Σελίδες

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί το QE της ΕΚΤ δεν "πιάνει" το ευρώ

του James Mackintosh
Από την euro2day

Η Γερμανία έχει αναλώσει τα δύο τελευταία χρόνια δίνοντας μάχες εναντίον κάθε σκέψης ότι η ευρωζώνη θα υποτιμήσει το νόμισμά της για να λύσει τα προβλήματά της. Φαίνεται ότι έχασε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει εμπλακεί στην εκτύπωση χρήματος
για να τονώσει τις καταπονημένες κυβερνήσεις, που είναι ο μεγάλος φόβος του Βερολίνου. Αυτό όμως, μόνο επειδή έχει στηριχτεί στις όλο και πιο ασταθείς τράπεζες της ευρωζώνης για να εφαρμόσει το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής της.

Οι επενδυτές δείχνουν ότι αποφάσισαν πως η απεριόριστη παροχή των τριετών δανείων της ΕΚΤ μοιάζουν πάρα πολύ με «ποσοτική χαλάρωση» όπως είναι αυτή που κάνει η αμερικανική Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα απίστευτο ράλι τιμών. Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας UniCredit εκτινάχθηκε 60% σε ένα 15ήμερο, ενώ οι τράπεζες της ευρωζώνης αναρριχήθηκαν 14% μέσα σε μια εβδομάδα. Τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα είχαν αρχίσει να ευνοούνται από νωρίτερα και τα yields στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα κινούνται τώρα 50% χαμηλότερα απ’όσο πριν την γενναιοδωρία της ΕΚΤ.

Βέβαια τίποτα δεν δίνεται δωρεάν. Το κόστος αυτής της ένεσης ρευστότητας θα πρέπει να είναι η αποδυνάμωση του νομίσματος, καθώς διευρύνεται ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας.


Πράγματι, ο συντελεστής των συνολικών ενεργητικών της Fed έναντι εκείνων της ΕΚΤ, παρακολουθεί στενά την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου από τότε που ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση.

Τώρα όμως, το ευρώ καταγράφει νέο ράλι, έχοντας ενισχυθεί αισθητά έναντι του δολαρίου το τελευταίο διάστημα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αποκλιμάκωση των φόβων ότι θα καταρρεύσει η ευρωζώνη. Με αισιοδοξία, προφανώς, οι επενδυτές δείχνουν να πιστεύουν ότι είναι βιώσιμο, οι τράπεζες να διπλασιάζουν το στοίχημά τους σε επιρρεπείς κυβερνήσεις, που με τη σειρά τους στηρίζουν τις τράπεζες.

Ισως όμως δείχνει επίσης την πρόσφατη επιβράδυνση της επέκτασης του ισολογισμού της ΕΚΤ σχετικά με της Fed. Πολλοί επενδυτές περιμένουν νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης (QE )από την Fed. Αν γίνει νέο QE αυτόν τον μήνα, η υποτίμηση του δολαρίου θα ισορροπήσει τον δεύτερο κύκλο 3ετούς δανεισμού της ΕΚΤ, που επίσης έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, ανακόπτοντας την περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ.

Αυτή θα είναι καλή εξέλιξη για όσους βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια των Γερμανών. Για όσους όμως ελπίζουν σε ένα αδύναμο ευρώ για να τονωθούν οι εξαγωγές, ελαφρύνοντας την ύφεση και τον επόμενο κύκλο της κρίσης, όχι και τόσο.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου