Σελίδες

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές που έμειναν στην Ιστορία


Ριπές ανέμου που φτάνουν μέχρι και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα. Φλόγες που καταστρέφουν στο πέρασμά τους ό,τι έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος και η φύση. Άνθρωποι απεγνωσμένοι τρέχουν, απελπισμένοι να σώσουν τις περιουσίες μιας ζωής, αλλά και τις ίδιες τους τις ζωές, τις ζωές των παιδιών τους, των γονιών τους, των αγαπημένων τους προσώπων. Πολλοί δεν τα καταφέρνουν, βυθίζοντας οικογένειες, χωριά, πόλεις, μια ολόκληρη χώρα στο πένθος. Την επόμενη ημέρα, θάνατος παντού... 
Οι φωτιές στην Αττική άπλωσαν την καταστροφική τους ορμή με τέτοια ταχύτητα, αφήνοντας πίσω τους σε λίγες μόνο ώρες ερείπια, στάχτη, δεκάδες νεκρούς και θρήνο. Είναι από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στον κόσμο τον 21ο αιώνα. Είναι, συγκεκριμένα, οι πιο φονικές του 21ου αιώνα στον κόσμο μετά εκείνες που σκότωσαν 173 ανθρώπους στην Αυστραλία το 2009, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη.

Η τέχνη του πολέμου στην υπηρεσία της δασοπυρόσβεσης


του Κώστα Γρίβα

Η τραγωδία περνάει στην Ιστορία ως η πιο φονική πυρκαγιά στην ευρωπαϊκή ιστορία μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πιο φονική μοναδική πυρκαγιά στον πλανήτη τον 21ο αιώνα και μια από τις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές της σύγχρονης Ελλάδας. Πέραν, λοιπόν, όλων των άλλων ευθυνών (διαχρονικών και τωρινών) και παθογενειών της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, που πρέπει να αναζητηθούν, να αποδoθούν και να θεραπευτούν, προκύπτει και η άμεση ανάγκη αλλαγής του μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενου μοντέλου δασοπυρόσβεσης-αεροπυρόσβεσης στην Ελλάδα.
Επιδεικνύοντας μια μάλλον υπερβάλλουσα επιμονή σε μια φιλοσοφία «κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα αφού αυτό λειτουργεί«, οι αρμόδιες υπηρεσίες εφάρμοζαν εδώ και περίπου 40 χρόνια το ίδιο μοντέλο δασοπυρόσβεσης στις βασικές του αρχές. Την σημερινή εικόνα συνθέτουν αεροπυροσβεστικά μέσα, τα οποία είναι συμπληρωματικά των χερσαίων. Η ανάπτυξη «στρατηγικών» αεροπυροσβεστικών ικανοτήτων θεωρείται από αδύνατη έως ανεπιθύμητη, ενώ περιορισμένη εφαρμογή είχαν βρει νέες τεχνολογίες στους αισθητήρες, τις επικοινωνίες και τη διαχείριση πληροφοριών. Όμως, αυτή δεν ήταν η μόνη επιλογή που υπήρχε.
Στο μακρινό 1996 είχα ξεκινήσει να μελετώ τις αντιλήψεις του πληροφοριοκεντρικού (infocentric) και δικτυοκεντρικού (network centric) πολέμου, που τότε είχαν εμφανιστεί στο πλαίσιο της περιβόητης «Επανάστασης στις Στρατιωτικές Υποθέσεις» (RMA). Τότε, είχα έλθει σε επαφή με αρκετά άρθρα και μελέτες που υποστήριζαν ότι οι σχετικές μεθοδολογίες θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογές και σε θέματα ασφάλειας. Τονιζόταν μάλιστα ότι ο πατέρας της αντίληψης του Δικτυοκεντρικού Πολέμου (NCW), ναύαρχος Arthur Cebrowski, είχε εμπνευστεί από τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Στ. Λυγερός: «Ευκαιρία» Εθνικού αναστοχασμού η Τραγωδία στο Μάτι

Νέα Κρήτη


Η χώρα χρειάζεται επειγόντως Εθνικό Σχέδιο.

Οι διαχρονικές ευθύνες κομμάτων, κυβερνήσεων, υπηρεσιών και πολιτών με αυθαιρεσίες σε όλη τη χώρα που όταν αναπότρεπτα υπάρχει μια φυσική καταστροφή, γιγαντώνουν τις συνέπειες και έχουμε εκατόμβη νεκρών όπως στο Μάτι, είναι ίσως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για έναν εθνικό αναστοχασμό, του αν από το ατομικό θα πάμε στο συλλογικό για να απαντήσουμε τι Ελλάδα θέλουμε, λέει ο επικεφαλής του slpress.gr Σταύρος Λυγερός στον 98.4.

Από την άλλη , είναι τραγικό όταν έχεις τέτοια εκατόμβη , να μην σιωπάς έστω και να μην αναλαμβάνεις την στοιχειώδη ευθύνη για την αποτυχία συντονισμού, που είχε ως αποτέλεσμα να μην αποτραπεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός θυμάτων.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα Εθνικό Σχέδιο , αφού βγαίνοντας από το 3ο μνημόνιο, μένει σε μια άγρια και σκληρή επιτήρηση , με ότι συνεπάγεται αυτό για τις λειτουργίες του κράτους, αλλά και τα εθνικά μας θέματα.

Μέγα-φωτιές: Διαρκής απειλή πλέον για τη χώρα μας ο πύρινος εφιάλτης


Από το 2017 ξεκίνησαν οι προειδοποιήσεις για τις μέγα-πυρκαγιές και η στάση των περισσότερων ήταν να τις αντιμετωπίζουν ως συνωμοσιολογία. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ερευνών της Ε.Ε., JRC, έναν χρόνο πριν, επιβεβαιώνονταν ην τάση για πυρκαγιές μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερης έντασης στην Ευρώπη και στις γειτονικές περιοχές (Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή). Όπως επισημαίνει το JRC, πέρα από τις καταστροφές στις υποδομές και στο περιβάλλον, οι καπνοί από τις πυρκαγιές θα έχουν στο μέλλον ολοένα περισσότερες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία λόγω της ρύπανσης του αέρα.

Τονίζει ακόμη ότι οι ολοένα πιο καυτές και ξηρές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο, αναμένεται να οδηγήσουν σε ακόμη πιο σοβαρές πυρκαγιές, αλλά και σε μεγαλύτερο αριθμό από μικρές πυρκαγιές, που θα βγαίνουν ολοένα ευκολότερα εκτός ελέγχου.

Εξάλλου, μια άλλη έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CLIMRUN, έχει δείξει ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα (το 2100), λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι ημέρες καύσωνα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα πενταπλασιασθούν και τα ελληνικά δάση θα αντιμετωπίζουν απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον μέρες του έτους σε σχέση με σήμερα.

Η ύψιστη μορφή διαφθοράς

analyst


Μήπως αλήθεια η ανάλγητη και αδιάφορη συμπεριφορά της κυβέρνησης προς τους Πολίτες δεν είναι αδικαιολόγητη, αλλά τεκμηριώνει πως έχει πάψει πια να τους σέβεται και να τους υπολογίζει, ακριβώς επειδή δεν επαναστατούν σε όλα αυτά που τους επιβάλλει κατ’ εντολή της πρωσικής κυβέρνησης;   (ηχητικό)
.  
«Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα διεθνώς, όπου μετά από μία βιβλική καταστροφή το κράτος απεκδύεται των ευθυνών του και δεν παραιτείται κανείς – ούτε πολιτικός παράγων ούτε διοικητικός. Αυτό είναι ηθικά η ύψιστη μορφή διαφθοράς» (Δ.Μ.)
.του Βασίλη Βιλιάρδου

Επικαιρότητα

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, η μη διενέργεια επενδύσεων παγίου εξοπλισμού εκ μέρους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα, λόγω της πολιτικής των μνημονίων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην συντηρούνται, να μην επιδιορθώνονται και να μην ανανεώνονται μηχανήματα, υποδομές κοκ., αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας – το οποίο δυστυχώς δεν αξιολογείται σωστά και δεν κατανοείται από τους Έλληνες, επειδή δεν παρουσιάζεται αμέσως, αλλά όταν μετά από χρόνια καταρρέουν μαζί τα πάντα.
Ενδεχομένως όμως να έχει γίνει πλέον κατανοητό από τις δύο πρόσφατες φονικές πυρκαγιές, καθώς επίσης από τις συνεχόμενες πλημμύρες στην Αττική – όπου φάνηκε τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει η μη συντήρηση του δικτύου από τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά λόγω υπερχρέωσης της ΔΕΗ, προσπαθειών απαξίωσης για να ξεπουληθούν οι δύο πρώτες κοινωφελείς επιχειρήσεις, καθώς επίσης έλλειψης κονδυλίων από την πολιτική προστασία (πρόσφατα περικόπηκαν 34 εκ. €) και τους δήμους – σε συνδυασμό βέβαια με την ανικανότητα, την έλλειψη συντονισμού και τη διαφθορά τους.

Ευθύνες Πολιτείας και πολιτών και προτεινόμενες δράσεις για την Πυροπροστασία των δασών


INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION
Claymont, Delaware 19703
U.S.A


Απριλίου 25, 2018
Προς:
την Ελληνική Κυβέρνηση
την Βουλή των Ελλήνων
τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις
την Δασική Υπηρεσία
την Πυροσβεστική Υπηρεσία
όλον τον Ελληνικό λαό

Κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα  δασωδών και κατοικημένων εκτάσεων γίνονται παρανάλωμα της φωτιάς λόγω των μεγάλων πυρκαγιών. Οι συνέπειες δεν αργούν να φανούν: υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, καταστροφές κρατικής και ιδιωτικής περιουσίας. Έπονται  πλημμύρες με αντίστοιχα καταστροφικά φαινόμενα.
Κάθε χρόνο λυπούμεθα για τις καταστροφές, αλλά δεν αλλάζει τίποτα. Επιτέλους ας κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Πολίτες και Πολιτεία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη (το σημαντικότερο), στην έγκαιρη ανίχνευση και ταχύτατη επέμβαση πρώτης προσβολής για δραστική αντιμετώπιση της φωτιάς προτού επεκταθεί, και στην αποκατάσταση των ζημιών (π.χ. αναδάσωση, έργα συγκράτησης του εδάφους, αντιπλημμυρικά έργα, αποζημιώσεις κ.λπ).
Προτού μιλήσουμε για μερικά από τα βασικά αίτια των πυρκαγιών και προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης, θα τονίσουμε μία προκλητική αστοχία των Ελληνικών κυβερνήσεων που χρειάζεται άμεση νομοθετική ρύθμιση για επανόρθωση. Πρόκειται για την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης  αποκλειστικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, με αφαίρεση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων από τις  Δασικές Υπηρεσίες της Ελλάδος, και μάλιστα με πρόβλεψη μηδαμινής συνεργασίας με αυτές. Η αφαίρεση αυτής της αρμοδιότητας από τη Δασική Υπηρεσία συνέβη τον Μάιο του 1998, με τον νόμο 2612/98. Εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους, καθώς  το ίδιο ακατάλληλο σύστημα είχε ήδη εφαρμοσθεί από 35/ετίας στην Πορτογαλία, με συγκλονιστικά δυσάρεστα αποτελέσματα. Αυτά συμβαίνουν, όταν αβασάνιστα επιλέγουμε συστήματα της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών χωρών, όπου επικρατούν εντελώς διαφορετικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές και συχνές βροχές κατά το θέρος, με πυκνή διάνοιξη δασοδρόμων, ομαλές συνθήκες εδάφους (πεδινά και μικρές ημιορεινές κλίσεις) και με περιορισμένη βιοποικιλότητα δασοπονικών ειδών. 

Μοναδική λύση η «επιστροφή» στη βελανιδιά

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση



Της Λίνας Γιάνναρου
Κάποτε, τα δάση της βελανιδιάς προστατεύονταν από τις Δρυάδες, νύμφες που γελούσαν με τη βροχή, έκλαιγαν όταν τα δέντρα έχαναν τα φύλλα τους και πέθαιναν μαζί τους όταν αυτά κόβονταν. Τα χρόνια όμως πέρασαν και η όμορφη βελανιδιά εγκαταλείφθηκε και από θεούς και από… ανθρώπους, που με την ανελέητη υλοτόμηση, τις εκχερσώσεις και την επέκταση των οικισμών τους περιόρισαν δραματικά τα δάση της σε ελάχιστες περιοχές της χώρας. Κάτι όμως φαίνεται ότι ήξεραν οι αρχαίοι…
Στο ζοφερό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές της Αττικής, η «επιστροφή στη βελανιδιά» διαφαίνεται ως η μόνη λύση. Κι αυτό γιατί, εκτός από τη φυσική τους ομορφιά και την ιδιότητά τους να εξασφαλίζουν οικολογική ισορροπία όπου και να αναπτύσσονται, τα δάση βελανιδιάς διαθέτουν δύο σημαντικά και άκρως κρίσιμα στις μέρες μας χαρακτηριστικά: δεν είναι εύφλεκτα και επιπλέον βλαστάνουν ταχύτατα έπειτα από πυρκαγιά.
Πολλαπλά οφέλη
Στα αρμόδια γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ήδη πρόταση για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών με βελανιδιές, την οποία υιοθετεί και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων. Η πρόταση έχει συνταχθεί από τον ανεξάρτητο ερευνητή κ. Βαγγέλη Ευθυμίου, ο οποίος μίλησε στην «Κ» για τα πολλαπλά οφέλη μιας τέτοιας παρέμβασης. «Τα περισσότερα είδη βελανιδιάς καίγονται πιο δύσκολα από τα πεύκα που επικρατούν στα δάση της Αττικής, ενώ χάρη στο τεράστιο ριζικό σύστημα που αναπτύσσει (σ.σ. μπορεί να φτάσει ώς τα 10 μέτρα βάθος), η βελανιδιά λειτουργεί και σαν μια μεγάλη αποθήκη νερού. Με τη διαπνοή των φύλλων αυξάνει την υγρασία στο περιβάλλον και ταυτόχρονα ψύχει την ατμόσφαιρα. Ετσι, σε μεγάλες εκτάσεις γύρω από την Αττική θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να λειτουργήσει ως το τέλειο κλιματιστικό για το Λεκανοπέδιο».

Η ώρα των αποφάσεων


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Η τραγωδία στην Ανατολική Αττική επανέφερε με τον πιο απροσδόκητο και ορμητικό τρόπο στην πολιτική κονίστρα το ζήτημα της ανάληψης των πολιτικών ευθυνών.
Πολιτικοί, δημοσιολογούντες, αλλά και απλοί πολίτες -με διαφορετικά κίνητρα και ένταση ο καθένας- καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη. «Ούτε μια συγγνώμη, ούτε μια παραδοχή λάθους, ούτε μια παραίτηση» είναι η μόνιμη επωδός που δείχνει να μετατρέπεται συν τω χρόνω σε κραυγή.
Στη γενική αυτή απαίτηση αντέδρασε χθες ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας δημοσίως ότι έσφαλε. «Δεν κάναμε ό,τι έπρεπε» είπε αποδεχόμενος τις προσωπικές ευθύνες του. Πρόκειται για τη δεύτερη δημόσια δήλωση αυτοκριτικής του κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργική θητεία του μετά τη διάσημη παραδοχή για τις «αυταπάτες» που έλιωσαν σε μια άλλη κλίβανο, εκείνη της διαπραγμάτευσης.
Δις παραδοχή σφάλματος από κυβερνήτη είναι κάτι μάλλον ασυνήθιστο για τα πολιτικά ήθη της χώρας. Θυμόμαστε, βέβαια, το περίφημο «mea culpa» του Ανδρέα Παπανδρέου το 1988, καθώς και τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή το 2008 ότι υποτίμησε την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Αποτελούν, όμως, φωτεινές εξαιρέσεις σε μια χώρα όπου οι πολιτικοί μάχονται για την υστεροφημία τους με απατηλό σύμμαχο τον ισχυρισμό περί αλάθητου. Μακριά δηλαδή από την πολιτική ευθύνη…

Τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό για να καταστεί πιο ευνοϊκός


Βελτιώσεις: Επιτάχυνση της καταβολής των ενισχύσεων, διευκόλυνση της ολοκλήρωσης σχεδίων προηγούμενων νόμων
Του Σταμάτη Ζησίμου
 
Στην τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου (4399/ 2016) προκειμένου να καταστεί πιο ευνοϊκός για τους νέους, αλλά και τους επενδυτές που έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους νόμους, προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, οι βελτιώσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες στο πλαίσιο της διαρκούς επαναξιολόγησης και προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου στις ανάγκες του επενδυτικού κοινού.
 
Οι αναμενόμενες βελτιώσεις, που θα κυρωθούν με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, αφορούν κυρίως την επιτάχυνση της καταβολής των ενισχύσεων προς τους επενδυτές, τη διευκόλυνση της οριστικής ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων προηγούμενων επενδυτικών νόμων που είναι ώριμα, καθώς και προσαρμογές σε επιμέρους καθεστώτα ενίσχυσης του 4399/2016, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικά για το επενδυτικό κοινό. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, το ενδιαφέρον για τον νέο αναπτυξιακό, ο οποίος αποτελεί τομή στα επενδυτικά δρώμενα, είναι πολύ μεγάλο.
 
Σε ό,τι αφορά τις νέες παρεμβάσεις, στόχος αυτών είναι η μεγαλύτερη δυνατή και με καλύτερους όρους συμμετοχή των επενδυτών στα κίνητρα του νόμου, ο οποίος έως αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη αλλά προκύπτει και από τα στοιχεία, έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, με τον προϋπολογισμό των επενδυτικών (δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή) μόνο για το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και οι προβλεπόμενες νέες θέσεις απασχόλησης να υπερβαίνουν τις 8.000.

Εξόφληση φόρου εισοδήματος σε δώδεκα δόσεις

Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλήσει την πρώτη δόση της ρύθμισης μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Το δικαίωμα εξόφλησης των πληρωτέων φόρων που αναγράφει το εκκαθαριστικό σημείωμα της φετινής φορολογικής δήλωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις -αντί σε τρεις διμηνιαίες- παρέχει και φέτος σε κάθε φορολογούμενο η ισχύουσα νομοθεσία. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί μέσω της υπαγωγής της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα που λήγει η πρώτη δόση αποπληρωμής των οφειλών του εκκαθαριστικού, δηλαδή πριν καταστεί η δόση αυτή ληξιπρόθεσμη.
Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη ή και η δεύτερη δόση ή αφού καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Σε περίπτωση που ζητηθεί υπαγωγή στη ρύθμιση μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης ή και της δεύτερης δόσης, ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να εντάξει στη ρύθμιση τόσο το ληξιπρόθεσμο όσο και το μη ληξιπρόθεσμο κομμάτι της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, η «πάγια ρύθμιση» προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων δόσεων φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Το δίκιο του Τραμπ και το ανεξέλεγκτο των κεντρικών τραπεζιτών


του Κωνσταντίνου Κόλμερ

Ο ρηξικέλευθος(*) Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την δυσφορία του για την δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τραπέζης (FED) Ιερωνύμου Πάουελλ, ενώπιον του Κογκρέσου, ότι ο τελευταίος προτίθεται να ανεβάσει τα επιτόκια, δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία «πάει καλά».
«Δεν μπορώ να καταλάβω», είπε ο Τράμπ, «οποτεδήποτε υπάρχουν «καλά οικονομικά νέα», όπως η αύξηση του αμερικανικού εθνικού προϊόντος (ΣΣ: 5%, όσον ολόκληρο το ΑΕΠ της Γαλλίας!) είτε η άνοδος της απασχόλησης (ΣΣ: η ανεργία στις ΗΠΑ είναι μόλις 4% των διατιθεμένων να εργασθούν έναντι 13% στην ΕΕ και 25% της Ελλάδος), κάποιος σημαίνων εξέρχεται του Καπιτωλίου και απαιτεί μέτρα που παγώνουν την οικονομία«. Ευθύς αμέσως «διέρρηξαν τα ιμάτια των» οι συνήθως «πολιτικώς ορθοί» και χορτασμένοι.
Ο Τράμπ τα βάζει με την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, είπαν. Προσπαθεί να ελέγξει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Δεν του φτάνουν η μείωση του φόρου εισοδήματος (ΣΣ: κατά 40%!), η επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων και η μομφή στην ΕΕ και Κίνα ότι χειραγωγούν το συνάλλαγμα. Θέλει και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του δολαρίου. Ακόμη και η Γαλλίδα κατάδικος, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χριστίνα Λαγκάρντ εξέφρασε τον αποτροπιασμό που ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβητεί τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΤΟ 2018 | ΙΟΥΛΙΟΣ 2018




Παναγιώτης Ε. Πετράκης | Panagiotis E. Petrakis
Καθηγητής Οικονομικών | Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ - Professor at the Department of Economics - National University of Athens


Παντελής Χρ. Κωστής
Οικονομολόγος - Διδάκτωρ Οικονομικών | Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης σχετικά με τις αναμενόμενες εξελίξεις για το έτος 2018 με τη χρήση του μοντέλου Global Economic Model (GEM) της Oxford Economics (ΟΕ) και της Consensus Economics (CE) (Oxford Economics Consensus Restricted) (βλ. ανάρτηση με τίτλο «Επανεκτίμηση του Ρυθμού Μεγέθυνσης το 2018 | Μάιος 2018»), στο παρόν πραγματοποιούμε αντίστοιχη ανάλυση με χρήση περισσότερο πρόσφατων στοιχείων του Ιουλίου 2018.
Για το 2018 θα πρέπει να αναμένουμε, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένα ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ του 1,75% (ΟΕ) και του 1,9% (Oxford Economics Consensus Restricted).

Η αποκτηνωμένη χώρα

analyst


Δήμαρχοι δέχονται επιθέσεις με μαχαίρια, ενώ πυροσβέστες βρίσκουν τα λάστιχα των αυτοκινήτων τους τρυπημένα, επειδή κλείνουν το δρόμο για να κάνουν τη δουλειά τους – σκηνές βίας και επιθετικότητας που συμβαίνουν καθημερινά.
.

του Αλέξη Ζακυνθινού

Άποψη

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλά, πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία έχουν δυστυχώς πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια των μνημονίων – όπου ουσιαστικά έχει εφαρμοσθεί μία βίαιη εισπρακτική πολιτική από τους θεσμικούς δανειστές της (Γερμανία ως ηγέτης της Ευρώπης, ΕΚΤ, ΔΝΤ), με εξαιρετικά δυσμενή επακόλουθα για τους Έλληνες. Τελευταία οδυνηρή τραγωδία η απανθράκωση δεκάδων ανθρώπων στο Μάτι, για την οποία ασφαλώς δεν είναι ένοχοι μόνο οι Πολίτες και η Πολιτεία – αλλά, επίσης, οι ξένοι που την κυβερνούν, με αποτέλεσμα να έχουν καταρρεύσει τα πάντα (άρθρο).
Παρά την ανείπωτη τώρα καταστροφή που υπέστη η πατρίδα μας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ και πιόνι της καγκελαρίας, της απαγόρευσε την επιλεκτικότητα των ομολόγων της μετά το τέλος της δανειακής σύμβασης – καθώς επίσης τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Σε ένα πρόγραμμα που αυξάνει τη ρευστότητα των υπολοίπων κρατών και μειώνει τα επιτόκια τους – όταν η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν επωφελείται, ενώ έχει ασφαλώς τη μεγαλύτερη ανάγκη από όλους.
Λογικά λοιπόν θα χαρακτήριζε κάποιος «αποκτηνωμένη» την ηγεσία της Ευρώπης, αφού εκδικείται με έναν τόσο βίαιο τρόπο τη χώρα μας – παρά το ότι όλες οι κυβερνήσεις της έχουν σκύψει δουλικά το κεφάλι, με την τελευταία να τηρεί βασιλικότερα του βασιλιά τις εντολές τους.

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το φεγγάρι προχώρησε στον ουρανό... Η ώρα πέρασε στο χρόνο ...

taxheaven


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Το σημερινό σχόλιο δεν θα είναι εύθυμο. Και δεν θα είναι εύθυμο γιατί δεν μπορεί να μην σε αγγίξουν όλες αυτές οι εικόνες που πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας την περασμένη εβδομάδα. Θλίψη,πόνοςοργή και ένα τεράστιο γιατί.  Ένα γιατί στο οποίο δεν θα μπορέσει να απαντήσει κανείς.

Σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει δει η χώρα μας, μπροστά σε όλο αυτό το σκηνικό που μαύρισε την ψυχή μας, μόνο φωτεινό σημείο η αλληλεγγύη του απλού κόσμου που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και η οποία γεννά μια ελπίδα για το αύριο. 

Ο λαός μας αποδεικνύει ότι είναι ικανός για το καλύτερο αλλά ταυτόχρονα και για το χειρότερο. Για το καλύτερο γιατί είμαστε ικανοί να θυσιαστούμε για τα παιδιά μας, γιατί σκεφτόμαστε το συνάνθρωπό μας και σπεύδουμε να δώσουμε ακόμη και από το υστέρημά μας για να βοηθήσουμε ανθρώπους που δεν γνωρίσαμε ποτέ, ανεξάρτητα από που προέρχονται ποιο είναι το χρώμα τους. Όλο αυτό το μεγαλείο της ψυχής μας όμως εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις συνήθως μετά από  καταστροφές.

Πριν από αυτές με την απίστευτη ελαφρότητα που μας διακρίνει, κλείνουμε δρόμους, μπαζώνουμε ρέματα, λαδώνουμε την πολεοδομία για να κτίσουμε αυθαίρετο μέσα στο δάσος,  στην συνέχεια το νομιμοποιούμε με την βοήθεια της εκάστοτε κυβέρνησης και γενικά κάνουμε ότι ακριβώς θα εμπόδιζε κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα να μετατραπούν σε φονικές καταστροφές.  

Ταυτόχρονα επιλέγουμε να ψηφίσουμε  τους ικανότερους πολιτικούς, οι οποίοι με την σειρά τους διορίζουν πάντα τους καλύτερους και τους πιο κατάλληλους ανθρώπους στις  πιο νευραλγικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε με την σειρά τους αυτοί να μπορούν να εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο πώς οι "στρατηγοί" άνεμοι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ευθύνονται για κάθε καταστροφή. 

Τι σημαίνει το ιδιώνυμο για τις επιθέσεις σε εφοριακούς


Του Σπύρου Δημητρέλη
Ούτε να εξυβρίσουν, ούτε να προσβάλουν την προσωπικότητα των ελεγκτών της εφορίας δεν θα μπορούν οι ελεγχόμενοι χωρίς να καταλήξουν με αυτεπάγγελτες διαδικασίες στο κρατητήριο και το αυτόφωρο. Οι διατάξεις που κατέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή έρχονται σαν απάντηση στα απανωτά κρούσματα επιθέσεων και απειλών εναντίον των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όταν οι τελευταίο κάνουν το καθήκον τους ελέγχοντας, για παράδειγμα, την έκδοση αποδείξεων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν, όποιος επιτίθεται, απειλεί, εξυβρίζει, προσβάλλει την προσωπικότητα ή προκαλεί σωματική βλάβη σε ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, τότε θα διώκεται με βάση ειδικές διατάξεις του ποινικού κώδικα, δηλαδή αυτές που ισχύουν για τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών ή λιμενικών υπαλλήλων. Επί της ουσίας η επίθεση σε εφοριακούς χαρακτηρίζεται ως ιδιώνυμο αδίκημα που σημαίνει ότι αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον δράστη ενέργεια που επισύρει τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές και διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να απαιτείται κατάθεση μήνυσης από τους ελεγκτές.

Επιχείρηση ΕΝΤΕΜΠΕ: Η θρυλική επιχείρηση των Ισραηλινών - ΒΙΝΤΕΟ Ντοκουμέντο



Θεωρείται επιχείρηση ορόσημο για τις Ειδικές Δυνάμεις. Όλου του κόσμου. 

Επικεφαλής της ο μετέπειτα ισραηλινός υφυπουργός Άμυνας Ματάϊ Βιλνάϊ που είχε επισκεφθεί μ΄ αυτή την ιδιότητα την Αθήνα πριν από ενάμιση χρόνο.

Μιλάμε για τη θρυλική επιχείρηση «ΕΝΤΕΜΠΕ» στο αεροδρόμιο της Ουγκάντα. Αντικειμενικός σκοπός η απελευθέρωση 246 ομήρων πτήσης της AIR FRANCE,που εκτελούσε τη πήση Παρίσι-Τελ Αβίβ,με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Ήταν καλοκαίρι του 1976 .

28 ΙΟΥΝΙΟΥ 1976:Έξι αεροπειρατές μέλης του Ριζοσπαστικού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης κάνουν αεροπειρατεία στο αεροσκάφος με τους 246 επιβάτες,μεταξύ των οποίων και 10 Έλληνες. Η αεροπειρατεία εκδηλώνεται ενώ το αεροσκάφος πετά πάνω απο τη Κόρινθο. Οι αεροπειρατές ζητούν την απελευθέρωση 53 κρατουμένων συντρόφων τους.Το αεροσκάφος καταλήγει στο Έντεμπε της Ουγκάντα.

O Γ. Καραμπελιάς στην εκπομπή Αντιπαραθέσεις (βίντεο)

ardin-rixi



Ο Γ. Καραμπελιάς ήταν καλεσμένος την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 στην εκπομπή Αντιπαραθέσεις του Γ. Λοβέρδου στο Blue Sky.




Το ιστορικό ενός διαχρονικά προμελετημένου εγκλήματος

Το Ποντίκι


του Δημήτρη Μηλάκα

Κατά κανόνα, μετά τις συμφορές, οι άνθρωποι θέτουν ερωτήματα που, αν εγκαίρως είχαν απαντηθεί, οι καταστροφές θα ήταν απλά σενάρια που η πρόνοια μιας συντεταγμένης πολιτείας θα τα είχε αποτρέψει.

Αναζητώντας, λοιπόν, τα «γιατί» αυτής της εκατόμβης στην Ανατολική Αττική πρέπει κανείς να καταφύγει στην αλήθεια των αριθμών, οι οποίοι αποτυπώνουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο την οδυνηρή πραγματικότητα και περιγράφουν τη διαχρονική εγκληματική αμέλεια (;) των κυβερνήσεων ενός ξεχαρβαλωμένου, ειδικά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, κράτους.
 
Ας ρίξουμε μια ματιά σ’ αυτούς τους αριθμούς ξεκινώντας από έναν που, εκ πρώτης όψεως, φαντάζει άσχετος, αλλά αποδεικνύει ότι «λεφτά υπάρχουν» και είναι πολιτική η απόφαση της κατανομής τους. Πρόκειται για τον αριθμό των δισεκατομμυρίων που διαθέτει η χώρα στον προϋπολογισμό της για την «ασφάλεια» έναντι απροσδιόριστων εχθρών που «αγοράζει» από το ΝΑΤΟ, προφανώς σε βάρος άλλων περισσότερο απτών απειλών όπως οι πυρκαγιές:

• Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ η (χρεοκοπημένη, ας μην ξεχνάμε) Ελλάδα δαπάνησε τον προηγούμενο χρόνο 5,845 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 2,36% του ΑΕΠ και, παρά την παρατεταμένη κρίση, εξακολουθεί να είναι μέσα στις τρεις χώρες της συμμαχίας που καλύπτουν το πλαφόν του 2%. Και αυτήν την «επιτυχία» έχουν καταφέρει να τη διατηρήσουν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις σ’ όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

"Έτσι χάθηκε η Κύπρος" και γιατί δεν ανοίγει ο Φάκελος της Κύπρου (2ο μέρος)



Το δεύτερο μέρος του αποκαλυπτικού κειμένου του Αντώνη Κακαρά για όσα έγραψαν στρατιωτικοί στις αναφορές τους για τα γεγονότα στην Κύπρο. 


Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ
Την πρώτη ημέρα το πρωί 0800 εμφανίζονται ένδεκα πλοία τουρκικά και ένα βρετανικό ελικοπτεροφόρο «..εγγύς των ακτών της Κυρήνειας...πλην του βρετανικού, προσήγγισαν το προγεφύρωμα, απεβίβασαν στρατεύματα, άρματα, οχήματα και υλικά...» 



Στα επιμέρους συμπεράσματα και τις παρατηρήσεις για το διήμερο αυτό ο Καραγιάννης και οι επιτελείς του απαριθμούν σειρά αιτιών όπως: Η αποτυχία της επιστράτευσης, οι ελλείψεις στο υλικό επιστράτευσης αλλά και τα διπλά καθήκοντα αξιωματικών του επιτελείου και συγχρόνως διοικητών Μονάδων επιστράτευσης, (που σημαίνει πως δεν επαρκούσαν οι αξιωματικοί), η αδυναμία στις ασύρματες επικοινωνίες, η διστακτικότητα στη λήψη αποφάσεων «..περισσότερον του δέοντος..» , η κίνηση των Μονάδων την ημέρα και μάλιστα συντεταγμνένων με αποτέλεσμα να τις προσβάλλουν οι Τούρκοι με σοβαρές απώλειες και διάλυση δύο ταγμάτων, ενώ ομολογείται πως «...ουδεμία συγκεκροτημένη Μονάς ενήργησεν κατά του Π/Γ{Προγεφυρώματος}. Να θυμηθούμε εδώ πως ο ίδιος ο Καραγιάννης σε προηγούμενη έκθεση στηλιτεύει την κίνηση τουρκικών Μονάδων την ημέρα συντεταγμένων και τη θεωρεί απαράδεκτη, αλλά πουθενά δεν μνημονεύει εάν προσβλήθηκαν εκείνες και διαλύθηκαν, όπως οι ελληνικές. Σημειώνει ότι «...αι αναμενόμεναι και μη πραγματοποιούμεναι ενισχύσεις εξ Ελλάδος και ιδία αι αεροποιρικαί τοιαύται επέφερον πτώσιν του ηθικού...». Να υπενθυμίσουμε και εμείς εδώ πως ο τότε αρχηγός της αεροπορίας Παπανικολάου τιμήθηκε, όπως και ο αντίστοιχος του ναυτικού Αραπάκης, με τον τίτλο του επιτίμου αρχηγού του όπλου του, που σημαίνει πως εκτέλεσε τα καθήκοντά του με άριστο τρόπο. Και οι μαχητές στην Κύπρο περίμεναν τα αεροπλάνα και τα υποβρύχια από την Ελλάδα να αναπτερωθεί το ηθικό τους!

Πως εκτελέστηκε η Αθήνα και γιατί απειλείται ο μισός ελληνικός πληθυσμός: Η πολεοδομική ιστορία της Αττικής.


“Αθήνα διαμαντόπετρα στης Γης το δαχτυλίδι”
Κωστής Παλαμάς
Ισως το πιο σημαντικο αρθρο για την Πολεοδομικη Ιστορια της Αττικης τα τελευταια 60 χρονια, δημοσιευτηκε στις 26 Οκτωβριου 2003 στο ΒΗΜΑ σε κειμενο της Παναγιωτας Μπιτσικα ( Ειναι το κειμενο πιο κατω ).
Δινει παρα πολλα νουμερα, παρα πολλα στοιχεια για μια περιοχη που πλεον φιλοξενει τη μιση Ελλαδα.

Επιγραμματικα να πω οτι ενα χρονο αργοτερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, δημοσιευει αρθρο για την Ανατολικη Αττικη με τα χιλιαδες στρεμματα διχως πολεοδομικες μελετες που εντασσονται στο σχεδιο πολης, τις ντοπιες γενιες αυθαιρετων, σε κειμενο της Πικιας Γαλατη (9 Οκτ, 2004 – “Ανατολικη Αττικη : το απολυτο χαος με γενιες αυθαιρετων”).
Τελη Αυγουστου 2009, και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δημοσιευει σειρα απο αρθρα που αναφερονται στη λεηλασια της Πεντελης, του Διονυσου και του Υμηττου, αρθρα τα οποια δε μπορεσα να βρω απο το αρχειο της εφημεριδας ‘η απο αλλου, μεχρι στιγμης.
Τον Ιουνιο της ιδιας χρονιας ομως, στις 26 του μηνος, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δημοσιευει αρθρο για το 10% των 25 εκατομμυριων κατοικιων που ειχε πριν δεκα χρονια η χωρα το οποιο δεν ειχε οικοδομικη αδεια. ( Ειναι το τελευταιο αρθρο στην πιο κατω παρουσιαση ).
Το 2010, ΤΑ ΝΕΑ δημοσιευουν αρθρο για την εξαπλωση της Αθηνας απο Ομονοια στη Ραφηνα ( Ο τιτλος του αρθρου ειναι : “Μια γειτονια απο την Ομονοια ως τη Ραφηνα – Οι οικισμοι επεκταθηκαν κατα 30% την τελευταια 20ετια” / Σαββατο 13 Φεβρουαριου 2010 ).
Τελος, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στις 24 Απριλιου, 2010, δημοσιευει συνεντευξη με την Ειδικη Γραμματεα Επιθεωρησης Περιβαλλοντος και Ενεργειας του Υπουργειου Περιβαλλοντος, Μαργαριτα Καραβασιλη, η οποια αναφερεται στα προβληματα συνεργασιας μεταξυ Πολεοδομιας, Αστυνομιας και της νεοσυστατης Υπηρεσιας Κατεδαφισεων. Πιο κατω το αρθρο για την Αττικη απο ΤΟ ΒΗΜΑ ( Οκτ. 2003 ) και μετα δινω και ενα βιντεο, ισως το καλυτερο στο συγκεκριμενο ζητημα, με τον γνωστο αρχιτεκτονα, Γιωργο Κανδυλη.

Οι υπεύθυνοι της τραγωδίας

analyst



Θα μπορούσε κανείς να αθωώσει την Πολιτεία για τα καμένα σπίτια και αυτοκίνητα στο Μάτι, ενοχοποιώντας τον άνεμο και τη διπλή πυρκαγιά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον τραγικό θάνατο των Πολιτών που είναι 100% υπεύθυνη, με κριτήριο τη διάσωση των 620 παιδιών από το δήμο Αθηναίων.
.
«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δηλαδή, πολιτικός προϊστάμενος του κ. Καπάκη είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας. Ο κ. Τόσκας έχει την ευθύνη για το εάν ο κ. Καλπάκης και η υπηρεσία του κάνουν καλά τη δουλειά τους. Επιπλέον, ο κ. Τόσκας έχει άμεση αρμοδιότητα στην κινητοποίηση και συντονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Υπεράνω όλων είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης είναι υπεύθυνος εάν δεν κάνει σωστά τη δουλειά του ο κ. Τόσκας και ο κ. Καπάκης και οι υπηρεσίες τους (παλαιότερα η ΓΓΠΠ υπαγόταν απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών).
Η περιφέρεια που δέχτηκε την φονική πυρκαγιά και έπεσε το βάρος της αντιμετώπισής της είναι η Περιφέρεια Αττικής. Επικεφαλής είναι η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, δηλαδή στην περιοχή που εκδηλώθηκε η φωτιά, είναι ο κ. Πέτρος Φιλίππου. Επίσης, η φωτιά ξεκίνησε από την Πεντέλη, δηλαδή στα όρια της αρμοδιότητάς του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, Γιώργου Καραμέρου.

Η καταστροφή σαν καθρέπτης

ardin-rixi


του Γιώργου Ρακκά πρωτοδημοσιεύτηκε στην huffingtonpost.gr
Κρατικές ευθύνες: κανένα σχέδιο που υπάρχει για να δίνει λόγο ύπαρξης στην «πολιτική προστασία» δεν λειτούργησε. Απ′ την Περιφέρεια μέχρι την Κυβέρνηση, κι από εκεί τους κατά τόπους Δήμους αντιλήφθηκαν πολύ αργά το μέγεθος της καταστροφής, όταν αυτή ήταν εν εξελίξει. Χαριστική βολή στην απρονοησία τους, το ξέσπασμα της εστίας στην Ραφήνα, ενώ έτρεχαν και δεν πρόφταναν στην Κινέττα.
Η υστέρηση δεν ήταν μόνον ή κυρίως οικονομική – την καθίζηση υποδομών και μηχανισμών θα πρέπει να την δούμε περισσότερο σα συνέπεια, παρά σαν το αίτιο. Πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης υπάρχουν πολλά. Συνήθως δεν τίθεται κανένα εν ισχύ· γιατί; Μια πολύ χαρακτηριστική στάση νωθρότητας έχει κυριεύσει τις θεσμικές ηγεσίες. Απορροφώνται αποκλειστικά στο επικοινωνιακό έργο, αντιμετωπίζοντας με απίστευτη αδράνεια ό,τι επηρεάζει επί της ουσίας την πραγματικότητα.
Συβαριτισμός των ολίγων μέσα στην ανέχεια των πολλών. Οι περισσότεροι δήμαρχοι, περιφερειάρχες, υπουργοί και λοιποί αρμόδιοι θεωρούν προσβολή ν′ ασχολούνται με την «πολιτική προστασία». Το βλέπουν σαν να σφουγγαρίζουν, αυτοί, οι μικροί Λουδοβίκοι της ύστερης μεταπολίτευσης· κάποια βράβευση, μια συνέντευξη που θα επιτρέψει να φιλοτεχνήσουν όποιο προφίλ θέλουν για τον εαυτό τους, μια κοκορομαχία στα παράθυρα· οπωσδήποτε εγκαίνια, ή μια εκδήλωση σαν ευκαιρία να διαφημίσουν την ανθρωπιά τους. Αυτό είναι το πεδίο των δραστηριοτήτων τους.

Ε. Λέκκας: Αναγκαίος ο Σχεδιασμός σε τοπικό πεδίο

Νέα Κρήτη


Υπάρχει γνώση, λείπει ο συντονισμός.

Η τραγωδία στο Μάτι, πρέπει να μας οδηγήσει σε άμεσες αποφάσεις για σχεδιασμό σε τοπικό πεδίο, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα μπροστά σε καταστάσεις καταστροφών, λέει ο μετεωρολόγος-προγνώστης Μανώλης Λέκκας στον 98.4.

Κατά τον μετεωρολόγο, γνώση και συστήματα υπάρχουν, αλλά λείπει ο συντονισμός και το σχέδιο ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

Τώρα ας κλάψουμε...


του Δημοσθένη Γκαβέα
Τους βρήκαν αγκαλιασμένους...Σε μια Ελλάδα διχασμένη Αυτοί την ύστατη στιγμή αγκαλιάστηκαν. Σαν να ήθελαν να μας στείλουν ένα μήνυμα. Χωρίς να το θέλουν έγιναν ολοκαύτωμα – θυσία. Μάνα, πατέρας, παιδιά, άγνωστοι συμπολίτες μας, χάθηκαν αλλά τους βρήκαν, σφιχταγκαλιασμένους, έμοιαζαν με κούκλες, είπαν κάποιοι...
Παρά τα χαμένα χαρακτηριστικά τους, αυτοί οι άγνωστοι απέκτησαν πρόσωπο και έγιναν οι πιο στενοί συγγενείς μας.
Κόμπος στο λαιμό, μαυρίλα στην ψυχή.
Εμείς το επιτρέψαμε. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Ξέρετε τι λέω.
Καμία αυτοκριτική. Πάντα κάποιος ή κάτι άλλο φταίει.

Το δόγμα Τραμπ, ο Κίσινγκερ και ο αμερικανικός εμφύλιος


του Σταύρου Λυγερού

Όπως απεδείχθη στη συνάντηση στο Ελσίνκι, οι πρόεδροι Τραμπ και Πούτιν επιδιώκουν και βρήκαν έδαφος συνεννόησης, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στις σχέσεις των δύο στρατιωτικών υπερδυνάμεων. Είναι γεγονός ότι στο αμερικανικό “βαθύ κράτος” κυριαρχεί η νεοψυχροπολεμική στρατηγική έναντι της Ρωσίας. Δεν είναι μόνο οι Δημοκρατικοί που αντέδρασαν με οξύτητα στον τρόπο που ο Αμερικανός πρόεδρος χειρίσθηκε τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του. Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις εκ μέρους σημαντικών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο.
Είναι ενδεικτικό πως όταν ο Τραμπ ξεκινούσε να διασχίσει τον Ατλαντικό, είχε δηλώσει πως το πιο εύκολο από τα τρία σκέλη του ταξιδιού του (σύνοδος ΝΑΤΟ, επίσκεψη στη Βρετανία και συνάντηση με τον Πούτιν) θα ήταν το τρίτο. Έτσι και έγινε. Ο Ρώσος πρόεδρος, άλλωστε, ήθελε αυτή τη συνάντηση και έκανε ό,τι χρειαζόταν για να έχει θετικό αποτέλεσμα, επειδή ακριβώς διαχωρίζει τον Αμερικανό ομόλογό του από το αμερικανικό “βαθύ κράτος”.
Η προοπτική μίας νέας συνάντησης των δύο προέδρων στην Ουάσιγκτον το φθινόπωρο δείχνει πως και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να συντηρήσουν τη θετική δυναμική που γεννήθηκε στο Ελσίνκι. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, πως η Μέρκελ έσπευσε να χαιρετίσει την προοπτική της νέας συνάντησης. Η Γερμανία, άλλωστε, νοιώθει ότι από τη συνεννόηση Ουάσιγκτον-Μόσχας εξαρτώνται πολλά δικά της συμφέροντα.