Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Το λάθος των συλλαλητηρίων


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ίδιος εκείνος που με το δάκρυ του και με την συνθηματοποίηση τού «Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική» δέσμευσε/χαντάκωσε επί δυόμιση ήδη δεκαετίες την Ελληνική θέση επι του θέματος, είναι και η πηγή της άλλης ατάκας: «Εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συλλαλητήρια».
Όμως, καθώς φαίνεται, η συνέχεια του δράματος που ξεκίνησε και εκτυλίσσεται περί το Μακεδονικό τις τελευταίες εβδομάδες θα περάσει αναπόφευκτα από τα συλλαλητήρια. Θα μετρηθούν, λέει, τα συλλαλητήρια (πληθυντικός) τα οποία θα στηθούν πάντως στην Θεσσαλονίκη και μάλλον ανά την Μακεδονία (βέβαια και στην πΓΔΜ ετοιμάζονται αντίστοιχα, αλλ’ ας μείνουμε στα δικά μας πάθη). Οπότε άμα τα μεγέθη αποδειχθεί ότι συγκρίνονται με εκείνα των αρχών της δεκαετίας του ΄90, μέχρι και πολιτική έκφραση (=κομματική δομή) θα μπορούσε να αποκτήσει το ρεύμα άρνησης κάθε λύσης που θα ενέπλεκε «Μακεδονία» στην ονομασία.ρεύμα άρνησης που ήδη κάνει την αποσαθρωτική του πορεία μέσα από δημοσκοπήσεις.
Η συλλαλητηριακή κινητοποίηση «ανεβαίνει» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι και στα αληθινά γιγάντια συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη του 1992 την πρωτοβουλία είχε ο Δήμος (επί Κοσμόπουλου, της Ν.Δ.) και όχι ο τότε Μητροπολίτης Παντελεήμων. αλλά και στον Πειραιά το μεγάλο συλλαλητήριο με πυρήνα τον Δήμο είχε γίνει (επί Λογοθέτη, με στήριξη Συνασπισμού/ΠΑΣΟΚ) και όχι ο τότε Μητροπολίτης Καλλίνικος. Οι Παμμακεδονικές του εξωτερικού βεβαίως και κινητοποιούνται. Ο ζωηρός λαός του ΠΑΟΚ αφυπνίζεται.

Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος διαφωνεί με την πολυδιάσπαση των πρωτοβουλιών και ως εκ τούτου το προγραμματισμένο μέσω Facebook συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου δεν θα μετεξελιχθεί τουλάχιστον σε λαοσύναξη. Ακόμη ουσιαστικότερα, πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (παρουσιάζοντας την θέση της Ιεράς Συνόδου) τάχθηκε ο ίδιος εναντίον της συμμετοχής σε συλλαλητήρια: για δυσνόητους λόγους, η προσγειωτική του αυτή στάση «ανταμείφθηκε» από κύκλους του ΥΠΕΞ με παραλληλισμό της Εκκλησίας με την Χρυσαυγή – άβυσσος η ψυχή! Την ίδια την λογική των συλλαλητηρίων επεχείρησε να θέσει «απέναντι» ο Γιάννης Μπουτάρης – όχι τόσο ως Δήμαρχος, όσο ως προσωπική και οικογενειακή ιστορία που του δίνει εμβληματικό ρόλο: «Τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν την διαπραγμάτευση».
Στην Νέα Δημοκρατία, η αρχική διστακτικότητα έδωσε την θέση της στο ότι δεν υπήρξε «καμιά απολύτως απαγόρευση σε κανένα είτε να εκφράσει την άποψή του, είτε να πάει σε συλλαλητήριο». Έσπευσε ήδη να δηλώσει/διακηρύξει συμμετοχή ο Μάκης  Βορίδης, αναμένεται συνέχεια. Ενδεχομένως, ο χειρισμός Κυριάκου να βοήθησε στο να μην αντιμετωπίσουν κυματισμούς οι δικές του επισκέψεις σε Πέλλα και Πιερία την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και να διαψεύσει ιδιογνωμόνως ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας οποιαδήποτε πρόθεση ή και υπόνοια περί «Μακεδονικού Κόμματος»/Λέγκας του Βορρά.
Από πλευράς των Αν. Ελλήνων, δήλωση πρόθεσης/προαναγγελία συμμετοχής έκανε ήδη ο Κώστας Κατσίκης, αναφερόμενος στο σύνολο των βουλευτών του χώρου του.
Τι λέει αυτό το πάζλ των συλλαλητηρίων; Ότι για μιαν ακόμη φορά η πολιτική απόφαση – ακόμη περισσότερο: η επεξήγηση της πολιτικής – κινδυνεύει να οδηγηθεί, ή πάντως να επηρεασθεί από το συναίσθημα. Αυτές τις μέρες οι τόνοι περί το Μακεδονικό υψώνονται κατακόρυφα – ακόμη και ο … Βασίλης Λεβέντης, βέβαια εκλεγόμενος στην Α΄ Θεσσαλονίκης όπως και ο Κώστας Καραμανλής, όπως και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όπως και ο Σταύρος Θεοδωράκης, από βήματος Βουλής μίλησε για μειοδοσίες, μια φορά και για προδοσία. Όσοι ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν μαχητικά το όπλο των συλλαλητηρίων, ας θυμηθούν τον Κλέμενς Βέντσελ Λόθαρ φον Μέττερνιχ: «Πρόκειται για κάτι περισσότερο από έγκλημα. Πρόκειται για λάθος». Βάλτε, αυτό, το δίπλα στην Καραμανλική ατάκα…

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου