Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Τράπεζες: Πότε θα ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης Τράπεζες: Πότε θα ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης


Την ώρα που οι τράπεζες κλείνουν σταδιακά τις χρηματοδοτικές τους τρύπες, χρηματιστές και επιχειρηματίες «στοιχηματίζουν» για το πότε θα ξεκινήσει η ομαλή δανειοδότηση στην οικονομία. Θετική πιστωτική επέκταση από το 2018 βλέπουν οι αισιόδοξοι.

του Στέφανου Κοτζαμάνη
Πολύ διαφορετικές είναι οι απαντήσεις που μπορεί να λάβει κάποιος αν ρωτήσει εκπροσώπους εισηγμένων εταιρειών για το πώς αντιμετωπίζονται από το τραπεζικό σύστημα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της ΕΛΤΟΝ Χημικά κ. Νέστορα Παπαθανασίου, ότι η εταιρεία του είναι σε θέση να δανειστεί πολύ περισσότερα χρήματα από τα τρέχοντα, αλλά αυτή την περίοδο απλά δεν τα χρειάζεται. Και σε ό,τι αφορά το επιτόκιο, υποστήριξε ότι είναι τέτοιο που αποτρέπει τη σκέψη για έκδοση εταιρικού ομολόγου.
Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία παραγωγής υφασμάτων Fieratex υποστήριζαν κατά το παρελθόν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές τους, αν οι τράπεζες παρείχαν στην εισηγμένη την απαιτούμενη ρευστότητα. Φέτος, συνεχίζουν να υποστηρίζουν το ίδιο, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι τα πράγματα έχουν ως ένα βαθμό βελτιωθεί και αυτό έχει ήδη επιδράσει θετικά στην πορεία των πωλήσεων κατά το πρώτο μισό του έτους.
Οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας από τον χώρο της πληροφορικής αναφέρεται για κάποια περιορισμένη αποκλιμάκωση των επιτοκίων προς την επιχείρησή του, αλλά και για τα πρώτα «δειλά» τηλεφωνήματα των τραπεζιτών μήπως υπάρχει κάποιο έργο με εξασφαλισμένη πληρωμή, προκειμένου να το χρηματοδοτήσουν. «Διαπιστώνουμε μια κάποια πρόοδο» καταλήγει.

Από την άλλη πλευρά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εμπορικής εταιρείας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την τρέχουσα κατάσταση: «Η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 20% ή και 30%, αν μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ομαλά. Οι τράπεζες δεν μας έχουν συμπαρασταθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της κρίσης όλα αυτά τα χρόνια. Και επιπλέον μας πιέζουν να περιορίζουμε συνεχώς το υπόλοιπό μας, αλλά και να πληρώνουμε επιτόκια πάνω από 6%.
Ουσιαστικά, όσες επιχειρήσεις στέκονται στα πόδια τους, πληρώνουν τόκους και για τις άλλες που δεν μπορούν. Τουλάχιστον, φέτος είχαμε κάποια μικρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων».
Αν οι παραπάνω δηλώσεις περιγράφουν ένα σημαντικό κομμάτι της τρέχουσας πραγματικότητας, το ζητούμενο είναι το πότε οι τράπεζες θα μπορέσουν πραγματικά να ανοίξουν την κάνουλα της ρευστότητας και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία (και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις).
Τα περισσότερα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν πως οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν απρόσκοπτα την οικονομία για την επόμενη τουλάχιστον τετραετία και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η Ευρώπη θα κληθεί να προσαρμοστεί στα αμερικανικά πρότυπα και η ουσιαστική αντιμετώπιση της χρηματοδότησης των περισσότερων επιχειρήσεων θα πρέπει να περάσει μέσα από τις αγορές (χρηματιστήρια, εταιρικά ομόλογα).
Επίσης, συνεχίζουν, η ΕΚΤ στην προσπάθειά της να εξυγιάνει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, φαίνεται πως θα παροτρύνει τις τράπεζες να ακολουθήσουν πολιτικές απομόχλευσης και όχι επέκτασης.
Από την πλευρά τους, πολλά επιχειρηματικά στελέχη εκτιμούν ότι θα μπορούσε -κάτω από προϋποθέσεις- να υπάρξει μια κάποια θετική πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα είτε από τα τέλη του 2017, είτε από την επόμενη χρονιά, χωρίς ωστόσο να αναμένεται θεαματική βελτίωση της κατάστασης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα διακοπεί μια συνεχής αρνητική πιστωτική επέκταση που ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Κύκλοι των τραπεζών συμφωνούν με ανάλογες εκτιμήσεις, προβάλλοντας ως επιχείρημα την πολύ μεγάλη βελτίωση της ρευστότητας των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ομίλων, καθώς η έκθεσή τους στο «σύστημα της ΕΚΤ» από το μέγιστο των 127 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2015, επιβολή capital controls), υποχώρησε τον φετινό Μάιο στα 57 δισ. ευρώ και μάλιστα με σαφή πτωτική τάση.
Η σημερινή έκθεση στο «σύστημα της ΕΚΤ» βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του 2014 και ζητούμενο είναι το κατά πόσο ο Μάριο Ντράγκι θα πιέσει τις ελληνικές τράπεζες για την ταχεία περαιτέρω μείωσή της.
Πάντως, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στις τράπεζες, οι καταθέσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και κατά 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, ενώ πολύ σημαντικές ταμειακές ενέσεις θα προέλθουν από πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών και από την ταχύτερη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,13% για παράδειγμα θα πουλήσει τις θυγατρικές της σε Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία και Κύπρο, θα εισπράξει πάνω από 700 εκατ. από τη ρευστοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ προς εκποίηση βαδίζει και η συμμετοχή της στην εταιρεία ακινήτων Πανγαία. Επίσης, η Eurobank εισέπραξε αυτή την εβδομάδα 178 εκατ. ευρώ μόνο από την εκποίηση του 20% της Grivalia.
Πολύ σημαντικά ποσά επίσης αναμένεται να μπουν στα ταμεία των τραπεζών από τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», καθώς: α) Μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο σχεδιάζεται ο πλειστηριασμός αρκετών μεγάλων εταιρειών και β) Στις περισσότερες αναδιαρθρώσεις δανείων, οι τράπεζες ζητούν από νέους ή παλαιούς μετόχους να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προσφέροντας μετρητά που ουσιαστικά σε μεγάλο ποσοστό θα διοχετευθούν στο ταμείο των τραπεζών.
Με βάση τις ίδιες πηγές, «οι τράπεζες έχουν κατανοήσει πως η λύση δεν βρίσκεται μόνο στο κυνήγι των κόκκινων δανείων και στον περιορισμό των εξόδων, αλλά επίσης και στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου και αξιόπιστου δανειακού χαρτοφυλακίου, ικανού να δημιουργήσει μια μόνιμη βάση λειτουργικής κερδοφορίας για το μέλλον».



euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου