Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Τι είναι η Ευρωπαική ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών και συναφών διοικητικών διευκολύνσεων

taxheaven


Αύριο στην Ευρωπαικό Κοινοβούλιο θα εξετασθεί το σχέδιο την γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών και συναφών διοικητικών διευκολύνσεων

Τι ακριβώς όμως είναι η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών;

Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του ΑΕΠ και της απασχόλησης στην ΕΕ, η προαγωγή της ανταγωνιστικότητας των αγορών υπηρεσιών της ΕΕ είναι ουσιώδους σημασίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ΕΕ. Η οδηγία για τις υπηρεσίες, που εκδόθηκε το 2006, θέσπιζε γενικές διατάξεις για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης των παρόχων υπηρεσιών και της δυνατότητάς τους να παρέχουν υπηρεσίες σε διασυνοριακό επίπεδο στην ενιαία αγορά. Η οδηγία αποτέλεσε το έναυσμα για την πραγματοποίηση αρκετών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ συμβάλλοντας έτσι, κατά την τελευταία δεκαετία, στην αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,9% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Εξακολουθούν, πάντως, να υπάρχουν ακόμη πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι αγορές υπηρεσιών της ΕΕ χαρακτηρίζονται από ταχύτερο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων. Οι διασυνοριακές συναλλαγές και επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθούν να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Η άρση των υπολειπόμενων εμποδίων που παρακωλύουν την αύξηση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων στον τομέα των υπηρεσιών θα συμβάλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα περισσότερες επιλογές και καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές, καθώς και αύξηση της καινοτομίας. Η άρση των προαναφερθέντων εμποδίων εντός του πλαισίου που παρέχει ήδη η οδηγία για τις υπηρεσίες μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 1,7% 1 . Επιπροσθέτως, η βελτίωση της λειτουργίας των αγορών υπηρεσιών θα επηρεάσει θετικά την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, καθώς ο μεταποιητικός τομέας της ΕΕ αποτελεί σημαντικό αγοραστή και τελικό χρήστη υπηρεσιών. Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το 40% της αξίας των τελικών μεταποιημένων προϊόντων στην ΕΕ. Οι εύρυθμα λειτουργούσες αγορές υπηρεσιών συνιστούν επομένως προϋπόθεση για έναν ανταγωνιστικό μεταποιητικό τομέα.


Για τους λόγους αυτούς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι «η υλοποίηση μιας βαθύτερης και δικαιότερης ενιαίας αγοράς θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προώθηση της παραγωγικότητας και τη διασφάλιση ενός ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις και την καινοτομία» . Η βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη στρατηγική της για την ενιαία αγορά, που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2015, η Επιτροπή ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων για την υλοποίηση της ενιαίας αγοράς χωρίς σύνορα για τις υπηρεσίες . Ο στόχος είναι σαφής: περιορισμός των εμποδίων, ώστε να μπορούν οι πάροχοι υπηρεσιών να επιδιώκουν ευκολότερα νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ποιοτικές υπηρεσίες για τους καταναλωτές. Η παρούσα πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της παρακολούθησης της στρατηγικής για την ενιαία αγορά.

Η οδηγία για τις υπηρεσίες παρέχει ένα ισορροπημένο νομικό πλαίσιο για την επίτευξη των στόχων αυτών. Διασφαλίζει ότι οι εθνικές κανονιστικές ρυθμίσεις δεν εισάγουν διακρίσεις, είναι δικαιολογημένες και αναλογικές για την επίτευξη των στόχων δημοσίου συμφέροντος και, επιπλέον, απαιτεί από τα κράτη μέλη να μεριμνήσουν για τον περιορισμό των εμποδίων διοικητικής φύσης που αποτρέπουν στην πράξη τη δραστηριοποίηση των παρόχων υπηρεσιών σε διασυνοριακό επίπεδο. Η παρούσα πρόταση δεν θίγει στο παραμικρό την οδηγία για τις υπηρεσίες και τις σημαντικές αρχές που θεσπίζει η τελευταία.

Οι εν λόγω αρχές, που θεσπίζει η οδηγία για τις υπηρεσίες, έχουν συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών υπηρεσιών της ΕΕ. Ταυτόχρονα, όμως, σε αρκετούς νευραλγικούς τομείς υπηρεσιών εξακολουθούν να υφίστανται εμπόδια που δυσχεραίνουν την περαιτέρω ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. Αυτό ισχύει ιδίως για αρκετές επιχειρηματικές υπηρεσίες και για τον κλάδο των κατασκευών, όπου οι πάροχοι υπηρεσιών δεν μπορούν συνήθως να επιδιώξουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε άλλα κράτη μέλη, καθώς, στην προσπάθειά τους να επεκταθούν στο εξωτερικό, έρχονται αντιμέτωποι με διοικητικά εμπόδια, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο εκτεταμένων επαφών με παρόχους υπηρεσιών .

Οι πάροχοι υπηρεσιών έρχονται αντιμέτωποι με πολύπλοκες διοικητικές ρυθμίσεις όταν επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν σε διασυνοριακό επίπεδο. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τους τρόπους συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανόνες, γεγονός που αποτρέπει τις εταιρείες, ιδίως δε τις ΜΜΕ, από το να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε άλλα κράτη μέλη. Οι πάροχοι υπηρεσιών αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν προσπαθούν να πληροφορηθούν τις ισχύουσες κανονιστικές απαιτήσεις και διαδικασίες που πρέπει να διεκπεραιώσουν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά άλλου κράτους μέλους. Επιπροσθέτως, οι εθνικοί κανόνες αφορούν συνήθως μόνο εθνικές καταστάσεις και δεν αποσαφηνίζουν τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να εφαρμόζονται σε παρόχους υπηρεσιών από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, οι πάροχοι υπηρεσιών που επιχειρούν να αποκτήσουν μόνιμη παρουσία σε άλλο κράτος μέλος ή να παράσχουν διασυνοριακές υπηρεσίες σε προσωρινή βάση δυσκολεύονται συνήθως να κατανοήσουν ποιους κανόνες να εφαρμόσουν και με ποιον τρόπο. Οι διοικητικές διατυπώσεις τις οποίες καλούνται να διεκπεραιώσουν οι πάροχοι υπηρεσιών στα διάφορα κράτη μέλη είναι συνήθως πολύπλοκες και δαπανηρές.

Η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών επιδιώκει επομένως να μειώσει τη διοικητική πολυπλοκότητα για τους παρόχους υπηρεσιών που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε άλλα κράτη μέλη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να εφαρμόζουν δικαιολογημένες ρυθμίσεις.
Θα παρέχεται προαιρετικά στους παρόχους υπηρεσιών ως εναλλακτική οδός επίδειξης συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανόνες και θα τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μια πλήρως ηλεκτρονική διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ για τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων που απαιτεί η επέκταση στο εξωτερικό, παρέχοντάς τους έτσι αυξημένη ασφάλεια δικαίου και μειώνοντας σημαντικά τη διοικητική πολυπλοκότητα.

Η ηλεκτρονική κάρτα θα τους επιτρέπει να αποφεύγουν τα διοικητικά εμπόδια, όπως την αβεβαιότητα ως προς τις απαιτήσεις που πρέπει να εφαρμόσουν, τη συμπλήρωση σειράς διαφορετικών εντύπων σε ξένες γλώσσες, τη μετάφραση, επικύρωση ή βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής εγγράφων και μη ηλεκτρονικές διαδικαστικές ενέργειες. Η εξοικονόμηση κόστους σε σχέση με τις διατυπώσεις που θα καλύπτονται από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής κάρτας θα είναι σημαντική σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση, με πιθανότητα να αγγίξει ή να υπερβεί το 50%  .

Όταν ένας πάροχος υπηρεσιών σχεδιάζει να παράσχει κάποια υπηρεσία προσωρινά σε διασυνοριακό επίπεδο, η ηλεκτρονική κάρτα θα εκδίδεται από το κράτος μέλος καταγωγής. Τα κράτη μέλη υποδοχής θα διατηρούν τη δυνατότητα να αντιτάσσονται στην έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας στις περιπτώσεις στις οποίες η οδηγία για τις υπηρεσίες τους επιτρέπει ήδη να το πράττουν για έναν από τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που απαριθμούνται στο άρθρο 16. Αφού εκδοθεί, η ηλεκτρονική κάρτα θα επιτρέπει στον πάροχο υπηρεσιών να παρέχει υπηρεσίες προσωρινώς σε διασυνοριακό επίπεδο στο κράτος μέλος υποδοχής. Η εξουσία λήψης αποφάσεων των κρατών μελών υποδοχής όσον αφορά την απόρριψη αίτησης για ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών παραμένει επίσης αμετάβλητη, σύμφωνα με το άρθρο 16 της οδηγίας για τις υπηρεσίες.

Όταν ο πάροχος υπηρεσιών σχεδιάζει να παρέχει υπηρεσίες μέσω υποκαταστήματος, πρακτορείου ή γραφείου σε άλλο κράτος μέλος, η ηλεκτρονική κάρτα εκδίδεται από το κράτος μέλος υποδοχής. Στην περίπτωση αυτή, ο πάροχος υπηρεσιών θα πρέπει και πάλι να υποβάλλει αίτηση για την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας στις αρχές της χώρας καταγωγής του, οι οποίες θα ελέγχουν αν διατηρεί πράγματι έδρα στο έδαφος της χώρας σύμφωνα με τους ισχύοντες σε αυτήν κανόνες. Σε δεύτερο στάδιο όμως, οι αρχές του κράτους μέλους καταγωγής θα συνεργάζονται με την αρμόδια διοικητική αρχή της χώρας υποδοχής βοηθώντας την τελευταία να επαληθεύσει αν ο πάροχος υπηρεσιών που αιτείται την ηλεκτρονική κάρτα πληροί τις κανονιστικές απαιτήσεις της χώρας υποδοχής στην οποία επιθυμεί να επεκταθεί, σύμφωνα με την οδηγία για τις υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτόν, δεν θα υφίσταται άνιση μεταχείριση μεταξύ εγχώριων και ξένων παρόχων υπηρεσιών. Αφού εκδοθεί, η ηλεκτρονική κάρτα θα επιτρέπει στον κάτοχό της να παρέχει υπηρεσίες μέσω δευτερεύουσας εγκατάστασης (με τη μορφή υποκαταστήματος, πρακτορείου ή γραφείου) στο οικείο κράτος μέλος υποδοχής.

Η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών είναι παρεμφερής, ως ιδέα, με την ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα, με την οποία οι αρχές των κρατών μελών είναι ήδη εξοικειωμένες. Η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα άρχισε να διατίθεται τον Ιανουάριο του 2016 καλύπτοντας επιλεγμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Η ανταπόκριση των τελευταίων ήταν σημαντική, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος τύπος μέσου απλούστευσης έχει πρακτικά οφέλη για τους χρήστες του. Τόσο η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών όσο και η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα είναι προαιρετικές ηλεκτρονικές διαδικασίες σε επίπεδο ΕΕ. Η χρήση της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών είναι προαιρετική για τους παρόχους υπηρεσιών. Η αρχή της χώρας καταγωγής του αιτούντος λειτουργεί ως ενιαίο σημείο επαφής. Επιπλέον, η λειτουργία αμφότερων των συστημάτων βασίζεται σε προκαθορισμένες και δεσμευτικές διαδικασίες συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών καταγωγής και υποδοχής οι οποίες διεξάγονται μέσω του υφιστάμενου Συστήματος Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά, που θέσπισε ο κανονισμός ΙΜΙ 6 .

Ταυτόχρονα, τα δύο συστήματα έχουν διαφορετικούς στόχους. Η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα διευκολύνει τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών μέσω της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων φυσικών προσώπων ως εργαζομένων ή αυτοαπασχολούμενων παρόχων υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία για τα επαγγελματικά προσόντα.

Η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών αφορά ένα πολύ ευρύτερο φάσμα απαιτήσεων. Θα διατίθεται δε τόσο σε φυσικά πρόσωπα που εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, όσο και σε εταιρείες που επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες σε άλλο κράτος μέλος. Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα, η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών θα προσφέρει επίσης τεχνικές διευκολύνσεις για τη συμμόρφωση με διοικητικές διατυπώσεις που συνδέονται με την απόσπαση προσωπικού στο έδαφος εκείνων των κρατών μελών που γνωστοποίησαν στην Επιτροπή ότι επιθυμούν να κάνουν χρήση του ΙΜΙ γι’ αυτόν τον σκοπό. Η δυνατότητα χρήσης του ΙΜΙ δεν μεταβάλλει στο παραμικρό την ουσία των ισχυόντων κανόνων που διατυπώνονται στην οδηγία 2014/67/ΕΕ. Έχουν συμπεριληφθεί επίσης κανόνες για τη διευκόλυνση της επίτευξης ασφαλιστικής κάλυψης για υπηρεσίες που παρέχονται σε διασυνοριακό επίπεδο.

Η ηλεκτρονική κάρτα θα καλύπτει απαιτήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις υπηρεσίες και ως εκ τούτου δεν θα αφορά τομείς όπως η φορολογία, η εργασία και η κοινωνική ασφάλιση. Πάντως, οι αρχές των κρατών μελών δεν θα απαιτούν από τον κάτοχο της ηλεκτρονικής κάρτας να παρέχει πληροφορίες που περιέχονται ήδη στην ηλεκτρονική κάρτα για διαδικασίες ή διατυπώσεις τις οποίες οφείλει να διεκπεραιώσει ο πάροχος σε σχέση με ανάθεση δημόσιας σύμβασης, διαγωνισμό μελετών ή παραχώρηση, ίδρυση θυγατρικών ή καταχώριση υποκαταστημάτων δυνάμει του εταιρικού δικαίου και εγγραφή σε συστήματα υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης.

Η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών θα ισχύει – σε πρώτη φάση – για τις επιχειρηματικές υπηρεσίες και τον κλάδο των κατασκευών, στον βαθμό που οι συναφείς δραστηριότητες εμπίπτουν ήδη στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις υπηρεσίες. Οι δύο αυτοί κλάδοι είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της ΕΕ. Στην προσπάθειά τους να επεκταθούν στο εξωτερικό, οι πάροχοι κατασκευαστικών ή επιχειρηματικών υπηρεσιών έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ιδιαίτερα πολύπλοκες διοικητικές διαδικασίες. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας την τελευταία δεκαετία ήταν πολύ χαμηλός στους δύο αυτούς κλάδους και οι διασυνοριακές συναλλαγές και επενδύσεις περιορισμένες. Η αύξηση του διασυνοριακού ανταγωνισμού αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αμφότερων των κλάδων.

Η πρόταση της Ε.Ε. περιλαμβάνει επίσης ρήτρες αναθεώρησης για τη μελλοντική εξέταση της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις απαραίτητες διατυπώσεις για την απόσπαση εργαζομένων και λαμβανομένης υπόψη της πείρας εκείνων των κρατών μελών που επέλεξαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που προσφέρει το άρθρο 6 παράγραφος 3 του παρόντος σχεδίου κανονισμού για διεκπεραίωση των σχετικών διατυπώσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνδεδεμένης με το ΙΜΙ.


Αντικείμενο του κανονισμού που προτείνει η Ε.Ε.  είναι η θέσπιση ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών, χωρίς να τροποποιούνται οι σχετικοί κανόνες της ΕΕ.

Ο κανονισμός προβλέπει εργαλεία που τίθενται στη διάθεση των παρόχων υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ. Επιπλέον, διευκολύνει την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφαλιστική κάλυψη παρόχου υπηρεσιών που δραστηριοποιείται σε διασυνοριακό επίπεδο. Η οδηγία θεσπίζει το νομικό και επιχειρησιακό πλαίσιο της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών και ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τους όρους επιλεξιμότητας, τις αρμοδιότητες των κρατών μελών καταγωγής και υποδοχής, την ισχύ της ευρωπαϊκής κάρτας υπηρεσιών και τις προϋποθέσεις ανάκλησης ή αναστολής της.

Η πρόταση για τη θέσπιση ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών λειτουργεί επίσης συμπληρωματικά προς άλλες πρωτοβουλίες πολιτικής στον τομέα των υπηρεσιών οι οποίες εξαγγέλλονται στη στρατηγική για την ενιαία αγορά με γνώμονα την πρόληψη της παρεμβολής εθνικών εμποδίων στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, είναι συμπληρωματική προς την πρόταση οδηγίας [ΧΧ] της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας μέσω της οποίας τα κράτη μέλη οφείλουν να κοινοποιούν καθεστώτα και απαιτήσεις αδειοδότησης στον τομέα των υπηρεσιών.

Συγκριτικά, η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών θα προσφέρει ένα πλήρως εναρμονισμένο και τυποποιημένο μέσο για τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών και, ως εκ τούτου, θα μειώσει το κόστος συμμόρφωσης για συγκεκριμένες αγορές υπηρεσιών στις οποίες κυριαρχούν οι ΜΜΕ. Στόχος της είναι η διοικητική απλούστευση, με τη συμμετοχή του κράτους μέλους από το οποίο προέρχεται ο πάροχος υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο το εν λόγω κράτος μέλος (καταγωγής) να έχει λόγο όσον αφορά τις απαιτήσεις που οφείλει να εκπληρώσει ο πάροχος υπηρεσιών στα άλλα κράτη μέλη. Σύμφωνα με όσα ισχύουν για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών, σε αυτά εναπόκειται το καθήκον ενημέρωσης και η εξασφάλιση συμμόρφωσης, στο πλαίσιο μιας προκαθορισμένης και πλήρως τυποποιημένης ροής εργασίας. Η ενιαία ψηφιακή πύλη θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο με τη διαδικασία αυτή και θα διευκολύνει τους δικαιούχους στην εύρεσή της.

Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την ανάπτυξη του σχεδίου ενιαίας ψηφιακής πύλης και θα σέβεται τις αρχές που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (ιδίως: εξ ορισμού ψηφιακός χαρακτήρας, εξ ορισμού διαλειτουργικός χαρακτήρας, εξ ορισμού διασυνοριακός χαρακτήρας, αρχή «μόνον άπαξ» και εξ ορισμού κατάργηση των αποκλεισμών)  .


-------------------------------------------------------

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέσπιση ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών και συναφών διοικητικών διευκολύνσεων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 114,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής  ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών  ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) διασφαλίζει στους παρόχους υπηρεσιών την ελευθερία εγκατάστασης σε κράτη μέλη και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε διασυνοριακό επίπεδο.

(2)Η οδηγία 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου  , θεσπίζει τις γενικές διατάξεις που διευκολύνουν την άσκηση της ελευθερίας εγκατάστασης των παρόχων υπηρεσιών και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεριμνούν για τη διοικητική απλούστευση, όπως να χρησιμοποιούν κέντρα ενιαίας εξυπηρέτησης, καθώς και να αποδέχονται ισοδύναμη ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης που διαθέτουν ήδη οι πάροχοι υπηρεσιών στο κράτος μέλος καταγωγής τους.

(3)Η οδηγία 2006/123/ΕΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν κέντρα ενιαίας εξυπηρέτησης στα οποία ο πάροχος υπηρεσιών που ενδιαφέρεται για εγκατάσταση ή παροχή υπηρεσιών θα μπορεί να βρει όλες τις συναφείς πληροφορίες για τις απαιτήσεις με τις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί και για τις ηλεκτρονικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διατυπώσεων, αδειών και κοινοποιήσεων, καθώς και να μεριμνήσουν για τη διαρκή ενημέρωση του καταλόγου των κέντρων ενιαίας εξυπηρέτησης. Οι πάροχοι υπηρεσιών, ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα προβλήματα όσον αφορά το υψηλό κόστος της πληροφόρησης, καθώς και δυσκολίες συμμόρφωσης με τις εθνικές διαδικασίες εξ αποστάσεως, και συγκεκριμένα με τις επιμέρους απαιτήσεις του εκάστοτε κλάδου. Η συνεργασία μεταξύ των διοικητικών αρχών των διαφόρων κρατών μελών θα πρέπει να γίνεται καταρχήν μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά (IMI), μιας πλατφόρμας ΤΠ που παρέχεται για τη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών και την αμοιβαία συνδρομή μεταξύ των αρχών των διαφόρων κρατών μελών στο πλαίσιο της εν λόγω οδηγίας. Παρά το γεγονός ότι οι αρχές έχουν ενίοτε αμφιβολίες για τη νόμιμη εγκατάσταση κάποιου παρόχου σε άλλο κράτος μέλος, δεν αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες συνεργασίας που παρέχονται επί του παρόντος μέσω του IMI.

(4)Εξακολουθούν να ισχύουν απαιτήσεις που καθιστούν επαχθή και μη ελκυστική την επέκταση των δραστηριοτήτων των παρόχων υπηρεσιών δια μέσου των συνόρων της εσωτερικής αγοράς, όπως είναι τα πολλαπλά και με μεγάλες αποκλίσεις καθεστώτα αδειοδότησης ενώπιον διαφορετικών αρχών, τα οποία, όσον αφορά την εγκατάσταση, δεν διασφαλίζουν την αμοιβαία αναγνώριση των προϋποθέσεων με τις οποίες συμμορφώνεται ήδη ο πάροχος υπηρεσιών σε άλλα κράτη μέλη ή εφαρμόζουν δυσανάλογους ή αδικαιολόγητους περιορισμούς όσον αφορά την προσωρινή διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, οι πάροχοι υπηρεσιών βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλό και δυσανάλογο κόστος συμμόρφωσης στην προσπάθειά τους να επεκταθούν σε διασυνοριακό επίπεδο.

(5)Οι διατυπώσεις που σχετίζονται με άδειες και κοινοποιήσεις απαιτούν συχνά τη συμπλήρωση εντύπων σε χαρτί και την υποβολή εγγράφων σε έντυπη μορφή, καθώς και τη μετάφρασή τους με σημαντικό κόστος, τα οποία πρέπει μάλιστα να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες τυπικές απαιτήσεις, όπως επικύρωση ή βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής. Οι πληροφορίες που σχετίζονται με τα εν λόγω εμπόδια είτε δεν υπάρχουν διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή είτε είναι ελάχιστες, ελλιπείς, διασκορπισμένες και δυσερμήνευτες σε σχέση με τις συγκεκριμένες περιστάσεις που αντιμετωπίζει ο εκάστοτε πάροχος στην προσπάθειά του να επεκταθεί πέραν των συνόρων, καθώς συνήθως αφορούν αμιγώς εγχώριες καταστάσεις. Οι πάροχοι υπηρεσιών βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να καταθέσουν εκ νέου τα ίδια πληροφοριακά στοιχεία και έγγραφα, και να υποβληθούν ξανά στους ίδιους ελέγχους από διαφορετικές αρχές του ίδιου κράτους μέλους. Το υψηλό κόστος της μετάφρασης λειτουργεί επίσης ως σημαντικό αντικίνητρο για τις εταιρείες, καθώς τις αποθαρρύνει να ξεκινήσουν την επέκτασή τους στο εξωτερικό.

(6)Οι διασυνοριακές συναλλαγές και επενδύσεις σε ορισμένες επιχειρηματικές και κατασκευαστικές υπηρεσίες κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα καταδεικνύοντας έτσι περιθώρια βελτίωσης της ολοκλήρωσης των αγορών υπηρεσιών η οποία έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υπόλοιπη οικονομία. Αυτή η κατάσταση χαμηλής απόδοσης δεν ευνοεί την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων για περαιτέρω ανάπτυξη και δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης στην ενιαία αγορά.

(7)Η άρση των υπολειπόμενων εμποδίων που παρακωλύουν την αύξηση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων στον τομέα των υπηρεσιών θα συμβάλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα περισσότερες επιλογές και καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές, καθώς και περισσότερο ανταγωνιστικούς κλάδους υπηρεσιών που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, θα προάγουν την παραγωγικότητα και θα διασφαλίζουν ελκυστικότερο κλίμα για επενδύσεις και καινοτομία.

(8)Στόχος του παρόντος κανονισμού είναι η διευκόλυνση της ελευθερίας της εγκατάστασης και της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά σε τομείς που καλύπτονται ήδη από την οδηγία 2006/123/ΕΚ μέσω της έγκρισης περαιτέρω μέτρων για την προσέγγιση των νομοθετικών διατάξεων που έχουν ως αντικείμενο την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Θα πρέπει να βασίζεται δε στο άρθρο 114 ΣΛΕΕ.

(9)Στο πλαίσιο αυτό, ο παρών κανονισμός θεσπίζει ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών η οποία θα διευκολύνει ορισμένους παρόχους υπηρεσιών να επεκτείνουν την παροχή υπηρεσιών τους διά μέσου των συνόρων της εσωτερικής αγοράς, με τη μορφή είτε της προσωρινής παροχής υπηρεσιών είτε της δευτερεύουσας εγκατάστασης μέσω υποκαταστημάτων, πρακτορείων ή γραφείων.

(10)Ο παρών κανονισμός εστιάζει συγκεκριμένα στους κλάδους της παροχής επιχειρηματικών και κατασκευαστικών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας …[οδηγία για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών]… οι οποίοι διέπονται από τα πλέον αυστηρά πλαίσια ρυθμίσεων κανονιστικής και διοικητικής φύσης που θέτουν σοβαρά εμπόδια στη διασυνοριακή επέκταση, και των οποίων οι δυνατότητες, όσον αφορά την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, δεν έχουν, ως εκ τούτου, αξιοποιηθεί πλήρως.

(11)Όλα τα θέματα, οι δραστηριότητες και οι τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2006/123/ΕΚ θα πρέπει να εξαιρούνται επίσης από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Ιδίως, ο παρών κανονισμός δεν θίγει θέματα, δραστηριότητες και τομείς που πηγάζουν από το φορολογικό και το εργατικό δίκαιο και το δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης κάθε νομικής ή συμβατικής διάταξης για τους όρους απασχόλησης ή τους όρους εργασίας, καθώς και για την υγεία και την ασφάλεια κατά την εργασία, και για τις σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Επίσης ο παρών κανονισμός δεν θίγει την περί κοινωνικών ασφαλίσεων νομοθεσία των κρατών μελών. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται επίσης με την επιφύλαξη τυχόν διατάξεων που απορρέουν από το δίκαιο του ανταγωνισμού, καθώς και τυχόν κανόνων περί εφαρμοστέου δικαίου ή δικαιοδοσίας σύμφωνα με το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο.

(12)Για λόγους συνοχής, τυχόν συγκρούσεις μεταξύ του παρόντος κανονισμού και άλλων πράξεων της ΕΕ που ρυθμίζουν συγκεκριμένες πτυχές πρόσβασης ή άσκησης δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένους τομείς, πρέπει να επιλύονται σύμφωνα με το άρθρο 3 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ για τις περιπτώσεις συγκρούσεων μεταξύ της οδηγίας και των εν λόγω πράξεων, δηλαδή εφαρμόζονται οι εν λόγω άλλες πράξεις. Ως αποτέλεσμα, οι μηχανισμοί εκ των προτέρων χορήγησης άδειας, οι μηχανισμοί εκ των προτέρων κοινοποιήσεων ή οι απαιτήσεις εγκατάστασης που απαγορεύονται από άλλες πράξεις της ΕΕ οι οποίες ρυθμίζουν συγκεκριμένες πτυχές πρόσβασης ή άσκησης δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένο τομέα, όπως η οδηγία 2000/31/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2000 19 , δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση διατάξεων του παρόντος κανονισμού. Επιπλέον, ο παρών κανονισμός δεν θίγει κατά κανέναν τρόπο τις υποχρεώσεις που οφείλουν να τηρούν οι πάροχοι υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία 96/71/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 20 και με την οδηγία 2014/67/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου   .

(13)Η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών θα πρέπει να θεσπιστεί ως προαιρετική εναλλακτική επιλογή για τους παρόχους υπηρεσιών Οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να επιδεικνύουν συμμόρφωση, κατά την επέκταση των δραστηριοτήτων τους πέραν των συνόρων, με τις ισχύουσες απαιτήσεις για άλλες άδειες και κοινοποιήσεις τις οποίες προβλέπει η εθνική νομοθεσία των οικείων κρατών μελών. Ο εκάστοτε πάροχος υπηρεσιών θα πρέπει να έχει την επιλογή να μην υποβάλει αίτηση για ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών.

(14)Η ευρωπαϊκή κάρτα υπηρεσιών θα πρέπει να είναι πλήρως ηλεκτρονική, να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε στοιχεία που παρέχονται από αξιόπιστες πηγές, να περιορίζει τη χρήση εγγράφων στην ελάχιστη απαιτούμενη και να καθιστά δυνατή την πολυγλωσσική επεξεργασία, ώστε να αποφεύγεται το κόστος μετάφρασης. Για να καταστεί πλήρως ηλεκτρονική η διαδικασία και να είναι δυνατή η διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών καταγωγής και υποδοχής, στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να γίνει χρήση του Συστήματος Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά που έχει θεσπιστεί με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου  . Θα πρέπει να αναπτυχθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον σκοπό της έκδοσης, της επικαιροποίησης, της αναστολής, της ανάκλησης ή της ακύρωσης ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών καρτών υπηρεσιών, καθώς και της ηλεκτρονικής διάθεσης έγκυρων ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών καρτών υπηρεσιών στους κατόχους τους και στις αρμόδιες αρχές.

(15)Για την υποβολή αίτησης για ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών, θα πρέπει να διατίθεται εναρμονισμένο πολυγλωσσικό έντυπο το οποίο θα περιλαμβάνει τα αναγκαία στοιχεία για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του παρόχου και των υπηρεσιών για τις οποίες ζητείται η ηλεκτρονική κάρτα, καθώς και για την αξιολόγηση συγκεκριμένων απαιτήσεων που ισχύουν για τις προς παροχή υπηρεσίες, όπως οι απαιτήσεις σχετικά με την απόδειξη εγκατάστασης του παρόχου στο κράτος μέλος καταγωγής, με την απόδειξη της εντιμότητας ή της ασφαλιστικής του κάλυψης, ώστε να είναι έτσι δυνατή η διάθεσή τους στις συντονιστικές αρχές τόσο του κράτους μέλους καταγωγής όσο και του κράτους μέλους υποδοχής.

(16)Θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τον λεπτομερή προσδιορισμό των πληροφοριακών στοιχείων που θα πρέπει να περιέχονται στο τυποποιημένο έντυπο αίτησης και των εγγράφων που θα πρέπει να επισυνάπτονται στην αίτηση ως συνοδευτικά στοιχεία. Έχει ιδιαίτερη σημασία η διεξαγωγή από την Επιτροπή των κατάλληλων διαβουλεύσεων κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της, μεταξύ άλλων και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, καθώς και η διεξαγωγή των εν λόγω διαβουλεύσεων σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου, της 13ης Απριλίου 2016. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ισότιμη συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα ταυτόχρονα με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων.

(17)Κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή για τις διαδικασίες στις οποίες υπόκεινται, δυνάμει του εθνικού τους δικαίου, οι εισερχόμενοι διασυνοριακοί πάροχοι που επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες σε προσωρινή βάση ή μέσω υποκαταστήματος, πρακτορείου ή γραφείου, καθώς και για τα πληροφοριακά στοιχεία και έγγραφα που απαιτούνται στο πλαίσιο των εν λόγω διαδικασιών, ώστε να καταστεί δυνατή η προετοιμασία των εντύπων της αίτησης. Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή όσον αφορά τις πληροφορίες που είναι αναγκαίο να παρέχονται στο πλαίσιο της αίτησης για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών, θα πρέπει να εκχωρηθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου  .

(18)Οι αναλυτικοί όροι υποχρεωτικής ή προαιρετικής ασφαλιστικής κάλυψης που περιέχονται σε γραπτές συμβάσεις είναι ενδεχομένως δύσκολο να εντοπιστούν. Οι διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων, καθώς και οι οργανισμοί που έχουν οριστεί από κράτη μέλη για την παροχή υποχρεωτικής ασφάλισης, θα πρέπει επομένως να παρέχουν περιγραφή των βασικών στοιχείων της παρεχόμενης κάλυψης στον πελάτη τους με τη μορφή πιστοποιητικού ασφάλισης, το οποίο θα πρέπει να επισυνάπτεται στο έντυπο της αίτησης. Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του συγκεκριμένου σκέλους του κανονισμού, θα πρέπει να εκχωρηθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή για την έγκριση εναρμονισμένου μορφότυπου για τα πιστοποιητικά. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

(19)Οι κάτοχοι ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών είναι πιθανό να χρειαστεί να προβούν σε απόσπαση προσωπικού στο έδαφος του κράτους μέλους υποδοχής. Στην περίπτωση αυτή, οι πάροχοι υπηρεσιών καλούνται, ενδεχομένως, να συμμορφωθούν με διάφορες απαιτήσεις, όπως εκ των προτέρων δηλώσεις προς το κράτος μέλος υποδοχής, οι οποίες είναι αναγκαίες για την προστασία των αποσπασμένων εργαζομένων. Η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών δεν θα θίγει κατά κανέναν τρόπο το περιεχόμενο των εν λόγω δηλώσεων ούτε τις σχετικές αρμοδιότητες του κράτους μέλους υποδοχής.

(20)Η Επιτροπή πρόκειται να αναπτύξει ηλεκτρονική πλατφόρμα συνδεδεμένη με το ΙΜΙ, η οποία θα καταστεί διαθέσιμη στους κατόχους ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών με σκοπό τη διευκόλυνση της συμμόρφωσης με τις διατυπώσεις που θα πρέπει, ενδεχομένως, να διεκπεραιώνουν στο κράτος μέλος υποδοχής. Οι διατυπώσεις αυτές αφορούν ιδίως την πιθανή υποχρέωση προηγούμενης δήλωσης σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα των εργαζομένων, η οποία θα πρέπει να εκπληρωθεί σύμφωνα με την οδηγία 2005/36/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου  .

(21)Όσον αφορά την προηγούμενη δήλωση που μπορεί να απαιτείται βάσει του άρθρου 9 της οδηγίας 2014/67/EΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου , η ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδέεται με το ΙΜΙ θα πρέπει να καθοδηγεί τους κατόχους ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών να διεκπεραιώνουν τις ηλεκτρονικές εθνικές διαδικασίες που εφαρμόζει το κράτος μέλος υποδοχής, στο οποίο θα αποσπαστούν οι εργαζόμενοι, κάθε φορά που οι εν λόγω εθνικές διαδικασίες προβλέπουν ηλεκτρονική υποβολή της προαναφερόμενης προηγούμενης δήλωσης.

(22)Η Επιτροπή θα πρέπει να καταστήσει διαθέσιμη την ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδέεται με το ΙΜΙ στα κράτη μέλη που έχουν γνωστοποιήσει προηγουμένως στην Επιτροπή την πρόθεσή τους να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής. Όταν τα κράτη μέλη αποφασίζουν να παράσχουν τη δυνατότητα χρήσης του ΙΜΙ για την αποστολή της προηγούμενης δήλωσης σε σχέση με εργαζομένους που έχουν αποσπαστεί στο έδαφός τους, οι κάτοχοι ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 της οδηγίας 2014/67/ΕΕ απευθείας στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο α) της οδηγίας 2014/67/ΕΕ, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που συνδέεται με το IMI. Για τον σκοπό αυτό, το κράτος μέλος υποδοχής θα πρέπει να παρέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 9 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α) της οδηγίας 2014/67/EΕ ως βάση για το πολυγλωσσικό έντυπο που πρέπει να υποβάλλεται για τη δήλωση των αποσπασμένων εργαζομένων στο έδαφός του. Η Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύει το έντυπο αυτό στην Επίσημη Εφημερίδα και να το καθιστά διαθέσιμο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδέεται με το ΙΜΙ. Οι σχετικές πληροφορίες όσον αφορά τα απαιτούμενα στοιχεία θα πρέπει να καθίστανται διαθέσιμες στο οικείο κράτος μέλος υποδοχής σε πλήρη συμμόρφωση με τις γλωσσικές απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας 2014/67/EΕ. Η πείρα αυτών των κρατών μελών από τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι συνδεδεμένη με το ΙΜΙ θα πρέπει να συνεκτιμάται κατά την αξιολόγηση που προβλέπεται στο άρθρο 19 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού.

(23)Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του παρόντος κανονισμού όσον αφορά τις διαδικασίες έκδοσης και επικαιροποίησης της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών, καθώς και τις διατυπώσεις σχετικά με την απόσπαση προσωπικού και την κυκλοφορία των αυτοαπασχολουμένων, εκτός από εκείνη που αναφέρεται στην προηγούμενη αιτιολογική σκέψη, θα πρέπει να εκχωρηθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή για την έγκριση κανόνων σχετικά με την ηλεκτρονική επεξεργασία των εν λόγω διαδικασιών. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

(24)Τα κράτη μέλη αποφασίζουν αν θα είναι ηλεκτρονικές ή όχι οι εγχώριες διοικητικές διαδικασίες για την υποστήριξη των διαδικασιών που διέπονται από τον παρόντα κανονισμό. Τα κράτη μέλη μπορούν, πάντως, να χρησιμοποιούν το Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 για εγχώριους σκοπούς διοικητικής συνεργασίας.

(25)Για τις διαδικασίες έκδοσης, επικαιροποίησης, αναστολής ή ανάκλησης ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών θα πρέπει να χρησιμοποιούνται έγγραφα μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν είναι απολύτως αναγκαία η παροχή περαιτέρω λεπτομερών πληροφοριών. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και να γίνονται δεκτά σε απλή μορφή.

(26)Το δίκαιο της ΕΕ μπορεί να επιτρέπει, στο πλαίσιο των διατυπώσεων για την απόσπαση προσωπικού ως επαγγελματιών που ασκούν νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα ή την κυκλοφορία των αυτοαπασχολουμένων σε σχέση με τον έλεγχο των επαγγελματικών προσόντων, την υποβολή εγγράφων σε ειδική μορφή, π.χ., ως επικυρωμένων εγγράφων ή ως εγγράφων με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής. Η επικύρωση και η βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής, εφόσον γίνεται στο κράτος μέλος αρχικής έκδοσης του εκάστοτε εγγράφου, θα πρέπει να γίνονται δεκτές σε ολόκληρη την ΕΕ.

(27)Δεν θα πρέπει να απαιτείται επικυρωμένη μετάφραση εγγράφων δυνάμει του παρόντος κανονισμού. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διεκπεραίωσης των διαδικασιών θα πρέπει να παρέχουν κάποια τεχνική λύση για τη μετάφραση του περιεχομένου τους. Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του συγκεκριμένου σκέλους του κανονισμού, θα πρέπει να εκχωρηθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Οι κανόνες που διέπουν τη μετάφραση εγγράφων στο πλαίσιο της απόσπασης εργαζομένων και της αίτησης για βεβαίωση καταβολής των εισφορών κοινωνικής ασφάλισής τους δεν θα πρέπει να καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό.

(28)Τα κράτη μέλη δικαιούνται να χρεώνουν τέλη μόνο για την κάλυψη του κόστους με το οποίο βαρύνονται για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Δεν θα πρέπει να επιβάλλουν τέλη για κόστος που έχει ήδη καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή τα τέλη που χρεώνουν, μέσω του IMI, και να δημοσιεύουν τις συναφείς πληροφορίες. Δεδομένου ότι το IMI παρέχει ουσιαστικά όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις, τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων, δεν θα πρέπει να χρεώνουν τέλη για την επικαιροποίηση, αναστολή, ανάκληση ή ακύρωση ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών καρτών υπηρεσιών. Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων για την πληρωμή των τελών, θα πρέπει να εκχωρηθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες με σκοπό να εγκρίνει κανόνες για τους όρους και τις διαδικασίες πληρωμής. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

(29)Ο παρών κανονισμός βασίζεται στην ενισχυμένη διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών καταγωγής και υποδοχής, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει ανταλλαγές πληροφοριών και χρήση διασυνδεδεμένων εθνικών μητρώων για τη λήψη ή επαλήθευση προγενέστερα ληφθεισών πληροφοριών όπως τα μητρώα που προβλέπονται δυνάμει της οδηγίας 2009/101/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου  ή του κανονισμού (ΕΕ) 2015/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 27 . Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της διαχείρισης και της επεξεργασίας των ανταλλαγών πληροφοριών και της αμοιβαίας συνδρομής, θα πρέπει να εκχωρηθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

(30)Οι πάροχοι υπηρεσιών που υποχρεούνται να αποκτήσουν ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης σε κράτη μέλη όπου δεν έχουν αναπτύξει προηγούμενη δραστηριότητα δυσκολεύονται συχνά να αποδείξουν το ιστορικό των αξιώσεών τους σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη που είχαν σε άλλα κράτη μέλη. Τα ιστορικά αξιώσεων είναι σημαντικά για τους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων προκειμένου να εξακριβώνουν και να αξιολογούν το προφίλ κινδύνου κάθε πιθανού πελάτη. Η απόδειξη του ιστορικού παρουσιάζει δυσκολίες λόγω της ελλιπούς επικοινωνίας μεταξύ των διανομέων ασφαλιστικών προϊόντων δια μέσου των συνόρων της εσωτερικής αγοράς, αλλά και λόγω των αποκλίσεων που παρατηρούνται όσον αφορά την περιγραφή του πλήρους ιστορικού ενός ασφαλισμένου, ακόμη και εντός του ίδιου κράτους μέλους. Οι διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων και οι οργανισμοί που έχουν οριστεί από κράτη μέλη για την παροχή υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης θα πρέπει επομένως να υποχρεούνται να εκδίδουν βεβαίωση σχετικά με τις αξιώσεις αποζημίωσης τρίτων η οποία θα μπορεί ακολούθως να χρησιμοποιείται εκτός των συνόρων, αλλά και εντός, σε περίπτωση που κάποιος πάροχος υπηρεσιών αλλάζει διανομέα ασφαλιστικών προϊόντων.

(31)Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του παρόντος κανονισμού όσον αφορά την παρουσίαση της περιγραφής των αξιώσεων αποζημίωσης, θα πρέπει να εκχωρηθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες με σκοπό να εγκρίνει κανόνες για τον τυποποιημένο μορφότυπο παρουσίασης της συγκεκριμένης βεβαίωσης. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

(32)Η βεβαίωση σχετικά με το ιστορικό αξιώσεων θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή εκ μέρους των διανομέων ασφαλιστικών προϊόντων και των οργανισμών που έχουν οριστεί από κράτη μέλη για την παροχή υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος διασυνοριακών παρόχων υπηρεσιών για τους οποίους δεν είναι εξίσου συχνό και εύκολο να ληφθούν πληροφορίες. Η ίδια αυτή αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης θα πρέπει να ισχύει και για τις επαγγελματικές οργανώσεις που προσφέρουν ομαδική ασφαλιστική κάλυψη στα μέλη τους ή σε άλλους παρόχους υπηρεσιών.

(33)Θα πρέπει να οριστεί μια ενιαία συντονιστική αρχή από κάθε κράτος μέλος για την εκτέλεση των καθηκόντων που προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό, χωρίς να θίγονται οι αρμοδιότητες που ορίζονται στην ισχύουσα εθνική νομοθεσία. Οι αρχές αυτές θα πρέπει να καταχωρίζονται ως αρμόδιες αρχές στο Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά για τους σκοπούς του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 και να κοινοποιούνται στην Επιτροπή.

(34)Η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να παρακολουθείται και να αξιολογείται, ώστε να καθορίζεται η επίπτωσή του στο κόστος της διασυνοριακής επέκτασης των δραστηριοτήτων, στην ενίσχυση της διαφάνειας για τους διασυνοριακούς παρόχους, στον ανταγωνισμό, στις τιμές και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα πρέπει δε να αξιολογούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα αποτελέσματα του παρόντος κανονισμού και η πρακτική λειτουργία της συνεργασίας μεταξύ των συντονιστικών αρχών. Η παρακολούθηση αυτή θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους και λοιπούς οικείους ενδιαφερομένους.

(35)Για την προσαρμογή της λειτουργίας του IMI στα καθήκοντα που του ανατίθενται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1024/2012.

(36)Δεδομένου ότι οι στόχοι του παρόντος κανονισμού δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί η πολυπλοκότητα και η ασυνέπεια των κανονιστικών προσεγγίσεων ορισμένων υπηρεσιών μεταξύ των κρατών μελών, αλλά μπορούν αντιθέτως, λόγω της ενίσχυσης του διοικητικού συντονισμού και της εναρμόνισης σε ολόκληρη την Ένωση, να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση μπορεί να θεσπίσει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ίδιου άρθρου, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

(37)Ο παρών κανονισμός σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται ιδίως στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδίως, ο παρών κανονισμός, μέσω της θέσπισης της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών και συναφών διοικητικών διευκολύνσεων και διαδικασιών, επιδιώκει την προαγωγή των δικαιωμάτων της εγκατάστασης και της παροχής υπηρεσιών σε κάθε κράτος μέλος, χωρίς διακρίσεις λόγω ιθαγένειας, μέσω της θέσπισης αμερόληπτης, δίκαιης και ευλόγως ταχείας διαδικασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 15, 21 και 41 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον πλήρη σεβασμό της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 28 , και λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τον κίνδυνο της κατάχρησης δικαιώματος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 8 και 54 αντίστοιχα του Χάρτη.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1
Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών και συναφείς διοικητικές διευκολύνσεις, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε παρόχους υπηρεσιών που επιθυμούν να κάνουν χρήση της εν λόγω ηλεκτρονικής κάρτας.

Για να καταστεί διαθέσιμη η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών και να μπορούν οι πάροχοι υπηρεσιών να αναπτύσσουν και να ασκούν δραστηριότητες, θεσπίζεται με την οδηγία .......[για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών]...... ο αναγκαίος συντονισμός των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών.

Άρθρο 2
Πεδίο εφαρμογής

1.Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στις υπηρεσίες που απαριθμούνται στο παράρτημα της οδηγίας [για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών].

2.Ο παρών κανονισμός δεν θίγει τα θέματα που αναφέρονται στο άρθρο 1(παράγραφοι 2 έως 7 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ.

Δεν εφαρμόζεται στις δραστηριότητες και τους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφοι 2 και 3 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ.

3.Αν οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού έρχονται σε σύγκρουση με διάταξη άλλης πράξης της Ένωσης που ρυθμίζει τις ειδικές πτυχές της πρόσβασης και της άσκησης δραστηριότητας παροχής υπηρεσίας σε ειδικούς τομείς ή ειδικά επαγγέλματα, η διάταξη της άλλης πράξης της Ένωσης υπερισχύει και εφαρμόζεται σ’ αυτούς τους ειδικούς τομείς ή τα ειδικά επαγγέλματα.

Ο παρών κανονισμός, ιδίως το κεφάλαιο III αυτού, δεν θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών και τους συναφείς ελέγχους στα κράτη μέλη, που θεσπίζουν οι οδηγίες 96/71/ΕΚ και 2014/67/ΕΕ.

Άρθρο 3
Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1.«πληροφορίες σχετικά με την εντιμότητα των παρόχων»: οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 33 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ·

2.«ηλεκτρονικό έγγραφο»: το ηλεκτρονικό έγγραφο κατά την έννοια του άρθρου 3 σημείο 35 του κανονισμού αριθ. (ΕΕ) 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 29 ·

3.«IMI»: το Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά που θεσπίζεται με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1024/2012·

4.«δημόσιο έγγραφο»: κάθε έγγραφο που εκδίδεται από τις αρχές κράτους μέλους σύμφωνα με το εθνικό του δίκαιο για ζητήματα συναφή με τις διαδικασίες που διέπονται από τον παρόντα κανονισμό κατά τα ακόλουθα:

α) έγγραφα τα οποία προέρχονται από αρχή ή υπάλληλο που συνδέεται με τα δικαστήρια κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων που προέρχονται από εισαγγελέα, γραμματέα δικαστηρίου ή δικαστικό επιμελητή («huissier de justice»)·

β) διοικητικά έγγραφα·

γ) συμβολαιογραφικές πράξεις·

δ) επίσημα πιστοποιητικά προσαρτημένα σε έγγραφα υπογεγραμμένα από πρόσωπα που ενεργούν ως ιδιώτες, όπως τα επίσημα πιστοποιητικά που καταγράφουν την πρωτοκόλληση ενός εγγράφου ή ότι το έγγραφο αυτό υπήρχε σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς και επίσημες ή συμβολαιογραφικές πράξεις για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής·

ε) έγγραφα που συντάσσονται από διπλωματικούς ή προξενικούς υπαλλήλους κράτους μέλους υπό την επίσημη ιδιότητά τους οι οποίοι ασκούν καθήκοντα στο έδαφος οποιουδήποτε κράτους, όταν τα εν λόγω έγγραφα πρέπει να υποβληθούν στο έδαφος άλλου κράτους μέλους ή στους διπλωματικούς ή προξενικούς υπαλλήλους άλλου κράτους μέλους οι οποίοι ασκούν καθήκοντα στο έδαφος τρίτου κράτους·

5.«επικύρωση»: η διατύπωση που ακολουθείται για τη βεβαίωση της γνησιότητας της υπογραφής δημόσιου λειτουργού, της ιδιότητας του/της υπογράφοντος/-ουσας και, κατά περίπτωση, της ταυτότητας της σφραγίδας την οποία φέρει το έγγραφο·

6.«επισημείωση»: η διατύπωση που ενδεχομένως απαιτείται για τη βεβαίωση της γνησιότητας της υπογραφής, της ιδιότητας του/της υπογράφοντος/-ουσας και, κατά περίπτωση, της ταυτότητας της σφραγίδας την οποία φέρει το έγγραφο, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια αρχή του κράτους προέλευσης του εγγράφου και προβλέπεται στη Σύμβαση της Χάγης της 5ης Οκτωβρίου 1961 περί κατάργησης της υποχρέωσης επικύρωσης των αλλοδαπών δημόσιων εγγράφων (σύμβαση για την επισημείωση εγγράφων)·

7.«επικυρωμένο αντίγραφο»: αντίγραφο πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου, υπογεγραμμένο και πιστοποιημένο ως ακριβής και πλήρης αναπαραγωγή του εν λόγω πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου από αρχή εξουσιοδοτημένη προς τούτο βάσει του εθνικού δικαίου·

8.«επικυρωμένη μετάφραση»: μετάφραση από πρόσωπο που, σύμφωνα με τη νομοθεσία κράτους μέλους, είναι εξουσιοδοτημένο να πραγματοποιεί τέτοιες μεταφράσεις·

9.«ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης»: η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης κατά την έννοια του άρθρου 23 παράγραφος 5 τελευταία περίπτωση της οδηγίας 2006/123/ΕΚ·

10.«υπηρεσία»: η υπηρεσία κατά την έννοια του άρθρου 4 σημείο 1 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ·

11.«πάροχος υπηρεσιών»: ο πάροχος υπηρεσιών κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 2 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ·

12.«κράτος μέλος εγκατάστασης»: το κράτος μέλος εγκατάστασης κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 4 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ·

13.«εγκατάσταση»: η εγκατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 5 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ·

14.«κράτος μέλος καταγωγής»: το κράτος μέλος προς το οποίο ο πάροχος υπηρεσιών έχει απευθύνει την αίτησή του για ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών·

15.«κράτος μέλος υποδοχής»: το κράτος μέλος στο οποίο ο πάροχος υπηρεσιών έχει δηλώσει την πρόθεση να παράσχει υπηρεσίες κάνοντας χρήση ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών·

16.«απαίτηση»: η απαίτηση κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 7 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ·

17.«συντονιστική αρχή»: η αρχή που έχει οριστεί σύμφωνα με το άρθρο 17·

18.«αρμόδια αρχή»: νοείται οποιαδήποτε από τις ακόλουθες αρχές:

(i) η αρμόδια αρχή όπως ορίζεται στο άρθρο 4 σημείο 9 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ·

(ii) η αρμόδια αρχή όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο δ) της οδηγίας 2005/36/ΕΕ·

(iii) κάθε αρχή ή φορέας που είναι υπεύθυνη/-ος για κεντρικό ή εμπορικό μητρώο, ή για μητρώο εταιρειών σε κράτος μέλος·

(iv) κάθε φορολογική αρχή κράτους μέλους·

19.«διανομέας ασφαλιστικών προϊόντων»: ο διανομέας ασφαλιστικών προϊόντων κατά την έννοια του άρθρου 2 σημείο 8 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 30 .

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Άρθρο 4
Αίτηση για ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών

1.Οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα υποβάλουν αίτηση για ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών.

Οι αιτήσεις για ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα συνδεδεμένη με το IMI μέσω πολυγλωσσικού τυποποιημένου εντύπου.

Το τυποποιημένο έντυπο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

α) στοιχεία προσδιορισμού της ταυτότητας του παρόχου υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, κατά περίπτωση, αριθμούς καταχώρισης σε κεντρικό ή εμπορικό μητρώο, ή σε μητρώο εταιρειών, καθώς και αριθμούς φορολογικού μητρώου και μητρώου κοινωνικής ασφάλισης·

β) στοιχεία προσδιορισμού της δραστηριότητας παροχής υπηρεσίας, του κράτους μέλους υποδοχής, του είδους της προς έκδοση ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών·

γ) διευκρίνιση εάν προβλέπεται ή όχι η παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την κοινωνία της πληροφορίας·

δ) πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση του παρόχου στο κράτος μέλος καταγωγής σε σχέση με τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσίας που προσδιορίζεται δυνάμει του στοιχείου β), συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας αρχικής εγκατάστασης και του προσδιορισμού άλλων κρατών μελών εγκατάστασης·

ε) απαιτήσεις στις οποίες υπόκειται ο αιτών για την παροχή της υπηρεσίας στο κράτος μέλος καταγωγής του, όπως προσόντα ή πιστοποιήσεις·

στ) πληροφορίες σχετικά με την εντιμότητα του παρόχου·

ζ) πληροφορίες για τυχόν υφιστάμενη ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης του παρόχου σε σχέση με επαγγελματική ευθύνη στο έδαφος του κράτους μέλους καταγωγής, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη για δραστηριότητες που εκτελούνται στο έδαφος άλλων κρατών μελών, κατά περίπτωση·

η) αναφορά ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών καρτών υπηρεσιών που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν για τον ίδιο πάροχο και την ίδια δραστηριότητα παροχής υπηρεσίας όπως προσδιορίζονται δυνάμει των στοιχείων α) και β).

2.Η Επιτροπή καθορίζει τον τρόπο παρουσίασης των πληροφοριών που αναφέρονται στα στοιχεία α) ως η) ανωτέρω στο τυποποιημένο έντυπο και θεσπίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες του τυποποιημένου εντύπου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω εκτελεστικών πράξεων. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2.

Στην αίτηση περιλαμβάνονται όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα, τα οποία αναφορτώνονται από τον αιτούντα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία διατίθεται το τυποποιημένο έντυπο της αίτησης.

3.Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 15, ώστε να καθορίζει περαιτέρω:

α) τις λεπτομέρειες των πληροφοριακών στοιχείων που απαριθμούνται στα στοιχεία α) ως η) της παραγράφου 1, τα οποία περιλαμβάνονται στο τυποποιημένο έντυπο·

β) πρόσθετα έγγραφα ή κατηγορίες εγγράφων των οποίων απαιτείται κατ' εξαίρεση η συμπερίληψη στα δικαιολογητικά.

4.Τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή όλες τις πληροφορίες για τις διαδικαστικές ενέργειες που σχετίζονται με τις απαιτήσεις οι οποίες επιβάλλονται στους παρόχους για την παροχή υπηρεσιών μέσω υποκαταστήματος, πρακτορείου ή γραφείου, καθώς και για την προσωρινή διασυνοριακή παροχή των υπηρεσιών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας ..... [για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών]……….., πληροφορίες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη δημιουργία των τυποποιημένων εντύπων αίτησης και περιγράφουν τις πληροφορίες και τα έγγραφα που απαιτείται να υποβάλει ο πάροχος υπηρεσιών δυνάμει του εθνικού δικαίου σε σχέση με όλες τις ισχύουσες απαιτήσεις, μέσω του IMI έως [9 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού], εφόσον οι πληροφορίες δεν περιέχονταν στην κοινοποίηση της ίδιας της απαίτησης που έχει ήδη υποβληθεί δυνάμει του άρθρου 15 παράγραφος 7 και του άρθρου 39 παράγραφος 5 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ.

5.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν μέσω του IMI στην Επιτροπή τυχόν αλλαγές που έχουν επέλθει στις προγενέστερα κοινοποιηθείσες στην Επιτροπή πληροφορίες σύμφωνα με την παράγραφο 4, πριν από την έναρξη ισχύος της εν λόγω νομοθεσίας.

Άρθρο 5
Πιστοποιητικό ασφάλισης

1.Όταν παρατίθενται στο τυποποιημένο έντυπο πληροφορίες σχετικά με ασφαλιστική κάλυψη, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο στοιχείο ζ), επισυνάπτεται στο έντυπο της αίτησης αντίστοιχο πιστοποιητικό ασφάλισης.

Ο διανομέας ασφαλιστικών προϊόντων ή ο οργανισμός που έχει οριστεί από κράτος μέλος για την παροχή υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης παρέχει το πιστοποιητικό στον αιτούντα κατόπιν αίτησης του τελευταίου.

Το πιστοποιητικό ασφάλισης περιέχει πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης για τις οικείες υπηρεσίες και, μεταξύ άλλων, το εδαφικό πεδίο εφαρμογής της εν λόγω κάλυψης σε άλλα κράτη μέλη, τους ασφαλιζόμενους κινδύνους, τη διάρκεια, τα ασφαλιζόμενα ποσά ανά αξίωση και για το σύνολο των αξιώσεων του εκάστοτε έτους, και τυχόν εξαιρέσεις.

2.Η Επιτροπή δύναται να εγκρίνει, μέσω εκτελεστικής πράξης, εναρμονισμένο μορφότυπο για τα πιστοποιητικά ασφάλισης που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1.

Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙII
ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

Άρθρο 6
Διατυπώσεις για το αποσπασμένο προσωπικό

1.Οι πάροχοι που είναι κάτοχοι ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών μπορούν να υποβάλουν προηγούμενη δήλωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα του προσωπικού που σκοπεύουν να αποσπάσουν στο κράτος μέλος υποδοχής, σε σχέση με τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών για την οποία ισχύει η ηλεκτρονική κάρτα, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνδεδεμένης με το IMI, στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 18 σημείο ii) του παρόντος κανονισμού.

Η προηγούμενη παράγραφος δεν εφαρμόζεται σε προηγούμενες δηλώσεις οι οποίες αφορούν επαγγελματικά προσόντα νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων:

i) που έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και ασφάλεια και δεν τυγχάνουν αυτόματης αναγνώρισης δυνάμει των κεφαλαίων II, III ή IIΙA του τίτλου III της οδηγίας 2005/36/ΕΚ·

ii) για τα οποία έχει καθιερωθεί ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα, σύμφωνα με την οδηγία 2005/36/ΕΚ.

Η δήλωση σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα των αποσπασμένων εργαζομένων υποβάλλεται ως πολυγλωσσικό έντυπο με συναφή δικαιολογητικά έγγραφα, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 παράγραφοι 1 και 2 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ.

Δήλωση που κοινοποιείται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο συνιστά δήλωση κατά την έννοια του άρθρου 7 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ.

2.Οι πάροχοι που είναι κάτοχοι ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών και σκοπεύουν να αποσπάσουν εργαζομένους, σε σχέση με την εν λόγω δραστηριότητα παροχής υπηρεσίας, σε κράτος μέλος υποδοχής υποβάλλουν δήλωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 της οδηγίας 2014/67/ΕΕ, σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν θεσπίσει τα κράτη μέλη γι’ αυτόν τον σκοπό.

Όταν τα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει διαδικασίες που προβλέπουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης δήλωσης σε σχέση με την απόσπαση εργαζομένων σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας 2014/67/ΕΕ με ηλεκτρονικά μέσα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδέεται με το ΙΜΙ και αναφέρεται στην παράγραφο 1 καθοδηγεί τον κάτοχο της κάρτας κατά τη διεκπεραίωση των οικείων εθνικών διαδικασιών.

3.Οι πάροχοι που είναι κάτοχοι ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών μπορούν επίσης να υποβάλουν δήλωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 της οδηγίας 2014/67/ΕΕ, σε σχέση με τους εργαζομένους τους οποίους σκοπεύουν να αποσπάσουν στο κράτος μέλος υποδοχής στο πλαίσιο της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών για την οποία ισχύει η κάρτα, στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο α) της οδηγίας 2014/67/ΕΕ, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που συνδέεται με το IMI και αναφέρεται στην παράγραφο 1, όταν ένα κράτος μέλος υποδοχής έχει γνωστοποιήσει στην Επιτροπή ότι για την απόσπαση εργαζομένων στο έδαφός του θα πρέπει να ισχύει αυτή η δυνατότητα.

Για να κάνει χρήση της δυνατότητας που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, το κράτος μέλος υποδοχής παρέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο α) και παράγραφος 2 της οδηγίας 2014/67/EΕ ως βάση για το πολυγλωσσικό έντυπο που θα υποβάλλεται για τη δήλωση των αποσπασμένων εργαζομένων στο έδαφός του. Η Επιτροπή δημοσιεύει το έντυπο αυτό στην Επίσημη Εφημερίδα και το καθιστά διαθέσιμο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδέεται με το ΙΜΙ. Οι σχετικές πληροφορίες όσον αφορά τα απαιτούμενα στοιχεία καθίστανται διαθέσιμες στο οικείο κράτος μέλος υποδοχής σε πλήρη συμμόρφωση με τις γλωσσικές απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας 2014/67/EΕ.

Δήλωση που κοινοποιείται σύμφωνα με το πρώτο και δεύτερο εδάφιο συνιστά έγκυρη δήλωση κατά την έννοια του άρθρου 9 παράγραφος 1 στοιχείο α) και παράγραφος 2 της οδηγίας 2014/67/ΕΕ, με την επιφύλαξη άλλων διοικητικών απαιτήσεων ή μέτρων ελέγχου που επιβάλλονται από το κράτος μέλος υποδοχής σύμφωνα με το άρθρο 9 της ίδιας οδηγίας.

Το κράτος μέλος υποδοχής μπορεί να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή ότι δεν επιθυμεί πλέον να χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο.

4.Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει, μέσω εκτελεστικών πράξεων, τεχνικούς κανόνες για τον σχεδιασμό του πολυγλωσσικού εντύπου που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2.

Άρθρο 7
Διατυπώσεις για την κυκλοφορία των αυτοαπασχολουμένων

1.Οι πάροχοι που είναι φυσικά πρόσωπα και υποβάλλουν αίτηση για ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών μπορούν να καταθέσουν προηγούμενη δήλωση σχετικά με τα δικά τους επαγγελματικά προσόντα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα συνδεδεμένη με το IMI, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 για τους εργαζομένους τους.

Όσον αφορά προηγούμενες δηλώσεις σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα του παρόχου υπηρεσιών, οι βεβαιώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχεία β) και δ) της οδηγίας 2005/36/ΕΚ αντικαθίστανται από το συμπληρωμένο έντυπο αίτησης για ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών, το οποίο κοινοποιείται στο κράτος μέλος υποδοχής σύμφωνα με το άρθρο 11 της οδηγίας .....[για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών]…….., και συνιστά απόδειξη της εγκατάστασης του παρόχου.

2.Δήλωση που κοινοποιείται σύμφωνα με την παράγραφο 1 συνιστά προηγούμενη δήλωση κατά την έννοια του άρθρου 7 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ.

3.Η Επιτροπή δύναται να εγκρίνει, μέσω εκτελεστικών πράξεων, τεχνικούς κανόνες για τον σχεδιασμό του πολυγλωσσικού εντύπου που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Άρθρο 8
Ηλεκτρονικές διαδικασίες

1.Οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε πλήρως ηλεκτρονική διαχείριση και επεξεργασία των διαδικασιών που σχετίζονται με την υποβολή της αίτησης, την έκδοση και την επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών, καθώς και σε πλήρως ηλεκτρονικές διατυπώσεις σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφοι 1 και 3 και με το άρθρο 7.

Οι εν λόγω ηλεκτρονικές διαδικασίες και διατυπώσεις καθίστανται διαθέσιμες από την Επιτροπή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνδεδεμένης με το IMI.

Τα κράτη μέλη καθορίζουν αν θα είναι ηλεκτρονική ή όχι η ροή των διαδικασιών μεταξύ των συντονιστικών και των αρμόδιων αρχών τους που εμπλέκονται στις διαδικασίες και τις διατυπώσεις της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών για την απόσπαση προσωπικού και την κυκλοφορία των αυτοαπασχολουμένων δυνάμει των άρθρων 6 και 7.

2.Η Επιτροπή εγκρίνει, μέσω εκτελεστικών πράξεων, τεχνικές προδιαγραφές για την ηλεκτρονική διαχείριση και επεξεργασία των διαδικασιών της παραγράφου 1 και, μεταξύ άλλων, μέτρα για τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της εμπιστευτικότητας και της ακρίβειας των πληροφοριών, καθώς και τις προϋποθέσεις και διαδικασίες καταφόρτωσης των συναφών πληροφοριών από τον κάτοχο ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών, πρόσβασης τρίτων στις πληροφορίες, και επαλήθευσης των πληροφοριών από τους εν λόγω τρίτους.

Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2.

3.Οι συντονιστικές αρχές των κρατών μελών ενημερώνουν το κοινό για τη λειτουργία και την προστιθέμενη αξία της ευρωπαϊκής κάρτας υπηρεσιών και για τις διατυπώσεις σχετικά με την απόσπαση του προσωπικού και την κυκλοφορία των αυτοαπασχολουμένων δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 1 και του άρθρου 7.

Άρθρο 9
Μορφή εγγράφων και μετάφραση

1.Στο πλαίσιο των διαδικασιών έκδοσης, επικαιροποίησης, αναστολής ή ανάκλησης ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών κάνουν δεκτά έγγραφα σε μορφή απλού αντιγράφου και δεν απαιτούν τα έγγραφα που τους υποβάλλονται να φέρουν επικύρωση ή άλλη ανάλογη διατύπωση, όπως επισημείωση, θεώρηση ή βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής.

2.Σε περίπτωση που απαιτείται η υποβολή εγγράφων σε ειδική μορφή για τους σκοπούς των διατυπώσεων σχετικά με την απόσπαση προσωπικού και την κυκλοφορία των αυτοαπασχολουμένων δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 1 και του άρθρου 7, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 19 σημείο ii), κάνουν δεκτά:

α) δημόσια έγγραφα, επικυρωμένα έγγραφα και τα επικυρωμένα αντίγραφά τους που εξαιρούνται από τη διατύπωση της επισημείωσης και από κάθε μορφή επικύρωσης·

β) ως επικυρωμένα ή θεωρημένα, έγγραφα που έχουν επικυρωθεί ή θεωρηθεί ως προς το γνήσιο της υπογραφής στο κράτος μέλος αρχικής έκδοσης, σύμφωνα με τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις ή πρακτικές του·

γ) αντίγραφα που έχουν επικυρωθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους μέλους στο οποίο έγινε η επικύρωση.

3.Δεν απαιτείται επικυρωμένη μετάφραση των εγγράφων που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο διαδικασιών έκδοσης, επικαιροποίησης, αναστολής ή ανάκλησης ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών ή στο πλαίσιο διατυπώσεων για την απόσπαση προσωπικού και την κυκλοφορία των αυτοαπασχολουμένων δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 1 και του άρθρου 7. Τούτο δεν θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών να απαιτούν μη επικυρωμένες μεταφράσεις εγγράφων σε μία από τις επίσημες γλώσσες τους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

4.Η Επιτροπή εγκρίνει, μέσω εκτελεστικών πράξεων, τεχνικούς κανόνες για την αυτόματη μετάφραση πληροφοριών και εγγράφων στο πλαίσιο διαδικασιών έκδοσης, επικαιροποίησης, αναστολής ή ανάκλησης ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών ή στο πλαίσιο διατυπώσεων για την απόσπαση προσωπικού και την κυκλοφορία των αυτοαπασχολουμένων δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 1 και του άρθρου 7. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2.

Άρθρο 10
Τέλη έκδοσης ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών
και σχετικά με τις διατυπώσεις για την απόσπαση προσωπικού και την κυκλοφορία των αυτοαπασχολουμένων

1.Τυχόν τέλη που επιβάλλονται στο πλαίσιο διαδικασίας έκδοσης ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών είναι εύλογα και αναλογικά και δεν υπερβαίνουν το κόστος των συγκεκριμένων εργασιών που σχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία.

Οι πάροχοι υπηρεσιών δικαιούνται επιστροφή των τελών που έχουν προκαταβάλει στο κράτος μέλος καταγωγής ή υποδοχής σε σχέση με αιτήσεις των οποίων δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης, επαλήθευσης ή τελικής διεκπεραίωσης από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1 της οδηγίας ………[για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών]……….

Δεν επιβάλλονται τέλη για:

α) τις διαδικασίες επικαιροποίησης, αναστολής, ανάκλησης ή ακύρωσης ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών·

β) την παροχή πρόσθετων πληροφοριών από τον κάτοχο της ηλεκτρονικής κάρτας σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 4 της ...[οδηγίας]·

γ) διατυπώσεις δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 1 και του άρθρου 7 για την απόσπαση προσωπικού και την κυκλοφορία αυτοαπασχολουμένων.

2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τα τέλη και τους όρους πληρωμής που θεσπίζονται δυνάμει του παρόντος άρθρου στην Επιτροπή μέσω του IMI το αργότερο ως [2 έτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού] και δημοσιεύουν καταλλήλως τις συναφείς πληροφορίες.

3.Η Επιτροπή εγκρίνει, μέσω εκτελεστικών πράξεων, τεχνικούς κανόνες για τους όρους και τις διαδικασίες πληρωμής.

Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Άρθρο 11
Βεβαίωση σχετικά με αξιώσεις αποζημίωσης τρίτων

1.Οι διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων εκδίδουν, εντός 15 ημερών από τη λήψη σχετικού αιτήματος εκ μέρους του ασφαλισμένου, βεβαίωση σχετικά με τις αξιώσεις αποζημίωσης τρίτων σε σχέση με τις δραστηριότητες του ασφαλισμένου που καλύπτονται από τη σύμβαση ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης, για διάστημα έως πέντε (5) έτη προ της συμβατικής σχέσης ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοιες αξιώσεις, βεβαίωση στην οποία να περιγράφονται οι αποζημιώσεις που προκύπτουν από την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών που είχαν αποτελέσει αντικείμενο αξίωσης.

2.Η Επιτροπή δύναται να εγκρίνει, μέσω εκτελεστικών πράξεων, κανόνες για τον τυποποιημένο μορφότυπο παρουσίασης της βεβαίωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2.

Άρθρο 12
Υποχρεώσεις των διανομέων ασφαλιστικών προϊόντων

Οι διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων και οι οργανισμοί που έχουν οριστεί από κράτη μέλη για την παροχή υποχρεωτικής ασφάλισης λαμβάνουν δεόντως υπόψη, στο πλαίσιο της πολιτικής αποδοχής και του υπολογισμού των ασφαλίστρων, κατά τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις, την εμπειρία του παρόχου υπηρεσιών όπως αντικατοπτρίζεται στη βεβαίωση αξιώσεων που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 11, όπως προσκομίζεται από τον πάροχο υπηρεσιών.

Άρθρο 13
Οι υποχρεώσεις των επαγγελματικών οργανώσεων

Οι επαγγελματικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων αρχών όπως ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 18 σημεία i) και ii), που παρέχουν ομαδική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης στα μέλη τους ή σε παρόχους υπηρεσιών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διασφαλίζουν την πρόσβαση στην εν λόγω ασφαλιστική κάλυψη, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις και χωρίς διακρίσεις, σε παρόχους υπηρεσιών από άλλα κράτη μέλη οι οποίοι εκφράζουν ενδιαφέρον να υπαχθούν στην εν λόγω ομαδική κάλυψη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 14
Ανταλλαγή πληροφοριών και αμοιβαία συνδρομή

1.Οι συντονιστικές και οι αρμόδιες αρχές των διαφόρων κρατών μελών ανταλλάσσουν πληροφορίες και παρέχουν μεταξύ τους αμοιβαία συνδρομή στο πλαίσιο διαδικασίας έκδοσης, αναστολής, ανάκλησης ή ακύρωσης ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών, και επικαιροποίησης των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν. Η εν λόγω υποχρέωση εφαρμόζεται επίσης στο πλαίσιο της διεκπεραίωσης διατυπώσεων δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 1 και του άρθρου 7 για την απόσπαση προσωπικού και την κυκλοφορία των αυτοαπασχολουμένων, σε σχέση με τις αρμόδιες αρχές, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 19 σημείο ii).

2.Οι συντονιστικές και οι αρμόδιες αρχές κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων διασυνδέσεων εθνικών μητρώων για τη λήψη ή την επαλήθευση προγενέστερα ληφθεισών πληροφοριών στο πλαίσιο των διαδικασιών που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο 1, συμπεριλαμβανομένης της διασύνδεσης των κεντρικών και των εμπορικών μητρώων, καθώς και των μητρώων εταιρειών, δυνάμει της οδηγίας 2009/101/ΕΚ, όπως επίσης και των μητρώων αφερεγγυότητας δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2015/848.

3.Η Επιτροπή εγκρίνει, μέσω εκτελεστικών πράξεων, τεχνικούς κανόνες για τη διαχείριση και επεξεργασία των ανταλλαγών πληροφοριών και της αμοιβαίας συνδρομής που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 3. Η έγκριση των τεχνικών κανόνων δεν θίγει τη λειτουργία των συστημάτων διασύνδεσης που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου και τις αντίστοιχες τεχνικές προδιαγραφές τους.

Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2.

Άρθρο 15
Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο παρόν άρθρο.

2.Η εξουσία έκδοσης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο πέντε ετών από […]. Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί το αργότερο εννέα μήνες πριν από τη λήξη της πενταετούς περιόδου. Η εξουσιοδότηση ανανεώνεται σιωπηρά για περιόδους ίσης διάρκειας, εκτός αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλουν αντιρρήσεις το αργότερο εντός τριών μηνών πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.

3.Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Τίθεται σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευση της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.

4.Μόλις εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτοχρόνως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

5.Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφος 3 τίθεται σε ισχύ μόνον εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 16
Διαδικασία επιτροπής

1.Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή του άρθρου 40 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 17
Ορισμός και ρόλος των συντονιστικών αρχών

1.Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, κάθε κράτος μέλος ορίζει μία συντονιστική αρχή αρμόδια για την επιτέλεση των καθηκόντων που του ανατίθενται δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τα στοιχεία των συντονιστικών αρχών τις οποίες ορίζουν δυνάμει της παραγράφου 1 στην Επιτροπή το αργότερο ως [….. 9 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού] και μεριμνούν για την καταχώρισή τους στο IMI σύμφωνα με το άρθρο 5 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012.

3.Το παρόν άρθρο δεν θίγει την κατανομή των τοπικών ή περιφερειακών αρμοδιοτήτων των κρατών μελών.

Άρθρο 18
Παρακολούθηση της εφαρμογής

Η Επιτροπή, από κοινού με τα κράτη μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους και λοιπούς οικείους ενδιαφερόμενους, θεσπίζει ειδικές ρυθμίσεις για την παρακολούθηση της εφαρμογής και των επιπτώσεων του παρόντος κανονισμού, ιδίως των επιπτώσεών του στην ελευθερία της εγκατάστασης και στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε όλα τα κράτη μέλη για τις καλυπτόμενες υπηρεσίες, ως προς το κόστος που συνεπάγονται για τους παρόχους υπηρεσιών η διασυνοριακή επέκταση των δραστηριοτήτων τους, η ενίσχυση της διαφάνειας για τους διασυνοριακούς παρόχους, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τις τιμές και την ποιότητα των εν λόγω υπηρεσιών, βάσει συναφών δεικτών.

Άρθρο 19
Ρήτρα επανεξέτασης

Σε 60 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού και το αργότερο κάθε πέντε χρόνια στη συνέχεια, η Επιτροπή εκπονεί αξιολόγηση του παρόντος κανονισμού και υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση για τις επιδόσεις του, καθώς και ανάλυση των επιπτώσεών του στον διοικητικό φόρτο που συνεπάγεται για τους παρόχους υπηρεσιών η δραστηριοποίησή τους σε διασυνοριακό επίπεδο. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης αξιολόγηση τυχόν πρακτικών εμπειριών σε σχέση με τη συνεργασία μεταξύ των συντονιστικών αρχών. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτίμηση της καταλληλότητας της θέσπισης ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών για άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών. Περιέχει ακόμη αξιολόγηση της οδηγίας …….[για την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών]…σύμφωνα με το άρθρο 21 αυτής.

Στο πλαίσιο της έκθεσης που προβλέπεται στο άρθρο 24 παράγραφος 1 της οδηγίας 2014/67/ΕΕ, η Επιτροπή εκτιμά κατά πόσον και σε ποιο βαθμό μπορεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδέεται με το ΙΜΙ και η οποία αναφέρεται στο άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού να διευκολύνει τη συμμόρφωση με τις απαραίτητες διατυπώσεις για την απόσπαση εργαζομένων σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας 2014/67/EΕ. Κατά την εκτίμηση αυτή λαμβάνεται υπόψη η πείρα των κρατών μελών που που επέλεξαν, ενδεχομένως, να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που συνδέεται με το ΙΜΙ, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 20
Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012

Στο παράρτημα του κανονισμού (EΕ) αριθ. 1024/2012 προστίθεται το ακόλουθο σημείο:

«9. Κανονισμός (ΕΕ) ....... του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ........ για τη θέσπιση ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών και συναφών διοικητικών διευκολύνσεων.»

Άρθρο 21
Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την [εικοστή] ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο 4 παράγραφοι 1 ως 3, το άρθρο 5 παράγραφος 1, το άρθρο 6 παράγραφοι 1, 2, 3 και 4, το άρθρο 7 παράγραφοι 1 και 2, το άρθρο 8 παράγραφος 1, το άρθρο 9 παράγραφοι 1, 2 και 3, το άρθρο 10 παράγραφος 1, και το άρθρο 14 παράγραφοι 1, 2 και 3 εφαρμόζονται από [δυο έτη μετά την έναρξη ισχύος] του παρόντος κανονισμού.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό    Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο/Η Πρόεδρος    Ο/Η Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής στη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.4.Στόχος/-οι)

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

1.7.Προβλεπόμενος/-οι τρόπος/-οι διαχείρισης

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.Τομέας/-είς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή/-ές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων μερών στη χρηματοδότηση

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών και συναφών διοικητικών διευκολύνσεων

1.2.Σχετικός/-οί τομέας/-είς πολιτικής στη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ 31 

Τίτλος 02: Εσωτερική αγορά, βιομηχανία, επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ

Δραστηριότητα 02 03: Εσωτερική αγορά αγαθών και υπηρεσιών

1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση που εξαγγέλλεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενιαία αγορά

◻ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική δράση 32 

◻ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης

◻ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση προσανατολισμένη σε νέα δράση

1.4.Στόχος/-οι

1.4.1.Ο/Οι πολυετής/-είς στρατηγικός/-οί στόχος/-οι της Επιτροπής τον/τους οποίο/-ους αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

Το στρατηγικό σχέδιο της ΓΔ GROW για την περίοδο 2016-2020 ορίζει ως προτεραιότητα της Επιτροπής τη δημιουργία μιας βαθύτερης και δικαιότερης ενιαίας αγοράς με ενισχυμένη βιομηχανική βάση. Στην ανακοίνωσή της με θέμα τη στρατηγική για την ενιαία αγορά και τίτλο «Αναβάθμιση της ενιαίας αγοράς: περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» (COM(2015) 550 final), η Επιτροπή εξήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην άρση των εμποδίων στην αγορά υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική για την ενιαία αγορά πρότεινε τη θέσπιση ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών («διαβατήριο υπηρεσιών»), ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια και να μειωθούν οι φραγμοί για τους παρόχους υπηρεσιών που επιθυμούν πρόσβαση σε άλλες αγορές της ΕΕ προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Η εξαγγελία αυτή χαιρετίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματα του Ιουνίου 2016.

Οι γενικοί στόχοι της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η περαιτέρω ολοκλήρωση της αγοράς στους κλάδους των επιχειρηματικών υπηρεσιών και των κατασκευών, και η βελτίωση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας αμφότερων των κλάδων.

1.4.2.Ειδικός/-οί στόχος/-οι και δραστηριότητα/-ες ΔΒΔ/ΠΒΔ

Ειδικοί στόχοι

Οι ειδικοί στόχοι της παρούσας πρότασης είναι:

- να καταστήσει την παροχή υπηρεσιών σε άλλα κράτη μέλη περισσότερο εύκολη και λιγότερο δαπανηρή,

- να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στους ξένους παρόχους υπηρεσιών μέσω της αύξησης της διαφάνειας και των διαθέσιμων πληροφοριών,

- να ενισχύσει τη δυναμική της αγοράς και τον ανταγωνισμό εξασφαλίζοντας περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τους καταναλωτές.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, προβλέπονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:

1. μείωση του διοικητικού φόρτου μέσω της θέσπισης διαδικασίας σε επίπεδο ΕΕ με δημόσια διεπαφή που θα επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τις απαιτούμενες διατυπώσεις·

2. σύνδεση των κρατών μελών καταγωγής και υποδοχής μέσω πλατφόρμας ΤΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τον σκοπό αυτόν, το σύστημα IMI θα χρησιμεύσει ως υποστηρικτική λειτουργική δυνατότητα για τις εθνικές αρχές. Θα πρέπει δε να αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε να στηρίξει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών.

Σχετική/-ές δραστηριότητα/-ες ΔΒΔ/ΠΒΔ

Κεφάλαιο 02 03: Εσωτερική αγορά αγαθών και υπηρεσιών

1.4.3.Αναμενόμενο/-α αποτέλεσμα/-τα και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους/τις στοχοθετημένους/-ες δικαιούχους/ομάδες.

Η πρόταση, η οποία βασίζεται στην οδηγία για τη θέσπιση της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών, θα προβλέπει:

1. Μείωση του διοικητικού φόρτου για τους παρόχους υπηρεσιών που επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες σε άλλα κράτη μέλη, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν απλουστευμένη ηλεκτρονική διαδικασία για τη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διατυπώσεων και θα ωφεληθούν από τη βελτίωση της διαφάνειας κατά την επεξεργασία των αιτήσεων. Έτσι, θα είναι σε θέση να εξοικονομούν χρόνο και χρήματα κατά τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ή τη σύσταση δευτερεύουσας εγκατάστασης.

2. Μείωση του διοικητικού φόρτου για τις εθνικές αρχές και, μεταξύ άλλων, διευκόλυνση της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών.

3. Εξοικονόμηση κόστους μέσω της χρησιμοποίησης υφιστάμενου εργαλείου ΤΠ (του Συστήματος Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά – εφεξής «IMI») σε νέους τομείς, ούτως ώστε να υπάρξουν οφέλη από τις οικονομίες κλίμακας και φάσματος (αντί για την ανάπτυξη νέου εργαλείου για τον συγκεκριμένο σκοπό). Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη εγγραφεί στο IMI.

1.4.4.Δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

Η πρόταση θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες, ιδίως δε για τις επιχειρηματικές και κατασκευαστικές υπηρεσίες.

Η άμεση επίπτωσή της μπορεί να υπολογιστεί με τη χρησιμοποίηση των ακόλουθων δεικτών:

- του αριθμού των παρόχων υπηρεσιών που θα κάνουν χρήση της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών (και των συνοδευτικών διατυπώσεων για την απόσπαση προσωπικού ή την κυκλοφορία των αυτοαπασχολουμένων),

- της εμπειρίας των παρόχων υπηρεσιών σε σχέση με την ευκολία διεκπεραίωσης των παρεχόμενων ηλεκτρονικών διαδικασιών,

- της μέσης ταχύτητας των παρεχόμενων διαδικασιών,

- του αριθμού των ανταλλαγών πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

- της πείρας εκείνων των κρατών μελών που θα επιλέξουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που προσφέρει το άρθρο 6 παράγραφος 3 του κανονισμού σε σχέση με τα προαναφερόμενα κριτήρια

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

Η πρόταση θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο και θα αυξήσει την ασφάλεια δικαίου για τους παρόχους υπηρεσιών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην παροχή υπηρεσιών σε άλλο κράτος μέλος τόσο σε προσωρινή βάση όσο και μέσω δευτερεύουσας εγκατάστασης. Επιπλέον, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στους παρόχους υπηρεσιών μέσω της αύξησης της διαφάνειας και των διαθέσιμων πληροφοριών.

Η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών θα έχει επίσης ορισμένα οφέλη για τις αρχές των κρατών μελών. Πρώτον, θα μειώσει τον φόρτο εργασίας των αρμόδιων αρχών σε αμφότερα τα κράτη μέλη καταγωγής και υποδοχής μέσω της αντικατάστασης της παραδοσιακής γραφειοκρατίας με ηλεκτρονική ροή εργασίας, η οποία θα είναι σε μεγάλο βαθμό τυποποιημένη, ενώ θα παρέχονται επίσης διευκολύνσεις αυτόματης μετάφρασης. Δεύτερον, οι διατυπώσεις θα εξορθολογιστούν υπό μία ηλεκτρονική εφαρμογή αντί να υπάρχουν αρκετές παράλληλες ροές εργασίας, όπως συμβαίνει επί του παρόντος.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της θέσπισης μίας ενιαίας διαδικασίας σε επίπεδο ΕΕ, η οποία θα βασίζεται σε κοινή πανευρωπαϊκή πλατφόρμα ΤΠ (το σύστημα IMI). Το εν λόγω σύστημα αναπτύχθηκε από την Επιτροπή, η οποία μεριμνά εδώ και χρόνια για τη διαχείριση και τη χρηματοδότησή του. Τα κράτη μέλη είναι ήδη επαρκώς εξοικειωμένα με το IMI, καθώς περισσότερες από 5 000 αρμόδιες αρχές έχουν ήδη εγγραφεί σε αυτό από το 2011.

1.5.2.Προστιθέμενη αξία παρέμβασης της ΕΕ

Ενδεχόμενες εθνικές ή περιφερειακές λύσεις διοικητικής απλούστευσης είναι πιθανό να παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ των κρατών μελών από πλευράς εξοικονόμησης πόρων και αποτελεσματικότητας. Η ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ θα συμβάλει στη μείωση της απόκλισης μεταξύ των προσεγγίσεων που ακολουθούν τα διάφορα κράτη μέλη, ωφελώντας έτσι τους παρόχους υπηρεσιών που αποφασίζουν να επεκταθούν σε διασυνοριακό επίπεδο.

Λόγω της φύσης του ΙΜΙ ως κεντρικού εργαλείου επικοινωνίας, το οποίο αναπτύχθηκε και φιλοξενείται από την Επιτροπή, θα είναι ευκολότερη η εισαγωγή και η εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας έκδοσης της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών καθώς και ενός αποτελεσματικού συστήματος συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών (βάσει του συστήματος IMI) θα συμβάλει επίσης στην άρση ορισμένων εμποδίων όπως το κόστος μετάφρασης για τις εταιρείες. Η Επιτροπή θα προσφέρει το ΙΜΙ ως δωρεάν πλατφόρμα ΤΠ στα κράτη μέλη που επιθυμούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υποβολής προηγούμενων δηλώσεων για εργαζομένους που είναι αποσπασμένοι στο έδαφός τους. Θα καταστήσει διαθέσιμο το ΙΜΙ επίσης για εσωτερικές ανταλλαγές που συνδέονται με ευρωπαϊκές υπηρεσίες ηλεκτρονικής κάρτας, όταν το επιθυμούν τα κράτη μέλη.

1.5.3.Διδάγματα που αποκομίστηκαν από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Το σύστημα IMI έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και αξιόπιστο εργαλείο σε άλλους τομείς. Ένα καλό παράδειγμα είναι η διαδικασία της ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, που θεσπίστηκε το 2013 με την τροποποίηση της οδηγίας 2005/36/ΕΚ.

Η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα διευκολύνει την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων για επιλεγμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Πρόκειται για υπηρεσία που παρέχεται κεντρικά σε επίπεδο ΕΕ με σαφώς καθορισμένη διαδικασία η οποία εκτελείται μέσω του συστήματος IMI. Οι υποχρεώσεις των κρατών μελών στη ροή της διαδικασίας καθορίζονται λεπτομερώς. Με τον τρόπο αυτόν, παρακάμπτεται η ασάφεια γενικότερων κανόνων. Η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα είναι μια στοχευμένη λύση που βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες οι οποίοι διέπουν πρακτικά ζητήματα, όπως τα έγγραφα, τις προθεσμίες επεξεργασίας αιτήσεων και τη σιωπηρή έγκριση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης λήψης τελικής απόφασης από τις αρχές της χώρας υποδοχής. Παρέχει έτσι έναν ευκολότερο, ταχύτερο και περισσότερο διαφανή τρόπο για την αναγνώριση των προσόντων.

Από τον Ιανουάριο του 2016 που κατέστη διαθέσιμη η συγκεκριμένη υπηρεσία, έχουν ήδη εκδοθεί περισσότερες από 560 ευρωπαϊκές επαγγελματικές ταυτότητες (από τις 20 Οκτωβρίου 2016). Η ανταπόκριση στην ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα είναι σημαντική, γεγονός που καταδεικνύει την υψηλή ζήτηση που έχει μεταξύ των επαγγελματιών οι οποίοι δύνανται επί του παρόντος να ωφεληθούν από αυτήν (νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, οδηγοί βουνού, κτηματομεσίτες και φαρμακοποιοί).

1.5.4.Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα κατάλληλα μέσα

Επίκεινται αρκετές άλλες πρωτοβουλίες της Επιτροπής που επίσης αποσκοπούν στην εισαγωγή ηλεκτρονικών διαδικασιών ή διευκολύνσεων, για τις οποίες προβλέπεται η ανάπτυξη συνεργιών στο μέτρο του δυνατού. Τέτοιες είναι, μεταξύ άλλων, οι πρωτοβουλίες για τη διασύνδεση των μητρώων εταιρειών (BRIS), για τη διασύνδεση των μητρώων αφερεγγυότητας, καθώς και την επέκταση της μικρής μονοαπευθυντικής θυρίδας (MOSS) για τον ΦΠΑ. Το BRIS θα είναι έτοιμο προς λειτουργία από τα μέσα του 2017 και θα παρέχει ευρύτερη πρόσβαση σε δεδομένα εταιρειών. Από το 2019, θα συμπληρωθεί μάλιστα με διασύνδεση των μητρώων αφερεγγυότητας. Η μικρή μονοαπευθυντική θυρίδα (MOSS) για τον ΦΠΑ θα μειώσει μετά το 2021 το κόστος που επισύρουν για τους ξένους παρόχους υπηρεσιών οι συναφείς με τον ΦΠΑ διατυπώσεις.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες λειτουργούν συμπληρωματικά προς την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη συνεργιών. Για παράδειγμα, οι συντονιστικές αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιούν, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό, τις πληροφορίες που διατίθενται μέσω του BRIS (καθώς και μέσω της διασύνδεσης των μητρώων αφερεγγυότητας) για την τελική διεκπεραίωση της αίτησης για ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών ή για τη διασταύρωση των πληροφοριών.

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

◻ Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

–◻Πρόταση/Πρωτοβουλία με ισχύ από την [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ μέχρι την [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

–◻ Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ μέχρι το ΕΕΕΕ

Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το 2018 μέχρι το 2021,

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή. Οι δαπάνες φιλοξενίας, λειτουργίας και συντήρησης περιλαμβάνονται στο συναφές κόστος λειτουργίας του συστήματος IMI.

1.7.Προβλεπόμενος/-οι τρόπος/-οι διαχείρισης 33 

Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

    από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης·

–◻    από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

◻ Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

◻ Έμμεση διαχείριση με ανάθεση εκτελεστικών καθηκόντων σε:

–◻τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει,

–◻διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν),

–◻την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων,

–◻τους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 208 και 209 του δημοσιονομικού κανονισμού,

–◻οργανισμούς δημοσίου δικαίου,

–◻οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας στον βαθμό που προσφέρουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις,

–◻οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και που προσφέρουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις,

–◻πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ δυνάμει του τίτλου V της ΣΕΕ και προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι των διατάξεων αυτών

Η Επιτροπή υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με την ανάπτυξη και τις επιδόσεις του IMI μέσω του ηλεκτρονικού πίνακα αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνεται επαρκής αναφορά στη χρήση του IMI για αιτήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών. Επιπλέον, θα υποβάλλονται στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων περιοδικές εκθέσεις για ζητήματα που αφορούν την προστασία των δεδομένων του ΙΜΙ, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας.

Προβλέπεται επίσης αναθεώρηση των μελλοντικών νομικών πράξεων μετά την πάροδο πενταετίας από τη θέσπιση της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών.

2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1.Κίνδυνος/-οι που έχει/-ουν εντοπιστεί

Ο γενικός κίνδυνος που δύναται να εντοπιστεί είναι η μη υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών από τους παρόχους υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος να αναπτυχθεί πλήρως η ηλεκτρονική κάρτα και να είναι λειτουργική, αλλά να υπάρχει ελάχιστη ή μηδενική ζήτηση. Άλλος κίνδυνος είναι να δυσκολευτούν ενδεχομένως οι αρμόδιες αρχές στην προσαρμογή και να μην παρέχουν επαρκείς πόρους για την κατάλληλη και έγκαιρη επεξεργασία των αιτήσεων.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της πρότασης είναι ότι η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική κάρτα υπηρεσιών θα βασίζεται σε λειτουργικές δυνατότητες του ΙΜΙ. Οι γενικοί κίνδυνοι που εγκυμονεί το IMI, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών κινδύνων, προσδιορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 («κανονισμός IMI»). Η Επιτροπή είναι ο «ιδιοκτήτης συστήματος» ΙΜΙ και υπεύθυνη για την καθημερινή λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξή του. Το σύστημα αναπτύσσεται και στεγάζεται από εσωτερικό προμηθευτή ο οποίος διασφαλίζει υψηλό επίπεδο συνέχειας της λειτουργίας. Η θέσπιση της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών εγκυμονεί επίσης κινδύνους σε επίπεδο θεμάτων προστασίας δεδομένων.

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με το σύστημα εσωτερικού ελέγχου που έχει καθοριστεί

Για την αντιμετώπιση των γενικών κινδύνων όπως προσδιορίζονται στην ενότητα 2.2.1 ανωτέρω, η Επιτροπή θα παρέχει υποστήριξη (π.χ., εργαστήρια, κ.λπ.) σε όλους τους ενδιαφερόμενους (π.χ., αρχές κρατών μελών, επαγγελματικούς φορείς, κ.λπ.) και θα προωθεί ενεργά την εισαγωγή και τη χρήση του νέου συστήματος. Τα οφέλη του προτεινόμενου εργαλείου θα κληθούν να προωθήσουν επίσης τα κράτη μέλη.

Οι λειτουργικές πτυχές της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών, και συγκεκριμένα η δημόσια διεπαφή, η δυνατότητα λειτουργικής υποστήριξης καθώς και η λειτουργία κοινοποίησης, σχετίζονται με τη λειτουργία του IMI και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της γενικής οργάνωσης του εσωτερικού ελέγχου του IMI, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό IMI. Η διευθύνουσα επιτροπή του IMI είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τον έλεγχο υψηλού επιπέδου. Τακτικές συναντήσεις και εργαλεία υποβολής εκθέσεων διευκολύνουν τη στενή παρακολούθηση των εργασιών ανάπτυξης και συντήρησης των τεχνολογιών πληροφοριών (ΤΠ).

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 21 του κανονισμού IMI, από το 2012, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων διασφαλίζει ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την Επιτροπή στο πλαίσιο του ΙΜΙ εκτελείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων θα παρακολουθούν την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τις αρμόδιες αρχές σε επίπεδο κράτους μέλους.

2.2.3.Εκτιμώμενο κόστος και όφελος των ελέγχων και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος

Οι γενικοί κίνδυνοι θα αντιμετωπιστούν μέσω των συναφών μέτρων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παροχή συνδρομής και πληροφόρησης στους οικείους ενδιαφερόμενους.

Η λειτουργία της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών θα βασίζεται στις λειτουργικές δυνατότητες του IMI και θα καλύπτεται από το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του IMI. Εκτιμάται ότι η πρόταση δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης σφαλμάτων.

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας

Για τους σκοπούς της καταπολέμησης της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, εφαρμόζονται στο πλαίσιο του ΙΜΙ, χωρίς κανένα περιορισμό, οι διατάξεις που εφαρμόζονται συνήθως στις δραστηριότητες της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).


https://www.taxheaven.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου