Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Αξιολόγηση και... «βάσεις»

Δυστυχώς, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μόνο 15 από το σύνολο των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης έχουν ήδη υλοποιηθεί. Και το τελευταίο Eurogroup για φέτος, οπότε και όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει για να αποφευχθούν νέες «αναταράξεις» εντός και εκτός κυβέρνησης με σοβαρό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, έχει οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Γιώργου Κούρου

Για μια ακόμη φορά, για μια ακόμη αξιολόγηση η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα κάνει μαραθώνιο. Η τρόικα ετοιμάζει και πάλι τις «βαλίτσες» της και σε λίγες ημέρες, στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, θα βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της για να αρχίσουν νέο κύκλο «εξετάσεων» της ελληνικής οικονομίας.
Δυστυχώς, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μόνο 15 από το σύνολο των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης έχουν ήδη υλοποιηθεί. Και το τελευταίο Eurogroup για φέτος, οπότε και όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει για να αποφευχθούν νέες «αναταράξεις» εντός και εκτός κυβέρνησης με σοβαρό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, έχει οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου.
Που πολύ απλά σημαίνει ότι στο επόμενο μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει και πάλι να γίνουν πολλά.  Μερικά εκ των οποίων αρκετά επώδυνα…
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση σύντομα θα κληθεί να δώσει «μάχες» σε πολλά «μέτωπα»,  τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τον επανυπολογισμό των συντάξεων, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά και τον καθορισμό των μονάδων της ΔΕΗ που θα μπουν σε «τροχιά» πώλησης. 

Και όλα θα πρέπει να «κλείσουν» το ταχύτερο, εάν φυσικά θέλει να διατηρήσει ζωντανό το «σενάριο» εξόδου από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.
Σε διαφορετική περίπτωση, οποιαδήποτε καθυστέρηση θα «κοστίσει» πολύ ακριβά και αυτή τη φορά. Και τα «όνειρα» δεν επιτρέπονται.  Γιατί ο «εφιάλτης» του ΔΝΤ πάντα παραμονεύει, όπως και τα νέα μέτρα που πάντα έχει στις «αποσκευές» του για την Αθήνα.

Πάντα βέβαια υπάρχει και η ελπίδα ότι στην πολιτική «σκακιέρα», στην ετήσια Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον 13-15 Οκτωβρίου, πολύ δε περισσότερο στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στις 16 και 17 Οκτωβρίου, θα καταφέρουμε να βάλουμε τις… «βάσεις» και κάτι να αλλάξει, οι «εξεταστές» να μαλακώσουν. Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά…  


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου