Σελίδες

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

FT: Η τρόϊκα πιέζει για νέα μέτρα αλλά οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο…

ΑnatropiΝews

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σκληρές διαπραγματεύσεις από τους διεθνείς πιστωτές της ως προς το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από την 6ετή πλέον ύφεση, σύμφωνα με τους Financial Times.
Και αυτό ενώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού χάρη στα υψηλότερα έσοδα και τον αυστηρότερο έλεγχο στις δαπάνες, παρά τις υπερβάσεις στη δημόσια υγεία και τη διεύρυνση των ελλειμμάτων στο ΙΚΑ.
Η τρόικα – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας αφού προσδιόρισε ότι το προβλεπόμενο κενό στο τελευταίο προσχέδιο του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα
Αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν πως το κενό αντιστοιχεί σε μόλις 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί με πειθαρχικά μέτρα στην εισφοροδιαφυγή χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που δεν καταβάλουν τις εισφορές τους.

Σε δημοσίευμα τους, οι FT αναφέρουν πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014», ενώ μάλιστα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην εφημερίδα πως «υπάρχει σαφής διαφωνία. Η Τρόικα πάντα πιέζει για νέα μέτρα, αλλά έχουμε φτάσει στα όριά μας όσον αφορά στις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Οι κοινωνικές εντάσεις σε λίγο δεν θα είναι διαχειρίσιμες, Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό έχει χάσει πάνω από το 1/3 του εισοδήματος του μέσα σε πέντε χρόνια», είπε ο αξιωματούχος.
Στη συνέχεια, οι Financial Times επισημαίνουν πως «οι δανειστές ανησυχούν πως δε θα πιάσει η Ελλάδα τους στόχους για τον επόμενο χρόνο, καθώς υπάρχουν αναβολές στην αναθεώρηση της φορολογικής διοίκησης. Η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την προθεσμία της τρόικας για τη μετακίνηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς προσωρινής κινητικότητας με χαμηλότερο μισθό, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο απόλυσης εάν δεν βρουν άλλη θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα» τονίζουν οι FT.

Κλείνοντας, οι FT αναφέρονται και στο νέο φόρο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με έναν οικονομολόγο του ιδιωτικού τομέα να αναφέρει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην «πιάσει» λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά και της αντίστασης των φορολογούμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου