Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Παιχνίδι καθυστερήσεων


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Θάνου Τσίρου

Από τις επίσημες δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι κυβερνήσεις σε αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, με πρώτη βέβαια τη Γερμανία, δεν είναι ή δεν θέλουν να είναι έτοιμες να προχωρήσουν «εδώ και τώρα» σε μια ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Είτε για λόγους εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών, είτε γιατί η Ευρώπη ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές, είτε γιατί μπορεί να ανοίξει η… όρεξη και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες, το «παιχνίδι καθυστερήσεων» μοιάζει να είναι προφανής στόχος της «άλλης πλευράς». Για την ελληνική κυβέρνηση αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας ορατός κίνδυνος. 
Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βγουν ανοικτά και να αθετήσουν τα όσα έχουν συμφωνήσει στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017. «Οι συμφωνίες είναι συμφωνίες και πρέπει να τηρούνται» λένε στις Βρυξέλλες και αυτό ισχύει όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση που καλείται (πάλι) να υλοποιήσει προαπαιτούμενα και να ψηφίσει μέτρα, αλλά και για τους δανειστές. 

Άλλος είναι ο κίνδυνος: να παιχτεί τις επόμενες ημέρες ένα παιχνίδι καθυστέρησης ταυτόχρονα με ένα παιχνίδι «απόδοσης ευθυνών» (blame game). Αν το ζητούμενο είναι να κερδίσουν κάποιοι χρόνο (πολιτικό), τι πιο εύκολο από το να σπρώξουν τις συζητήσεις σε αδιέξοδο, εμφανίζοντας για μια ακόμη φορά την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη έγκαιρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Και μόνο στην υποψία ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να παίξει… άμυνα. Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, πολλά περιθώρια ελιγμών δεν υπάρχουν. Αφορμές για όσους ενδεχομένως δεν θα ήθελαν να δουν την τεχνική συμφωνία να επιτυγχάνεται μέχρι το Σάββατο, δυστυχώς έχουν δοθεί από την ελληνική πλευρά σε διάφορα επίπεδα (σ.σ.: συνεχείς δηλώσεις περί χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, καθυστέρηση στην υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων όπως είναι η αξιολόγηση στο Δημόσιο κ.λπ.) και πλέον μένει να φανεί μέσα στα επόμενα 24ωρα αν θα υπάρξουν αυτοί που θα θελήσουν να τραβήξουν το σκοινί.  
Όσον αφορά τις διεκδικήσεις που μπορεί να έχει η ελληνική πλευρά, δυστυχώς η εμπειρία έχει δείξει ότι, υπό την πίεση του χρόνου, συνήθως χάνει αυτός που δεν μπορεί να περιμένει…  

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου