Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η Κυβέρνηση είναι ενιαία


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Ενώ, υποτίθεται, ξεκινάει/ξεκίνησε το μεγάλο Ελληνικό καλοκαίρι που παραδοσιακά εκτονώνει τις εντάσεις - βέβαια, καλοκαιριάτικα μας έχουν πέσει των Ελλήνων στο κεφάλι πολλά και μεγάλα γεγονότα: από τα Ιουλιανά μέχρι την παρολίγον πρόσκρουση Βαρουφάκη, από την εισβολή στην Κύπρο τις τραγικές πυρκαγιές του 2008 -, ενώ σβήνει και ο απόηχος της προ ημερησίας στην Βουλή που οριστικά, ως φαίνεται, μας εγκατέστησε στην διχοτομία "Φως και Σκότος" (όπου η καθεμιά πλευρά επιχειρεί να τραβήξει επάνω της τον σωστό μανδύα), έχουμε τα πολύ σοβαρά τραντάγματα και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά και στα Ελληνοτουρκικά.
Δεν θα πάρουμε ένα-ένα βήματα της έντασης που συσσωρεύεται: ελπίζουμε - αν και δεν τόχουμε σίγουρο! - πως ο αναγνώστης έχει ψιλοπαρακολουθήσει το πως π.χ. ο Νίκος Κοτζιάς θεωρεί ευθέως ότι στις διαπραγματεύσεις του Crans Montana στην Ελβετία (όλοι στην Ελβετία!) "κάποιοι θέλουν να φέρουν τους πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων" (μετά την σχετική πρωτοβουλία του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αλλά και την κινητοποίηση του ίδιου του Γ.Γ Αντόνιο Γκουτέρες), όμως ταυτόχρονα διακήρυξε ότι "αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει [...] η Ελληνική πλευρά επιμένει, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται για πραγματικά αποτελέσματα και λύση στο Κυπριακό" (επειδή... ποιος το παίρνει πάνω του να θεωρηθεί, ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, ότι ρίχνει την διαδικασία στα βράχια;). Βέβαια, η τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλουτ Τσαβούσογλου ότι προτίθεται η Άγκυρα όχι μόνο να διατηρήσει το δικαίωμα επέμβασης στην Κύπρο αλλά και να το χρησιμοποιήσει, οδηγεί σε ανατίναξη του σκηνικού...

Όμως, η μεταφορά στα Ελληνοτουρκικά, με την υπόθεση τού με Τουρκική σημαία πλοίου ACT το οποίο αναχαιτίσθηκε στα 3-4 μίλια έξω από την Ρόδο από σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αρνήθηκε να το ακολουθήσει μέχρι το λιμάνι της Ρόδου για έρευνα, δέχθηκε προειδοποιητική ριπή (καθά υπήρχε και νομική κάλυψη, εφόσον η ριπή ήταν "σε ασφαλές σημείο") και τελικώς διέφυγε προς τα Τουρκικά χωρικά ύδατα, έχει μεγαλύτερη σημασία. Όχι τόσο γιατί την υπόθεση "ανέβασαν" εντόνως τα Τουρκικά ΜΜΕ, αλλά διότι η Άγκυρα έσπευσε να στείλει στην περιοχή 3 πολεμικά πλοία, αναβαθμίζοντας την ένταση. Εδώ, και πάλι τον λόγο έλαβε ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταφέροντας την πληροφορία ότι "το πλοίο ήταν ύποπτο για την μεταφορά ναρκωτικών", αποκρούοντας έτσι την Τουρκική θέση ότι η αντίδραση του Λιμενικού υπήρξε "δυσανάλογη".
Έχει ενδιαφέρον ότι σε όλη αυτήν την διαδοχή γεγονότων, κεντρικό ρόλο είχε ο Νίκος Κοτζιάς - πέραν του ότι είναι υπουργός Εξωτερικών είναι και ιδρυτής της Πολιτικής Κίνησης "Πράττω". Την ίδια περίοδο, στην πρώτη γραμμή των - ας το πούμε έτσι - εσωτερικών μετώπων βρίσκεται ο Αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνεχή αντιπαράθεση με τους συνδικαλιστές την μια της Αστυνομίας (για τα Εξάρχεια), την άλλη του Πυροσβεστικού (για τις πυρκαγιές) - μέλος, και αυτός, του "Πράττω". Απών, μέχρι στιγμής, απ' αυτά τα μέτωπα όπου η καθ' ύλην αρμοδιότητα - τουλάχιστον στην δεύτερη σειρά μετώπων - τον εμπλέκει ο Πάνος Καμμένος, αυτός των "Ανεξαρτήτων Ελλήνων", υπεραπασχολημένος ως φαίνεται με τα του Noor 1...
Όσο αυτά τα ζητήματα γίνονται εκρηκτικά, όμως, καλό είναι όλοι να θυμόμαστε και να συνειδητοποιούμε ότι στα κεντρικά ζητήματα και τις κομβικές στιγμές η Κυβέρνηση είναι ενιαία. Όπως και οι επιλογές τακτικής (για την στρατηγική, ας το αφήσουμε) στις εβδομάδες που έρχονται, με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες να ξεκινούν στην Κυπριακή ΑΟΖ, για παράδειγμα.

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου