Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Κρυπτονομίσματα: Οι διαφορές που πρέπει να ξέρετε



Γιατί τα κρυπτονομίσματα δεν είναι μόνο το... bitcoin. Πώς ένας επενδυτής μπορεί να βγάλει χρήματα από τα εναλλακτικά νομίσματα. Ο ρόλος των τραπεζών και οι... παγίδες. 

Γράφει ο Β. Παζόπουλος

Όσοι βλέπουν από «έξω» τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, απορούν πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν 2.000 διαφορετικά νομίσματα «τύπου Bitcoin». Όλα τούς φαίνονται ίδια. Και πράγματι κάποια μοιάζουν. Σε κάποια ωστόσο οι διαφορές είναι σημαντικές μεταξύ τους. Τόσο σημαντικές που μπορεί να οδηγήσουν ένα νόμισμα στην καταξίωση και κάποιο άλλο στον αφανισμό.
Όπως δεν είναι οι μετοχές μεταξύ τους ίδιες, δεν είναι και τα κρυπτονομίσματα. Δεν λέμε μετοχή είναι η Google, μετοχή είναι και η Κλωνατέξ. Θα πέσει κεραυνός και θα μας κάψει!

Δεν υπάρχει μόνο το Bitcoin

Για το Bitcoin και τη φιλοσοφία του έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα, για αυτό σήμερα θα κάνουμε μια συνοπτική παρουσίαση δύο άλλων νομισμάτων.
Η Ripple είναι μια εταιρία που κατασκεύασε το ψηφιακό νόμισμα XRP. Σε αντίθεση με τα άλλα κρυπτονομίσματα που φιλοδοξούν να δραστηριοποιηθούν εκτός τραπεζικού συστήματος, η εταιρία ψάχνει τρόπους να συνυπάρξει με τις τράπεζες. Πράγματι, βελτίωσαν με την εφαρμογή τους την ταχύτητα και την αξιοπιστία μεταφοράς χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, από χώρα σε χώρα. Πώς; Γιατί διαθέτουν τον ταχύτερο χρόνο συναλλαγής παγκοσμίως, με σχεδόν μηδενική προμήθεια. Σε μόλις 4 δευτερόλεπτα τα χρήματα μπορούν να σταλούν σε οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό του κόσμου. Ήδη το χρησιμοποιούν κάποιες τράπεζες, όπως η ισπανική Santander. Αν πράγματι συνεχίσει να δουλεύει όπως τώρα, είναι θέμα χρόνου να το χρησιμοποιήσουν και κολοσσοί όπως η Western Union.

Γιατί δεν φτιάχνουν μόνες τους οι τράπεζες ένα παρόμοιο μηχανισμό και πρέπει να πληρώνουν τη Ripple; Πέρα από το ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, είναι θέμα ταχύτητας. Αν χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές σου καλύτερα και φτηνότερα εργαλεία, πρέπει να ακολουθήσεις όσο πιο σύντομα μπορείς. Ο χρόνος είναι χρήμα, κυριολεκτικά.
Το XRP ξεκίνησε να διαπραγματεύεται το 2015 και πριν 1,5 χρόνο είχε 0,01 δολάρια. Τώρα έχει σχεδόν 0,5 δολάρια. Όποιος είχε διαβλέψει την επιτυχία της εφαρμογής, αυτή τη στιγμή έχει 50 φορές επάνω τα χρήματα του. Για να μην αναφέρουμε πως το καλοκαίρι ξεπέρασε τα 3 δολάρια! Είναι το τρίτο σε δημοφιλία κρυπτονόμισμα, πίσω από το Bitcoin και το Ethereum, με κεφαλαιοποίηση 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ένα άλλο πολύ υποσχόμενο νόμισμα είναι το Stellar Lumens. Αυτοί οι πονηροί τι σκέφτηκαν; Θέλοντας να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, επικεντρώθηκαν στην αραβική αγορά. Έφτιαξαν έτσι τη δομή του συστήματός τους, έτσι ώστε να συμμορφώνεται με τους νόμους της Σαρίας (για παράδειγμα δεν επιτρέπεται να χρεώνονται τόκοι).
Η αναγνώριση της προσπάθειάς τους έγινε όταν έλαβαν πιστοποίηση από την Κεντρική Τράπεζα του Μπαχρέιν. Οι επενδυτές πείστηκαν για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος και έσπευσαν να το αγοράσουν, καθώς ανοίγει ο δρόμος για επέκταση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Επίσης ενθαρρυντικό είναι οι στρατηγικές συνεργασίες που σύναψε πρόσφατα, όπως με την IBM, για την ανάπτυξη λύσεων για ηλεκτρονικές πληρωμές που να βασίζεται στη Stellar.

Πώς βγάζουμε χρήματα από τα κρυπτονομίσματα

Υπάρχουν κυρίως τρεις τρόποι για να κερδίσεις από τα κρυπτονομίσματα:
α) Το trading. Όπως οποιαδήποτε άλλη χρηματιστηριακή αξία, προσπαθείς να αγοράσεις φτηνότερα και να πουλήσεις ακριβότερα. Όσο πιο πολλές φορές το κάνεις με επιτυχία, τόσο περισσότερο θα κερδίσεις. Είναι δύσκολο; Εξαρτάται. Βασικό μειονέκτημα είναι η μεγάλη μεταβλητότητα. Από την άλλη, αναμφισβήτητο πλεονέκτημα είναι πως δουλεύει αρκετά καλά η τεχνική ανάλυση. Σε ορισμένα μάλιστα σημεία, είναι εξαιρετικά εμφανές το τι θα συμβεί. Για παράδειγμα στο προηγούμενο άρθρο περί Bitcoin είχαμε πει πως θα υπάρξει γύρισμα αν προσεγγίσει τις 6.000, όπως και έγινε.
β) Το buy and hold. Αγοράζουμε κάποια λιγότερο γνωστά νομίσματα και τα κρατάμε για μήνες, με την ελπίδα να φτάσουν την αξία του Bitcoin. Τα Stellar Lumens που αναφέραμε παραπάνω, ξεκίνησαν πριν από 1,5 χρόνο από τα 0,002 δολάρια και έφτασαν ενδοσυνεδριακά, ένα μόλις χρόνο αργότερα, τα 0,92 δολάρια. Κοντά 500 φορές επάνω! Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα 0,24, έχοντας την 6η μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από όλα τα κρυπτονομίσματα.
γ) Το mining. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, ίσως πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον από όλα. Εδώ δεν αγοράζεις έτοιμα νομίσματα από το «ταμπλό». Τα φτιάχνεις εσύ. Κάνεις την «εξόρυξη», όπως το ονομάζουν στη γλώσσα των κρυπτονομισμάτων. Είτε συμμετέχοντας σε κάποια κοινοπραξία, είτε μόνος από τον υπολογιστή σου με τη βοήθεια ειδικού software. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι να απευθυνθείς σε πιο έμπειρους προκειμένου να σε βοηθήσουν, γιατί καραδοκούν οι επιτήδειοι.
Το καλύτερο από όλα; Μπορείς να ξεκινήσεις επενδυτικά με σοβαρές προϋποθέσεις, σε αξιόπιστες εταιρίες, με λιγότερα χρήματα από όσα χρειάζονται για τις μετοχές.
Το ταξίδι προβλέπεται συναρπαστικό. Βάλτε ζώνες.


*Η ανάλυση δεν αποτελεί προτροπή για αγορά. Η επιλογή της σωστής χρηματιστηριακής αξίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.
**Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικός σύμβουλος, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου