Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Fitch: Σοβαρά εκτεθειμένη στην επόμενη κρίση η Ελλάδα


Εκτεθειμένες στην επόμενη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση βρίσκονται οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις τους, προειδοποιεί η Fitch σε σημερινή της εκτενή έκθεση.
Η Ελλάδα μάλιστα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, είναι η πιο ευάλωτη λόγω του υπέρογκου χρέους και της αποτυχίας της να διορθώσει τα δημοσιονομικά της.
Παρά την ένατη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, οι σωρευμένες κρίσεις από το 1980 μέχρι σήμερα έχουν επιβαρύνει σημαντικά τα ελλείμματα και τον λόγο χρέους/ΑΕΠ, ο οποίος παραμένει υψηλός σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς και στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης.
Η κόπωση της λιτότητας, οι δημογραφικές τάσεις και η αυξανόμενη υποστήριξη των λαϊκιστικών πολιτικών κομμάτων θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχο του χρέους, ενώ όπως αναφέρει ο οίκος, η επόμενη παγκόσμια κρίση, η οποία δεν αργεί, θα προκαλέσει σοβαρούς εκτροχιασμούς σε χώρες που στη δεκαετία της ανάπτυξης που προηγήθηκε, απέτυχαν να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους.

Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Η Fitch ανέλυσε 58 σημαντικές οικονομικές συρρικνώσεις (με μείωση του ΑΕΠ τουλάχιστον 2% και διάρκειας τουλάχιστον δύο τριμήνων) σε 22 οικονομίες στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική από το 1980.
Πρωταθλήτρια στις υφέσεις η Ελλάδα
Η μέση πτώση του ΑΕΠ ήταν 4,4% και υπήρξαν επτά περίοδοι ύφεσης που συνεπάγονται μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 10%.
Υπήρξαν επτά περίοδοι ύφεσης που συνεπάγονταν μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 10% και με μείωση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 5%.
Η μέση διάρκεια αυτών των σημαντικών περιόδων ύφεσης ήταν πέντε τρίμηνα (μέσος όρος 5,7).
Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες περιόδους ύφεσης από το 1980, καθώς έχει επτά, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να είναι 23 τρίμηνα, όταν και η ύφεση ήταν βαθύτερη (31% μείωση του ΑΕΠ).
Για το δημόσιο χρέος, η Fitch διαπιστώνει ότι η μέση αύξηση των μεγάλων οικονομικών ελλειμμάτων ήταν 16% του ΑΕΠ (μετρούμενη από το έτος που προηγήθηκε της έναρξης της ύφεσης έως την κορύφωσή της ή τα επόμενα δύο έτη).
Οι 11 κρίσεις οδήγησαν σε άνοδο του χρέους άνω του 30% του ΑΕΠ.
Γιατί το χρέος θα συνεχίσει να διογκώνεται
Οι χώρες με το υψηλότερο προβλεπόμενο δημόσιο χρέος / ΑΕΠ στο τέλος του 2018 είναι η Ελλάδα 183%, η Ιταλία 131%, η Πορτογαλία 122%, η Κύπρος 110%, το Βέλγιο 102% και οι ΗΠΑ 101%.
Εάν αυτό επρόκειτο να αυξηθεί σύμφωνα με τη μεσαία επιδείνωση μιας σημαντικής ύφεσης, τότε το δημόσιο χρέος θα αυξανόταν έντονα σε επίπεδα ασυμβίβαστα με τις τρέχουσες αξιολογήσεις σε πολλές χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένου του ότι σε περιόδους ύφεσης οι κυβερνήσεις επιλέγουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους, άρα και το χρέος τους, η Fitch βλέπει περιορισμένη ανοχή από τις οικονομίες αυτές για να απορροφήσουν τη σημαντική υποβάθμιση των δημόσιων οικονομικών.
Η κόπωση της λιτότητας, οι δημογραφικές τάσεις και η αυξανόμενη υποστήριξη των λαϊκιστικών πολιτικών κομμάτων θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους / του ΑΕΠ μετά την επόμενη ύφεση.

Πηγή newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου