Σελίδες

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κατακόρυφες μειώσεις μισθών έως και 40% από 1ης Μαρτίου

Από την express

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των συμβάσεων αορίστου χρόνου επιφέρουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς καμία σύμβαση δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από ένα έτος. Εντός της εβδομάδος ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης αναμένεται να εκδώσει τις διευκρινιστικές εγκυκλίους, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε ραγδαία μείωση μισθών έως και 40% με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την ανατροπή των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Από την 1η Μαρτίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή και οι μειώσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 22% σε όλα τα κλιμάκια και 32%  για τους νεοεισερχόμενους έως των 25 ετών. Οι συγκεκριμένες μειώσεις επηρεάζουν τις αποζημιώσεις απόλυσης και συνταξιοδότησης (ν. 2112/20).


Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, παρά το γεγονός ότι ο νόμος πλέον θα το επιτρέπει, ανέφερε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών εάν θα τον εφαρμόσουν ή όχι.
Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι πλέον δεν θα υπάρχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς μετά την έλευση ενός έτους και των τριών μηνών της μετενέργειας, οι αμοιβές των εργαζομένων επανέρχονται στον βασικό μισθό και διατηρούν μόνο –όπου υπάρχουν– τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμασης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.

Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι  «πρόκειται για τον βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης» και το κλιμάκιο στο οποίο είναι ενταγμένος ο μισθωτός.
Επίσης καταργείται και η τυχόν επιπλέον αμοιβή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών με τη λήξη μετενέργειας οι αμοιβές θα μειώνονται αυτομάτως, δηλαδή θα τροποποιείται η ατομική σύμβαση εργασίας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.  Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει δραματικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η πλειονότητα των εργαζομένων θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται κατά 10%, καθώς καταργείται το επίδομα γάμου. Ακόμη «παγώνει» οποιαδήποτε αύξηση μέσω ωριμάσεων έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Το μνημόνιο αναφέρει πως οι μειωμένοι μισθοί θα ισχύουν έως ότου υπάρξει νέα σύμβαση, συλλογική ή ατομική. Είναι ωστόσο σαφές πως οι εργαζόμενοι θα πιεσθούν να συμφωνήσουν (σε ατομικό επίπεδο) σε χαμηλότερες αμοιβές υπό την «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης. Η αδυναμία σύναψης σύμβασης για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι δεδομένη με το νέο αυτό καθεστώς. Τούτο καθίσταται απολύτως αδύνατο από ένα επιπλέον  γεγονός. Ότι  η προσφυγή στη διαιτησία δεν είναι πλέον εφικτή, αφού απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών (εργοδοτών και εργαζομένων).
Αργυρώ Μαυρούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου