Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Η κούρσα του 1 τρισ. δολ.


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Αγγελικής Κοτσοβού

Είναι ήδη η μεγαλύτερη, βάσει κεφαλαιοποίησης, εταιρεία στον κόσμο και ένα από τα πολυτιμότερα brands όλων των εποχών. Και τώρα η Apple βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από ένα ακόμη ορόσημο, αυτό του ενός τρισεκατομμυρίου. Η χρηματιστηριακή της αξία έφθασε την προηγούμενη εβδομάδα το ποσό-ρεκόρ των 934 δισ. δολαρίων. Και είναι πολλοί οι λόγοι που «απογειώνουν» τη μετοχή της: Στις αρχές Μαΐου ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα-ρεκόρ, ανταμείβοντας τους μετόχους με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους 100 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο έως τώρα από εταιρεία της Wall Street. 
Στο ράλι συνέβαλε και η ψήφος εμπιστοσύνης του Γουόρεν Μπάφετ, με τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή να αγοράζει 75 εκατ. μετοχές της Apple.
Από τις αρχές του μηνός, η μετοχή της έχει ανατιμηθεί πάνω από 12%, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, στα 190 δολάρια. 

Έχοντας ως βασικό επιχείρημα τον ετήσιο τζίρο των 229 δισ. δολαρίων -ποσό που υπερβαίνει το ΑΕΠ ολόκληρων χωρών όπως της Πορτογαλίας ή της Νέας Ζηλανδίας-, οι αναλυτές έχουν αναβαθμίσει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της στα 195 με 210 δολάρια, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της στο 1,03 τρισ. δολάρια.
Από κοντά ακολουθεί ακόμη ένα ακόμη δυνατό όνομα της τεχνολογίας, η Amazon.com του Τζεφ Μπέζος, με κεφαλαιοποίηση 780 δισ. δολαρίων, κατά 154 δισ. δολάρια μικρότερη της Apple. Tο πνευματικό παιδί του Τζεφ Μπέζος φαίνεται να καλύπτει την απόσταση με γοργά βήματα. H μετοχή της Amazon σημειώνει άνοδο 70% στο τελευταίο 12μηνο, έναντι 24% για την Apple. Ο αγώνας για την κορυφή του ενός τρισ. θα κριθεί στο νήμα. Και σε αυτήν την κούρσα της τεχνολογίας χωρούν περισσότεροι από ένας νικητές. Που όμως δεν έχουν περιθώρια να επαναπαυθούν στις δάφνες τους, διότι είναι πολύ εύκολο να χάσουν την αφοσίωση εκείνων που τους απογείωσαν στην κορυφή.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου