Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Η επιδείνωση της νομισματικής καταιγίδας

analyst


Ορισμένοι υποψιάζονται πως η Κίνα δεν συγκρατεί την πτώση του γουάν, επειδή θέλει να χρησιμοποιήσει το νόμισμα ως αντιστάθμισμα στους δασμούς που της επιβάλλουν οι Η.Π.Α. – πως απαντάει δηλαδή στον εμπορικό πόλεμο των Η.Π.Α. με έναν συνδυασμό εμπορικού και νομισματικού πολέμου
.του Άρη Οικονόμου

Επενδύσεις & Αγορές

Ενώ ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει υπερβεί το 15% λόγω της κατάρρευσης του νομίσματος της, όπως επίσης της Αργεντινής και της Βραζιλίας, το κύμα της υποτίμησης απέναντι στο δολάριο που ισχυροποιείται συνεχώς έφτασε στην Κίνα – η οποία οφείλουμε να γνωρίσουμε πως αποτελεί τη σημαντικότερη εξαγωγική αγορά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σε αντίθεση με την Ιαπωνία που έχει μεγαλύτερη διασπορά (τα δύο από τα πέντε αυτοκίνητα που παρήγαγε η Volkswagen οδηγήθηκαν στην Κίνα, της Audi το ένα από τα τρία, της BMW το ένα από τα τέσσερα και της Mercedes το ένα από τα πέντε – γράφημα με τα μερίδια αγοράς των αυτοκινήτων στην Κίνα).

Η πτώση του κινεζικού νομίσματος (-4% από τα μέσα Ιουνίου) διαρκεί αρκετές εβδομάδες, ενώ η παράλληλη κάθοδος των χρηματιστηριακών δεικτών της χώρας προκαλεί εκνευρισμό στην ηγεσία της – η οποία προσπάθησε μέσω της κεντρικής της τράπεζας να καθησυχάσει τους επενδυτές. Σύμφωνα με την ίδια οι διακυμάνσεις του γουάν οφείλονται στην ισχύ του δολαρίου, καθώς επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι αναπτυσσόμενες οικονομίες – όχι στην οικονομική κατάσταση της Κίνας που κατά την κεντρική τράπεζα είναι υγιής. Εν τούτοις δεν έπεισε αφού όλοι γνωρίζουν την υπερχρέωση των επιχειρήσεων της, το χρέος των οποίων πλησιάζει στο αστρονομικό ύψος του 200% του ΑΕΠ της.
Από την άλλη πλευρά βέβαια ορισμένοι υποψιάζονται πως η Κίνα δεν συγκρατεί την πτώση του γουάν, επειδή θέλει να χρησιμοποιήσει το νόμισμα ως αντιστάθμισμα στους δασμούς που της επιβάλλουν οι Η.Π.Α. – κάτι που δεν φαίνεται να είναι παράλογο, με κριτήριο την πρόσφατη άνοδο των εξαγωγών της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πως απαντάει δηλαδή στον εμπορικό πόλεμο των Η.Π.Α. με έναν συνδυασμό εμπορικού και νομισματικού πολέμου – κάτι που θα φανεί σύντομα, από τον τρόπο που θα αντιδράσει η υπερδύναμη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου