Σελίδες

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Η ιστορική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 25 δις θα είναι η προτελευταία – Το 2013 έρχεται νέο haircut στο χρέος που θα υποχρεώσει τις τράπεζες σε νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις – Λογιστικές ζημίες 58 δισ από τα νέα ομόλογα αγγλικού δικαίου

του Πέτρου Λεωτσάκου 
 
Η μεγαλύτερη ανακεφαλαιοποίηση στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πλησιάζει. Οι ελληνικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν προσεχώς με τουλάχιστον 25 δις ευρώ μέσω ενός μηχανισμού κινήτρων που θα περιλαμβάνει το ΤΧΣ.
Ωστόσο η ανακεφαλαιοποίηση αυτή θα είναι η τελευταία;

Πιθανότατα να αποδειχθεί ότι θα είναι η προτελευταία καθώς αρχές του 2013 αναμένεται και νέο haircut στο ελληνικό χρέος.
Αυτό σημαίνει όμως ότι η τωρινή ανακεφαλαιοποίηση θα είναι μια προσωρινή λύση και ότι το 2013 θα οριστικοποιηθεί το τελικό πλάνο ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου.
Η παράμετρος αυτή ακόμη στηρίζεται σε εκτιμήσεις και όχι σε γεγονότα αλλά με βάση όλες τις ενδείξεις οι πιθανότητες να επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό είναι πολύ μεγάλες.
Εν τω μεταξύ οι τράπεζες πέραν των πολλών ανοικτών ζητημάτων, ανακεφαλαιοποίηση 25 δις, ζημίες από το PSI+ πάνω από 30 δις, ζημίες από την Blackrock μεταξύ  8 και 10 δις θα πρέπει να αποτιμήσουν και μια άλλη παράμετρο.
Τα νέα ελληνικά ομόλογα φέρουν τιμές 18,5 με 19,5 μονάδες βάσης που σημαίνει ότι τα νέα ομόλογα ξεκίνησαν με 70 δις πριν λίγες εβδομάδες αλλά αποτιμώνται 81 με 82% χαμηλότερα δηλαδή στα 12 με 13 δις ευρώ.
Προφανώς και δεν αποτιμώνται καθημερινώς αλλά έχουν ενταχθεί στα HTM και Lar αλλά γεγονός είναι ότι τα 70 δις αρχικής αξίας νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου δεν αξίζουν 70 δις αλλά 12 με 13 δις ευρώ δηλαδή απομείωση 57 με 58 δις ευρώ.

Η μάχη των κινήτρων στην ανακεφαλαιοποίηση του 2012

Το ύψος των warrants, δηλαδή των κινήτρων στους μετόχους να επανακτήσουν στο μέλλον τις τράπεζες. Θα είναι 4 που ζητούν κάποιοι, θα είναι 3 που προτείνει το ΤΧΣ ή θα είναι 7 που επιδιώκουν οι τραπεζίτες. Μάλλον ο πήχης χαμηλώνει στην προκειμένη περίπτωση.
Το πιθανότερο σενάριο  είναι τελικά τα warrants θα είναι 3 ή 4.
2)Η συμμετοχή των CoCos θα είναι ενεργεί στην ανακεφαλαιοποίηση  ή σε μειοψηφικό ποσοστό π.χ. να αποτελούν το 10% με 15% της ανακεφαλαιοποίησης που εξετάζει το ΤΧΣ ή θα επιλεγεί η λύση που προτείνουν οι τραπεζίτες που ζητούν το 30% της ανακεφαλαιοποίησης να είναι CoCos;
Μάλλον θα βρεθεί μια μέση λύση στο θέμα των CoCos.
Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό για το ύψος των CoCos στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα το καθορίσει η ΤτΕ και το ζητούμενο είναι θα επιλέξουν το μοντέλο της Αυστρίας (10%) ή το μοντέλο της Πορτογαλίας (πάνω από 30%);
3)To επιτόκιο των CoCos θα είναι 10% ή υψηλότερο όπως προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  ή 5% με 5,5% ή ακόμη και 4,5% που έχουν προτείνει οι τραπεζίτες.
4)Οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να επαναγοράζουν μετοχές από το ΤΧΣ;
Δηλαδή αν πωλήσουν μια θυγατρική και βρουν κεφάλαια θα μπορούν να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας;
Στο θέμα αυτό όλοι συμφωνούν πως πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στις τράπεζες να επιστρέφουν κεφάλαια στο ΤΧΣ και να αποκτούν ίδιες μετοχές.
5)Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν κατά βάση με κοινές με αναστολή ψήφου μετοχές. Το ζητούμενο όμως είναι τι ποσοστό θα κατέχουν γιατί όσο λιγότερες εκδοθούν τόσο μικρότερα θα είναι τα dilution.

Οι ανησυχίες για νέα χρεοκοπία το 2013
Είναι σχεδόν  καθολική η άποψη των ξένων επενδυτών J P Morgan, UBS, Goldman Sachs, Pimco και πλειάδα αναλυτών στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα μέσα στο επόμενο 10μηνο θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει και νέο haircut στο χρέος. Ωστόσο αυτή την φορά θα συμπεριληφθούν τόσο των ιδιωτών όσο και του επίσημου τομέα. Η βασική αιτία που δεν υποχωρούν τα ελληνικά CDS είναι αυτός. Μπορεί να επικαλούνται και τεχνικά ζητήματα π.χ. με τις ρήτρες των 60 ημερών αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα ελληνικά CDS δεν υποχωρούν γιατί οι ανησυχίες νέας χρεοκοπίας της Ελλάδος παραμένουν μεγάλες.
Παρ΄ ότι πληρώθηκαν οι κάτοχοι τους θεωρούν ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο α΄ τρίμηνο του 2013 δηλαδή τους επόμενους 10-12 μήνες»
Δεν είναι τυχαίο ότι και τα hedge funds όπως το Greylock Capital Management που συμμετείχε εθελοντικά στο ελληνικό PSI+ αναφέρει ότι αν υπάρξει νέο haircut στο ελληνικό χρέος τότε θα πρέπει να πληρώσει ο επίσημος τομέας.
Με όρους ρεαλιστικούς και ελληνικούς η Ελλάδα καλόμαθε με τις αναδιαρθρώσεις χρέους.
Άπαξ και το έπραξε μια φορά δύναται να το επαναλάβει ακόμη μια φορά.
Οι περισσότεροι ξένοι θεωρούν ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2013  θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τα ερωτήματα είναι δύο
1)Είναι πιθανό ένα νέο haircut του χρέους;
2)Αν είναι όντως δυνατό ποια ομόλογα θα ενταχθούν;
Η πιθανότητα να επαναληφθεί αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα είναι 99,99%.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.
Όσον αφορά ποια ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν;
Α)Τα παλαιά ελληνικά ομόλογα του επίσημου τομέα ονομαστικής αξίας 56,6 δις που κατείχαν η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.
Β)Τα 56 δις ευρώ νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου που αντικατέστησαν τα παλαιά και τα οποία κατέχουν όσοι συμμετείχαν εθελοντικά ή υποχρεωτικά στο PSI+.
Σε αυτούς τους κατόχους περιλαμβάνονται και τα φυσικά πρόσωπα που από ότι φαίνεται θα κουρευτούν εκ νέου.
Γ)Όλα τα δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα από την Τρόικα.
Μέχρι το τέλος του 2012 θα έχουν φθάσει τα 100 δις ευρώ.
Άρα θα μπορούν σε διαδικασία haircut 56,6 δις ομόλογα των κεντρικών τραπεζών 56 δις τα νέα ελληνικά ομόλογα και 100 δις τα δάνεια της Τρόικα συνολικά 212 δις ευρώ.
Απομείωση 50% έως 70% επί των 212 δις ευρώ σημαίνει 106 έως 148-150 δις ευρώ.
Δηλαδή σε διάστημα 1 έτους θα έχει μειωθεί το ελληνικό χρέος 100 δις από το PSI+ και 106 έως 150 δις από το μελλοντικό haircut δηλαδή σωρευτικά 206 έως 250 δις ευρώ.
Εφόσον συμβεί αυτό το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει κάτω του 100% στο τέλος του 2013 ή 2014 και μόνο τότε η Ελλάδα θα μπορεί να πει ότι διασώθηκε.
Έως τότε ας προετοιμαστούν όλοι για νέο haircut.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου