Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

«Μπαμ» ηκούσθη στον αέρα*

Το Ποντίκι




του Σταύρου Χριστακόπουλου
Πολλή φασαρία, ελάχιστη ουσία. Κάπως έτσι θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει τις πολιτικές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες μοιάζουν με μπαλόνια που σκάνε θορυβωδώς απελευθερώνοντας αέρα κοπανιστό.
 
Πρώτη φούσκα είναι ο καυγάς για τον Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος είπε την Τρίτη ακόμα μια φορά τα καλύτερα για την Ελλάδα, για την επιτυχία της εξόδου και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ παρομοίασε με τον... Ντ’ Αρτανιάν, ως τέταρτο σωματοφύλακα. Μέσα σ’ όλα, άφησε να εννοηθεί ότι ίσως μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων από 1ης.1.2019, παρ’ ότι ούτε ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) ούτε ο Μάριο Σεντένο (πρόεδρος του Eurogroup) συμφωνούν μαζί του ως προς τη δυνατότητα αντιστροφής μεταρρυθμίσεων.
● Ο Σεντένο είπε χθες στη «Ναυτεμπορική»: «Αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο του προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο. Το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή».
● Ο Ρέγκλινγκ υπερθεμάτισε, επίσης χθες, μιλώντας στη «Handelsblatt»: «Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία. Διαφορετικά, ορισμένα από τα πρόσφατα συμφωνηθέντα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να αχρηστευθούν».
Πότε θα φανεί η αλήθεια; Κατά τα μέσα Οκτωβρίου, όταν οι θεσμοί θα εξετάσουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μέχρι τότε, ο καθένας θα λέει ό,τι θέλει.
 
Η μπανανόφλουδα της Ν.Δ.
Αυτό που ουδείς κατάλαβε ήταν γιατί η Ν.Δ. «την έπεσε» στον Μοσκοβισί, προκαλώντας το αυτονόητο... καταχέριασμα εκ μέρους του επιτρόπου (σελίδα 7).
1. Ο πρώτος που «τσίμπησε» ήταν ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εξεμάνη: «Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Αν, κύριε επίτροπε, μας πείτε ότι η συμφωνία αυτή για τις συντάξεις θα ακυρωθεί, και θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες ενδεχομένως συμφωνίες της χώρας, καλοδεχούμενο! Καλοδεχούμενο, να το ξέρουμε, για να διαμορφώσουμε και εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας»!
2. Ακολούθησε ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση (διότι δημόσια δήλωση δεν υπήρξε!), «κατσάδιασε» τον Μοσκοβισί επειδή ο επίτροπος δεν αποδέχεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τέταρτο μνημόνιο και του υπέδειξε «να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του».
 
Βεβαίως ο Μοσκοβισί μάς έχει συνηθίσει σε ρεβεράντζες παντός είδους, καθ’ ότι πάνω απ’ όλα είναι... Γάλλος.
Κοινώς:
● Πουλάει φρεγάτες και όπλα παντός είδους, θέμα το οποίο επανέθεσε... συμπτωματικά ο Καμμένος.
● Θέλει να φαίνεται ότι η Ευρώπη βγαίνει από την κρίση, μπας και η Γαλλία αποφύγει το να ανέβει κι αυτή έναν «μεταρρυθμιστικό» Γολγοθά.
● Θέλει να πουλάει στήριξη στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους του Νότου, μέχρι βεβαίως να... γρυλίσουν οι Γερμανοί.
● Είναι πιθανό να ισχύει κι αυτό που λέει η Ν.Δ.: ότι φιλοδοξεί να εκτεθεί ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν και άρα να ζητάει εύσημα προσωπικής επιτυχίας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι, και ο... Μητσοτάκης να υπέγραφε την έξοδο από το μνημόνιο, τα ίδια θα έλεγε ο επίτροπος. Ως εκ τούτου παραμένει άγνωστο γιατί η Ν.Δ. παραδέχθηκε δημοσίως ότι έχει... μνημονιακό πρόγραμμα και ότι περιμένει τις αποφάσεις – δηλαδή την άδεια – των δανειστών για να το αναθεωρήσει. Ο ορισμός του πολιτικού ετεροπροσδιορισμού – για να είμαστε επιεικείς. Τον οποίο η Ν.Δ. ομολογεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα εσχάτως, από το Σκοπιανό μέχρι τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις...
 
Θέατρο του παραλόγου
Το άλλο θέμα που προκαλεί αναταράξεις δίχως νόημα είναι το Σκοπιανό. Εδώ τη φασαρία προκαλεί διαρκώς ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, βλέποντας το κόμμα του να φυλλορροεί, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή ρίχνει την κυβέρνηση (αν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή επί της θητείας της) και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο τη στηρίζει, για να ξεδοντιάσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. (Τις Κυριακές πάει για μπάνιο).
 
Οι της αντιπολίτευσης φωνάζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πια πλειοψηφία, ότι καταρρέει – κάτι που καταφανώς δεν συμβαίνει – και ζητούν εκλογές. Προς τι όμως η φασαρία; Αφού Τσίπρας και Καμμένος λένε ομοθυμαδόν ότι η συμφωνία αναμένεται να έρθει από τον νέο χρόνο και βλέπουμε – ενδεχομένως σε ορίζοντα... 2020 –, πιθανότατα το βάρος θα φορτωθεί στην επόμενη κυβέρνηση. (Αυτός, μάλιστα. Είναι ένας λόγος για πολιτική φασαρία. Διότι όλοι οι άλλοι είναι μάλλον α-δέξια προσχήματα και τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό)...
 
Εν τω μεταξύ, στα Σκόπια ακόμη δεν γνωρίζουν αν το δημοψήφισμά τους, στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα είναι συμβουλευτικό ή δεσμευτικό. Ο Ζάεφ πάντως κάνει εκστρατεία λέγοντας ότι «είμαστε Μακεδόνες και έχουμε μακεδονική γλώσσα... erga omnes». Τόσο απλά.
Όσο για το προσφυγικό; Τα ίδια Παντελάκη μου... Ελλάδα και Γερμανία συμφώνησαν σε ακόμα πιο αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου με «επιστροφές» στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Στην Ελλάδα ωστόσο ο Δημήτρης Βίτσας ισχυρίζεται περίπου ότι πιάσαμε... κώτσους τους Γερμανούς – των οποίων η κυβέρνηση παραλίγο να πέσει εξ αιτίας του μεταναστευτικού / προσφυγικού – διότι θα τους δώσουμε 3.000 άτομα και θα μας δώσουν πίσω 1.000!
 
Την ίδια ώρα κάποιοι από τη γερμανική κυβέρνηση και την Ε.Ε. αφήνουν να διαρρεύσει στην «Die Welt» ότι η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό / προσφυγικού ήταν μονομερής ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία ουδέποτε συμφώνησε η Μέρκελ. Η κυβέρνηση όμως λέει ότι η συμφωνία έγινε με Κομισιόν και λοιπούς θεσμούς και όχι με τη Γερμανία. Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο. Η αλήθεια θα φανεί τους επόμενους μήνες, όταν θα δούμε πόσους θα πάρουμε πίσω.
Το συμπέρασμα μέχρι στιγμής είναι ότι η πολιτική αντιπαράθεση έχει εξελιχθεί σε μια φαρσοκωμωδία και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ανακτήσει έστω ίχνη σοβαρότητας το επόμενο διάστημα.




Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2028 στις 5-7-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου