Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το Ε3 και το τικ

taxheaven


Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven 


Καλημέρα και καλή εβδομάδα,  

Αν και τα θέματα της προηγούμενης εβδομάδας δεν ήταν ιδιαίτερα πολλά, σήμερα στο φιλόξενο σχόλιο της Δευτέρας θα διαβάσετε και το σχολιασμό της συναδέλφου Μαρίας Ρέντζιου.

Τα θέματα που είχαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον την περασμένη εβδομάδα, έχουν να κάνουν φυσικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών και λιγότερο η απόφαση για το νέο έντυπο Ε3 την οποία αναμέναμε μετά και το επίσημο Δελτίο τύπου της προ περασμένης εβδομάδος.

Πρόσβαση στη πληροφορία : Μεγάλη και σημαντική λέξη διότι όταν έχεις πρόσβαση την κατάλληλη στιγμή μπορείς και το πουλάς την κατάλληλη πάλι στιγμή. Από παλιά τα έντυπα (  και οι εγκύκλιοι )  αποτελούσαν μεγάλη "αγορά". Αγορά για πωλήσεις σε εφημερίδες, φορολογικά βιβλία, έντυπα, αναβαθμίσεις προγραμμάτων και σεμιναρίων. Θα θυμάστε τις διαρροές των εντύπων που υπήρχαν και φιγουράριζαν σε κυριακάτικες εφημερίδες πριν αυτά κυκλοφορήσουν επισήμως. Πιστεύω πως όλοι μας συμφωνούμε  πως η πληροφορία πρέπει να διαχέεται και να είναι προσβάσιμη ταυτόχρονα από όλους μας.

Η ΠΟΛ.1044/2018  είναι αυτή με την οποία κοινοποιήθηκε ο τύπος και το περιεχόμενο του νέου έντυπου Ε3 χωρίς ωστόσο να έχουμε κάποια επιπλέον πληροφορία ή και οδηγίες, οι οποίες φαντάζομαι θα δοθούν με νέα εγκύκλιο.

Πολλές οι πληροφορίες του νέου εντύπου και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτές θα είναι υποχρεωτικές ή αυτόματα συμπληρωμένες. Σχετικά με την εφαρμογή φαντάζομαι όπως πάντα συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις οι λογιστές θα δράσουμε για μια ακόμη φορά ως beta tester τουλάχιστον για το πρώτο έτος....



Ελπίζω να έχει δοθεί τουλάχιστον κάποιο demo περιβάλλον στις εταιρείες λογισμικού ώστε να αποφευχθούν οι παιδικές ασθένειες......

  • Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη
  • Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές.
  • Η υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης για στοιχεία που δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα της επιχείρησης, δεν επισύρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις του Κ.Φ.Δ 
  • όσο αφορά την κατάσταση της φορολογικής αναμόρφωσης ( δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την γραμμογράφηση ) καταλήγει στο τέλος της με υπεύθυνη δήλωση του Λογιστή ως προς την ορθή υποβολή και απόδοση των παρακρατούμενων φόρων της.  Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τις κυρώσεις που θα έχει ο Λογιστής εάν δεν υποβληθεί ορθά 
Σίγουρα πολλά τα νέα στοιχεία του εντύπου και προφανώς θα μπορούν να ελέγχουν στοχευόμενα επιχειρήσεις με πληθώρα συγκριτικών στατιστικών στοιχείων που θα έχουν. Πλέον από τους δείκτες που θα προκύπτουν θα πρέπει να αποδείξεις τυχόν περίεργες αποκλίσεις.

Μαρία παρακαλώ το σχόλιο σου για το νέο έντυπο.

 

Μ.Ρ.: Θα σταθώ μόνο στην υπεύθυνη δήλωση του Νέου εντύπου Ε3, άλλωστε όλα θα τα μάθουμε εν καιρώ, φέτος, του χρόνου, κάποτε:

Λάθη κάνουν όλοι οι άνθρωποι, προφανώς και οι λογιστές , πώς λοιπόν καλούνται με μια εγκύκλιο αντίστοιχη της  “PASTOR  AETERNUS” να μας χρήζει «Πάπα» των επιχειρήσεων δηλώνοντας υπεύθυνα ότι κατέχουμε δογματικά το αλάθητο; Συμπαρασύροντας έναν επιχειρηματία ως νόμιμο ή παράνομο με ένα τικ μας;

Μου δίνει αξία σαν επαγγελματία; Και κατοχυρώνει το επάγγελμα μας; Ένα τικ;
Να δηλώσω υπεύθυνα ότι αποκλείεται να έκανα λάθος σε μια δήλωση, όταν η Νομοθεσία δεν είναι σταθερή, οι ερμηνευτικές είναι κατά το δοκούν, σκόρπιες στα έτη και φυτρώνουν σαν «μουχρίτσα» καθημερινά;

Μου δίνει αξία σαν επαγγελματία όταν υπό την πίεση της υποβολής μια δήλωσης, με τοποθετεί στη αγχόνη και ο δήμιος των προστίμων με απειλεί να πατήσω το κουμπί; Τώρα!
Γιατί πρέπει και να μην έχω χρόνο να επεξεργαστώ καμία πληροφορία; Να μην έχω χρόνο να διαβάσω, να κάνω έλεγχο, αλλά απλά καταχώρησα υπέβαλα και καλούμαι να επιβεβαιώσω  την ορθότητα τους όταν τα dead lines είναι τρόπος ζωής μου καθημερινά πλέον;

Μου δίνει αξία να κάνω τσεκ σε ένα κουτί κάποιου εντύπου που αγνοώ τις συνέπειες του «δηλώνω υπεύθυνα ότι» τι…; Δεν ξέχασα, δε λησμόνησα, δεν παρέβλεψα δίχως δόλο αλλά από την ανθρώπινη φύση που πρεσβεύω λόγο πίεσης χρόνου;

Ο Νίτσε έλεγε «υπάρχουν οι δυνατοί και οι υποταγμένοι. Το κράτος αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα ανώτερα άτομα. Μόνον εκεί που τελειώνει το κράτος, αρχίζει να υπάρχει ο μη άχρηστος άνθρωπος που είναι η γέφυρα η οποία οδηγεί στον ανώτερο άνθρωπο».
Γιατί με κάνετε να νιώθω άχρηστη;

Όταν με θεωρείς υποταγμένο στην ανάγκη να επιβιώσω, δε με κατοχυρώνεις με Νομοθετικό πλαίσιο και με ηλεκτρονική υπογραφή, με βάζεις να δηλώσω υπεύθυνα ότι υπηρέτησα τις Αρχές και τη Νομιμότητα κάτω από τις παρούσες συνθήκες. τότε με θεωρείς είτε αδύναμο, είτε ηλίθιο. Η υπευθυνότητα είναι παράγωγο της  αρχαίας ελληνικής λέξης ευθύνω (ιθύνω) είχε τις ακόλουθες σημασίες: κατευθύνω, οδηγώ κατευθείαν, διευθύνω, διοικώ, κυβερνώ, διαφυλάσσω, διασώζω, διορθώνω, επανορθώνω, καλώ σε λογοδοσία. Το παθητικό ευθύνομαι σήμαινε καλούμαι να λογοδοτήσω, υποβάλλομαι σε λογοδοσία, διορθώνομαι, τιμωρούμαι.

Γιατί με τιμωρείτε;

Λυπάμαι δεν κατευθύνω καμία επιχείρηση, γιατί δεν την διευθύνω άμεσα, τη διοικεί ο νόμιμος εκπρόσωπος της, δε μπορώ ούτε να τη Κυβερνώ, γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη παιδεία στους επιχειρηματίες, δε μπορώ να διαφυλάσσω τα συμφέροντα του Κράτους όταν το ίδιο δεν είναι συνεπείς απέναντι μου και εκδίδει εγκυκλίους με αναδρομική ισχύ, δε μπορώ να λογοδοτήσω εγώ για όσα μου έχουν αποκρύψει εσκεμμένα ή όχι ή όσα έπρεπε να υποθέσω ότι θα ναι ενδεχομένη παράβαση εκ των υστέρων. Υπευθυνότητα να έχω αναμφισβήτητα, αλλά το μόνο που μπορώ να δηλώσω στη δεδομένη στιγμή, με μεγάλη μου χαρά, είναι ότι έχω επίγνωση της άγνοιας που έχω σαν επαγγελματίας εξαιτίας της πολυνομίας και ενός συστήματος που με θεωρεί ακόμα ο επιχειρηματίας «αναγκαίο κακό» , ασκώ ένα επάγγελμα που το κάνει ο καθένας με ή χωρίς άδεια και εν τέλει δεν ασκώ λειτούργημα, αλλά είμαι απλό εκτελεστικό όργανο μεταφοράς δεδομένων από τον φορολογούμενο στο Κράτος. Εε! εντάξει μπορώ να έχω το δικαίωμα του λάθους της μεταφοράς για ένα απλό copy paste δε χρειάζεται να το δηλώσω και υπεύθυνα.

Αν θέλετε υπεύθυνα να ελέγχω και να υπογράφω λογοδοτώντας κατοχυρώστε μας, Νομικά, ηθικά και δώστε μας αξία, όχι έτσι σε μια νύχτα να μας θεωρείτε συνυπεύθυνους με μια απόφαση και με την πενιχρή αμοιβή που μου δίνεται από τον επιχειρηματία, όταν και αυτή δίνεται, να με τιτλοφορείτε «φρουρό των δημοσίων συμφερόντων» και Υπεύθυνο να φυλάω Θερμοπύλες, κάπου εκεί θα ναι ένας δούρειος Ίππος να στε βέβαιοι…!!! Ας προβληματιστούν όλοι και να μας δοθούν όπλα, μη μας καλείτε να παλέψουμε μόνο με τα χέρια και ένα πληκτρολόγιο.

Δείτε από εδώ το δελτίο τύπου από την ΕΦΕΕΑ για μετάθεση εφαρμογής υποβολής του νέου εντύπου Ε3. 
●●●

Όπως είμαι σίγουρος ότι έχετε ενημερωθεί, μετά την δημοσιοποίηση της εγκυκλίου (ΠΟΛ.1045/2018) σχετικά με τον  τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία και η εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή τους. [Δείτε σχετικά εδώ]. 

Επίσης διαθέσιμα είναι και τα προγράμματα της ΑΑΔΕ τα οποία δημιουργούν τα σχετικά αρχεία, για όσους δεν χρησιμοποιούν άλλο λογισμικό.


Προσοχή ....σύμφωνα με την απόφαση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του αρχείου των βεβαιώσεων των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, των βεβαιώσεων των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και των βεβαιώσεων εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα είναι η 30ή Μαρτίου 2018. Ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 29η Ιουνίου 2018.
Λόγω του ότι όμως η ΑΑΔΕ το ξανασκέφτηκε... δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις για τις υποβολές που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. [Δείτε το σχετικό θέμα του κόμβου εδώ]

Συνεπώς, για όσα αρχεία υποβληθούν μετά τις 30.3.2018 και 29.6.2018 αντίστοιχα, αλλά μέχρι και τις 31.12.2018, δεν θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΚΦΔ (ν. 4174/2013). 
Σε ότι αφορά τις αλλαγές σε σχέση με τις βεβαιώσεις του 2016, οι μεταβολές και οι προσθήκες νέων κωδικών είναι οι εξής :

  • αρχείο μισθωτών ή συντάξεων. 
    • Κωδικός 58 Αμοιβές από φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (περ. θ παρ. 3 αρ. 12 ν 4172/2013)
    • Κωδικός 59 Κοινωνικό Μέρισμα που καταβλήθηκε εφάπαξ στους δικαιούχους για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. - Προσοχή το ποσό αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίου.
    • Δεν αποστέλλονται αμοιβές που καταβάλουμε σε μισθωτούς και αφορούν αποζημιώσεις σε έξοδα διαμονής, σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση από έξοδα κίνησης, επίδομα βιβλιοθήκης, επίδομα σε δικαστικούς λειτουργούς
  • αρχείο από επιχειρηματική δραστηριότητα
    •  Κωδικός 15 Ακαθάριστα έσοδα ιατρών Ε.Σ.Υ. από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. που καταβλήθηκαν στο έτος 2017 και αφορούν τα φορολογικά έτη 2014, 2015, 2016 (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση για τα έτη αυτά)
  • αρχείο από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα
    •  Κωδικός 7 Αναγράφονται τα μερίσματα των μετοχών που διαπραγματεύονται σε αλλοδαπά χρηματιστήρια και καταβάλλονται σε ημεδαπά φυσικά πρόσωπα. 
    • Κωδικός 8 Μερίσματα (προ φόρου) μετόχων Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 3% ανεξάρτητα της λήψης αμοιβής λόγω συμμετοχής στο Δ.Σ.
    Όλες οι σχετικές πληροφορίες για τις φετινές βεβαιώσεις αποδοχών μπορείτε να τις μαζεμένες  στο σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ
●●●
Τα Briefing της  εβδομάδας

Με γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, συζητάμε και σχολιάζουμε μέσα από το daily briefing τα σημαντικότερα γεγονότα από τα θέματα της ημέρας αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ή τις απορίες που τυχόν προκύπτουν. Για συμπληρωματική ενημέρωση προτείνουμε το daily briefing. 
●●●
Επισημάνσεις
Επειδή πολλές είναι οι απορίες για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι. Ο συνάδελφος και μέλος της επιστημονικής ομάδας Κώστας Γραβιάς με χρήση παραδειγμάτων επισημαίνει όλο τον χειρισμό τόσο φορολογικά όσο και ασφαλιστικά συμπληρώνοντας τους σχετικούς κωδικούς στο έντυπο Ε3.
"Ο μπλοκάκιας παρόλο που φορολογείται σαν μισθωτός μπορεί να αφαιρέσει από το ακαθάριστο φορολογητέο εισόδημά του μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές που του παρακράτησε ο εργοδότης του."
Η πρόθεση του διοικητή της ΑΑΔΕ κου Πιτσιλή σχετικά με την φορολογία χαρτοσήμου είναι για  κάποιες από τις αναχρονιστικές διατάξεις να προβεί στην κατάργηση τους. Δυστυχώς δεν υπάρχει μια εφαρμογή στο taxis για την καταβολή των τελών χαρτοσήμου με ηλεκτρονικό τρόπο. Για άλλη μια φορά παρατηρούμε πόσο άδικο είναι το φορολογικό μας σύστημα που εγκλωβίζει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη που τόσο έχουμε ανάγκη ως χώρα.
«δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα». Στην διάταξη αυτή δεν εντάσσονται οι δηλώσεις απόδοσης τελών χαρτοσήμου —όπως και οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος συνεπώς σε κάθε εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση απόδοσης τελών χαρτοσήμου, επιβάλλονται τα πρόστιμα της παραγράφου 2 ( 250€ ή 500€ ανάλογα της κατηγορίας των λογιστικών βιβλίων ), σε συνδυασμό με την παράγραφο 1 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. ανεξαρτήτως εάν η αρχική δήλωση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα. 
●●●
Φορολογικά
ΠΟΛ.1038/2018 Τροποποίηση της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών 1070650/4752/0014/ΠΟΛ.1196/ 20.5.1993
Περίληψη
Αφορά την απαλλαγής από το φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ προκειμένου να υπάρχει ενιαία φορολογική αντιμετώπιση των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ που εμπίπτουν στις απαλλαγές του φόρου προστιθέμενης αξίας του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ.
ΠΟΛ.1040/2018 Καθορισμός των πηγών και του είδους των στοιχείων που συλλέγονται, της κατηγορίας των στοιχείων που δημοσιεύονται, καθώς και του χρόνου τήρησης των στοιχείων στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων 
Περίληψη
Για την παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων τηρείται ηλεκτρονικά για διάστημα δέκα ετών αναλυτικό αρχείο με τις μεταβιβάσεις ακινήτων ώστε να μπορούν να προκύψουν χρήσιμα στατιστικά συμπεράσματα.
Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ 1034/2018 με την οποία καθορίζεται η διαδικασία έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών, το δικαίωμα της οποίας ασκείται κατ' εφαρμογή του άρθρου 30 του ν. 2859/2000 «Κώδικας Φ.Π.Α.» από τους εγκεκριμένους αποθηκευτές ενεργειακών προϊόντων, αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών.
Περίληψη
Ο εγκεκριμένος αποθηκευτής  μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ με την υποβολή Δ.Ε.Φ.Κ. Συγκεντρωτικής Κατάστασης που θα αναγράψει αναλυτικά τα στοιχεία των λογιστικών στοιχείων (παραστατικών) που προβλέπονται από τις διατάξεις των ΕΛΠ.
ΠΟΛ.1050/2018  Τροποποίηση της ΠΟΛ.1005/11-1-2018 (Β’ 20) απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Καθορισμός της διαδικασίας και των λοιπών απαιτούμενων λεπτομερειών για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της με αριθμό 1067780/82/Γ0013/09.06.1994 (Β’ 549) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών από τους πιστοποιημένους εκτιμητές εγγεγραμμένους στο Μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών στο πεδίο ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 46 του ν. 4509/2017 
Περίληψη
Μέχρι 22/03 πρέπει οι πιστοποιημένοι ( περίπου 250 ) εκτιμητές να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους για να αποζημιωθούν 50€/ ανά τιμή ζώνης. Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις αποτελούν εισηγήσεις και δεν δημιουργούν τετελεσμένο καθώς θα εξετασθούν από δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου που θα λάβει τις τελικές νέες τιμές ζώνης.

●●●

Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ
Μετά την παραίτηση του Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, Αθανάσιου Καποτά, ο κος Πετρόπουλος έκανε δεκτή και την παραίτηση του Αθανάσιου Μπακαλέξη. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου αφήνονται αιχμές σχετικά με την αποτελεσματικότητα του κ. Μπακαλέξη Πολλά τα προβλήματα του ΕΦΚΑ δυστυχώς δεν έχουν δοθεί λύσεις και υπάρχουν εκκρεμότητες που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Να θυμίσω τις ασφαλιστικές εισφορές στους τίτλους κτήσης που δεν έχουν ακόμα δοθεί οι απαραίτητες λεπτομέρειες στο τρόπο χειρισμού καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
Συστήνεται επιτροπή με σκοπό την επεξεργασία κριτηρίων και υποβολή προτάσεων για την χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Τέλος του 02/2019 θα πρέπει να έχουμε το πόρισμα της επιτροπής με αναλυτική μελέτη με σκοπό την πρόληψη των κινδύνων  στους χώρους εργασίας.
Οι δύο βασικές αρχές ( Ευμενέστερη ρύθμιση και υποχρεωτικότητα ) των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα τεθούν ξανά σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2018, απαντά το Υπουργείο Εργασίας σε δημοσίευμα εφημερίδας.
Μετά την την εγκύκλιο 16/2018 του Ε.Φ.Κ.Α. κοινοποιούνται οι διατάξεις που αφορούν την αποσύνδεση της ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων του τ. ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ - ΤΑΝ (δικηγόρων) από την ιδιότητα. Όπως είναι γνωστό, στην υποχρεωτική ασφάλιση των εν λόγω φορέων υπάγονταν τα μέλη του ΤΕΕ ή οι εγγεγραμμένοι στους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους, με κριτήριο την ιδιότητά τους και ανεξάρτητα εάν ασκούσαν ή όχι επαγγελματική δραστηριότητα. 
  • Ως βασικό στοιχείο υπαγωγής στην ασφάλιση αποτελεί η έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ.  Έτσι ως ημερομηνία έναρξης και διακοπής ασφάλισης αποτελεί αντίστοιχα η ημερομηνία έναρξης και διακοπής της δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ.
  • Στις περιπτώσεις που η διαγραφή από το ΤΕΕ ή τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο (απώλεια ιδιότητας) προηγείται της ημερομηνίας διακοπής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ., η διακοπή ασφάλισης ανατρέχει στην τελευταία ημέρα του μήνα διαγραφής από τον επαγγελματικό σύλλογο.
Μέσα Απριλίου (16/04) θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεων από οφειλέτες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. 
 ●●●
ΣΤΕ - Αποφάσεις ΣΛΟΤ
Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 104 ΕΞ 27.2.2018 Κρυπτονόμισμα
Το κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να καταχωριστεί σε καμία κατηγορία χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Η πρόταση του ΣΛΟΤ για παρακολούθηση είναι είτε ως απόθεμα είτε ως άυλο περιουσιακό στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει στο προσάρτημα αιτιολόγηση της λογιστικής πολιτικής με τεκμηρίωση για την επιλογή της οντότητας.
Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2503 ΕΞ 6.3.2018 σε ερώτημα για αύξηση κεφαλαίου ΑΕ
ΣτΕ 1627/2017 Φορολογία υπεραπόδοσης επενδύσεων των μαθηματικών αποθεμάτων, που σχηματίζονται με τις διατάξεις του ν.δ. 400/1970 κατά το χρόνο ισχύος του ν. 2238/1994 (ο λόγος είναι απορριπτέος ως απαράδεκτος. )
ΣτΕ 2987/2017 Πολλαπλό τέλος λαθρεμπορίας - Σχέση ποινικής και διοικητικής δίκης - Συμμόρφωση σε απόφαση ΕΔΔΑ 
  ●●●
ΦΠΑ - Γνωμοδοτήσεις
Γνωμοδότηση ΝΣΚ 24/2018 Υποχρέωση επιστροφής του ΦΠΑ που καταβλήθηκε από κατασκευαστή, βάσει ειδικής δηλώσεως μεταβιβάσεως ακινήτου, και είχε υπολογιστεί επί της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζομένου ακινήτου, στην περίπτωση που μετέπειτα επήλθε αναδρομική μείωση των αντικειμενικών αξιών 
 ●●●

Λοιπές ειδήσεις
Με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας από 50-500 ευρώ πρόστιμο θα επιβληθεί σε όσους καταναλώνουν προϊόντα καπνού σε δημόσιες υπηρεσίες  


Τελικά υλοποιήθηκε η δυνατότητα αυτόματης επιστροφής του ΦΠΑ από 01/03/2018 και μετά. και αφορά μόνο τις ηλεκτρονικά υποβληθείσες πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ  Στην συνέχεια εφαρμογής της λειτουργίας θα διαπιστώσουμε την ταχύτητα καταβολής του ΦΠΑ στο αναγραφόμενο ΙΒΑΝ. Δείτε  από εδώ σχετικές ερωτήσεις - Απαντήσεις για δηλώσεις ΦΠΑ -VIES.
Σύμφωνα με το εποπτικό συμβούλιο του ΣΟΕΛ ( Γνωμοδότηση 25/2018 του ΝΣΚ ) έχει καταργηθεί η υποχρεωτική διενέργεια ελέγχων από ελεγκτικές εταιρείες. Θα μπορούσε δηλαδή και ατομικά ένας ορκωτός ως φυσικό πρόσωπο να διενεργεί ελέγχους. Στη πράξη είναι δύσκολο καθώς χρειάζονται και καλύψεις από ασφαλιστικά προγράμματα αστικής ευθύνης που έχουν κόστος. Άλλο κόστος θα έχει για μια ορκωτολογιστική εταιρεία για το σύνολο των ορκωτών της και άλλο κόστος εάν ατομικά ως ορκωτός πας να το πληρώσεις.  
Με ηλεκτρονική αίτηση στο τεχνικό επιμελητήριο της Ελλάδας πρέπει να υποβάλει ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός ( σύμφωνα με την απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/13096/1035/7.3.2018 ) εφοσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για επιστροφή του προστίμου σε αυθαίρετη κατασκευή.
Σε σχετικό ερώτημα βουλευτή κ. Κατσανιώτη  για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε πως η μέχρι τώρα πορεία σε 14.623 αιτήσεις οι 2.437 επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Από 417 αιτήσεις 131 αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με 10 να έχουν ήδη ρυθμιστεί επιτυχώς και οι υπόλοιπες ( από τις 417 ) 286 αιτήσεις είναι σε φάση διαπραγμάτευσης  καθώς εμπλέκουν πολλούς πιστωτές. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αύξηση στην υποβολή  του αριθμού των υποθέσεων.  Δείτε από εδώ τον αναλυτικό οδηγό για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και την ρύθμιση των 120 δόσεων από το ΟΕΕ. Να τονίσουμε πως σύντομα θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και οι οφειλές προς τον δημόσιο από 50.000 - 250.000 ευρώ
Φοροδoξίες από την Grant Thorton : Η υπό σύσταση υπηρεσία Οικονομικού εγκλήματος που εξετάζει αδικήματα φοροδιαφυγής πιθανότατα να επηρεάσει την φορολογική παραγραφή των υποθέσεων. Δηλαδή εάν υπάρχει υπόνοια φοροδιαφυγής θα μπορεί η υπηρεσία να προβαίνει σε έλεγχο παραγεγραμένων χρήσεων.  
Με σκοπό την πάταξη της φοροαποφυγής τα κράτη μέλη σύμφωνα με πολιτική συμφωνία της 13/03 προωθούν νέα μέτρα για τους φορολογικούς μεσάζοντες ( Λογιστές, Φοροτεχνικούς, δικηγόρους ) με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, την διαφάνεια και τον έλεγχο σχετικά με τις δραστηριότητες των φορολογουμένων και των συμβούλων. 
●●●
 Αρθρογραφία 
Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας να δημιουργήσετε κατηγορία και να τα προσθέσετε σε αυτήν με ένα κλικ.
●●●
   Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας.
Μην ξεχάσετε τις υποχρεώσεις που διανύουμε αυτή την εβδομάδα, σήμερα 19/03 λήγει η υποχρέωση υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των λογιστών για το 2018 ενώ αύριο 20/03 ο ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων και η υποβολή στοιχείων από πιστωτικά ιδρύματα πληρωμών και τα ΕΛΤΑ.
●●●
Κλείνω το σημερινό σχόλιο με ένα video αφιερωμένο στην μνήμη του κορυφαίου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ. Ενός ανθρώπου που συγκίνησε τους πάντες με την προσωπική περιπέτεια της υγείας του και με το μυαλό του ταράζοντας τα νερά της επιστήμης. 
Μεταξύ άλλων ο Χόκινγκ είπε, «θεωρώ τον εγκέφαλο ένα κομπιούτερ που θα σταματήσει να δουλεύει, όταν τα μέρη του χαλάσουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μεταθανάτια ζωή για τους χαλασμένους κομπιούτερ. Αυτό είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι». 


Ένα από τα πράγματα που θαυμάζω περισσότερο στο Χόκινγκ είναι η θέληση του να συνεχίζει παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε. 

Και επειδή πέρασε μάλλον στα "ψιλά", δείτε και το "Εγκρίθηκε από την Ευρωβουλή η «κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (CCCTB)»" ......  σύντομα θα αλλάξουν πολλά στην φορολογία των επιχειρήσεων.


Καλή δύναμη ...



Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/39881






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου