Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Ο Νεϊμάρ σκοράρει για την Ντόχα


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Νατάσας Στασινού

Την ώρα που οι υπάλληλοι του Καμπ Νου αφαιρούν τις αφίσες του Νεϊμάρ και το Παρκ ντε Πρενς φοράει τα καλά του για να υποδεχθεί τον Βραζιλιάνο άσο, κάποιοι χαμογελούν με ικανοποίηση στο παλάτι της Ντόχα. Η πολύκροτη μετακίνηση δεν είναι απλά μία συναλλαγή μεταξύ δύο ποδοσφαιρικών ομάδων ή ένας αγώνας ανάμεσα σε πανίσχυρες επιχειρήσεις - σπόνσορες. Κρύβει πίσω της και μία πολιτική δήλωση. Το Κατάρ δηλώνει «παρών» και ετοιμοπόλεμο σε μια περίοδο κατά την οποία ο μεγάλος ανταγωνιστής του, η Σαουδική Αραβία, το θέλει με την πλάτη στον τοίχο.
Το εμιράτο, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με αυστηρές κυρώσεις από τους γείτονές του, έχει τον έλεγχο της Παρί Σεν Ζερμέν, μέσω της Qatari Sports Investment, βραχίονα του κρατικού επενδυτικού ταμείου. Από το 2011, όταν την απέκτησε, ήταν σαφές πως η γαλλική ομάδα ήταν ακόμη ένα «όχημα» για την επίτευξη των φιλοδοξιών της Ντόχα, η οποία έχει, μεταξύ άλλων, εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου για το 2022. Σήμερα το όχημα αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.  

Σε μια περίοδο που τόσο οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου όσο και το σαουδαραβικό εμπάργκο ανοίγουν «τρύπα» στον προϋπολογισμό του εμιράτου, που για πρώτη φορά εξετάζει την επιβολή φορολογίας σε πολίτες και επιχειρήσεις, η πληρωμή της ρήτρας των 222 εκατ. ευρώ για την αποδέσμευση του Νεϊμάρ, δεν έχει ακριβώς «οικονομική λογική». Φαίνεται όμως πως το Κατάρ προσδοκά ότι το όφελος της κίνησης θα είναι πολλαπλάσιο σε όρους βελτίωσης της εικόνας και πολιτικής επιρροής. Αν μη τι άλλο, του δίνει τη δυνατότητα, έστω για λίγο, να αφήσει τον ρόλο του μαύρου προβάτου και να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή επικαιρότητα και πάλι σε ρόλο λευκού ιππότη. Η πολιτική, άλλωστε, πάντα αγαπούσε το δημοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη. 

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου