Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Γυμνοί στην εφορία


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Το γαϊτανάκι των φοροεπιβαρύνσεων αρχίζει στο τέλος Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Στα τέλη Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017, οπότε ο Σεπτέμβριος και ο Νοέμβριος θα έχουν δύο δόσεις, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Τον Οκτώβριο περάστε για τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ και τον Δεκέμβριο για την εξόφληση, αλλά και για τα τέλη κυκλοφορίας. 
Δεν ξέρω πότε εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν βουνά οφειλόμενων βεβαιωμένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τι δείχνει; Άλλωστε, για ποιον λόγο δημιουργούνται μεγαλύτερες φορολογικές υποχρεώσεις από τους στόχους είσπραξης; Ο φόρος που θα βεβαιωθεί σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να υπερβεί τα 3,1 δισ. ευρώ, ενώ ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ. Προφανώς, γιατί ξέρουν ότι όλο και λιγότεροι μπορούν να ανταποκριθούν.
Φόροι-λεωφόροι, οι αχθοφόροι γίνονται βαπόρι, μα το πρόγραμμα διαφυλάσσεται ως κόρην. 
Καταλήγει αγρίως σατιρικό και κανείς δεν αναλαμβάνει να υπερασπίσει το λογικό, έστω και με τρόπο αντισυμβατικό. Όπως στην Αγγλία του 11ου αιώνα, η λαίδη Γκοντάιβα που έγινε μύθος για μια πορεία. Ο Λέοφρικ, απηυδισμένος από τις ικεσίες της συζύγου του να μειώσει τους βαρείς φόρους που είχε επιβάλει στους πολίτες του Κόβεντρι, της δήλωσε ότι θα το κάνει αν περνούσε ολόγυμνη πάνω στο άλογό της από την πολυσύχναστη αγορά.

Η Γκοντάιβα τολμηρή, με τα μαλλιά της να καλύπτουν το γυμνό κορμί, περιδιάβηκε τους δρόμους και ο Λέοφρικ, κόμης της Μερκίας, δεν μπορούσε παρά να ικανοποιήσει την επιθυμία. Η Γκοντάιβα έγινε τραγούδι(α), πίνακας και αιώνες αργότερα καθιερώθηκε ένας εορτασμός σε ανάμνηση της έφιππης ιστορίας.
Γυμνοί στην εφορία μπορεί να πείσουμε για το δυσβάστακτο της φορολογίας;

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου