέτρα ανάσχεσης της κρίσης - Το πακέτο ανάπτυξης 120 δισ. που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι επαρκές - Ενισχύθηκε κεφαλαιακά η ΕΤΕπ με 10 δισ. - Θα μπορεί ο ESM να στηρίζει τις τράπεζες;


Η λήψη έκτακτων βραχυχρόνιων μέτρων στα οποία προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τον περιορισμό των πιέσεων των αγορών, η συμφωνία για αναπτυξιακό πακέτο μέτρων ύψους 120 δισ. ευρώ, καθώς και η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ αποτελούν μια πρώτη θετική ένδειξη των προσπαθειών της Συνόδου Κορυφής για την ανάσχεση κρίσης, αλλά σίγουρα όχι μια επαρκή και οριστική λύση.

Το μεγάλο στοίχημα των Ευρωπαίων αποτελεί στο αν θα υπάρξει συμφωνία στον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στο αν θα επιτραπεί στον ESM να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και εάν ο μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα, προκειμένου στην παρούσα φάση να περιοριστούν οι πιέσεις για την Ισπανία και την Ιταλία. 

Ειδικά το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM κρίνεται μείζονος σημασίας. Μπορεί όμως το Euro Working Group να πρόσκειται θετικά στην εν λόγω πρόταση, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το Βερολίνο.

Τι θα μπορούσε να σηματοδοτεί για την Ελλάδα μια τέτοια εξέλιξη, ήτοι το ESM να ανακεφαλαιοποιεί τις ελληνικές τράπεζες; Η τρόικα έχει αποφασίσει να χορηγήσει έως 50 δισ. στο Ελληνικό ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Άρα τα 50 δισ. έχουν καταστεί μέρος του χρέους της Ελλάδος που οφείλει προς την τρόικα την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αν λοιπόν αποφασιστεί τα 50 δισ. να μην αποτελούν μέρος του χρέους της Ελλάδος αλλά το ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες αυτομάτως το χρέος της Ελλάδος δεν θα επιβαρυνόταν με 50 δις ευρώ. Μείον 50 δις στο δυνητικό χρέος της Ελλάδος.


Οι πυρετώδεις διεργασίες της 1ης μέρας της Συνόδου
Rompuy: Στήριξη της ανάπτυξης με 120 δισ. ευρώ

Σε συμφωνία για πακέτο δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα ύψους 120 δισ. ευρώ, το οποίο θα διοχετευθεί άμεσα με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου της ΕΕ, Herman Van Rompuy, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για την άμεση διάθεση 120 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες άναψαν το πράσινο φως για την κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 10 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

"Η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ θα αυξήσει στα 60 δισ. ευρώ τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα της τράπεζας. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από μεταφορές κοινοτικών κεφαλαίων (55 δισ. ευρώ) και project bonds (5 δισ. ευρώ)", εξήγησε ο Rompuy.


Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Προτάσεις για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης για το σύνολο των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την απευθείας στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ΕFSF, ΕSM, την αγορά κρατικών ομολόγων μέσω των μηχανισμών αυτών, καθώς και η επιστράτευση πακέτου 120 δισ. ευρώ για την άμεση στήριξη της ανάπτυξης τίθενται επί τάπητος στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, από όπου όμως δεν αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα...

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της Συνόδου που είδε το φως της δημοσιότητας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταθέτουν πρόταση για τραπεζική ένωση των 27, με σαφείς ωστόσο διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών εντός και εκτός ευρώ.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ζητούν την κατάρτιση "οδικού χάρτη" για την οικονομική και δημοσιονομική ένωση μέχρι το τέλος του 2012, από τους Rompuy, Barroso, Juncker και Draghi, οι οποίοι και κατέθεσαν τη συγκεκριμένη πρόταση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις της Κομισιόν για ενίσχυση της τραπεζικής εποπτείας και τη σύσταση μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων θα είναι επίσης έτοιμες μέχρι τα τέλη του έτους.


Euro Working Group: Να εξεταστεί η απευθείας στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών από EFSF, ΕSM

Υπέρ της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ (ΕFSF, ΕSM), αλλά και υπέρ της αγοράς κρατικών ομολόγων από τους μηχανισμούς αυτούς τάσσεται το Euro Working Group, η ομάδα προετοιμασίας του Eurogroup.
Η εν λόγω ομάδα κατέθεσε τις εν λόγω προτάσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες, στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου.


Financial Times Deutschland: Επί τάπητος μυστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στο περιθώριο της Συνόδου...

Μυστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανάσχεση της κρίσης επεξεργάζεται στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής μικρή ομάδα ειδικών συνεργατών των ευρωπαίων ηγετών, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Κατά τις πληροφορίες, το σχέδιο έχει αντικείμενο τον βραχυπρόθεσμο κατευνασμό των αγορών, κυρίως σε σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία και αναμένεται να συζητηθεί από τους Ευρωπαίοτυς ηγέτες αύριο το μεσημέρι.


Στο τραπέζι πρόταση αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από EFSF, ΕSM στην πρωτογενή αγορά

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ταυτόχρονα, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των μηχανισμών στήριξης (EFSF, ΕSM) για την αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, στην πρωτογενή αγορά.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου η Ιταλία έχει καταθέσει πρόταση για σύσταση ημι-αυτόματου μηχανισμού, ο οποίος θα επιτρέπει στους ΕFSF και ESM να αγοράζουν ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.


Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Το στίγμα για την... απουσία αποφάσεων για την Ελλάδα έδωσε το ίδιο το Βερολίνο, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble να δηλώνει από την Τετάρτη πως τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την Αθήνα θα τεθούν επί τάπητος μετά την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Ωστόσο, σε σημερινές δηλώσεις του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να ανέφερε πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί πάνω σε ένα σχέδιο για τα ευρωομόλογα, αλλά το υπουργείο διαψεύδει ότι έγινε αυτή η δήλωση...

"Σήμερα το πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη και την εργασία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό σε όλες της συνόδους αυτού του έτους, τον Ιανουάριο, το Μάρτιο και τώρα. Σήμερα είναι πλήρως επεξεργασμένο, ώστε να μπορούμε να το εγκρίνουμε", δήλωσε η Α. Merkel.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας F. Hollande, δήλωσε σήμερα ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν καταλήξει σε μια ευρεία επί της αρχής συμφωνία για τη λήψη μέτρων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης αλλά δεν έχουν ακόμα διασαφηνίσει τα άμεσα, βραχυπρόθεσμα βήματα για την σταθεροποίηση των πιο εύθραυστων οικονομιών της ευρωζώνης.

"O μόνος δρόμος για την Ισπανία και την Ιταλία είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων", ανέφερε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Ολλανδός πρωθυπουργός, M. Rutte. Παράλληλα, διεμήνυσε πως τάσσεται κατά του σχεδιασμού νέων εργαλείων για τη στήριξη βοήθεια των χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις πιέσεις των αγορών.

Η Σουηδία έχει πολλές αντιρρήσεις για την πρόταση σύστασης μιας τραπεζικής ένωσης, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός, F.  Reinfeldt.

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται η Φινλανδία, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Φινλανδός πρωθυπουργός, J. Katainen.

"Η Ευρωζώνη πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο παρέμβασης στην αγορά ομολόγων", σημείωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, O. Rehn. Kατά τον ίδιο, οι μηχανισμοί διάσωσης της ΕΕ, EFSF και ESM, διαθέτουν τα εργαλεία για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων.

Να συντελεστεί πρόοδος, όσον αφορά στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, στη διάρκεια της Συνόδου, προσδοκά ο πρόεδρος του Εurogroup, J.C. Juncker.

Τη λήψη δραστικών μέτρων για να αποτραπεί η διάλυση της Ευρωζώνης ζητάει ο καγκελάριος της Αυστρίας, W. Faymann. Η ΕΕ θα πρέπει να φροντίσει, στα επόμενα βήματά της, να διατεθούν αρκετά μέσα, για να παρέμβει, να προστατεύσει χώρες, για να προστατεύσει τον πληθυσμό από μια διάλυση της Ευρωζώνης, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.
"Στόχος της ΕΕ είναι να παρουσιάσει σχέδια για σύσταση τραπεζικής ένωσης μέχρι τα τέλη του έτους. Σχέδια τα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνουν αυξημένες εξουσίες για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), τόνισε από την πλευρά του ο επίτροπος της ΕΕ, M. Barnier.


Παπούλιας: Η πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση δαπανών και η καταπολέμηση της ύφεσης οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας

Η πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και η καταπολέμηση της ύφεσης, είναι οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας, τόνισε, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ. Παπούλιας είχε σύντομη συνομιλία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, A. Merkel, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Fr. Ηοllande και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, D. Cameron.

Επίσης, ο Κ. Παπούλιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς και πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται “δίκαιη κατανομή των κονδυλίων”. Συνεχίζοντας ανέφερε πως η πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, είναι πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από τα κοινοτικά κονδύλια. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η εκτίμηση που θα γίνει για την κατανομή των κονδυλίων, θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση.

Ο Κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου