Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Επενδύσεις και λόγια του αέρα


του Κώστα Μελά
Το άθροισμα των δαπανών στην Ελλάδα για συγκεκριμένα επενδυτικά αγαθά αυξήθηκε το 2017 (22,478 δισ. ευρώ) σε σχέση με το 2016 (20,458 δισ. ευρώ) κατά 2,362 δισ. ευρώ ή κατά 9,87%. Το σύνολο αυτών των χρημάτων ονομάζεται Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου (ΑΣΠΚ). Όταν λοιπόν μιλάμε για ΑΣΠΚ έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε από ποιο επενδυτικό αγαθό (τομέα) προήλθε αυτή η αύξηση. Για να αντιληφθούμε τη σημασία του, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο λόγος του ΑΣΠΚ προς το ΑΕΠ μας δείχνει εκείνο το ποσοστό του ΑΕΠ που χρησιμοποιείται για επενδύσεις, όπως για παράδειγμα ο «εξοπλισμός μεταφορών» και οι «κατοικίες».
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρούμε τα παρακάτω: Σχεδόν το σύνολο της αύξησης του ΑΣΠΚ στην ελληνική οικονομία το 2017 οφείλεται στην αύξηση των ΑΣΠΚ που αφορούν στην κατηγορία «εξοπλισμός μεταφορών»: 2,342 δισ. ευρώ. Δηλαδή οφείλεται ουσιαστικά στην αγορά μεταφορικών μέσων, η οποία εύλογα μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση του τουρισμού και στις γενικότερες επιδράσεις του στην ελληνική οικονομία.



Ο ΑΣΠΚ που αφορούν στα «Μεταλλικά προϊόντα, Μηχανήματα» αυξήθηκαν κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν στο μηχανολογικό εξοπλισμό των επιχειρήσεων του μεταποιητικού και βιομηχανικού τομέα.Ο ΑΣΠΚ που αφορά στις «Κατασκευές» μειώθηκαν κατά 420 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνεχίζεται η μείωση του ΑΣΠΚ στις «Κατοικίες» κατά 101 εκατομμύρια ευρώ!
Τα παραπάνω στοιχεία θεώρησα ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν σε απάντηση όλων όσων ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για την ανάγκη επενδύσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία, ώστε να μεταβληθεί το παραγωγικό υπόδειγμα (sic)! Η συνεχής προσπάθεια υπέρβασης της πραγματικότητας με δεοντολογικές αναφορές, για ακόμη μια φορά κατακλύζουν τα αυτιά μας προκαλώντας όχι μόνο θυμηδία αλλά και οργή



Πηγή slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου