Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Ο χάρτης της μεταμνημονιακής εποπτείας

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και κάθε τρίμηνο μέχρι το 2022 εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) θα βρίσκονται εδώ για να κρίνουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τους μεταμνημονιακούς όρους. Θα συντάσσουν μία έκθεση, που θα παρακολουθείται στενά από τις αγορές και κατά τούτο θα κρίνεται το οικονομικό μέλλον της χώρας. 
Η Κομισιόν επικεφαλής επόπτης - Έλεγχοι κάθε τρίμηνο - Εκταμιεύσεις εφόσον οι εκθέσεις των θεσμών καταδεικνύουν τήρηση των δεσμεύσεων


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Ειρήνης Σακελλάρη
Την Τετάρτη 11 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ασχοληθεί και θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες που αφορούν τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, καθώς η Κομισιόν αναλαμβάνει τον ρόλο του επικεφαλής επόπτη των θεσμών στο διάστημα που θα ακολουθήσει από τις 21 Αυγούστου και μέχρι το 2022. Το θέμα αυτό απασχόλησε έντονα την ατζέντα των συζητήσεων του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με την κυβέρνηση κατά τη σύντομη προχθεσινή επίσκεψή του στη χώρα μας.
Μετά λοιπόν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και κάθε τρίμηνο μέχρι το 2022 εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) θα βρίσκονται εδώ για να κρίνουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τους μεταμνημονιακούς όρους. Θα συντάσσουν μία έκθεση, που θα παρακολουθείται στενά από τις αγορές και κατά τούτο θα κρίνεται το οικονομικό μέλλον της χώρας. 
Και μπορεί η μεταμνημονιακή εποπτεία να διενεργείται κάθε τρίμηνο και κατ’ αυτόν τον λόγο να θεωρείται σφιχτότερη από την αντίστοιχη άλλων χωρών, αλλά οι σοβαρές εκθέσεις θα είναι δύο από τις τέσσερις που θα συντάσσουν οι θεσμοί. Αυτές οι δύο εκθέσεις θα συνδέονται τελικώς και με την εκταμίευση των κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί στην απόφαση του Eurogroup, η οποία περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής περιόδου.

Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό ύψους 4,8 δισ. ευρώ που θα διαμοιρασθεί σε 1,2 δισ. ευρώ ετησίως για την ερχόμενη τετραετία και που το πιθανότερο είναι πως η εκταμίευσή του θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, Ιούνιο και Δεκέμβριο. 
Για φέτος εκτιμάται πως θα υπάρξει εκταμίευση ύψους 600 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup και εφόσον η χώρα δεν παρεκκλίνει των δεσμεύσεών της. 
Η εκταμίευση θα λαμβάνει χώρα εφόσον η έκθεση των θεσμών θα συνηγορεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτήν λοιπόν την περίπτωση, εκτός από την εμπιστοσύνη των αγορών η χώρα θα κερδίζει το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ. 
Το 1 δισ. ευρώ είναι η επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ΑNFA’s και SMP’s) και τα 200 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το ποσό από την κατάργηση του επιτοκίου step up, που έχει συνδεθεί με το δάνειο του δεύτερου προγράμματος (EFSF). Το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ ετησίως θα κατευθυνθεί προς την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου και άρα ακριβότερου χρέους ή για επενδύσεις. 
Οι ενδιάμεσες εκθέσεις που δεν θα σχετίζονται με την εκταμίευση, μολονότι θα είναι ισχυρές, θα έχουν και προειδοποιητικό χαρακτήρα εφόσον θα κρούουν αν απαιτείται το καμπανάκι για διορθωτικές κινήσεις.
Η εποπτεία θα παρακολουθεί την οικονομική, δημοσιονομική, χρηματοπιστωτική κατάσταση, όπως επίσης και αν τηρούνται οι δεσμεύσεις ως προς τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις. Αυτή θα είναι η βάση μέσα από την οποία το Eurogroup θα αποφασίζει την επιστροφή των SMP’s και ANFA’s και την κατάργηση του επιτοκίου step up.  Οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρέπει να ολοκληρώσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESΜ με βάση τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα. 
Η Ελλάδα θα χρειάζεται επίσης να διατηρεί πλεόνασμα προ πληρωμών τόκων που θα αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ και να μη συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι «μετρήσιμες» και «ξεκάθαρα προσδιορισμένες» δεσμεύσεις περιλαμβάνουν συνολικές δαπάνες στα νοσοκομεία στο 30% κ.ά.
Επίσης, στη μακρά λίστα των δεσμεύσεων που θα πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνονται πωλήσεις και ενοικιάσεις κρατικής περιουσίας, από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τον ΔΕΣΦΑ μέχρι τα ΕΛΠΕ έως τα μέσα του 2019, την Εγνατία Οδό και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας μέχρι τα τέλη του 2019.
Οι δανειστές είναι φανερό πως «επενδύουν» στον φόβο ενδεχόμενης αύξησης των αποδόσεων ομολόγων, που θα έθετε σε κίνδυνο την πρόσβαση στις χρηματαγορές, εάν η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Η «ενισχυμένη εποπτεία» αναμένεται να επιφέρει αξιοπιστία προς τους εταίρους και τις αγορές εξίσου, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου