Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Χαμηλότερους φόρους σε σχέση με το 2008 πληρώνουν οι μεγάλες πολυεθνικές του πλανήτη

Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τις 90 κορυφαίες- βάσει χρηματιστηριακής αξίας- επιχειρήσεις του πλανήτη (τα στοιχεία αφορούν εννέα κλάδους, με 10 εκπροσώπους σε καθέναν από αυτού) αλλά και τις 10 πολυεθνικές με τα υψηλότερα offshore κεφάλαια, έχει μειωθεί σε μία δεκαετία κατά 9% ή κατά δύο μονάδες, στο 24% από 26%. 
Αισθητά λιγότερους φόρους πληρώνουν σήμερα οι πολυεθνικές σε σχέση με την περίοδο πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, παρά τις επίσημες διακηρήξεις και προσπάθειες των κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών ανά τον κόσμο για πάταξη των φαινομένων φοροαποφυγής. 
Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τις 90 κορυφαίες- βάσει χρηματιστηριακής αξίας- επιχειρήσεις του πλανήτη (τα στοιχεία αφορούν εννέα κλάδους, με 10 εκπροσώπους σε καθέναν από αυτού) αλλά και τις 10 πολυεθνικές με τα υψηλότερα offshore κεφάλαια, έχει μειωθεί σε μία δεκαετία κατά 9% ή κατά δύο μονάδες, στο 24% από 26%. Σε διάστημα μάλιστα 18 ετών, δηλαδή από το 2000, η πτώση του πραγματικού φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις έχουμε πτώση περίπου κατά 1/3, δηλαδή κατά 10 μονάδες, στο 24% από 34%. 
Στους κλάδους τεχνολογίας και μεταποιητικών βιομηχανιών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Financial Times, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής είναι μειωμένος κατά 13%. 

Έρευνα της KPMG αποκαλύπτει ότι από το 2008 οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν μειώσει τα φορολογικά βάρη των επιχειρήσεων κατά περίπου 5%, ενώ έχουν αυξήσει τους φόρους εισοδήματος των ιδιωτών κατά 6%.
Η πρόσφατη αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα στις ΗΠΑ, αναμένεται να πυροδοτήσει έναν «διαγωνισμό» διεθνώς. Η αμερικανική κυβέρνηση μείωσε το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 21% από 35%, ενώ επέβαλε εφάπαξ φόρο 15,5% στο ρευστό, που διατηρούν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Αν και η εφάπαξ αυτή επιβάρυνση σημαίνει ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ περί τα 400 δισ. δολάρια, κερδισμένες είναι και οι επιχειρήσεις. Οι Financial Times υπολογίζουν ότι για την περίοδο, που παρήγαγαν τα κέρδη (και γλίτωναν τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή) εξοικονόμησαν έως και 500 δισ. δολάρια. 

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου