Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Τι θα κρίνει την απόπειρα επιστροφής στις αγορές


Της Δήμητρας Καδδά
Συγχρονισμένες κινήσεις στήριξης της ελληνικής αγοράς ομολόγων ξεδιπλώνονται τις τελευταίες ημέρες από τους ξένους θεσμικούς, τους οίκους αξιολόγησης, τους "θεσμούς", αλλά και από την ίδια τη γερμανική πλευρά. Οι κινήσεις αυτές έχουν άμεσο αντίκρισμα στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων που συνέχισαν και χθες να αποκλιμακώνονται με το 10ετές να υποχωρεί στο 3,983%.
Βεβαίως, η επίσημη "θέση" της κυβέρνησης παραμένει ότι δεν βιάζεται να επιστρέψει στις αγορές, και τούτο έχοντας ως "άσο" ένα "μαξιλάρι" διαθεσίμων που μπορεί να φτάσει έως τα 39,1 δισ. ευρώ (σ.σ. δηλαδή είναι υπερδιπλάσιο του πορτογαλικού, όταν έβγαινε από το Πρόγραμμα με διαθέσιμα 15 δισ. ευρώ).
Ωστόσο, ιδιαίτερα έντονη παραμένει η επιθυμία για μία "προστατευμένη" έξοδο το επόμενο διάστημα, η οποία θα δώσει το "σήμα" προς τις αγορές. Αρκεί –σύμφωνα με πληροφορίες– να υπάρχει διασφαλισμένη ανταπόκριση, κάτι που φαίνεται να εκφράζεται έντονα στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.  

Προς το παρόν το "κλίμα" διαμορφώνεται από τις εκθέσεις οίκων που απαριθμούν τα θετικά της συμφωνίας για το χρέος και διαδέχονται η μία την άλλη. Προκύπτει και από τα "ραντεβού" με θεσμικούς, που πληθαίνουν τόσο μέσω τηλεδιασκέψεων του ελληνικού επιτελείου αλλά και με τις διά ζώσης επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και σε αυτές που προγραμματίζονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού από Δευτέρα λίγο πριν από το Eurogroup της 12ης Ιουλίου.
Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, έσπευσε να πάρει θέση, μέσα από δηλώσεις του σε ξένο δίκτυο, ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι τώρα ασφαλέστερα για τους επενδυτές και θα γίνονται όλο και πιο ασφαλή. Αλλά και η ίδια η γερμανική πλευρά επιχείρησε να διασφαλίσει τη συμφωνία των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών για τις αποφάσεις στο Eurogroup. Όπως έγραφε η εφημερίδα "Κεφάλαιο", προηγήθηκε της συμφωνίας της 21ης Ιουνίου σειρά επαφών με εκπροσώπους της Goldman Sachs, της Deutsche Bank, της J.P. Morgan, με αποκλειστικό σκοπό τη διερεύνηση των προθέσεών τους όσον αφορά το τι θα θεωρούσαν επαρκές ως "deal" για το χρέος.
Στρατηγικό σχέδιο
"Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν ταμειακό λόγο να βγει στις αγορές εντός του 2018, μόνο αν υπάρξει μία πολύ καλή ευκαιρία θα έχει λόγο να προχωρήσει σε μια κίνηση εντυπώσεων" αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος των δανειστών, περιγράφοντας από την οπτική των "Βρυξελλών" τον σχεδιασμό που διαμορφώνεται για τα επόμενα βήματα της Ελλάδος στην προσπάθειά της να επιστρέψει πλήρως στις αγορές. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, αυτό που επιχειρείται είναι η διαμόρφωση ενός δομημένου στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει αυξημένης πυκνότητας αποστολές στο εξωτερικό, αλλά και πληθώρα τηλεδιασκέψεων. Επιχειρείται να διαμορφωθεί μία "δεξαμενή" πάνω από 500 τακτικούς "συνομιλητές" οι οποίοι θα λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, πέρα από τον μακροχρόνιο αυτό σχεδιασμό ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, προφανώς υπάρχει στην "ατζέντα" και μία κίνηση άμεσης "εξόδου". "Προφανώς και θα εκμεταλλευτούμε μία ευκαιρία, απλώς δεν είναι ο στρατηγικός μας στόχος" αναφέρουν ελληνικές πηγές.
Ο ΥΠΟΙΚΕυκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, με στελέχη του ΟΔΔΗΧ και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες έχουν προγραμματίσει από Δευτέρα επαφές με επενδυτές στη Νέα Υόρκη και στη Βοστόνη. Η υπουργική αποστολή θα αναχωρήσει την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες με στόχο να μετάσχει στη σύνοδο του Eurogroup στο περιθώριο της οποίας θα εκταμιευτεί η δόση των 15 δισ. ευρώ. Έχει ήδη προαναγγελθεί αποστολή στην Ασία, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν και εξ αποστάσεως όλο το επόμενο διάστημα προκειμένου να "εκταμιευτεί" το κλίμα που δημιουργούν οι αποφάσεις για το χρέος.
Τα επόμενα "βήματα" μετά τα "ραντεβού" της επόμενης εβδομάδας σε ΗΠΑ και Βρυξέλλες γίνονται στην έδρα του ΔΝΤ Ουάσιγκτον. Οι 2 ανακοινώσεις της έκθεσης για τα οικονομικά της Ελλάδας και του πορίσματος για τη βιωσιμότητα του χρέους που προγραμματίζονται για τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και για τις αρχές του Αυγούστου αντίστοιχα, αναμένονται από αρκετούς "παίκτες" προκειμένου να διαμορφώσουν τη συνολική εικόνα για τη στάση που θα τηρήσουν.
Το "μαξιλάρι" και τα έντοκα
Ο κρυφός άσος στο μανίκι της κυβέρνησης είναι το ταμειακό μαξιλάρι διαθεσίμων το οποίο επισήμως (με βάση, δηλαδή, τον τρόπο που μετράται από την Ευρώπη) φτάνει στα 24,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή καλύπτει τις ανάγκες της χώρας για δύο χρόνια χωρίς καμία έξοδο στις αγορές (εφόσον βεβαίως διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί και οι άλλοι στόχοι όπως είναι, για παράδειγμα, τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων και οι πράξεις repos).
Στην πράξη, φτάνει σε 39,1 δισ. ευρώ, δηλαδή επαρκεί για τις ανάγκες που θα προκύψουν την επόμενη πενταετία. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, ότι στα 24,1 δισ. ευρώ πρέπει να προστεθούν και τα 15 δισ. ευρώ των εντόκων τα οποία κάλλιστα μπορούν να "ρολάρουν" όλο το επόμενο διάστημα (σ.σ. αφού πλέον τα επιτόκια αποκλιμακώνονται), διευρύνοντας τα δυνητικά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου. Έτσι δίδεται σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Παράλληλα διαμορφώνεται το σχέδιο κινήσεων εξαγοράς παλαιών "ακριβών" δανείων που θα δώσουν το σήμα περαιτέρω ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ τα μέτρα του Eurogroup είχαν όφελος ίσο με το 30% του ΑΕΠ έως το 2060 σε όρους βιωσιμότητας ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του 2017 προσέφεραν όφελος 25% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του ESM.
H πρώτη κίνηση αναμένεται να είναι η εξαγορά μέρους του δανείου του ΔΝΤ.  Ωστόσο, στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ βρίσκονται και άλλα δάνεια όπως αυτά Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όχι μόνο που λήγουν σύντομα και έτσι επιβαρύνουν και τις άμεσες ταμειακές ανάγκες της χώρας αλλά και τον δείκτη του χρέους. Το βασικό ποσό προς διάθεση είναι 3,3 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. ευρώ της δόσης που θα φτάσει στα κρατικά ταμεία τις επόμενες μέρες), ενώ αναφορικά με το ΔΝΤ το σενάριο που συζητείται στους διαδρόμους των "θεσμών" αφορά αποπληρωμή ποσού της τάξης των 8- 9 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές, αλλά και με τις προβλέψεις που θα υπάρχουν για τη δυνατότητα άντλησης διαθεσίμων.
Οι κίνδυνοι και οι άγνωστοι "Χ"
Πέρα από τις ευκαιρίες υπάρχουν και οι κίνδυνοι τους οποίους έχουν αναγνωρίσει οι ίδιοι οι επενδυτές και θα επιχειρήσει να αναστρέψει το ελληνικό επιτελείο το επόμενο διάστημα με άγνωστη ακόμα έκβαση. Το ένα μέτωπο είναι αυτό της παροχολογίας που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, το δεύτερο είναι η απουσία αναπτυξιακού αντισταθμίσματος και το άλλο, διεθνές, μέτωπο είναι αυτό του αρνητικού οικονομικού κύκλου που ξεκινά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι υψηλές τιμές πετρελαίου και οι προβλέψεις για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια σκιαγραφούν ουσιαστικά τη χαμένη ευκαιρία του 2014.
Ένας άλλος άγνωστος "Χ" είναι το τι θα γίνει με το waiver και το QE. H EKT φέρεται να αντιτίθεται. Ωστόσο, άλλες πηγές των "θεσμών" αντιτείνουν ότι  η νομοθεσία της καλύπτεται από την ενισχυμένη τετραετία εποπτείας και στη βάση αυτής θα μπορούσε, αν ήθελε, να επανεξετάσει το μέτρο, λαμβάνοντας θέση παρόμοια με αυτή της ΤτΕ...


Πηγή capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου