Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Ψηφιακή γοητεία

FILE PHOTO: Representations of the Ripple, Bitcoin, Etherum and Litecoin virtual currencies are seen on a PC motherboard in this illustration picture, February 13, 2018. Picture is taken February 13, 2018. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι «ταύροι» έχουν επιστρέψει δυναμικά στην αγορά τον κρυπτονομισμάτων. Το bitcoin έσπασε και το φράγμα των 7.000 δολαρίων, με το μεγαλύτερο εκ των ψηφιακών νομισμάτων να έχει ανατιμηθεί πάνω από 40% μέσα σε έναν μήνα και σχεδόν 100% από τις αρχές του έτους.
Ο «πυρετός του χρυσού» κορυφώνεται και οι επενδυτές βιάζονται να επιστρέψουν, φοβούμενοι μήπως χάσουν το πάρτι. Ο Κάμερον Γουίνκλβος, ένας εκ των δύο διδύμων που έγιναν γνωστοί ως οι πρώτοι δισεκατομμυριούχοι σε bitcoin, έγραψε σε μήνυμά του στο twitter «μετάνιωσα που δεν έχω αγοράσει περισσότερα».
Μπροστά στον ενθουσιασμό που προκαλούν οι εντυπωσιακές επιδόσεις του bitcoin κανείς δεν φαίνεται να υπολογίζει ότι η ανάκαμψη ωχριά μπροστά στα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ του 2017, τότε που είχε πλησιάσει το όριο των 20.000 δολαρίων. Αυτό όμως που φαίνεται να μετράει περισσότερο είναι ο προορισμός και όχι το… ταξίδι. Και σε αυτό το ταξίδι, το τραγούδι των Σειρήνων -με υποσχέσεις για μεγάλα κέρδη- επισκιάζει τις προειδοποιήσεις για μια νέα φούσκα που θα μπορούσε σύντομα να σκάσει, όπως είχε συμβεί παλαιότερα.

Το bitcoin, ένα περιουσιακό στοιχείο που προς το παρόν στερείται συγκεκριμένου ρυθμιστικού πλαισίου και είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί για παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ήρθε για να μείνει. Σε έναν κόσμο που σιγά σιγά μειώνει την εξάρτησή του από το ρευστό και στρέφεται στο πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα, ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες -οι θεματοφύλακες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος- αναγνωρίζουν τις δυνατότητες του bitcoin.
Η Σουηδία, η οποία το 2023 φιλοδοξεί να καταστεί η πρώτη κοινωνία άνευ χρήσης μετρητών, τόλμησε τον προηγούμενο μήνα να αντικαταστήσει το επίσημο εθνικό νόμισμα με το bitcoin - μόλις για τριάντα λεπτά, αλλά είναι μια αρχή.
Το μέλλον των κρυπτονομισμάτων συζητείται πολύ έντονα, τόσο εν μέσω των ενστάσεων από τις ρυθμιστικές αρχές, όσο και μετά το πρόσφατο κρούσμα κλοπής bitcoin αξίας άνω των 40 εκατ. δολαρίων από την πλατφόρμα Βinance. Το 2018 οι χάκερ είχαν κλέψει από χρηματιστηριακές πλατφόρμες και ψηφιακές υπηρεσίες κρυπτονομίσματα συνολικής αξίας σχεδόν ενός δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 260% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017.
Οι προκλήσεις πολλές και ο κίνδυνος να σκάσει μια νέα φούσκα ορατός. Τίποτε όμως απ’ όλα αυτά δεν συγκρίνεται μπροστά στη γλυκιά μελωδία του γρήγορου κέρδους και των μεγάλων υποσχέσεων

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου