Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Ένας τυπικός τοξικός σε θέση ισχύος

Με απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το FBI άρχισε τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του μεγιστάνα του κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. 
 

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Πολλά τα ζητήματα με τον «The Artist», που δεν ήταν «Ερωτευμένος Σαίξπηρ». Ένας τυπικός τοξικός σε θέση ισχύος, που θεωρούσε ότι «Ο λόγος του Βασιλιά» είναι διαταγή για τα κινηματογραφικά του «παιδιά». Δεν έκλεινε το φερμουάρ του, προτού ανοίξει τους φακέλους με τα σενάρια. Κατάχρηση εξουσίας, σύστημα ισχυρής προστασίας.  
Ώσπου, οι Νew York Times τον απογύμνωσαν και άρχισε η πτώση. Διάσημες ηθοποιοί του Χόλιγουντ αποκαλύπτουν η μία μετά την άλλη τις δυσάρεστες εμπειρίες τους με τον κραταιό άντρα της αμερικανικής παραγωγής. Μοντέλα, γραμματείς, τηλεπερσόνες. Μαρτυρίες, πολλές μαρτυρίες για το σκάνδαλο τουλάχιστον τριών δεκαετιών σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Δημοσίευμα του New Yorker κάνει λόγο και για περιστατικά βιασμού.
Το FBI ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του μεγιστάνα, στενού φίλου της Χίλαρι και μέγα χρηματοδότη της προεκλογικής της εκστρατείας, που σοκαρισμένη από τις «ομορφιές» του επίμονου κυνηγού δήλωσε πως θα επιστρέψει τα δολάρια.  Μέσα σε μια εβδομάδα λακίσαν όλοι. Η γυναίκα του, πολιτικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, φίλοι, επιχειρηματίες. Καρατομήθηκε από την εταιρεία, την οποία συνίδρυσε, αφού προηγουμένως έλαβε απεριόριστη άδεια απουσίας, μέλη του συμβουλίου παραιτήθηκαν και δικηγόρος αποχώρησε από την εκπροσώπησή του.

Μα, δεν έχτισε σε μια μέρα την αυτοκρατορία του, ούτε σε ένα χρόνο. Οι... συνήθειές του στο Χόλιγουντ ήταν κοινό μυστικό. «Δεν το γνώριζαν όλοι. Και αν όλοι ήξεραν, δεν πιστεύω πως όλοι θα είχαν παραμελήσει για δεκαετίες να γράψουν γι’ αυτό», σχολίασε η «Iron Lady», Στριπ. 
Μη λέμε Μέριλ, τα γνωστά. Ήταν πολλά τα λεφτά, η φήμη, η ισχύς και κρατούσαν τα στόματα κλειστά. Το θέμα δεν είναι η λαγνεία, ούτε οι παλιοί γνώριμοι, έκρηξη ορμονών και εξουσία. Το θέμα είναι η κουλτούρα της ανοχής ή, όπως γράφει ο Μπρετ Στίβενς στο κύριο άρθρο των ΝΥΤ, η «κουλτούρα της συνενοχής», «που συχνά υμνεί, συστηματικά επιδεικνύει, καμιά φορά διευκολύνει, σπανίως καταγγέλλει και υπερβολικά συχνά συγχωρεί».
Τόσους άλλους Χάρβεϊ σε τόσους άλλους χώρους προστατεύει και ευνοεί.    

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου