Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;


Τίποτε δεν λειτουργεί «εν κενώ» στην οικονομία. Όσοι δεν γνώριζαν το αξίωμα αυτό, σήμερα που βλέπουν τα φορολογικά έσοδα να εμφανίζουν «κόπωση», έχουν μία λαμπρή ευκαιρία να το μάθουν. Μπορούσαν, βέβαια, να είχαν ρωτήσει κιόλας… 

του Νίκου Δρόσου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή και πλέον το φαινόμενο πιστοποιήθηκε και με τη «βούλα» της ΑΑΔΕ.
Η διασύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των υπόχρεων επαγγελματιών αποτελεί κίνητρο για φοροδιαφυγή. Ιδίως, δε, σε ένα περιβάλλον γενικής υπερφορολόγησης.
Όταν το ύψος των καταβολών για την κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων εξαρτάται από το δηλωθέν εισόδημα, δεν είναι αναμενόμενο ορισμένοι -αν όχι πολλοί- να αποκρύψουν τουλάχιστον ένα μέρος των εισοδημάτων τους;
Η πιστοποίηση της παραπάνω αλληλουχίας, με τη «βούλα» του πλέον αρμοδίου σε ζητήματα δημοσίων εσόδων, της ΑΑΔΕ, αποτελεί απλώς υπόμνηση του γεγονότος ότι οι… αρμόδιοι θα όφειλαν να αναμένουν αυτή την εξέλιξη.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΑΑΔΕ στην έκθεσή της για τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων μηνός Μαΐου, «η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται στα μικρότερα εισοδήματα που σπεύδουν να δηλώσουν ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να καταβάλουν όσο το δυνατόν μικρότερες εισφορές».

Βεβαίως, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, τίποτε δεν λειτουργεί «εν κενώ» στην οικονομία.
Υπερφορολόγηση σημαίνει μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα και άρα μικρότερη αγοραστική δύναμη και… άρα χαμηλότερα έσοδα από έμμεσους φόρους, όπως έδειξαν με κάθε μεγαλοπρέπεια τα σχετικά στοιχεία μηνός Μαΐου, βάσει των οποίων καταγράφηκε μείωση της τάξης του 11,97% έναντι του αντίστοιχου μηνός του 2017.
Το γεγονός δε ότι η μεγαλύτερη «βουτιά» εμφανίζεται στις εισπράξεις από ΦΠΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60,8% των συνολικών εσόδων από έμμεσους φόρους, καθιστά σαφή όχι μόνον την κόπωση από πλευράς εσόδων αλλά -κυριότερα- τις επιπτώσεις που έχει η υπερφορολόγηση επί της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
Ταυτόχρονα, από την έναρξη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, βάσει του οποίου διασυνδέθηκε το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με το δηλούμενο εισόδημα, έχουν προχωρήσει σε παύση εργασιών σχεδόν 150.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ή ποσοστό άνω του 10% επί του συνολικού αριθμού τους, ο οποίος επιμερίζεται σε περίπου 900.000 αγρότες και άλλες 400.000 γιατρούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κ.λπ.
Όλοι αυτοί οι δεκάδες επαγγελματίες που έκλεισαν τα «μπλοκάκια» τους εξαιτίας των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στράφηκαν είτε στην ανεργία, είτε στη «μαύρη εργασία»...
Όσο, δε, για τη φοροδιαφυγή και τις προσπάθειες μείωσής της μέσω τραπεζικών συναλλαγών, χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες το Euro2day.gr.
«Πολλοί καταστηματάρχες "αποφεύγουν" τη χρήση του POS και κάνουν παζάρια με τους πελάτες. Συμφωνούν με τον πελάτη να πληρώσει με μετρητά και σε χαμηλότερη τιμή, αντί να πληρώσει με κάρτα. Έτσι, εφαρμόζουν διπλούς καταλόγους τιμών. Άλλη τιμή με απόδειξη και άλλη τιμή χωρίς απόδειξη, με τις δύο να απέχουν σημαντικά και να αποτελούν ιδιαίτερο δέλεαρ για τους καταναλωτές να επιλέξουν το μαύρο χρήμα. Ειδικά μάλιστα για όσους έχουν χτίσει το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα από τους πρώτους μήνες του έτους...».
Όμως όλα αυτά ήταν -εν πολλοίς- γνωστά και αναμενόμενα. Εάν δεν τα ήξεραν οι αρμόδιοι, γιατί δεν ρώταγαν;

n.drosos@euro2day.gr



euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου