Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Άλλες πτυχές, άσχημες, του Προσφυγικού


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Ξανάρχισε λοιπόν να κινείται σαφώς ανοδικά ο αριθμός αφίξεων προσφύγων/μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, με ρυθμό ήδη 130 την ημέρα. Λέσβος και Χίος στην πρώτη γραμμή την τελευταία εβδομάδα, αλλά και Σάμος από κοντά. Στην Λέσβο «φιλοξενούνται» σε οργανωμένες (για τα Ελληνικά μέτρα) δομές σχεδόν 5000 άτομα (με ονομαστική χωρητικότητα 3.500). Στην Χιο 2.130 (με χωρητικότητα 1.100). Ο χειρότερο λόγος καταγράφεται στην Σάμο, με κάπου 2.800 άτομα (σε δομές χωρητικότητας 850). Η «εύκολη» εξήγηση είναι ο καλός, καλοκαιριάτικος καιρός – αλλά η πείρα του 2015/16 δείχνει ότι η κακοκαιρία και ο κίνδυνος δεν ήταν εκείνο που σταματούσε τα φουσκωτά να φθάνουν με τις εκατοντάδες! Κανείς δεν θέλει να το πει ευθέως, αλλά οι – «επιτυχημένες» -  προσπάθειες ανακοπής των ρευμάτων στην Κεντρική Μεσόγειο, δηλαδή από Λιβύη προς Ιταλία, επανατροφοδοτούν το Αιγαίο…
Ήδη προ ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική – στην ουσία για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό όπως κάθε φορά εξελίσσεται – Γιάννης Μουζάλας, εδώ και καιρό επιμελημένα απών απο το προσκήνιο, επανήλθε για να απευθύνει προειδοποίηση ( που έφερνε κάπως και προς έκκληση…) ότι η μετακίνηση του ενδιαφέροντος της “Ευρώπης” προς Ιταλία/Κεντρική Μεσόγειο, κινδυνεύει να οδηγήσει “σε αφαίρεση πόρων και δυνάμεων απο το πέρασμα του Αιγαίου για να δοθούν στην Ιταλία”. Στο Ταλινν, στα πλαίσια έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών, ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι υπεστήριξε πώς «δεν θα υπήρχε πιο εγκληματικό λάθος» απ’ αυτό. Σε χαμηλότερους τόνους, την ίδια ανησυχία έχει εκφράσει και, ως Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ακόμη πιο σημαντικό, ο Gerald Knaus του European Stability Initiative (θεωρείται «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας ΕΕ/Τουρκίας – δηλαδή… Μέρκελ/Ερντογάν) εξέφραζε αντίστοιχες ανησυχίες.

Αυτά, σημειωτέον, την στιγμή όπου η πλευρά Μουζάλα σχεδόν με υπερηφάνεια ανακοίνωνε ότι από τα συσσίτια περνούμε στις κάρτες ανεξάρτητης αγοράς εφοδίων, ή πάλιν η πλευρά Αβραμόπουλου/Στυλιανίδη (αυτός είναι ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας) ότι μέχρι τέλος του 2017 κάπου 30.000 άνθρωποι θα φιλοξενούνται πλέον σε διαμερίσματα (από τις 62.000 που είναι καταγεγραμμένοι στην Ελλάδα – μην τους ψάξετε έναν-έναν, πάντως).
Υπάρχει όμως, ατυχώς και μια πιο δυσάρεστη, μια άσχημη πλευρά της κανονικότητας που πάει να εγκατασταθεί στην διαχείριση του Προσφυγικού. Είδαμε μια παρανοϊκή πτυχή της όταν, τελευταία στιγμή στην Βουλή, αποσοβήθηκε η ανόητη προς βάρβαρη ρύθμιση που θα απαγόρευε στον προσφυγικό αυτό πληθυσμό να… έχει κινητό. Μανδαρίνοι της Δημόσιας Διοίκησης έκριναν ότι θέλουν λίγο σφίξιμο τα λουριά: μόνο με διαβατήριο εν ισχύϊ η απόκτηση κινητού από αλλοδαπούς! – τελικά κατάλαβαν τι πήγαιναν να κάνουν (υπέροχη εκμετάλλευση από τους ιθαγενείς, δηλαδή εμάς, με την εμπορία καρτοκινητών, δανεισμό κοκ. άμεση ενθάρρυνση των κυκλωμάτων /δικτύων παρανομίας) και αρκούνται στο τρίπτυχο που έχουν όσοι υποβάλλουν αίτηση ασύλου.
Χειρότερη η γεύση από την πληροφορία ότι, με συμφωνία Μουζάλα – Ντε Μαιζιέρ (ποιος είναι αυτος ο Καππαδόκης; ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, με αρκετά ακραίες θέσεις στο Μεταναστευτικό, και με κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία στην ανήσυχη Γερμανία…) επιχειρείται η επιβράδυνση της διαβόητης «οικογενειακής επανένωσης». Με βάση την οποία μεγάλος αριθμός προσφύγων προσδοκά να βρεθεί στην Γη της Επαγγελίας που για αυτούς παραμένει η Γερμανία. Η πλευρά Μουζάλα διαψεύδει, όμως οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν.
Αν έτσι πάει να χτιστεί η «κανονικότητα» στο Προσφυγικό, ετοιμάζεται νέος κύκλος έντασης.

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου