Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Βλέποντας παντού εχθρούς


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Μωυσή Λίτση

Σε άλλες εποχές μια αμερικανο-ρωσική σύνοδος κορυφής θα αντιμετωπίζονταν με μεγάλες προσδοκίες για ύφεση στην ένταση στις σχέσεις με τη Δύση, ενδεχομένως και με την προοπτική να υπάρξει μια συμφωνία για περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Η σημερινή σύνοδος κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι αντιμετωπίζεται με μεγάλη καχυποψία, παρά τη διακηρυγμένη πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να θέσει θέμα μείωσης των πυρηνικών όπλων.
Ο λόγος; Η διφορούμενη πολιτική του Αμερικανού προέδρου. Αντί η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας να καλλιεργεί ελπίδες για επιστροφή του διαλόγου στις διεθνείς σχέσεις και περιορισμό των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Μόσχας, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του τέλους του ψυχρού πολέμου, η συνάντηση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη καχυποψία.
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η συνάντηση αυτή, αντί να φέρει τη Ρωσία κοντύτερα στη Δύση, απειλεί να απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον Τραμπ από τους συμμάχους του στην Ευρώπη. Η πρόσφατη άλλωστε επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου σε Βρυξέλλες και Λονδίνο χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς για «συμμάχους» παρεμβάσεις και συμπεριφορές...

Πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «είναι όμηρος της Ρωσίας», λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, υπενθυμίζοντας πόσο καλά κρατεί ο διεθνής ανταγωνισμός, όσον αφορά την πολύτιμη αυτή πλουτοπαραγωγική πηγή ενέργειας.
Δεν δίστασε να τα βάλει ακόμη και με το «πιστό σκυλάκι» της Ουάσιγκτον, τη Βρετανία, συμβουλεύοντας τη Μέι, αντί να κάνει διαπραγματεύσεις για το Brexit, «να μηνύσει την Ε.Ε.»(!) ή να επαινέσει τον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, πριμοδοτώντάς τον έμμεσα για την πιθανή κούρσα διαδοχής που... έρχεται για το Βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα.
Οι προκλήσεις Τραμπ δεν σταματούν εδώ. Λίγο πριν φύγει για το Ελσίνκι, σε συνέντευξή του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Αμερικανός πρόεδρος κατονόμασε ως «εχθρούς» των ΗΠΑ τη Ρωσία, την Ε.Ε. και την Κίνα.
«Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που μας κάνουν στο εμπόριο... Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός...».
Με έναν «πλανητάρχη» που βλέπει τόσους πολλούς εχθρούς, δύσκολα μπορεί κανείς να ελπίζει πως από τη σημερινή συνάντηση με τον Πούτιν θα βγει κάτι καλό για την ανθρωπότητα...  


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου